Λάχανο τουρσί

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
lenale, 24.09.09

Περιγραφή

Πως να φτιάξετε λάχανο τουρσί για τον χειμώνα.
Λάχανο τουρσί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λάχανο ελαφρύ
  • χοντρό αλάτι
  • χυμό από 1 λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβω το κοτσάνι από το λάχανο και γεμίζω την τρύπα με χοντρό αλάτι.
  2. Το βάζω σε πλαστικό δοχείο για 2 μέρες.
  3. Την τρίτη μέρα το σκεπάζω με νερό (χωρίς να αφαιρέσω το αλάτι) και προσθέτω τον χυμό λεμονιού.
  4. Ανακινώ κάθε μέρα για 1 μήνα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η καλύτερη εποχή για να διαλέξουμε λάχανα για τουρσί είναι ο Νοέμβριος.

Σχετικές συνταγές

    10 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 21-10-09  
    Παραδοσιακά στην Κοζάνη βάζουν λάχανα στην άλμη στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου για να είναι έτοιμα τα Χριστούγεννα για τα γνωστά γιαπράκια, επίσης μερικοί βάζουν και λίγα ρεβύθια μέσα στην άλμη για να πάρει καλύτερο χρώμα το λάχανο,όπως επίσης οι παλιοί Κοζανίτες θεωρούσαν θεραπευτικό τον "αρμόζουμο", το αλμυρό ζουμί δλδ και τον έπιναν χλιαρό με μπόλικο κόκκινο πιπέρι, θεωρείται ιδανικό γιατροσόφι για την περίπτωση που το έχουμε "τσούξει" λιγάκι....
    #
    Σχόλιο από lenale, 21-10-09  
    Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου Λαδομπούκι. Σ' ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από πουλάκι, 26-10-09  
    εγω θελω να ρωτησω, ολο αυτο το διατηρουμε στο ψυγειο?φανταζομαι οταν λες σκεπαζω με νερο εννοεις μεχρι πανω.μπορω να βρω μεγαλυτερο δοχειο και να βαλω περισσοτερα λαχανα?
    #
    Σχόλιο από lenale, 26-10-09  
    πουλάκι όλη η διαδικασία γίνεται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό. Εγώ το βάζω στο ψυγείο όταν είναι έτοιμο για κατανάλωση.Σκεπάζουμε με νερό ίσα να καλύψει το λάχανο. Φυσικά και μπορείς να κάνεις όση ποσότητα θέλεις. Σ' ευχαριστώ για τα πιρουνάκια σου!!!
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 12-11-09  
    Γειας, να πω κι εγω τι αποψη μου για το τουρσι λαχανο, οταν κανουμε λαχανοσαρμαδες ,αμα περισευει λιγο λαχανο , δηλαδη τα κοματακια που αφηνουμε μπορουμε να τα βαλουμε σε λιγο ξυδι, λαδακι , αλατι ,και βαλτετα σε καλο ταπερ αεροστεγος και σε δυο μερες εγεινε ενα ελαφρυ τουρσι.
    #
    Σχόλιο από piccolino, 26-1-11  
    όταν βάλεις το λάχανο στο τάπερ με το αλάτι το κλέινεις με καπάκι?χωρις να το βράσεις? και το νερο πρέπει να είναι κρύο ή βραστό?
    #
    Σχόλιο από lenale, 26-1-11  
    Στέλλα πολύ ωραία η ιδέα σου!!!Ευχαριστούμε!!!

    piccolino δεν το σκεπάζω με καπάκι, δεν το βράζω και το νερό το βάζω κρύο.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 28-9-11  
    Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τι κάνουμε;
    Το κόβουμε σε κομμάτια και το φιλάμε σε γυάλινα βάζα;
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 10-1-12  
    #
    Σχόλιο από Δήμητρα Μουρατίδου, 10-11-13  
    δεν μπορουμε δηλαδη να ψιλοκοψουμε το λαχανο; δε θα γινει ετσι;

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 21-10-09  
    Παραδοσιακά στην Κοζάνη βάζουν λάχανα στην άλμη στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου για να είναι έτοιμα τα Χριστούγεννα για τα γνωστά γιαπράκια, επίσης μερικοί βάζουν και λίγα ρεβύθια μέσα στην άλμη για να πάρει καλύτερο χρώμα το λάχανο,όπως επίσης οι παλιοί Κοζανίτες θεωρούσαν θεραπευτικό τον "αρμόζουμο", το αλμυρό ζουμί δλδ και τον έπιναν χλιαρό με μπόλικο κόκκινο πιπέρι, θεωρείται ιδανικό γιατροσόφι για την περίπτωση που το έχουμε "τσούξει" λιγάκι....
    #
    Σχόλιο από lenale, 21-10-09  
    Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου Λαδομπούκι. Σ' ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από πουλάκι, 26-10-09  
    εγω θελω να ρωτησω, ολο αυτο το διατηρουμε στο ψυγειο?φανταζομαι οταν λες σκεπαζω με νερο εννοεις μεχρι πανω.μπορω να βρω μεγαλυτερο δοχειο και να βαλω περισσοτερα λαχανα?
    #
    Σχόλιο από lenale, 26-10-09  
    πουλάκι όλη η διαδικασία γίνεται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό. Εγώ το βάζω στο ψυγείο όταν είναι έτοιμο για κατανάλωση.Σκεπάζουμε με νερό ίσα να καλύψει το λάχανο. Φυσικά και μπορείς να κάνεις όση ποσότητα θέλεις. Σ' ευχαριστώ για τα πιρουνάκια σου!!!
    #
    Σχόλιο από στελλακοστας, 12-11-09  
    Γειας, να πω κι εγω τι αποψη μου για το τουρσι λαχανο, οταν κανουμε λαχανοσαρμαδες ,αμα περισευει λιγο λαχανο , δηλαδη τα κοματακια που αφηνουμε μπορουμε να τα βαλουμε σε λιγο ξυδι, λαδακι , αλατι ,και βαλτετα σε καλο ταπερ αεροστεγος και σε δυο μερες εγεινε ενα ελαφρυ τουρσι.
    #
    Σχόλιο από lenale, 26-1-11  
    Στέλλα πολύ ωραία η ιδέα σου!!!Ευχαριστούμε!!!

    piccolino δεν το σκεπάζω με καπάκι, δεν το βράζω και το νερό το βάζω κρύο.
    #
    Σχόλιο από lianaki, 28-9-11  
    Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τι κάνουμε;
    Το κόβουμε σε κομμάτια και το φιλάμε σε γυάλινα βάζα;
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 10-1-12  

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από piccolino, 26-1-11  
    όταν βάλεις το λάχανο στο τάπερ με το αλάτι το κλέινεις με καπάκι?χωρις να το βράσεις? και το νερο πρέπει να είναι κρύο ή βραστό?
    #
    Σχόλιο από Δήμητρα Μουρατίδου, 10-11-13  
    δεν μπορουμε δηλαδη να ψιλοκοψουμε το λαχανο; δε θα γινει ετσι;

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 365 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ
    Λαδερά/με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    τουρσια
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της nopi1970