Ξιφίας ψητός

Bαθμολογία: 4.8333
       
 
6 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05

Περιγραφή

Μια ελαφριά συνταγή για ψητό ξιφία.
Ξιφίας ψητός
photo: greg97

Τι χρειαζόμαστε:

  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 125 ml κρασί λευκό
  • 4 φέτες ξιφία 250 γρ. περίπου η μία
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • μερικούς κόκκους πιπεριού σπασμένους στο γουδί
  • ρίγανη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Θαλασσινά
Σερβίρει: 4
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύετε το λάδι και το κρασί με χτυπητήρι.
  2. Στεγνώνετε τις φέτες ψαριού σε χαρτί κουζίνας, τις τοποθετείτε σε πιατέλα και τις περιχύνετε με το μίγμα του κρασιού-λαδιού.
  3. Κόβετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και σπάτε τα φύλλα της δάφνης σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνετε πάνω στις φέτες του ψαριού μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε το ψάρι να μαριναριστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
  5. Αφαιρείτε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά από τις φέτες ψαριού, τις στραγγίζετε και τις πασπαλίζετε με ρίγανη.
  6. Βάλτε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μαντεμένιο τηγάνι/γκριλιέρα και αφήστε να ζεσταθεί.
  7. Ψήνετε το ψάρι 4-5 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Μην το παραψήσετε.
  8. Γαρνίρετε με ψητή ντομάτα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το κάνετε και στο γκριλ.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από greg97, 15-6-09  
    Πολύ νόστιμη συνταγή! Τα αρώματα από τη μαρινάδα δένουν υπέροχα με τον ξιφία και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 10-9-09  
    Πεντανόστιμος, ζουμερός, χωρίς να στεγνώνει όπως γίνεται συνήθως με τον ψητό.Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από sakir, 14-9-10  
    Ωραιότατος τρόπος μαγειρέματος του ξιφία.Έχει μπει στο πρόγραμμα της εβδομάδος
    #
    Σχόλιο από makops, 6-11-10  
    Πολυ νοστιμος ο ξιφιας πιστευω οτι τα φυλλα δαφνης προσθετουν λιγο πικρη γευση ισως και να εφταιγε ο ξιφιας που αγορασα
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-6-11  
    Τέλειο! Έβαλα και πατατούλες και λίγη πιπεριά για άρωμα.
    #
    Σχόλιο από baggantri, 6-7-11  
    Αγαπημενοι φιλοι του σαιτ ηθελα να παραθεσω μια πληροφορια για τον ξιφια την οποια θεωρω εγκυρη μιας και προερχετε απο την νονα της μικρης μου που εχει ψαραδικο και δικια της τρατα. οπως ειναι φυσικο μας δινει τα καλυτερα ψαρια για το μωρο και αυτο που μου ειπε για τον ξιφια ειναι οτι ειναι το μονο ψαρι που δεν πρεπει να τρωμε ποτε αφου πιανει καρκινο και υπαρχει διασπαρτος στο κρεας του. σορρυ sitronella μου που σου κανω αυτο το σχολιο στην συνταγη σου αλλα θεωρησα καλο να το μοιραστω μαζι σας. ισως η ιδια συνταγη με καποιο παρομοιο ψαρι σε υφη και γευση...
    #
    Σχόλιο από g1giorgos, 12-8-11  
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-7-12  
    baggantri όσο και να έψαξα, το μόνο που βρήκα σε σχέση με τον ξιφία είναι πως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση ψαριών που αλιεύθηκαν σε μολυσμένα νερά (ειδικά ψαριών θηρευτών που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, π.χ. καρχαρίας, σκουμπρί, ξιφίας κ.λπ.) γιατί μπορεί να περιέχουν μεγάλα ποσά από βαρέα μέταλλα.
    Επίσης καλό είναι οι έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν ξιφία και άλλα μεγάλα ψάρια ωκεανών, γιατί έχουν πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
    Δε βρήκα τίποτα που να υποστηρίζει πως ο ξιφίας πιάνει καρκίνο.... Από εκεί και πέρα, ας το ψάξει ο καθένας και ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει :)
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 2-11-12  
    Μια πολύ ωραία συνταγή.
    Απλή και εύκολη.
    Επειδή η μαρινάδα (κρασάκι, λαδάκι, μπαχαρικά) θα μου προκαλούσε στενοχώρια να την πετάξω!!!..... την άλεσα, την έβαλα σε ένα κατσαρόλι με μουστάρδα και κέτσαπ, και την σιγόβρασα. Παράξενη μα όμορφη σος, για από πάνω!.
    Επειδή για το μαρινάρισμα χρησιμοποίησα ένα πυρέξ, αφού στράγγισα τα ροδούλα, έβαλα λαδάκι και τα έβαλα στο γκριλ και όχι στο τηγάνι.
    Επειδή πάλη ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για μαγειρική το απόγευμα, και το να περιμένω 3-4 ώρες μου είναι δύσκολο, σε δυο λεπτά τα έβαλα στην μαρινάδα από το βράδυ!. (ο χρόνος μιας διαφήμισης στην τηλεόραση)!.
    Συνοδεία με ρυζάκι μπασμάτικ, με έναν κύβο λαχανικών…..!.
    Βαθμολογία 8!.

