Λαχανόρυζο το παραδοσιακό

Bαθμολογία: 4.7059
       
 
17 ψήφοι
fly, 12.01.10

Περιγραφή

Νόστιμο και ελαφρύ λαχανόρυζο με λεμονάκι και γιαούρτι.

Λαχανόρυζο το παραδοσιακό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 λάχανο κομμένο σε κομματάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλυτζάνι περίπου)
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, 1 πιπεριά κέρατο, 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
  • 8 κουταλιές σούπας ρύζι σουπέ ή (2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο που θα σερβίρετε)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • γιαουρτάκι για το σερβίρισμα και χυμός λεμονιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά , Με λαχανικά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Δυσκολία: Γρήγορο , Με φωτο
Σερβίρει: 4-6 μερίδες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε το λάχανο απο τα εξωτερικά φύλλα.
Βήμα 2
2) Το κόβουμε στη μέση το περνάμε κάτω απο τρεχούμενο νερό και μετα το κόβουμε φέτες.
Βήμα 3
3) Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Βήμα 4
4) Τα βάζουμε όλα μαζί σε μιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Βήμα 5
5) Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα υλικά μας. (Δεν ανακατεύουμε ξανά)
Βήμα 6
6) Βράζουμε με κλειστή κατσαρόλα περίπου 15-20 λεπτά ελέγχοντας ταχτικά για να μην κολλήσει το ρύζι περνώντας ενα κουτάλι μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. (Δεν ανακατεύουμε)
Βήμα 7
7) Ή σε χύτρα βράζουμε ακριβώς 3 λεπτά απο την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα και αφήνουμε να βγεί ο ατμός μόνος του απο την βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.
      Βήμα 8
      8) Τέλος σερβίρουμε κάθε πιάτο με δύο κουταλιές γιαούρτι και λεμονάκι.

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Σερβίρετε πολύ ωραία και με ψητά μπιφτεκάκια. Δεν ανακατεύουμε απο την ώρα που θα ρίξουμε το νερό για να μην κάτσει το ρύζι στόν πάτο της κατσαρόλας και κολλήσει, απλώς περνάμε το κουτάλι και σηκώνουμε ελαφρά. Η συνταγή είναι απο την γιαγιά μου.

      Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

      Σχετικές συνταγές

      Λαχανόρυζο 2 Λαχανόρυζο 2
      4.88
             
             
      (25)
      Λαχανόρυζο της μαμάς Λαχανόρυζο της μαμάς
      4.66
             
             
      (50)
      Λαχανόρυζο 3 Λαχανόρυζο 3
      4.5
             
             
      (2)
      Λαχανόρυζο αλλιώς Λαχανόρυζο αλλιώς
      4.5
             
             
      (2)
      Λαχανόρυζο Λαχανόρυζο
      4.4091
             
             
      (22)
      Λαχανόρυζο με χρώμα! Λαχανόρυζο με χρώμα!
      3.5
             
             
      (2)
      Λαχανόρυζο με κιμά Λαχανόρυζο με κιμά
      4.625
             
             
      (8)
      Το δικό μου λαχανόρυζο Το δικό μου λαχανόρυζο
      5
             
             
      (2)

