Λαγάνα

Bαθμολογία: 4.8168
       
 
202 ψήφοι
Sitronella, 07.03.06

Περιγραφή

Η λαγάνα αυτή είναι πολύ νόστιμη και έχει γεύση σαν τα κουλούρια που πουλάνε στο δρόμο. Πιστεύω θα είναι πολύ ωραία και για σάντουιτς.

Λαγάνα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι

 

Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 3 μεγάλες λαγάνες
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 7 ώ (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 25' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε).
Βήμα 2
2) Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
Βήμα 3
3) Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί).
Βήμα 4
4) Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
Βήμα 5
5) Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι.
Βήμα 6
6) Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη βρήκα στο site της Βέφας. Πλέον έχει βάλει δεύτερη συνταγή που βάζει 60γρ μαγιάς αντί για 20. Νομίζω πως η μόνη διαφορά είναι στο πόσο αφράτη θα γίνει η ψίχα (ανάλογα με το πόση μαγιά θα βάλετε).

Η συνταγή επίσης έλεγε λάδι ή βούτυρο λιωμένο. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα λάδι. Όμως έχω αντικαταστήσει το λάδι κάποιες φορές με ταχίνι και βγαίνει και πάλι τέλεια. Αν λοιπόν δε θέλετε να βάλετε καθόλου λάδι, βάλτε ταχίνι.

Αλεύρι η συνταγή έλεγε χωριάτικο ή μαλακό. Εγώ μαλακό δε βάζω ποτέ στα ψωμιά. Χρησιμοποιώ το αλεύρι που είναι για ζυμωτά. Συνήθως βάζω 700γρ αλεύρι για ζυμωτά και 300γρ αλεύρι ολικής. Το έχω κάνει όμως και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και βγαίνει και πάλι τέλεια.

Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.

Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή. Η μια φαγώνεται επί τόπου και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).

Όσον αφορά το χρόνο αναμονής και πάλι έχω κάνει πολλές δοκιμές. Έχω δοκιμάσει να αφήσω γύρω στα 45 λεπτά τη μαγιά μέχρι να φουσκώσει (σε ζεστό μέρος) και μετά να φτιάξω τη ζύμη και να την αφήσω έτσι μέχρι το επόμενο πρωί (αλλά σε δροσερό μέρος). Μετά να χωρίσω σε μπάλες, να φτιάξω λαγάνες και να τις ξαναφήσω να φουσκώσουν. Μια χαρά έγινε. Επίσης έχω δοκιμάσει να αφήσω απλώς τη μαγιά για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος και μετά να συνεχίσω κανονικά (δηλαδή απλώς να μην περιμένω τις 12 ώρες) και πάλι έγιναν μια χαρά.

 

Eυχαριστούμε την pinalaki για τις φωτογραφίες βήμα-βήμα.

Σχετικές συνταγές

Λαγάνα ολικής με τσίπουρο Λαγάνα ολικής με τσίπουρο
4.6667
       
       
(3)
Λαγάνα με μέλι Λαγάνα με μέλι
5
       
       
(9)
Λαγάνα πανεύκολη Λαγάνα πανεύκολη
4.75
       
       
(16)
Κουλούρια Σουσαμένια Κουλούρια Σουσαμένια
4.5625
       
       
(16)
Λαγάνα 3 Λαγάνα 3
5
       
       
(7)
Λαγάνα 2 Λαγάνα 2
4.5714
       
       
(7)

    345 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Riniw, 20-2-07  
    Καλη σαρακοστη να εχουμε που ειναι και επικαιρο.Να ρωτησω κατι:εκανα τη συνταγη και ηταν παρα μα παρα πολυ ωραια.Να ρωτησω ομως:εκανα το προζυμη και το αφησα 12 ωρες.Πρεπει οντως ομως να ειναι τοσο;Φουσκωσε στις 3-4 ωρες και μετα επεσε.Μου φανηκε δε σα να εκοψε νερο.Το εφτιαξα και εγινε πολυ ωραια και φουσκωσε και αρκετα στο ψησιμο.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-2-07  
    Έτσι πρέπει να γίνει. Φουσκώνει όλο αυτό και μετά πέφτει (γι'αυτό άλλωστε πρέπει να το αφήσεις 12 ώρες).
    Δεν έγινε πολύ ωραία η λαγάνα σου μετά; Εδώ έφτιαξα διπλή δόση και εξαφανίστηκαν όλες μέσα σε μια μέρα!
    #
    Σχόλιο από Riniw, 20-2-07  
    Εγινε παρα μα παρα πολυ ωραια.Απλα φοβηθηκα μηπως εκανα κατι λαθος.Εφτιαξα την Κυριακη μια δοση και εξαφανιστηκανε.Τη Δευτερα οπως καταλαβαινεις εκανα κι αλλες.Πολυ καλη συνταγη.Μπραβο.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 6-1-08  
    Φανταστική λαγάνα...Ψήθηκε τέλεια από μέσα και από έξω ξεροψήθηκε και έγινε τραγανή.Όπως του φούρνου.Εξαφανίστηκαν όλες.
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 4-3-08  
    Sitronella Καλιμέρα απο την Κίνα. Την καθαρή Δευτέρα θα φτιάξω τη Λαγάνα σου και θα τη φάνε καλεσμένοι μας εδώ (είμαστε 3 Έλληνες, όλοι κι'όλοι), κνέζοι και απο την πρεσβεία μας στο Πεκίνο. Πιστεύω να με ωγάλεις ασπροπρόσωπο, χεχε, ώρα καλή
    #
    Σχόλιο από kid X, 5-3-08  
    Η λαγανίτσα για 'μενα είναι το καλύτερο ψωμί! το φτιάχνω και τον υπόλοιπο χρόνο!!
    #
    Σχόλιο από zoe, 8-3-08  
    Φτιάξτε τη ,προλαβαίνετε!Εφτιαξα μια δόση για δόκιμη χθες .Έβγαλα 3 μικρές λαγάνες και 6 κουλουράκια θεσσαλονίκης.Φ α ν τ α σ τ ι κ ά!!!!!!Όσοι έφαγαν δεν το πίστευαν ότι τα έφτιαξα εγώ.Ευχαριστώ.Όσο για το θαυμασμό που διέκρινα στο βλέμμα τους ... όλα τα λεφτά.Πάμε για άλλες (πολλές) αύριο...
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 9-3-08  
    Afto pu me fovizi stin sintagi,ine eki pu les oti tin magia tin dialioume se zesto nero.Apo oti ksero i magia sto zesto nero,xani tin dinami tis.Opos kai na exi tora to ekana.Avrio tha fani!!!
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Οι δικές μου ψήνονται ! Σε λίγο τα αποτελέσματα !!
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Σαν γεύση και εμφάνιση , πολύ καλές ! Όμως να πω ότι (είμαι αρχάρια) μου κολλήσαν στο ταψί που τις έψησα ... :( μήπως πρέπει να το είχα αλήψει με λίγο λάδάκι ή κατι τέτοιο ??
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 10-3-08  
    Τέλειες,μόλις τις έβγαλα και η μια φαγώθηκε αμέσως,καλύτερες απ'τις αγοραστές! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από mama, 10-3-08  
    Δεν έχω λόγια....ήταν το κάτι άλλο...
    Μπράβο στην δημιουργό μπράβο και στην sitronella που μας έδειξε την συνταγή...
    Θα την κάνω συχνά...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-3-08  
    ifil εγώ δεν το λαδώνω το ταψί. Το στρώνω με λαδόκολα.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-3-08  
    Kαι εγώ αυτές τις λαγάνες έφτιαξα. Με αλεύρι αλλατίνη και ελαιόλαδο. Έγιναν θαύμα και εξαφανίστηκαν οι πρώτες κατευθείαν... Νάσαι καλά Sitro με την αμεσότητα που παρέχεται εδώ!
    ΚΑλή Σαρακοστή!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-3-08  
    Ουπς, δεν ψήφισα πριν.
    Την δεύτερη δόση που έκανα την άφησα παραπάνω στο φούρνο και έγιναν πιο τραγανές από έξω. Και μέσα αφράτες.
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Σ'ευχαριστώ sitronella !! :)
    #
    Σχόλιο από synneffaki, 11-3-08  
    Με έβγαλε ασπροπρόσωπη. Ήταν τέλεια. :-). Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 11-3-08  
    οχι μονο τις τσακισαμε αλλα εδωσα και τη συνταγη σε δυο φιλες που ενθουσιαστικαν
    #
    Σχόλιο από karma, 14-3-08  
    vre paidia !!!!! exo ena provlima ...oraiotates oi laganoules mono pou to sousamaki den menei ..glistraei meta kai fevgei...kamia lisi;..vasika afto to provlima to exo kai se oti allo vazo pano sisami
    #
    Σχόλιο από mama, 14-3-08  
    Θα τις αλείψεις με ελάχιστο νερό και το σουσαμάκι θα κολλήσει...μετα χτύπα το και λίγο με απαλές κινήσεις και έτοιμο....
    Ρίξτου και καμιά σφαλιαρίτσα που λέμε!!!χιχιχι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Επόμενο > Τέλος >>

    234 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 6-1-08  
    Φανταστική λαγάνα...Ψήθηκε τέλεια από μέσα και από έξω ξεροψήθηκε και έγινε τραγανή.Όπως του φούρνου.Εξαφανίστηκαν όλες.
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 4-3-08  
    Sitronella Καλιμέρα απο την Κίνα. Την καθαρή Δευτέρα θα φτιάξω τη Λαγάνα σου και θα τη φάνε καλεσμένοι μας εδώ (είμαστε 3 Έλληνες, όλοι κι'όλοι), κνέζοι και απο την πρεσβεία μας στο Πεκίνο. Πιστεύω να με ωγάλεις ασπροπρόσωπο, χεχε, ώρα καλή
    #
    Σχόλιο από kid X, 5-3-08  
    Η λαγανίτσα για 'μενα είναι το καλύτερο ψωμί! το φτιάχνω και τον υπόλοιπο χρόνο!!
    #
    Σχόλιο από zoe, 8-3-08  
    Φτιάξτε τη ,προλαβαίνετε!Εφτιαξα μια δόση για δόκιμη χθες .Έβγαλα 3 μικρές λαγάνες και 6 κουλουράκια θεσσαλονίκης.Φ α ν τ α σ τ ι κ ά!!!!!!Όσοι έφαγαν δεν το πίστευαν ότι τα έφτιαξα εγώ.Ευχαριστώ.Όσο για το θαυμασμό που διέκρινα στο βλέμμα τους ... όλα τα λεφτά.Πάμε για άλλες (πολλές) αύριο...
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 9-3-08  
    Afto pu me fovizi stin sintagi,ine eki pu les oti tin magia tin dialioume se zesto nero.Apo oti ksero i magia sto zesto nero,xani tin dinami tis.Opos kai na exi tora to ekana.Avrio tha fani!!!
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Οι δικές μου ψήνονται ! Σε λίγο τα αποτελέσματα !!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 10-3-08  
    Τέλειες,μόλις τις έβγαλα και η μια φαγώθηκε αμέσως,καλύτερες απ'τις αγοραστές! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από mama, 10-3-08  
    Δεν έχω λόγια....ήταν το κάτι άλλο...
    Μπράβο στην δημιουργό μπράβο και στην sitronella που μας έδειξε την συνταγή...
    Θα την κάνω συχνά...
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-3-08  
    Kαι εγώ αυτές τις λαγάνες έφτιαξα. Με αλεύρι αλλατίνη και ελαιόλαδο. Έγιναν θαύμα και εξαφανίστηκαν οι πρώτες κατευθείαν... Νάσαι καλά Sitro με την αμεσότητα που παρέχεται εδώ!
    ΚΑλή Σαρακοστή!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-3-08  
    Ουπς, δεν ψήφισα πριν.
    Την δεύτερη δόση που έκανα την άφησα παραπάνω στο φούρνο και έγιναν πιο τραγανές από έξω. Και μέσα αφράτες.
    #
    Σχόλιο από synneffaki, 11-3-08  
    Με έβγαλε ασπροπρόσωπη. Ήταν τέλεια. :-). Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 11-3-08  
    οχι μονο τις τσακισαμε αλλα εδωσα και τη συνταγη σε δυο φιλες που ενθουσιαστικαν
    #
    Σχόλιο από interliza, 14-3-08  
    #
    Σχόλιο από Αίθρα, 26-3-08  
    Αν και δεν έχω μεγάλη πείρα στα ζυμάρια, το αποτέλεσμα ήταν καταπλητικό. Έκανα 4 λαγανίτσες και μονομιάς φάγαμε τις 2!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 11-2-09  
    Αχ μήπως μ'αυτή τη συνταγή βγαίνουν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που ψάχνω απεγνωσμένα;;; Θα τη δοκιμάσω όπως και δήποτε!!
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 21-2-09  
    τις έφτιαξα σήμερα για δοκιμή....έγιναν καταπληκτικές!!!! ωραία γεύση,εμφάνιση και σίγουρα θα τις κάνω την Κ.Δευτέρα....
    εγώ τις έψησα ένα 10λεπτο παραπάνω...μας αρέσουν τα ξεροψημένα!!!!μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από Billie, 1-3-09  
    Η συνταγή είναι καταπληκτική!Αλλιώς δεν εξηγείται πως εγώ η πανάσχετη τα κατάφερα και βγήκαν πεντανόστιμες οι λαγάνες!Τη συνιστώ ασυζητητί!!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 1-3-09  
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΙΤΑΡΙ, 1-3-09  
    poli kales tis ekana persi kai fetos tha tis xsanakanw! kali sarakosti
    #
    Σχόλιο από synneffaki, 2-3-09  
    με έβγαλε ασπροπροσωπη .Σε ευχαριστω :-)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Επόμενο > Τέλος >>

    99 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Riniw, 20-2-07  
    Καλη σαρακοστη να εχουμε που ειναι και επικαιρο.Να ρωτησω κατι:εκανα τη συνταγη και ηταν παρα μα παρα πολυ ωραια.Να ρωτησω ομως:εκανα το προζυμη και το αφησα 12 ωρες.Πρεπει οντως ομως να ειναι τοσο;Φουσκωσε στις 3-4 ωρες και μετα επεσε.Μου φανηκε δε σα να εκοψε νερο.Το εφτιαξα και εγινε πολυ ωραια και φουσκωσε και αρκετα στο ψησιμο.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-2-07  
    Έτσι πρέπει να γίνει. Φουσκώνει όλο αυτό και μετά πέφτει (γι'αυτό άλλωστε πρέπει να το αφήσεις 12 ώρες).
    Δεν έγινε πολύ ωραία η λαγάνα σου μετά; Εδώ έφτιαξα διπλή δόση και εξαφανίστηκαν όλες μέσα σε μια μέρα!
    #
    Σχόλιο από Riniw, 20-2-07  
    Εγινε παρα μα παρα πολυ ωραια.Απλα φοβηθηκα μηπως εκανα κατι λαθος.Εφτιαξα την Κυριακη μια δοση και εξαφανιστηκανε.Τη Δευτερα οπως καταλαβαινεις εκανα κι αλλες.Πολυ καλη συνταγη.Μπραβο.
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Σαν γεύση και εμφάνιση , πολύ καλές ! Όμως να πω ότι (είμαι αρχάρια) μου κολλήσαν στο ταψί που τις έψησα ... :( μήπως πρέπει να το είχα αλήψει με λίγο λάδάκι ή κατι τέτοιο ??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-3-08  
    ifil εγώ δεν το λαδώνω το ταψί. Το στρώνω με λαδόκολα.
    #
    Σχόλιο από ifil, 10-3-08  
    Σ'ευχαριστώ sitronella !! :)
    #
    Σχόλιο από karma, 14-3-08  
    vre paidia !!!!! exo ena provlima ...oraiotates oi laganoules mono pou to sousamaki den menei ..glistraei meta kai fevgei...kamia lisi;..vasika afto to provlima to exo kai se oti allo vazo pano sisami
    #
    Σχόλιο από mama, 14-3-08  
    Θα τις αλείψεις με ελάχιστο νερό και το σουσαμάκι θα κολλήσει...μετα χτύπα το και λίγο με απαλές κινήσεις και έτοιμο....
    Ρίξτου και καμιά σφαλιαρίτσα που λέμε!!!χιχιχι
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-3-08  
    Εμενα η μαμα μου οταν φτιαχνει ψωμια ποτε δεν τα βρεχει με νερο αλλα αυτο που κανει ειναι να βραζει το σουσαμι και μετα να το ξεπλενει με μπολικο κρυο νερο μεσα σε σουρωτηρι και να το απλωνει σε μια πετσετουλα σκεπασμενο ετσι ωστε κραταει την υγρασια που χρειαζεται και κολλαει τελεια στα ψωμια!...ελπιζω να βοηθησα!
    #
    Σχόλιο από mama, 14-3-08  
    Δηλαδή traga μετά το απλώνει σε πετσέτα και κυλά τα ψωμιά εκεί?
    Πως αφου είναι κολλημένο το απλώνει στο ψωμί πες λεπτομέρειες καλέ..γλήγορα
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-3-08  
    mama αφηνει στο σουρωτηρι να στεγνωσει καλα και το απλωνει σε πετσετουλα να φυγει ολο το νερο...αλλα κραταει υγρασια...και ναι το χει σε μια μεγαλη πετσετα και τυλιγει εκει μεσα τα ψωμια!!!
