ggr
ggr @george
Athens

“Είσαι πιο γενναίος απ’ όσο νομίζεις, πιο δυνατός απ’ ότι δείχνεις, πιο έξυπνος απ’ ότι πιστεύεις”.Απόγευμα Κυριακής και η μικρή μου κόρη χαλαρώνει στο κρεβατάκι της μετά από ένα πρωινό όλο τρέξιμο στον κήπο.Φυτέψαμε μερικούς μαϊντανούς και άνηθους, δύο-τρία μπρόκολα, άλλα τόσο μαρουλάκια, αρκετή ρόκα για τη μαμά της. Έπαιξε με τις χελώνες και δεν τους θύμωσε ούτε όταν έφαγαν μία ολόκληρη ρίζα μαρουλάκι που η ίδια είχε φυτέψει πριν από λίγη ώρα. Μάζεψε δυό βουναλάκια φύλλα, πεσμένα από την αμυγδαλιά, αλλά δεν κατάφερε να θυμάται στο τέλος του πρωινού ότι τα λένε “στοίβες” ..... Και ας είχε μείνει εντυπωσιασμένη από το “πόσο ψηλή είναι !!! Από εδώ ξεκινάει για να φθάσει πάνω, στη βεράντα μας ;”Εξουθενωμένη, ίσα που ακολούθησε δυό βήματα τον Winnie στις περιπέτειές του, πριν κλείσει τα ματάκια της και βυθισθεί σε έναν ήρεμο ύπνο, γεμάτο από σκαλιστηράκια, χελώνες, μαρούλια και τσουγκράνες.Βγαίνοντας από το δωμάτιο, μου φάνηκε να την ακούω πίσω μου να μου ψιθυρίζει τα λόγια του Κρίστοφερ Ρόμπιν.Οι πατάτες βράζουν μέσα στην κατσαρόλα, και το δικό μου το μυαλό μου δεν λέει να ξεκολλήσει από αυτές τις λίγες λέξεις. Τι μου είπε ακριβώς ;“πιο γενναίος από μία χελώνα πιο μακρύς απ’ την αμυγδαλιά πιο ψηλός από μία χήνα (ή μήπως πρόκειται για κότα; )”

Recipe by ggr

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

29 Minutes
4 άτομα
  1. 500 γρ. πατάτες
  2. 100 γρ ζαμπόν άπαχο, καπνιστό (σε χονδρές φέτες, περίπου στα 5 χιλ. ή και λίγο μεγαλύτερες)
  3. 20 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  4. 100 ml λάδι
  5. λίγο αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες (σήμερα θα τις βράσουμε μαζί με τη φλούδα τους), τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε για 25 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός. Προσθέτουμε λίγο αλάτι μόνο προς το τέλος του χρόνου.

  2. 2

    Κόβουμε το ζαμπόν, το μισό σε μικρά κυβάκια και το άλλο μισό, με την βοήθεια μικρών φορμών, σε αστεράκια, καρδούλες, κ.λ.π.

  3. 3

    Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από το καυτό νερό, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά (να μπορούμε να τις πάρουμε στα χέρια χωρίς να νοιώσουμε τι πα’ να πει “καυτή πατάτα”).....Τις ξεφλουδίζουμε, τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ (το πάτημα με ένα πιρούνι κάνει το ίδιο καλή δουλειά, αρκεί να αντέχουν τα χέρια σας. Και τα πιρούνια.....) και τις βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το ένα από τα αυγά, την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά και τα κομμένα σε κυβάκια κομματάκια του ζαμπόν (όχι όμως και εκείνα με τα σχέδια“). Ανακατεύουμε καλά να πάνε τα πρόσθετα υλικά, παντού και ομοιόμορφα. μέσα στον πουρέ της πατάτας, αλατίζοντας ελαφρά.                                                                                           Μα πως το είχε πει ; “πιο γενναίος από τα φασόλια, πιο μακρύς απ’ τα βραχιόλια”

  4. 4

    Βάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά σε ένα επίπεδο πιάτο. Κτυπούμε το δεύτερο αυγό, σε ένα βαθύ πιάτο αυτό.

  5. 5

    Φτιάχνουμε μπαλίτσες από τον πουρέ πατάτας, σε μέγεθος μεγαλύτερο εκείνου των κεφτέδων του κιμά, και τις περνούμε πρώτα από το κτυπημένο αυγό και στη συνέχεια από την φρυγανιά, πριν να τις ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι που το έχουμε ζεστάνει καλά, για να τηγανισθούν, λίγες την φορά, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.                                                                                      Για στάσου, μήπως ήταν“πιο ψηλός από ένα φασόλι,πιο αργός από ένα πορτοφόλι”.

  6. 6

    Βγάζοντάς τες από το λάδι, αφήνουμε τις κροκέτες μας σε πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν το περιττό λάδι.

  7. 7

    Σερβίρουμε διακοσμώντας με τα κομμένα σε σχήματα κομματάκια του ζαμπόν.

Αντιδράσεις

Σχόλια (25)

κυκλαμινο
κυκλαμινο @cook_8466214
Η λέξη <<ποιητικότατος>> νομίζω τα <<κλείνει>> όλα!!!!\nΠάντα διαβάζω τις συνταγές σου, παρόλο ότι είναι μακροσκελείς οι οδηγίες!!!\nΠερισσότερο όμως για το ποιητικό του όλου κείμενου!!!!Μπράβο και πάλι!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens