Λάχανο με κρέας

Bαθμολογία: 4.8276
       
 
29 ψήφοι
christina.f, 06.02.08

Περιγραφή

Χειμωνιάτικο πιάτο από τη Δ. Μακεδονία

Λάχανο με κρέας

Τι χρειαζόμαστε:

  • φρέσκο Λάχανο
  • κρέας χοιρινό
  • 1 κρεμμύδι
  • ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • λίγο λευκό κρασι
  • κόκκινες πιπεριές φλωρίνης αποξηραμένες
  • αλάτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Εποχιακά: Χειμωνιάτικη
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τσιγαρίζουμε το κρέας με το κρεμμύδι μέχρι να πιάσει ωραία κρούστα το κρέας και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
  2. Σβήνουμε με κρασί.
  3. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους και λίγο νεράκι να γίνει μια ωραία αραιή κόκκινη σάλτσα.
  4. Βράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει.
  5. Έχουμε χοντροκόψει το λάχανο και μόλις ετοιμαστεί το κρέας προσθέτουμε το λάχανο στη σάλτσα λίγο λίγο (να μαραίνεται σιγά-σιγά). Οι ποσότητες είναι ανάλογες με τά άτομα που θα φάνε.
  6. Τέλος βάζουμε αλάτι και τις αποξηραμένες πιπεριές φλωρίνης και αν μας αρέσει το καυτερό φαγητό και μια καυτερή πιπεριά.
  7. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να δέσει η σάλτσα, δε χρειάζεται όμως χυλώσει να πολύ, να το έχει το ζουμάκι του το φαγητό στο πιάτο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε αντί για φρέσκο λάχανο να βάλουμε και λάχανο σε άλμη αλλά να προσέξουμε με το αλάτι αρκετά. Οι κόκκινες αποξηραμένες πιπεριές έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση και αν δεν μπορούμε να βρούμε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με αρκετό κόκκινο πιπέρι και μπούκοβο (γλυκά ή καυτερά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) Δε δίνω ποτέ ποσότητες γιατί ποτέ δε μετράω. Τα βάζω πάντα 'με το μάτι' και ζητώ συγγνώμη γιατί μάτι από μάτι διαφέρει... Πηγή της συνταγής η γιαγιάκα μου

