Λαχανόρυζο το παραδοσιακό
Νόστιμο και ελαφρύ λαχανόρυζο με λεμονάκι και γιαούρτι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σερβίρετε πολύ ωραία και με ψητά μπιφτεκάκια. Δεν ανακατεύουμε από την ώρα που θα ρίξουμε το νερό για να μην κάτσει το ρύζι στόν πάτο της κατσαρόλας και κολλήσει, απλώς περνάμε το κουτάλι και σηκώνουμε ελαφρά. Η συνταγή είναι από την γιαγιά μου.Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
1/2 λάχανο κομμένο σε κομματάκια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (1 φλυτζάνι περίπου)
-
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
-
1 καρότο, 1 πιπεριά κέρατο, 1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
-
8 κουταλιές σούπας ρύζι σουπέ ή (2 κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε πιάτο που θα σερβίρετε)
-
αλάτι, πιπέρι
-
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
-
γιαουρτάκι για το σερβίρισμα και χυμός λεμονιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα.
-
2
Το κόβουμε στη μέση το περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά το κόβουμε φέτες.
-
3
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.
-
4
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
-
5
Ρίχνουμε νερό τόσο όσο να φτάσει στο ίδιο ύψος με τα υλικά μας. (Δεν ανακατεύουμε ξανά)
-
6
Βράζουμε με κλειστή κατσαρόλα περίπου 15-20 λεπτά ελέγχοντας ταχτικά για να μην κολλήσει το ρύζι περνώντας ένα κουτάλι μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας. (Δεν ανακατεύουμε)
-
7
Ή σε χύτρα βράζουμε ακριβώς 3 λεπτά από την ώρα που θα σφυρίξει η βαλβίδα και αφήνουμε να βγεί ο ατμός μόνος του από την βαλβίδα χωρίς να την ανοίξουμε.
-
8
Τέλος σερβίρουμε κάθε πιάτο με δύο κουταλιές γιαούρτι και λεμονάκι.
Σχόλια (21)