Λαχανάκια Βρυξελλών στο τηγάνι (σωτέ) με μορταδέλα

15 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Τα λαχανάκια Βρυξελλών σωταρισμένα σε τηγάνι, είναι ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό. Πολύ εύκολο στην παρασκευή του, εάν του προσθέσεις και εκείνο το “λίγο παραπάνω” στη γεύση του, μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο κύριο πιάτοΔοκίμασα την τύχη μου και προχθές που θέλαμε ένα συνοδευτικό για τους ιτσλί κεφτέδες που έφτιαξε η Λουίζα, ετοίμασα μία ποσότητα από αυτά τα “μικρά πράσινα διαολάκια” αρχικά στον ατμό και στη συνέχεια στο τηγάνι, με κρεμμυδάκι, σκόρδο και ...μορταδέλα.Mamma mia, che armonia di sapori”, που λέει και η γνωστή διαφήμιση της κρέμας Adoro για ζυμαρικά. Τα λαχανάκια μαλάκωσαν εσωτερικά από το άχνισμα στον ατμό, έδεσαν πολύ ωραία με το νόστιμο αυτό αλλαντικό, έγιναν τραγανά από το σοτάρισμά τους και έφτιαξαν ένα πιάτο που δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο δίπλα του. Απολαύστε το!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στις φωτογραφίες οι ποσότητες είναι ακριβώς οι μισές, γι’ αυτό κανονίστε το τηγάνι να είναι αρκετά ευρύχωρο, για να χωράει όλα τα υλικά.Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι και το πιο γευστικό πράγμα στον κόσμο. Γι’ αυτό και σε πολλούς δεν αρέσουν. Με τον τρόπο όμως αυτό του μαγειρέματος, παίρνουν τόσο άρωμα και γεύση από τα τα υλικά μέσα στα οποία σοτάρονται, που γίνονται ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για τα πιάτα σας. Και με το βράσιμο στον ατμό διατηρούν όλες τις διαλυτές στο νερό θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες τους (μη ξεχνάτε ότι είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, έτσι;)Οι Βέλγοι (κάτι θα ξέρουν οι Βέλγοι και ας τους έχουν οι Ευρωπαίοι για κάτι σαν τους πόντιους με τους οποίους ασχολούνται κάποιοι “έξυπνοι” δικοί μας) προσθέτουν στο μαγείρεμα (στο βράσιμο) και λίγο γάλα. Με τον τρόπο αυτό (λένε ότι) παίρνουν την ελαφριά πικρίλα από τα λαχανάκια. Αυτά για το βράσιμό τους σε νερό, όχι στον ατμό.Μπορείτε, εάν θέλετε, να κόψετε τα λαχανάκια στη μέση, μαγειρεύονται πιο ομοιόμορφα και γίνονται πιο τραγανά, αλλά χάνουν (;;;) σε εμφάνιση.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
  1. 1 σκελίδα σκόρδο
  2. 1 μέτριο κρεμμύδι
  3. παρθένο ελαιόλαδο όσο χρειασθεί.
  4. 250 ml ζωμό (κρέατος, λαχανικών, πουλερικών, οτιδήποτε)
  5. 1 κσ. φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
  6. αλάτι ανάλογα με τα γούστα
  7. πιπέρι ανάλογα με τα γούστα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε την άκρη από το κοτσανάκι τους και καθαρίζουμε τα 2-3 εξωτερικά φυλλαράκια (ή όσα βλέπουμε να έχουν κάποιο στίγμα ή κτύπημα).

  2. 2

    Βάζουμε τα λαχανάκια σε νερό στο οποίο έχουμε ρίξει και λίγο ξύδι, τα αφήνουμε λίγα λεπτά και κατόπιν τα ξεπλένουμε καλά.

  3. 3

    Τα αχνίζουμε στον ατμό, για περίπου ένα 10λεπτο από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει, να μαλακώσουν.

  4. 4

    Όσο βράζουν τα λαχανάκια, τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι μας και το βάζουμε σε τηγάνι με λίγο καλό ελαιόλαδο (1-1,5 κουταλιά) και η σκελίδα το σκόρδο κομμένη στη μέση, να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα.

  5. 5

    Παράλληλα, κόβουμε τις φέτες της μορταδέλας, αρχικά σε λωρίδες πλάτους γύρω στο εκατοστό και κατόπιν σε μικρότερα κομμάτια διάστασης γύρω στα 2 εκατοστά.

  6. 6

    Προσθέτουμε τα κομμάτια της μορταδέλας στο τηγάνι με το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταρισθούν και να αρωματισθούν, για 3-4 λεπτά.

  7. 7

    Εάν χρειασθεί, εάν η μορταδέλα με το κρεμμύδι πάνε να στεγνώσουν πολύ, τα υγραίνουμε με λίγο από το ζωμό.

  8. 8

    Αφαιρούμε το σκόρδο, έχει πια δώσει το άρωμά του στα υπόλοιπα υλικά, και ρίχνουμε στο τηγάνι τα βρασμένα λαχανάκια, αφού τα στραγγίσουμε πρώτα.

  9. 9

    Προσθέτουμε και δυό κουταλιές της σούπας ζωμό, για να μη στεγνώσουν εντελώς τα λαχανάκια.

  10. 10

    Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το τηγάνι τη μισή ποσότητα από τη μορταδέλα με το κρεμμύδι,

  11. 11

    Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε και λίγο ζωμό αλλά και 1 κουταλιά ελαιόλαδο

  12. 12

    Και τα κτυπούμε με ένα mixer βυθίσεως, να γίνουν μία ομοιογενής (και αραιή) σάλτσα. Προσοχή γιατί εκτινάσσεται! Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συμβατικό blender ή άλλο τρόπο πολτοποίησης.

  13. 13

    Τη σάλτσα αυτή την επιστρέφουμε μέσα στο τηγάνι, όπου ροδίζουν ήδη τα λαχανάκια με την υπόλοιπη μορταδέλα,

  14. 14

    Και προσθέτουμε και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, γύρω στα 30 γραμμάρια. Η προσθήκη του φρέσκου βούτυρου είναι προαιρετική, τα πολλά ζωικά λίπη δεν κάνουν καλό, δίνει όμως στο φαγητό μία πολύ ωραία γεύση. Κανονίστε λοιπόν εσείς τι θα κάνετε.

  15. 15

    Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-7 λεπτά, προσθέτοντας εάν χρειάζεται και λίγο ζωμό.

  16. 16

    Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε τα λαχανάκια ζεστά-ζεστά, είτε σαν συνοδευτικό (εδώ με κεφτεδάκια ιτσλί) είτε και μόνα τους τους, έτσι γευστικά και πλούσια που έχουν γίνει.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens