Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανοντολμάδες αρωματικοί με λεμονάτη σάλτσα
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να προσθέσεθε στη γέμιση και ψιλοτριμένο καρότο.
Υλικά
-
1 λάχανο σφιχτό μετρίου μεγέθους
-
350 γρ. ρύζι τύπου γλασέ (3/4 του πακέτου των 500 γρ.)
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό
-
1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο
-
1 κρεμμύδι ξερό
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
1 κ.γ. κύμινο
-
2 σφηνάκια χυμό φρέσκου λεμονιού (1 για τη γέμιση, 1 για τη σάλτσα)
-
2 κ.σ. νισηστέ
-
1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά για ενίσχυση στη σάλτσα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βράζω το λάχανο για 10' αφού αφαιρέσω όσο μπορώ το χοντρό μέρος του κοτσανιού. Μπορώ να ενισχύσω τη γεύση με έξτρα λαχανικά (1-2 καρότα, σελινόριζα). Αφήνω να κρυώσει, κρατάω το ζωμό.
-
2
Ετοιμάζω τη γέμιση σ΄ένα μπωλψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, το ξέρό, σκόρδο, μαιντανό, άνηθο. Προσθέτω το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το 1 σφηνάκι χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
-
3
Βγάζω προσεκτικά τα φύλλα απ΄το λάχανο. Τα χοντρά κομμάτια και τυχόν άλλα λαχανικά που βράσαν με το λάχανο τα προσθέτω στο πάτο του σκεύους που θα μαγειρέψω.
-
4
Ετοιμάζω τους λαχανοντολμάδες τυλίγοντας όπως στα ντολμαδάκια ή μπουρεκάκια.
-
5
Γεμίζω το σκεύος μου. Προσθέτω τα 3/4 του ζωμού που έβρασα το λάχανο. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με νεράκι. Πρέπει σχεδόν να καλύπτονται. Τους σκεπάζω μ ένα πιάτο και σιγοβράζω για περίπου μία ώρα.
-
6
ΣάλτσαΒράζω το ζωμό που έχω κρατήσει και συμπληρώνω αν χρειάζεται νεράκι. Χρειάζομαι γι αυτή τη ποσότητα περίπου 2 φλ.ζωμό. Ενισχύω με το κύβο λαχανικών.
-
7
Ενώνω το χυμό λεμόνι με το νισηστέ (1 κ.σ. για κάθε φλυτζάνι ζωμό) και το ρίχνω στο ζωμό που βράζει ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
-
8
Σερβίρω βάζοντας τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και ρίχνοντας από πάνω την λεμονάτη σάλτσα. Πασπαλίζω με ψιλοκομένο μαιντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Σχόλια (8)