Σχετικές συνταγές

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από asproyla, 6-2-08  
    Αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μου.Εγώ βέβαια το φτιάχνω χωρίς τις πιπεριές φλωρίνης μόνο με καυτερή πιπεριά μιας και μας αρέσουν πολύ τα καυτερά.Και για να σου πω να γελάσεις όταν το έφτιαξα πριν από 10 χρόνια έβαλα αυτά ακριβώς τα υλικά (ότι είχα σπίτι εκείνη την μέρα)νομίζοντας ότι δεν υπήρχε αυτή η συνταγή και όταν την επομένη το είπα στην μαμά μου μου είπε ότι αυτό το φτιάχνουν στην Θεσσαλονίκη.Πάνω που είπα ότι έφτιαξα δηλαδή κάτι από το μυαλό μου πάει... έκανε φτερά........
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 6-2-08  
    Εμείς έχουμε τη θρακιώτικη λαχανιά, που είναι λίγο διαφορετική (θα βάλω συνταγή αργότερα). Κατά σύμπτωση, αυτή τη στιγμή ακριβώς τη μαγειρεύω... :)
    #
    Σχόλιο από christina.f, 7-2-08  
    Και εγώ asproula όταν δεν έχω αποξηραμένες πιπεριές το κάνω μόνο με πιπέρι, αλλά αφού σας αρέσει αν τύχει και πετύχεις κάπου αυτές τις πιπεριές δοκίμασέ το. Η γεύση που δίνουν είναι ξεχωριστή.
    #
    Σχόλιο από Φιλιω, 7-2-08  
    Αυτή τη συνταγή την κάνω με μοσχάρι. Με χοιρινό δεν έχω δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 22-2-08  
    Το λάχανο με κρέας είναι το αγαπημένο μου χειμωνίατικο φαγητό.Το φτιάχνω συχνά.Απο που ακριβώς απ΄την Μακεδονία είσαι?
    #
    Σχόλιο από BANAMAGEIRIKH, 24-9-08  
    Μήπως χρειάζεται και ξύδι?
    #
    Σχόλιο από christina.f, 25-9-08  
    Επειδή έχει τη ντομάτα νομίζω πως δε χρειάζεται ξύδι, δεν έχω δοκιμάσει όμως και ποτέ. Μπορείς να δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από ΘανάσηςΣύλια, 20-11-08  
    για δοκιμασε το με λαχανο τουρσι...
    #
    Σχόλιο από christina.f, 25-11-08  
    Την ίδια συνταγή την κάνουν με λάχανο αλατισμένο. Αν εννοείς αυτό είναι θεϊκό!!!
    #
    Σχόλιο από sousou, 19-1-09  
    πανω που σκεφτόμουν να μαγειρέψω αυτό το φαγητό, έπεσα πάνω στην συνταγή σου. Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω με νέα σχόλια, φαίνεται υπέροχο!!!!!!
    #
    Σχόλιο από αχορταγη, 11-6-09  
    Είναι το αγαπημένο μου φαγητό! Ένα απ'τα αγαπημένα μου δηλαδή.. Εμείς στην κεντρική Μακεδονία το τρώμε ανήμερα Χριστούγεννα (νομίζω και οι θρακιώτες το ίδιο,το ξέρω από μια θεία μου), είναι γιορτινό φαγητό.Αλλά και καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Και από πάνω ρίχνουμε κύμινο. Δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από despoina55, 14-9-09  
    Να το δοκιμασετε με λαχανο τουρσι , αν ειναι πολυ αρμυρο , η μαμα μου το πλενει λιγο αν οχι βαζουν κ λιγο απο το ζουμι του λαχανου , αν κ μυριζει πολυ το λαχανο τουρσι δινει υπεροχη γευση στο χοιρινο . Οσο για το ξυδι καμια σχεση με το λαχανο , μονο στη σαλατα παει . Αν θελεις βαλε λεμονι ή ζεματισε το λαχανο με λεμονι.
    #
    Σχόλιο από nt_gk, 10-11-09  
    Τέλειο!!!!!! εγω πρόσθεσα και φρέσκα μανιτάρια και του πήγαινε πολυ!δοκιμάστε το!!!
    #
    Σχόλιο από GIRL1983, 10-11-09  
    σου βαζω τα πιρουνακια γιατι ειναι το αγαπημενο μου μαμαδιστικο φαγητο..... δεν το εχω μαγειρεψει ποτε αλλα θα το κανω σημερα.... το προτιμω με μπουκοβο και οχι με πιπεριες ......
    #
    Σχόλιο από mairidiom, 24-11-09  
    #
    Σχόλιο από Bibitsa, 23-1-10  
    #
    Σχόλιο από mariaam, 22-2-10  
    χριστινάκι ειναι τέλεια η συνταγή!!!κ εγώ είμαι απο Μακεδονία και εμεις το φτιαχνουμε με λαχανο τουρσι, κοτόπουλο και φασόλια!!απλα τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από kessy, 22-2-10  
    επειδή κι εγώ απο Μακεδονία είμαι , εδω βάζουμε και καυτερό που μας αρεσει , αλλοι πάλι βάζουν μπουκουβο για πιο πολύ κάψιμο!
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 17-10-10  
    ο πατατες θα πηγαιναν πολυ
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 8-11-10  
    Τέλειο χειμωνιάτικο φαγητό με ψωμάκι για πολλές "βούτες" στο νόστιμο ζουμάκι του! Εγώ δεν βάζω μέσα πιπεριές ή κάτι άλλο εκτός από πιπέρι για να το κάνω καυτερό. Θα δοκιμάσω όμως τις πιπεριές μπας και ξεγλυκάνει λίγο απ' το λάχανο και αρέσει περισσότερο στον άντρα μου! Οι πατάτες Krepoylina, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζονται. Το φαγητό είναι πολύ πλήρες γευστικά και ιδανική εναλλακτική λύση απ' το να φτιάξουμε πάλι το κρέας, με τις πατάτες. Δοκίμασέ το με συνοδεία φρέσκου ψωμιού, φέτα και ελιές, αν σου αρέσουν, να δεις!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    35 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από asproyla, 6-2-08  
    Αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μου.Εγώ βέβαια το φτιάχνω χωρίς τις πιπεριές φλωρίνης μόνο με καυτερή πιπεριά μιας και μας αρέσουν πολύ τα καυτερά.Και για να σου πω να γελάσεις όταν το έφτιαξα πριν από 10 χρόνια έβαλα αυτά ακριβώς τα υλικά (ότι είχα σπίτι εκείνη την μέρα)νομίζοντας ότι δεν υπήρχε αυτή η συνταγή και όταν την επομένη το είπα στην μαμά μου μου είπε ότι αυτό το φτιάχνουν στην Θεσσαλονίκη.Πάνω που είπα ότι έφτιαξα δηλαδή κάτι από το μυαλό μου πάει... έκανε φτερά........
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 6-2-08  
    Εμείς έχουμε τη θρακιώτικη λαχανιά, που είναι λίγο διαφορετική (θα βάλω συνταγή αργότερα). Κατά σύμπτωση, αυτή τη στιγμή ακριβώς τη μαγειρεύω... :)
    #
    Σχόλιο από christina.f, 7-2-08  
    Και εγώ asproula όταν δεν έχω αποξηραμένες πιπεριές το κάνω μόνο με πιπέρι, αλλά αφού σας αρέσει αν τύχει και πετύχεις κάπου αυτές τις πιπεριές δοκίμασέ το. Η γεύση που δίνουν είναι ξεχωριστή.
    #
    Σχόλιο από Φιλιω, 7-2-08  
    Αυτή τη συνταγή την κάνω με μοσχάρι. Με χοιρινό δεν έχω δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 22-2-08  
    Το λάχανο με κρέας είναι το αγαπημένο μου χειμωνίατικο φαγητό.Το φτιάχνω συχνά.Απο που ακριβώς απ΄την Μακεδονία είσαι?
    #
    Σχόλιο από BANAMAGEIRIKH, 24-9-08  
    Μήπως χρειάζεται και ξύδι?
    #
    Σχόλιο από christina.f, 25-9-08  
    Επειδή έχει τη ντομάτα νομίζω πως δε χρειάζεται ξύδι, δεν έχω δοκιμάσει όμως και ποτέ. Μπορείς να δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από ΘανάσηςΣύλια, 20-11-08  
    για δοκιμασε το με λαχανο τουρσι...
    #
    Σχόλιο από christina.f, 25-11-08  
    Την ίδια συνταγή την κάνουν με λάχανο αλατισμένο. Αν εννοείς αυτό είναι θεϊκό!!!
    #
    Σχόλιο από sousou, 19-1-09  
    πανω που σκεφτόμουν να μαγειρέψω αυτό το φαγητό, έπεσα πάνω στην συνταγή σου. Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω με νέα σχόλια, φαίνεται υπέροχο!!!!!!
    #
    Σχόλιο από αχορταγη, 11-6-09  
    Είναι το αγαπημένο μου φαγητό! Ένα απ'τα αγαπημένα μου δηλαδή.. Εμείς στην κεντρική Μακεδονία το τρώμε ανήμερα Χριστούγεννα (νομίζω και οι θρακιώτες το ίδιο,το ξέρω από μια θεία μου), είναι γιορτινό φαγητό.Αλλά και καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Και από πάνω ρίχνουμε κύμινο. Δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από despoina55, 14-9-09  
    Να το δοκιμασετε με λαχανο τουρσι , αν ειναι πολυ αρμυρο , η μαμα μου το πλενει λιγο αν οχι βαζουν κ λιγο απο το ζουμι του λαχανου , αν κ μυριζει πολυ το λαχανο τουρσι δινει υπεροχη γευση στο χοιρινο . Οσο για το ξυδι καμια σχεση με το λαχανο , μονο στη σαλατα παει . Αν θελεις βαλε λεμονι ή ζεματισε το λαχανο με λεμονι.
    #
    Σχόλιο από nt_gk, 10-11-09  
    Τέλειο!!!!!! εγω πρόσθεσα και φρέσκα μανιτάρια και του πήγαινε πολυ!δοκιμάστε το!!!
    #
    Σχόλιο από GIRL1983, 10-11-09  
    σου βαζω τα πιρουνακια γιατι ειναι το αγαπημενο μου μαμαδιστικο φαγητο..... δεν το εχω μαγειρεψει ποτε αλλα θα το κανω σημερα.... το προτιμω με μπουκοβο και οχι με πιπεριες ......
    #
    Σχόλιο από mairidiom, 24-11-09  
    #
    Σχόλιο από Bibitsa, 23-1-10  
    #
    Σχόλιο από mariaam, 22-2-10  
    χριστινάκι ειναι τέλεια η συνταγή!!!κ εγώ είμαι απο Μακεδονία και εμεις το φτιαχνουμε με λαχανο τουρσι, κοτόπουλο και φασόλια!!απλα τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από kessy, 22-2-10  
    επειδή κι εγώ απο Μακεδονία είμαι , εδω βάζουμε και καυτερό που μας αρεσει , αλλοι πάλι βάζουν μπουκουβο για πιο πολύ κάψιμο!
    #
    Σχόλιο από krepoylina, 17-10-10  
    ο πατατες θα πηγαιναν πολυ
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 8-11-10  
    Τέλειο χειμωνιάτικο φαγητό με ψωμάκι για πολλές "βούτες" στο νόστιμο ζουμάκι του! Εγώ δεν βάζω μέσα πιπεριές ή κάτι άλλο εκτός από πιπέρι για να το κάνω καυτερό. Θα δοκιμάσω όμως τις πιπεριές μπας και ξεγλυκάνει λίγο απ' το λάχανο και αρέσει περισσότερο στον άντρα μου! Οι πατάτες Krepoylina, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζονται. Το φαγητό είναι πολύ πλήρες γευστικά και ιδανική εναλλακτική λύση απ' το να φτιάξουμε πάλι το κρέας, με τις πατάτες. Δοκίμασέ το με συνοδεία φρέσκου ψωμιού, φέτα και ελιές, αν σου αρέσουν, να δεις!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από κουρκουμπινι, 3-2-13  
    αγαπημενη συνταγη απο τη γενετηρα μου, δεν βαζω κρεμμυδι και κρασι. βαζω ντοματα, κκκινο πιπερι γλυκο και αμα εχω πιπερια κοκκινη η πρασινη

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό του ψ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυρίως Πιάτο
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της marakithes22
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της tonaki2009
    ΚΡΕΑΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της giotak1
    Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της macgyver200