Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί

Bαθμολογία: 4.8972
       
 
107 ψήφοι
golfo, 22.10.09

Περιγραφή

Ένα απλό παραδοσιακά φτιαγμένο φαγητό.

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λάχανο μέτριο
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμύδι ξερό
  • μαιντανό
  • ανηθο
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά φρέσκα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ρύζι , Αβγά
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 63' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 49' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.
Βήμα 2
2) Σε μιά λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμύδια, το ρύζι, τον μαιντανό, τον ανηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
3) Γεμίζουμε ενα ενα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.
Βήμα 4
4) Στρώνουμε ενα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν τούς βράσετε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζετε ενα πιατάκι απο επάνω για να μή χαλάσουν το σχήμα τους, αν τους κάνετε σε χύτρα δε χρειάζεται πιάτο.
Βήμα 5
5) Μόλις ειναι ετοιμα βρασμένα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι και αν θέλουμε για πιό πηχτό ζουμάκι βάζουμε το κόρν φλάουρ.
Βήμα 6
6) Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από το ζουμί χτυπώντας το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στό φαγητό μας κουνώντας συνεχώς την κατσαρόλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δοκιμάστε τούς ντολμάδες ετσι οπως τούς εκαναν οι γιαγιάδες μας με απλό παραδοσιακό τρόπο.