        19 Όλα

        #
        Σχόλιο από ναταλια, 16-2-10  
        εχω κανει ολα τα λαχανορυζα του site .αυτο ηταν μακραν το καλυτερο. προσθεσα και κοκκινο λαχανο που ειχα και δεν εβαλα τη ντοματα γιατι φοβηθηκα το συνδυασμο ντοματας με λεμονι.τελειο πανευκολο και πολυ γρηγορο, ακριβως 3 λεπτα στη χυτρα!!!
        #
        Σχόλιο από fly, 20-2-10  
        Ευχαριστώ ναταλια,μη φοβάσαι τον συνδιασμό της ντομάτας σκέψου πως οι κινέζοι το χρησιμοποιούν όταν φτιάχνουν τα γλυκόξυνα.Δοκίμασέ το!
        #
        Σχόλιο από Ναυσικά, 27-3-10  
        Απλό και νόστιμο φαγάκι. Το γιαουρτάκι του πήγαινε πολύ και μου άρεσε η γλυκόξινη γεύση του.
        #
        Σχόλιο από Loukia84, 4-7-10  
        Πολύ ωραίο και εύκολο, το προτίμησα άσπρο οπότε δεν έβαλα την ντομάτα, την επόμενη φορα θα κόψω το λαχανακι μικρότερα κομμάτια γιατί μου βγήκαν λίγο σκληρα κάποια φύλλα. Πάει πολύ με γιάούρτι αλλά αφού έχει κρυώσει αρκετά.
        #
        Σχόλιο από mkaramita, 19-7-10  
        #
        Σχόλιο από AMALIASY, 2-11-10  
        Πολύ νόστιμο φαγητό. Αντί καλοκυθάκι που δεν είχα πρόσθεσα ένα ψιλοκομμένο πράσο. Έγινε τέλειο. Μπράβο fly!!
        #
        Σχόλιο από pepitse, 16-3-11  
        πρωτη φορα το εφτιαξα και εγινε πολυ νοστιμο !!! μπραβο σου :)
        #
        Σχόλιο από butterfy.stardust, 14-2-12  
        πολύ ωραία συνταγή αν κ την έφτιαξα για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι για να μην είναι πολύ πικάντικο φαγητό για το στομάχι,προσοχή στο πιπέρι, το κρεμμύδι να 'ναι κομμένο στο multi και πράσο να μπει λίγο ίσα ίσα για άρωμα. ωραία συνταγή όμως. Μας άρεσε πολύ
        #
        Σχόλιο από ANGOLINA, 1-4-12  
        Πεντανόστιμο και αγαπημένο φαγητό.
        #
        Σχόλιο από konma, 20-1-13  
        Πολύ καλό, αντί για γιαούρτι και λεμόνι μπορεί να σερβιριστεί και με τριμμένο τυρί
        #
        Σχόλιο από namaste, 22-1-13  
        Με τη συνταγή σου, αγάπησα το λαχανόριζο!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! 5 πιρουνάκια είναι λίγα!!

        Να πω επίσης, οτι δεν είχα κολοκυθάκι, γι' αυτό και δεν έβαλα. Έβαλα όμως τζίντζερ και του πήγε πάρα πολύ!!
        #
        Σχόλιο από giotalab, 6-2-13  
        Μπραβο πολυ νοστιμο και ευκολο!
        #
        Σχόλιο από Nancy82, 19-11-13  
        ουάου,έψαχνα μια συνταγή για να εκμεταλλευτώ ένα λάχανο που μου ψιλοχάλαγε στο ψυγείο. Αν κ' το λάχανο γενικά δεν ειναι το καλύτερο μου, με αυτό το συνδυασμό τρώγεται άνετα. Εγώ έβαλα λίγο περισσότερο λάχανο, 1 κούπα ρύζι σπυρωτό (τόσες περίπου ειναι οι 8 κουταλιές) και 2 κούπες νερό και έκλεισα τη χύτρα και ήταν μια χαρά. Αν βάλετε λιγότερο ρύζι ή λάχανο μειώστε το νερό στην 1.5 κούπα. Επίσης τα τσιγάρισα όλα στην αρχή να μαλακώσουν.Πρόσθεσα κύμινο που διάβασα απο άλλη συνταγή οτι του πήγαινε και όντως έδινε ένα κάτι. Τα 5 πιρουνάκια στα δινω για τη ταχύτητα της συνταγής, 3' μόνο?έχω πάθει σοκ...είναι το πιο γρήγορο μαγείρεμα μου.Νομίζω οτι για όσους δε νηστεύουν, ταιριάζει τέλεια με παρμεζάνα ή regato τριμμένο ή συνοδευτικό για μπιφτέκια κ' κοτόπουλο.
        #
        Σχόλιο από SiaRakos, 1-12-13  
        #
        Σχόλιο από moutaris, 8-12-13  
        #
        Σχόλιο από efakit, 14-12-13  
        δυστυχως εμενα δε μου πετυχε...απο γευση ηταν οκ (προσθεσα και μισο κυβο λαχανικων), αλλα το νερο που αναφερεται ηταν πολυ για την χυτρα. αν ειχα διαβασει το σχολιο της Nancy82 για το νερο στην χυτρα, δε θα μου εβγαινε τοσο νερουλο. ισως το ξαναδοκιμασω αλλη φορα.
        #
        Σχόλιο από fly, 14-12-13  
        efakit,λυπάμαι που δεν σου πέτυχε !
        το νερό είναι για την συγκεκριμμένη ποσότητα ρυζιού.Επίσης δεν σκεπάζουμε με νερό ,το βάζουμε σε ιση ποσότητα με τα υλικά γιατί το λάχανο έχει και αυτό το δικό του νερό.Αν βάλεις λιγότερο ρύζι π.χ.τη μισή ποσότητα θα μειώσεις και το νερό αντίστοιχα.Όταν ανοίξετε την χύτρα μπορεί να σας φανεί νερουλό ανακατέψτε και αφήστε το για ένα τεταρτο χωρίς καπακι ,το ρύζι έχει την ιδιότητα να ρουφάει το νερό .Θα το έχετε διαπιστώσει άν σας έχει μείνει σούπα απο την προηγούμενη.
        αν θέλετε περισσότερο άρωμα στο πιάτο μην βάζετε κύβους λαχανικών είναι συνθετικοί όπως και οτιδήποτε παράγει η βιομηχανία, βάλτε ένα μέρος ρύζι ποικιλίας jasmin.Καλή επιτυχία σε όποιον το επιχειρήσει!!
        #
        Σχόλιο από MEOW, 29-3-14  
        Το έκανα σήμερα και βγήκε αρκετά καλό.
        ωραιος ο συνδιασμός με το γιαουρτάκι
        #
        Σχόλιο από vlitou, 29-3-14  
        Δεν ειχα ξαναφαει λαχανορυζο κ αποφασισα να το φτιαξω γιατι ειχα μπολικο λαχανο και δν ηξερα τι να το κανω. Ακολουθησα ακριβως την συνταγη μονο που δεν εβαλα λεμονι. Δυστυχώς δεν διαβασα οτι δεν επρεπε να το ανακατεψουμε για να μην κατσει και μου κολλησε λιγο. Αλλα και παλι πεντανοστιμο!!

