Λαχανοντολμάδες με σόγια
Όχι ιδιαίτερα εύκολη συνταγή αλλά πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μου αρέσει να πασπαλίζω με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Υλικά
-
1 ποτήρι του νερού σόγια-κιμάς
-
1 ποτήρι νερό
-
1/2 ποτήρι του νερού ρύζι γλασέ
-
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
2-3 κοτσάνια σέλινο
-
1 κ.σ. soy sauce
-
1 κ.σ. corn flour
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
2 λεμόνια, το χυμό
-
2 μέτρια καρότα τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
-
1 μέτριο λάχανο
-
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
-
ζωμό λαχανικών (όσο πάρει για να βράσει το φαγητό)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε τη σόγια στο νερό να μουσκέψει για 30 λεπτά. Αν έχει μείνει νερό, σουρώνουμε.
-
2
Ζεματάμε το λάχανο ολόκληρο σε βραστό νερό, αφού κόψουμε το κοτσάνι. Καθώς βράζει, ανοίγουν τα πρώτα φύλλα τα οποία αφαιρούμε, έτσι ώστε να μαλακώσουν και τα μέσα. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
-
3
Κόβουμε τότε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα τοποθετούμε στόν πάτο της κατσαρόλας.
-
4
Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5 λεπτά.
-
5
Προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το σέλινο, το τριμμένο καρότο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον μουλιασμένο κιμά σόγιας και τέλος τη soy sauce
-
6
Αφήνουμε να σωταριστούν για λίγα λεπτά.
-
7
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση τυλίγουμε αλλά όχι πολύ σφικτά ώσπου να τελειώσει η γέμιση.
-
8
Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε σειρές ομοιόμορφα μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο ακόμη και σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών ώσπου να σκεπαστούν.
-
9
Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να τους συγκρατεί.
-
10
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι πολύ ζουμερό σαν σούπα.
-
11
Τέλος, διαλύουμε το corn flour στο λεμόνι και το ρίχνουμε στο φαγητό μας. Αμέσως σηκώμουμε την κατσαρόλα και την κουνούμε κυκλικά ώστε να πάει παντού και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους σερβίρουμε ζεστούς με λιγάκι σάλτσα.
Σχόλια (5)