Καλή επιτυχία

Σχετικές συνταγές

    161 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από trelameni magirisa, 28-10-09  
    fagito me sostes analogies kai nostimo
    #
    Σχόλιο από nasia.., 14-11-09  
    Πολύ ωραίο φαγητό, από τα αγαπημένα μου!Εγώ αφαίρεσα τον άνιθο, έβαλα ανάμεικτο κιμά(μοσχαρισιο με χοιρινό) και έριξα ανάμεσα στους ντολμάδες στην κατσαρόλα φύλλα από σέλινο!δοκίμασέ το, του πάει παρα πολύ!το ζουμάκι τους,οταν έγιναν οι ντολμάδες, το στράγγιξα σε ενα κατσαρολάκι και το έδεσα με κορν φλάουρ, λεμονάκι και αυγο!έγιναν μουρλια...σλουρπ!:-))))
    #
    Σχόλιο από golfo, 15-11-09  
    μπραβο nasia μου ,ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια,πολυ ωραιες οι παραλλαγες σου στην εκτελεση.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από marzipan, 15-11-09  
    Σήμερα τους έκανα ακριβώς κατά γράμμα και έγιναν φανταστικοί!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 15-11-09  
    Από τα αγαπημένα μου. Μπράβο golfo έτσι τους κάνω και γω εκτός από τον άνιθο. Την επόμενη θα το δοκιμάσω , πιστεύω ότι θα ναι πιο νόστιμοι.
    #
    Σχόλιο από golfo, 15-11-09  
    χιλια ευχαριστω κοριτσια!
    ετσι να τρωμε απλα και παραδοσιακα.
    #
    Σχόλιο από Demi79, 27-11-09  
    Καταπληκτικοί! Τους έφτιαξα χτες, έβαλα ένα κρεμμύδι και μια τριμμένη ντομάτα αντί για τα τριμμένα κρεμμυδάκια, έγιναν απίθανοι!
    Ευχαριστόύμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από golfo, 27-11-09  
    Demi79 χαιρομαι που σας αρεσαν,ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
    #
    Σχόλιο από ansou, 9-12-09  
    Εδω μιλαει η τεχνη και η παραδοση, με δυο κουβεντες...παραδοσιακη τεχνη!!!Ευγε!!Εξαιρετικη συνταγη.Πολυ πετυχημενος ο συνδυασμος ξερου και φρεσκου κρεμμυδιου.Την επομενη φορα θα δοκιμασω και την παραλλαγη της Νασιας σου!!!Ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από zoi_pi, 10-2-10  
    molis fagame kai itan pragmati ena isoropimeno fagito opos toyw ekane i giagia mas
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 19-2-10  
    Μούρλια είναι οι λαχανοντολμάδες σου τους έφτιαξα σήμερα και έγιναν υπέροχοι!
    #
    Σχόλιο από golfo, 19-2-10  
    ανσου,zoi-pi,kai Foyntoykitsa σας ευχαριστω πολυ που φτιαξατε την συνταγη μου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 4-3-10  
    Λατρεμενο φαι!!!ετσι τους κανω και εγω ,αλλα χωρις κορν φλαουρ,και παντα με μοσχαρισιο κιμα επισης κατι αλλο που κανω και γινονται απιστευτα αφρατοι ειναι να τριψω μεσα στην γεμιση και ενα μικρο κολοκυθακι :)
    #
    Σχόλιο από golfo, 4-3-10  
    Χαρουλα παντα μοσχαρισιο εννοειται!
    μου αρεσε πολυ η ιδεα σου με το κολοκυθακι τριμενο μεσα θα το κανω την επομενη φορα σιγουρα.
    σε ευχαριστω πολυ για την φωτο και για τα πηρουνακια.
    #
    Σχόλιο από τηγανίτα, 11-3-10  
    Απ'τα αγαπημένα μου φαγητά, που δεν είχα ξαναφτιάξει! Ωραία η συνταγή σου! Επειδή μου αρέσουν τα μυρωδικά, έβαλα στη γέμιση, εκτός από άνιθο, μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό που νομίζω του πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-3-10  
    τηγανιτα πολυ καλα εκανες και εβαλες αρωματικα μεσα,και εμενα μου αρεσουν πολυ!
    ευχαριστω πολυ που δοκιμασες την συνταγη μου.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από melvana, 18-3-10  
    #
    Σχόλιο από fpet, 28-3-10  
    πόσο μαιντανό, ανηθο,λάδι,αλάτι,πιπέρι;
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-3-10  
    fret αυτα τα υλικα που ρωτας τι ποσοτητα βαζουμε ειναι επιλογη και συμφωνα με το γουστο του καθενος.