    #
    Σχόλιο από roseta, 26-2-09  
    θα μπορούσαμε μετά το 2ο βήμα να το βάλουμε στον αρτοπαρασκευαστή? Φυσικά σε 2 δόσεις,σίγουρα δεν το χωράει όλο μαζί.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΙΛΕΤΑ, 27-2-09  
    Sitronella καλη σαρακοστη να εχουμε!!!!
    Μια ερωτηση παρακαλω!!Εχω κανει τωρα το ζυμαρι για τις λαγανες αλλα τα παιδια μου τις θελουν απο πανω να ειναι λεει γλυκιες.Τι μπορω να κανω? Να βαλω μετα που θα ψηθουν ή πριν κατι?? Μελι πχ??
    Ευχαριστω, και παλι καλη σαρακοστη.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 27-2-09  
    Καλή Σαρακοστή Μαριλέτα. Θέλεις να είναι γλυκές οι λαγάνες μόνο από πάνω; Αν τις πασπαλίσεις με ζάχαρη ας πουμε; Ή μπορείς να λιώσεις άχνη ζάχαρη με νερό (σταγόνες όχι πολύ) να γίνει ένας χυλός ας πούμε και να τις αλείψεις 3 λεπτά πριν γίνουν, να έχεις μια γλυκιά κρούστα. Αυτά μπορώ να σκεφτώ για τώρα... Μέλι δεν εχω δοκιμάσει να αλείψω σε κάτι πριν το ψήσιμο.
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 28-2-09  
    Θέλω να φτιάξω τις λαγάνες τη δευτέρα το πρωί για να είναι φρέσκιες όμως την προηγούμενη μέρα θα λείπω κ δεν θα μπορώ να κάνω την προετοιμασία..μπορώ μήπως να τις αφήσω να φουσκώσουν όλη την κυριακή αντί για 12 ώρες; ή να κάνω κανονικά τη ζύμη και να την βάλω στην κατάψυξη; ή ούτε αυτό γίνεται; δεν ξέρω καθόλου!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 28-2-09  
    Lollipop εάν βάλεις τη ζύμη στην κατάψυξη θα σου πάρει φαντάζομαι πολλές ώρες μέχρι να έρθει σε κανονική θερμοκρασία και να τις ψήσεις. Αυτό το προλαβαίνεις; Δεν ξέρω τι θα γίνει εάν αφήσεις τη ζύμη για μια ολόκληρη μέρα αντί για 12 ώρες...
    #
    Σχόλιο από Ginger, 28-2-09  
    Φοβάμαι μήπως ξυνίσει αν την αφήσεις τόσες ώρες...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 28-2-09  
    LolliPop γιατί δεν τις κάνεις πιο νωρίς ψήστες και βάλτες στην κατάψυξη μόλις κρυώσουν βγάλτες τη Κ. Δευτέρα το πρωί ζέστανε τες και λίγο στο φούρνο και θα είναι φρεσκότατες;0) Αυτή τη συνταγή κάνω τα τελευταία χρόνια και είναι καταπληκτικές!!!!Τις πασπαλίζω εκτός από σουσάμι και με μαυροσίταρο(μαυροκούκι).
    #
    Σχόλιο από mairoula2, 28-2-09  
    Καλημέρα σε όλους!
    Να ρωτήσω...έχω προζύμι στο ψυγείο γιατί φτιάχνω ψωμί, δεν αγοράζω.Να το αφήσω πάλι 12 ώρες να φουσκώσει;Όταν φτιάχνω ψωμί δεν το αφήνω τόσο.
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 28-2-09  
    Ναι δεν ξέρω αν τελικά προλαβαίνω.. αν τις βάλω στην κατάψυξη να τις βάλω στο στάδιο πριν το ψήσιμο; να έχουν φουσκώσει δηλαδή; ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!:)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 18-11-08  