        17 Σχόλια

        #
        Σχόλιο από ναταλια, 16-2-10  
        εχω κανει ολα τα λαχανορυζα του site .αυτο ηταν μακραν το καλυτερο. προσθεσα και κοκκινο λαχανο που ειχα και δεν εβαλα τη ντοματα γιατι φοβηθηκα το συνδυασμο ντοματας με λεμονι.τελειο πανευκολο και πολυ γρηγορο, ακριβως 3 λεπτα στη χυτρα!!!
        #
        Σχόλιο από fly, 20-2-10  
        Ευχαριστώ ναταλια,μη φοβάσαι τον συνδιασμό της ντομάτας σκέψου πως οι κινέζοι το χρησιμοποιούν όταν φτιάχνουν τα γλυκόξυνα.Δοκίμασέ το!
        #
        Σχόλιο από Ναυσικά, 27-3-10  
        Απλό και νόστιμο φαγάκι. Το γιαουρτάκι του πήγαινε πολύ και μου άρεσε η γλυκόξινη γεύση του.
        #
        Σχόλιο από Loukia84, 4-7-10  
        Πολύ ωραίο και εύκολο, το προτίμησα άσπρο οπότε δεν έβαλα την ντομάτα, την επόμενη φορα θα κόψω το λαχανακι μικρότερα κομμάτια γιατί μου βγήκαν λίγο σκληρα κάποια φύλλα. Πάει πολύ με γιάούρτι αλλά αφού έχει κρυώσει αρκετά.
        #
        Σχόλιο από mkaramita, 19-7-10  
        #
        Σχόλιο από AMALIASY, 2-11-10  
        Πολύ νόστιμο φαγητό. Αντί καλοκυθάκι που δεν είχα πρόσθεσα ένα ψιλοκομμένο πράσο. Έγινε τέλειο. Μπράβο fly!!
        #
        Σχόλιο από pepitse, 16-3-11  
        πρωτη φορα το εφτιαξα και εγινε πολυ νοστιμο !!! μπραβο σου :)
        #
        Σχόλιο από butterfy.stardust, 14-2-12  
        πολύ ωραία συνταγή αν κ την έφτιαξα για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι για να μην είναι πολύ πικάντικο φαγητό για το στομάχι,προσοχή στο πιπέρι, το κρεμμύδι να 'ναι κομμένο στο multi και πράσο να μπει λίγο ίσα ίσα για άρωμα. ωραία συνταγή όμως. Μας άρεσε πολύ
        #
        Σχόλιο από ANGOLINA, 1-4-12  
        Πεντανόστιμο και αγαπημένο φαγητό.
        #
        Σχόλιο από konma, 20-1-13  
        Πολύ καλό, αντί για γιαούρτι και λεμόνι μπορεί να σερβιριστεί και με τριμμένο τυρί
        #
        Σχόλιο από giotalab, 6-2-13  
        Μπραβο πολυ νοστιμο και ευκολο!
        #
        Σχόλιο από Nancy82, 19-11-13  
        ουάου,έψαχνα μια συνταγή για να εκμεταλλευτώ ένα λάχανο που μου ψιλοχάλαγε στο ψυγείο. Αν κ' το λάχανο γενικά δεν ειναι το καλύτερο μου, με αυτό το συνδυασμό τρώγεται άνετα. Εγώ έβαλα λίγο περισσότερο λάχανο, 1 κούπα ρύζι σπυρωτό (τόσες περίπου ειναι οι 8 κουταλιές) και 2 κούπες νερό και έκλεισα τη χύτρα και ήταν μια χαρά. Αν βάλετε λιγότερο ρύζι ή λάχανο μειώστε το νερό στην 1.5 κούπα. Επίσης τα τσιγάρισα όλα στην αρχή να μαλακώσουν.Πρόσθεσα κύμινο που διάβασα απο άλλη συνταγή οτι του πήγαινε και όντως έδινε ένα κάτι. Τα 5 πιρουνάκια στα δινω για τη ταχύτητα της συνταγής, 3' μόνο?έχω πάθει σοκ...είναι το πιο γρήγορο μαγείρεμα μου.Νομίζω οτι για όσους δε νηστεύουν, ταιριάζει τέλεια με παρμεζάνα ή regato τριμμένο ή συνοδευτικό για μπιφτέκια κ' κοτόπουλο.
        #
        Σχόλιο από SiaRakos, 1-12-13  
        #
        Σχόλιο από moutaris, 8-12-13  
        #
        Σχόλιο από efakit, 14-12-13  
        δυστυχως εμενα δε μου πετυχε...απο γευση ηταν οκ (προσθεσα και μισο κυβο λαχανικων), αλλα το νερο που αναφερεται ηταν πολυ για την χυτρα. αν ειχα διαβασει το σχολιο της Nancy82 για το νερο στην χυτρα, δε θα μου εβγαινε τοσο νερουλο. ισως το ξαναδοκιμασω αλλη φορα.
        #
        Σχόλιο από MEOW, 29-3-14  
        Το έκανα σήμερα και βγήκε αρκετά καλό.
        ωραιος ο συνδιασμός με το γιαουρτάκι
        #
        Σχόλιο από vlitou, 29-3-14  
        Δεν ειχα ξαναφαει λαχανορυζο κ αποφασισα να το φτιαξω γιατι ειχα μπολικο λαχανο και δν ηξερα τι να το κανω. Ακολουθησα ακριβως την συνταγη μονο που δεν εβαλα λεμονι. Δυστυχώς δεν διαβασα οτι δεν επρεπε να το ανακατεψουμε για να μην κατσει και μου κολλησε λιγο. Αλλα και παλι πεντανοστιμο!!