    αλατι και πιπερι βαλε οσο σου αρεσει,μαιντανο και ανηθο βαλε οσο θα εβαζες σε ενα κανονικο φαγητο που μαγειρευεις.
    ελπιζω να σε βοηθησα,δεν υπαρχουν γραμαρια για τα μυρωδικα.με το ματι θα το δεις.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Νεφελακι, 4-6-10  
    Καλεσα τους συμφοιτητες μου για φαγητο και τους υποσχεθηκα λαχανοντολμαδες.Κανεις δεν περιμενε οτι θα θυμιζει η γευση τους αυτους που μας εκανε η γιαγια μας...Τους εχω ξανακανει και στο παρελθον αλλα με λιγο διαφορετικη συνταγη της γιαγιας μου αλλα ητανε θυμαμαι πιο βαρυ πιατο...Εγω δεν εβαλα ανηθο αλλα και παλι ηταν τελειοι...Ευχαριστουμε παρα πολυ...Λατρεμενη συνταγη.Ευχαριστουμε golfo.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    142 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από trelameni magirisa, 28-10-09  
    fagito me sostes analogies kai nostimo
    #
    Σχόλιο από golfo, 15-11-09  
    μπραβο nasia μου ,ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια,πολυ ωραιες οι παραλλαγες σου στην εκτελεση.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από marzipan, 15-11-09  
    Σήμερα τους έκανα ακριβώς κατά γράμμα και έγιναν φανταστικοί!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 15-11-09  
    Από τα αγαπημένα μου. Μπράβο golfo έτσι τους κάνω και γω εκτός από τον άνιθο. Την επόμενη θα το δοκιμάσω , πιστεύω ότι θα ναι πιο νόστιμοι.
    #
    Σχόλιο από golfo, 15-11-09  
    χιλια ευχαριστω κοριτσια!
    ετσι να τρωμε απλα και παραδοσιακα.
    #
    Σχόλιο από Demi79, 27-11-09  
    Καταπληκτικοί! Τους έφτιαξα χτες, έβαλα ένα κρεμμύδι και μια τριμμένη ντομάτα αντί για τα τριμμένα κρεμμυδάκια, έγιναν απίθανοι!
    Ευχαριστόύμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από golfo, 27-11-09  
    Demi79 χαιρομαι που σας αρεσαν,ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
    #
    Σχόλιο από ansou, 9-12-09  
    Εδω μιλαει η τεχνη και η παραδοση, με δυο κουβεντες...παραδοσιακη τεχνη!!!Ευγε!!Εξαιρετικη συνταγη.Πολυ πετυχημενος ο συνδυασμος ξερου και φρεσκου κρεμμυδιου.Την επομενη φορα θα δοκιμασω και την παραλλαγη της Νασιας σου!!!Ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από zoi_pi, 10-2-10  
    molis fagame kai itan pragmati ena isoropimeno fagito opos toyw ekane i giagia mas
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 19-2-10  
    Μούρλια είναι οι λαχανοντολμάδες σου τους έφτιαξα σήμερα και έγιναν υπέροχοι!
    #
    Σχόλιο από golfo, 19-2-10  
    ανσου,zoi-pi,kai Foyntoykitsa σας ευχαριστω πολυ που φτιαξατε την συνταγη μου.
    #
    Σχόλιο από golfo, 4-3-10  
    Χαρουλα παντα μοσχαρισιο εννοειται!
    μου αρεσε πολυ η ιδεα σου με το κολοκυθακι τριμενο μεσα θα το κανω την επομενη φορα σιγουρα.
    σε ευχαριστω πολυ για την φωτο και για τα πηρουνακια.
    #
    Σχόλιο από τηγανίτα, 11-3-10  
    Απ'τα αγαπημένα μου φαγητά, που δεν είχα ξαναφτιάξει! Ωραία η συνταγή σου! Επειδή μου αρέσουν τα μυρωδικά, έβαλα στη γέμιση, εκτός από άνιθο, μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό που νομίζω του πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-3-10  
    τηγανιτα πολυ καλα εκανες και εβαλες αρωματικα μεσα,και εμενα μου αρεσουν πολυ!
    ευχαριστω πολυ που δοκιμασες την συνταγη μου.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από melvana, 18-3-10  
    #
    Σχόλιο από Νεφελακι, 4-6-10  