    αν και δεν ειναι επικαιρη η λαγανα τη φτιαχνω συχνα γιατι μας αρεσει και ειναι πιο ευκολο ψωμακι
    η συνταγη σου ειναι πολυ καλη και να σαι καλα που την παρουσιασες
    εγω τη φτιαχνω παραδοσιακα χωρις μαγια
    η αρχικη της μορφη νομιζω πως ηταν χωρις μαγια (δεν ειναι ανεβατο ψωμι )
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΙΛΕΤΑ, 27-2-09  
    Τις εκανα !! Τελειες! Νοστιμοτατες!Και ευκολες! Και για να εχουν την γλυκια γευση απο πανω που ηθελα διαλυσα ζαχαρη και μελι με νερο και τις αλειψα πριν και μετα.Αυτο που ηθελα.Ευχαριστουμε
    #
    Σχόλιο από ansou, 1-3-09  
    Τις εφτιαξα και εγιναν υπεροχες κατα γενικη ομολογια!πανευκολη συνταγη , συνισταται ανεπιφυλακτα.Το προζυμι το αφησα μονο μια ωρα να ανεβει , εχοντας την σχετικη εμπειρια απο παρασκευη ψωμιου.Δεν ειχε τελικα καμια διαφορα.Προσθεσα και μαυροσουσαμο.Την επομενη φορα θα δοκιμασω να βαλω και γλυκανισο.
    #
    Σχόλιο από grandchef, 3-3-09  
    Βγήκαν τέλειες! Δεν έβαλα καθόλου λάδι γιατί κανονικά δεν τρώνε λάδι την Καθαρά Δευτέρα όσοι νηστεύουν. Τις μοίρασα στα 2 ταψιά του φούρνου (με μπόλικο αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσουν) και τις έψησα στον αέρα για 20 λεπτά. Μετά άλλαξα θέση στα ταψιά και έψησα για άλλα 10 λεπτά. Απλά αυτή που ήταν μόνη της και ήταν πιο μεγάλη μου βγήκε πολύ πιο αφράτη! Του χρονου ίσως φτιάξω 2 μεγάλες αντί για 3 μικρές! Ευχαριστώ για την συνταγή :)
    #
    Σχόλιο από Tania, 3-3-09  
    Κι εγω χωρίς λάδι την κάνω κ με λιγη ζαχαριτσα παραπάνω!
    τελειες γινονται! Καλη σαρακοστή να έχουμε! Και του χρόνου με υγεία!
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 15-2-10  
    Τέλειες λαγάνες.Έβαλα 250 γρ αλεύρι ολικής. Απίστευτη νοστιμιά. Καλή σαρακοστή και από μένα.
    #
    Σχόλιο από stelia, 6-3-11  
    Πολύ ωραία η λαγάνα!!! Εγώ έβαλα και 4 κόκους μαστίχα γιατί μας αρέσει το άρωμα!!!! Επίσης έβαλα 500γρ. κίτρινο αλεύρι και 500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 7-3-11  
    Αντι για λαδι βαλτε 2 κουταλιες ταχινι και ζυμωστετες απο το βραδυ βαλτε το ζυμαρι στο ψυγειο και το πρωι αφηστε να ερθουν σε θερμοκρασια δωματιου, πασπαλιστε με μπολικο σιμιγδαλι η καλαμποκαλευρο το ταψι και ψηστε οπως ξέρετε, γινονται καταπληκτικες!επισης εβαλα 1 κουταλια μελι και καθολου ζαχαρη!οταν ψηθουν τις τυλιγουμε σε καθαρη πετσετα και τις αφηνουμε να κρυωσουν και μετα τις κοβουμε!την παραλαγη αυτη την βρηκα στην tastefull,gr.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 28-2-12  
    Sitronella μου τελεια η συνταγη που μας εβαλες.Σ'ευχαριστουμε που την μοιραστηκες μαζι μας.