        1 Ερωτήσεις

        #
        Σχόλιο από fly, 14-12-13  
        efakit,λυπάμαι που δεν σου πέτυχε !
        το νερό είναι για την συγκεκριμμένη ποσότητα ρυζιού.Επίσης δεν σκεπάζουμε με νερό ,το βάζουμε σε ιση ποσότητα με τα υλικά γιατί το λάχανο έχει και αυτό το δικό του νερό.Αν βάλεις λιγότερο ρύζι π.χ.τη μισή ποσότητα θα μειώσεις και το νερό αντίστοιχα.Όταν ανοίξετε την χύτρα μπορεί να σας φανεί νερουλό ανακατέψτε και αφήστε το για ένα τεταρτο χωρίς καπακι ,το ρύζι έχει την ιδιότητα να ρουφάει το νερό .Θα το έχετε διαπιστώσει άν σας έχει μείνει σούπα απο την προηγούμενη.
        αν θέλετε περισσότερο άρωμα στο πιάτο μην βάζετε κύβους λαχανικών είναι συνθετικοί όπως και οτιδήποτε παράγει η βιομηχανία, βάλτε ένα μέρος ρύζι ποικιλίας jasmin.Καλή επιτυχία σε όποιον το επιχειρήσει!!

        1 Παραλλαγές

        #
        Σχόλιο από namaste, 22-1-13  
        Με τη συνταγή σου, αγάπησα το λαχανόριζο!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!! 5 πιρουνάκια είναι λίγα!!

        Να πω επίσης, οτι δεν είχα κολοκυθάκι, γι' αυτό και δεν έβαλα. Έβαλα όμως τζίντζερ και του πήγε πάρα πολύ!!

        Άλλες φωτογραφίες

        Σχετικά άρθρα

        Χορτοφαγία
        Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
        Νηστείες
        Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
        Ρύζι
        Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
        Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
        Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
        Καταψύχω λαχανικά
        Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

        Τη συνταγή προτείνουν:

        Νηστίσιμα φαγητά ορεκτικά-λαδερά
        Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
        λαχανικα
        Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou
        Λαχανικά & Όσπρια της Ηλέκτρας
        Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουμερή Ντομάτα
        Αγαπημένες συνταγές
        Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της mark6935
        Αγαπημένες συνταγές
        Ένα βιβλίο 329 αγαπημένων συνταγών, του/της Loukia84