    Καλεσα τους συμφοιτητες μου για φαγητο και τους υποσχεθηκα λαχανοντολμαδες.Κανεις δεν περιμενε οτι θα θυμιζει η γευση τους αυτους που μας εκανε η γιαγια μας...Τους εχω ξανακανει και στο παρελθον αλλα με λιγο διαφορετικη συνταγη της γιαγιας μου αλλα ητανε θυμαμαι πιο βαρυ πιατο...Εγω δεν εβαλα ανηθο αλλα και παλι ηταν τελειοι...Ευχαριστουμε παρα πολυ...Λατρεμενη συνταγη.Ευχαριστουμε golfo.
    #
    Σχόλιο από golfo, 4-6-10  
    Nεφελακι μπραβο κοπελα μου,παντα επιτυχημενα φαγητα να κανεις!
    χαιρομαι πολυ που σας αρεσαν.
    ευχαριστω πολυ
    #
    Σχόλιο από biriba, 4-8-10  
    Μόλις τα έβγαλα απο το φούρνο και έριξα πάνω αυλολέμονο.. ειναι μούρλια.. :)
    #
    Σχόλιο από golfo, 4-8-10  
    Biriba σε ευχαριστω πολυ για την φωτο,χαρηκα πολυ που σας αρεσαν !
    φιλακια στην μακρινη Αυστραλια!
    ευχαριστω,καλοφαγωτα
    #
    Σχόλιο από giannoula, 21-9-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από fpet, 28-3-10  
    πόσο μαιντανό, ανηθο,λάδι,αλάτι,πιπέρι;
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-3-10  
    fret αυτα τα υλικα που ρωτας τι ποσοτητα βαζουμε ειναι επιλογη και συμφωνα με το γουστο του καθενος.
    αλατι και πιπερι βαλε οσο σου αρεσει,μαιντανο και ανηθο βαλε οσο θα εβαζες σε ενα κανονικο φαγητο που μαγειρευεις.
    ελπιζω να σε βοηθησα,δεν υπαρχουν γραμαρια για τα μυρωδικα.με το ματι θα το δεις.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από elenaioan, 4-8-10  
    πόσο νερό ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφού τα τυλίξουμε?
    #
    Σχόλιο από biriba, 5-8-10  
    elena, δεν θέλει πολύ.. λίγο πάνω απο το μισο του ύψος (του λαχανοντολμα).. να τα βλέπεις απο πάνω δηλαδη.
    #
    Σχόλιο από golfo, 5-8-10  
    μολις ειδα την ερωτηση σου δεν ξερω αν ειναι αργα,αλλα αν φτιαξεις τους ντολμαδες σε απλη κατσαρολα θα βαλεις νερακι μεχρι περιπου να σκεπαστουν,αλλωστε στη συνεχεια βλεπουμε αν χρειαστουν αλλο προσθετουμε παντα ζεστο νερακι.
    αυτο το φαγητο θελει να μεινει με λιγο ζουμακι για να κανετε και το αυτγολεμονο να μην ειναι στεγνο το φαγητο μας.
    καλη επιτυχια,ευχαριστω Biriba.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 31-10-10  
    Γκόλφω, αν τους κάνω σε χύτρα πόσο νεράκι και όση ώρα υπολογίζω?Επίσης μπορώ να τους τυλίξω και να τους καταψύξω άψητους?
    #
    Σχόλιο από kiprean, 12-12-10  
    golfo γεια σου θελω να ρωτησω ποση ωρα τουσ βραζουμε και σε τη θερμοκρασια
    #
    Σχόλιο από kathiki87, 17-12-10  
    Θέλω να πιστεύω πως θα γίνουν όλα οκ!!!!Μόλις τους έβαλα για βράσιμο.Απλά θα ήθελα να ρωτήσω κατ'αρχάς πόση ώρα θέλουν βράσιμο,και δεύτερον το νερό πρέπει να καλύπτει λογικά τους ντολμάδες????Είμαι αρχάρια γι'αυτό ρωτάω τα πασιφανή!!!!
    #
    Σχόλιο από vasilaki, 27-12-10  
    Καλησπέρα!Λέω να επιχειρήσω κι εγώ σήμερα να τους φτιάξω. Απορίες: 1)Πώς διαλέγω κατάλληλο λάχανο για λαχανοντολμάδες 2) το πλένω ή πετάω τίποτα πριν το βάλω στην κατσαρόλα στην αρχή ; 3) σε τι φωτιά να μαγειρέψω τους λαχανοντολμάδες με κανονική κατσαρόλα (χαμηλή, μέτρια;) Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από DIVA_med, 14-5-11  
    Ακουγεται υπεροχη η συνταγη!
    Επαιδή δεν κάνει να φάω ρύζι, με τι μπορώ να το αντικαταστίσω;; αν βάλω απλα τον κιμα με τα υπόλοιπα υλικά λες να υπάρχει πρόβλημα;;;
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 27-1-14  
    πολυ επειγον! μπορω να το βρασω απο αποψε το λαχανο και να το αφησω στο σουρωτηρι εκτος ψυγειου ολη νυχτα και να κανω αυριο τους ντολμαδες;επισης, το νερο που θα βρασει το λαχανο να ναι αλατισμενο;; στη χυτρα αν γινουν θα ναι σε ηπιο η γρηγορο μαγειρεμα;;;