    Το επίμαχο περί καρκίνου. Και μην μπερδεύουμε τον υδράργυρο με τον καρκίνο. Ο καρκίνος δεν είναι κολλητικός, τον τρόμε σχεδόν σε όλα τα ζώα που καταναλίσκουμε. Δεν είναι φυματίωση, δεν είναι πανούκλα, δεν είναι βλεννόρροια, δεν είναι τύφος. Αυτά ψάχνουν οι κτηνίατροι.
    Antonis-team.

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από greg97, 15-6-09  
    Πολύ νόστιμη συνταγή! Τα αρώματα από τη μαρινάδα δένουν υπέροχα με τον ξιφία και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 10-9-09  
    Πεντανόστιμος, ζουμερός, χωρίς να στεγνώνει όπως γίνεται συνήθως με τον ψητό.Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από sakir, 14-9-10  
    Ωραιότατος τρόπος μαγειρέματος του ξιφία.Έχει μπει στο πρόγραμμα της εβδομάδος
    #
    Σχόλιο από makops, 6-11-10  
    Πολυ νοστιμος ο ξιφιας πιστευω οτι τα φυλλα δαφνης προσθετουν λιγο πικρη γευση ισως και να εφταιγε ο ξιφιας που αγορασα
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-6-11  
    Τέλειο! Έβαλα και πατατούλες και λίγη πιπεριά για άρωμα.
    #
    Σχόλιο από baggantri, 6-7-11  
    Αγαπημενοι φιλοι του σαιτ ηθελα να παραθεσω μια πληροφορια για τον ξιφια την οποια θεωρω εγκυρη μιας και προερχετε απο την νονα της μικρης μου που εχει ψαραδικο και δικια της τρατα. οπως ειναι φυσικο μας δινει τα καλυτερα ψαρια για το μωρο και αυτο που μου ειπε για τον ξιφια ειναι οτι ειναι το μονο ψαρι που δεν πρεπει να τρωμε ποτε αφου πιανει καρκινο και υπαρχει διασπαρτος στο κρεας του. σορρυ sitronella μου που σου κανω αυτο το σχολιο στην συνταγη σου αλλα θεωρησα καλο να το μοιραστω μαζι σας. ισως η ιδια συνταγη με καποιο παρομοιο ψαρι σε υφη και γευση...
    #
    Σχόλιο από g1giorgos, 12-8-11  
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-7-12  
    baggantri όσο και να έψαξα, το μόνο που βρήκα σε σχέση με τον ξιφία είναι πως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση ψαριών που αλιεύθηκαν σε μολυσμένα νερά (ειδικά ψαριών θηρευτών που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, π.χ. καρχαρίας, σκουμπρί, ξιφίας κ.λπ.) γιατί μπορεί να περιέχουν μεγάλα ποσά από βαρέα μέταλλα.
    Επίσης καλό είναι οι έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν ξιφία και άλλα μεγάλα ψάρια ωκεανών, γιατί έχουν πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
    Δε βρήκα τίποτα που να υποστηρίζει πως ο ξιφίας πιάνει καρκίνο.... Από εκεί και πέρα, ας το ψάξει ο καθένας και ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει :)
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 2-11-12  
    Μια πολύ ωραία συνταγή.
    Απλή και εύκολη.
    Επειδή η μαρινάδα (κρασάκι, λαδάκι, μπαχαρικά) θα μου προκαλούσε στενοχώρια να την πετάξω!!!..... την άλεσα, την έβαλα σε ένα κατσαρόλι με μουστάρδα και κέτσαπ, και την σιγόβρασα. Παράξενη μα όμορφη σος, για από πάνω!.
    Επειδή για το μαρινάρισμα χρησιμοποίησα ένα πυρέξ, αφού στράγγισα τα ροδούλα, έβαλα λαδάκι και τα έβαλα στο γκριλ και όχι στο τηγάνι.
    Επειδή πάλη ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για μαγειρική το απόγευμα, και το να περιμένω 3-4 ώρες μου είναι δύσκολο, σε δυο λεπτά τα έβαλα στην μαρινάδα από το βράδυ!. (ο χρόνος μιας διαφήμισης στην τηλεόραση)!.
    Συνοδεία με ρυζάκι μπασμάτικ, με έναν κύβο λαχανικών…..!.
    Βαθμολογία 8!.

    Το επίμαχο περί καρκίνου. Και μην μπερδεύουμε τον υδράργυρο με τον καρκίνο. Ο καρκίνος δεν είναι κολλητικός, τον τρόμε σχεδόν σε όλα τα ζώα που καταναλίσκουμε. Δεν είναι φυματίωση, δεν είναι πανούκλα, δεν είναι βλεννόρροια, δεν είναι τύφος. Αυτά ψάχνουν οι κτηνίατροι.
    Antonis-team.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε barbeque. ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πιτούλες, ψαράκια, ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !
    πιθανά
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Ολα με ψάρι.
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της formatmakis