    Εκανα δοκιμαστικα μια δοση την Κυριακη μου βγηκανε 3 λανανες μεγαλουτσικες θα ελεγα.


    Και αφου τις φαγαμε αυτες,εκανα ξανα μια δοση και σημερα Καθαρα Δευτερα αλλα με μια αλλαγη,και βγηκανε ποιο τελειες και ποιο γρηγορα οι σημερινες.


    Δεν αφησα την μαγια 12 ωρες,αλλα την εκανα με την μεθοδο του τσουρεκιου.


    Δηλαδη,επιασα την μαγια με λιγο αλευρακι(απο το ενα κιλο της συνταγης)με μισο ποτηρι χλιαρο νερο.


    Το εβαλα στο φουρνο στους 45 βαθμους,σαν στοφα δηλαδη,και σε 3/4 της ωρας φουσκωσε μεχρι το χειλος της λεκανιτσας.Α!ξεχασα να γραψω,οτι στις σημερινες εβαλα φρεσκια μαγια.


    Μετα εκανα την διαδικασια που γραφεις,με ολα τα υλικα και την μαγια, τα ζυμωσα,εκοψα σε 3 κομματια,και ξανα στον φουρνο,σε λιγοτερο απο 1 ωρα,φουσκωσανε τελεια,εβγαλα απο τον φουρνο τις πατησα και τις εκανα στο παχος που ηθελα,τις εβαλα ξανα στο φουρνο για κανα τεταρτο φουσκωσανε παλι,τις αλοιψα με λιγο ζαχαρονερο απο πανω και εριξα μπολικο σουσαμι.Τις εψησα σε αερα στους 200 βαθμους.Βγηκανε τελειες και χωρις να περιμενω 12 ωρες για την μαγια.


    Αλευρι εβαλα μισο αλλατινη για ολες τις χρησεις,και μισο ρομπιν για ολες τις χρησεις,(σε κιτρινη σακουλα)βγηκανε τελειες.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!!!
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 28-2-12  
    Πολυ ωραια η συνταγη και ευκολη.Μπραβο Sitronella που την ανεβασες.Χρονια τωρα διαβαζα τα νηστεισιμα της Βεφας αλλα δεν τολμουσα να επιχειρισω.Με τοσα καλα σχολεια ομως φετος δεν αντισταθηκα και τις εκανα!!!Εντυπωσεις ?Δεν προκειτε να αγορασουμε ποτε ξανα ΛΑΓΑΝΑ απο το φουρνο.Τελειες.Γρηγορες.Ευκολες.Νοστιμες.Φθηνες.Αλλα με ενα ελλατωμα.ΛΙΓΕΣ.Την επομενη φορα διπλη δοση.Ευχαριστουμε πολυ.Αντε και του χρονου και καλη σαρακοστη!!!Ανεβασα και φωτογραφια.ΑΑΑΑΑ ξεχασα να πω οτι στις δυο εβαλα ελιες,της παει πολυ της λαγανας.
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 19-3-13  
    Εξαιρετικές! έκανα μία δόση το Σάββατο με λευκό αλεύρι, και μια δόση τη Δευτέρα βάζοντας μισό λευκό-μισό χωριάτικο. Μου πήρε λίγο παραπάνω από 1 κιλό αλεύρι. Δεν περίμενα τις 12 ώρες, άφησα το χυλό καμιά ωρίτσα και μετά ζύμωσα κανονικά. Φούσκωσαν κι έγιναν πεντανόστιμες. Την ώρα που ζύμωνα, προς το τέλος, πρόσθεσα και μπόλικο ελαιόλαδο στη ζύμη που το ρούφηξε όλο κι έγιναν πολύ νόστιμες και μαλακές. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ:)))
    #
    Σχόλιο από dthemora, 3-3-14  
    Φέτος ανακάτεψα λίγο μέλι με λίγο νερό και τις πέρασα με ένα πινέλο και πασπάλισα με σουσάμι και λίγο μαύρο σουσάμι. Πολύ νόστιμες

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της grandchef
    pites-psomi
    Ένα βιβλίο 244 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της marybont22
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni-g