    8 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από nasia.., 14-11-09  
    Πολύ ωραίο φαγητό, από τα αγαπημένα μου!Εγώ αφαίρεσα τον άνιθο, έβαλα ανάμεικτο κιμά(μοσχαρισιο με χοιρινό) και έριξα ανάμεσα στους ντολμάδες στην κατσαρόλα φύλλα από σέλινο!δοκίμασέ το, του πάει παρα πολύ!το ζουμάκι τους,οταν έγιναν οι ντολμάδες, το στράγγιξα σε ενα κατσαρολάκι και το έδεσα με κορν φλάουρ, λεμονάκι και αυγο!έγιναν μουρλια...σλουρπ!:-))))
    #
    Σχόλιο από xaroula, 4-3-10  
    Λατρεμενο φαι!!!ετσι τους κανω και εγω ,αλλα χωρις κορν φλαουρ,και παντα με μοσχαρισιο κιμα επισης κατι αλλο που κανω και γινονται απιστευτα αφρατοι ειναι να τριψω μεσα στην γεμιση και ενα μικρο κολοκυθακι :)
    #
    Σχόλιο από biriba, 4-8-10  
    Λοιπόν το κάνω παρομοιο μόνο που δεν τα βράζω .. τα βάζω σε γυάλινο πύρέξ και τα βάζω στο φούρνο. Και αντι άνιθο έβαλα ψιλοκομένα φυλαράκια απο σέλερη..
    και λόγο χειμώνα εδω στην Αυστραλία.. ειναι οτι πρέπει..
    έβγαλα και φώτο πριν μπούν στο φούρνο ;)
    #
    Σχόλιο από fofoula, 24-2-11  
    Έτσι τους κάνω κι εγώ μόνο που δε βάζω άνηθο..
    Στη κατσαρόλα ρίχνω βραστό νερό για να αρχίζουν αμέσως να βράζουν και να μην υπάρχει κίνδυνος να μου ανοίξουν...
    Επίσης όταν τελειώσει το βράσιμο πιέζω με το πιάτο τους λαχανοντολμάδες και βγάζω το ζουμάκι σε μια άλλη κατσαρόλα κι εκεί φτιάχνω το αυγολέμονο και όταν είναι έτοιμο το κσαναρίχνω στη κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες!
    #
    Σχόλιο από bvick, 8-3-12  
    κλασικο και πολυ αγαπημενο!
    απο τα φυλλα κοβω τα νευρα (για να τυλιγονται ομορφα), τα περναω απο το μουλτι και τα βραζω με το φαγητακι. εμας μας αρεσει πολυ το αυγολεμονο με μπολικο λεμονακι και μονο τους κροκους των αυγων. ευχαριστουμε :)
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 27-2-13  
    Αγαπημένο φαγητό με κιμά μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο.
    #
    Σχόλιο από Μαρία Παρακατιανή, 1-12-13  
    Η δική μ παραλλαγή (της γιαγιάς δλδ) λέει δυόσμο αντί για άνιθο ή μαιντανό!!! Θα το δοκιμάσω όμως και έτσι, με άνιθο, πρέπει να του πηγαίνει πολύ!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 28-12-13  
    Κλασσικό,αγαπημένο!!!
    Δε λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας,ποτέ.
    Στη γέμιση τρίβω κι ένα καρότο και προσθέτω λίγη κανέλλα..

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Σχετικές οδηγίες

    Λαχανοντολμάς γιγάντιος
    Προστέθηκε από evdoba
    4.913
           
           
    (23)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της etsikoyr
    magirikh
    Ένα βιβλίο 144 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Κιμάδες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo
    Κυρίος πιάτα
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της MANIABOLI
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της joannakostas