Λαζαράκια (Πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια)

Bαθμολογία: 5
       
 
17 ψήφοι
delicious, 12.04.09

Περιγραφή

Πασχαλινά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου!

Λαζαράκια (Πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια)
photo: Κυριακή Γ.Σ.Ν.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή 700 γρ. σκληρό και 300 γρ. μαλακό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1+1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 4 κ. γλυκού κανέλα
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό (ίσως λίγο ακόμα)
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό (για το προζύμι)
  • γαρύφαλλα ολόκληρα για μάτια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Γλυκά ψωμάκια , Ψωμί
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: Τουλάχιστον 12 , ανάλογα το μέγεθος.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Φτιάχνω το προζύμι: Σε 1 φλ. χλιαρό νερό διαλύω την μαγιά και προσθέτω αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.
  2. Κοσκινίζω σε λεκάνη το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα. Κάνω μία τρύπα στη μέση και βάζω το προζύμι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και αρχίζω να ζυμώνω παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από γύρω. Προσθέτω τις σταφίδες και συνεχίζω να ζυμώνω να γίνει η ζύμη απαλή!
  3. Φτιάχνω λαζαράκια (ανθρωπάκια) και τα αφήνω να φουσκώσουν σε αντικολλητικό χαρτί για 1 ώρα.
  4. Ψήνω στους 190°c πάνω κάτω αντίσταση για 20' το πολύ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος ψησίματος ίσως διαφέρει (ανάλογα το μέγεθός τους), μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα (προσοχή να μη καούν)!

Αφού φτιάξουμε τα Λαζαράκια και τους δώσουμε σχήμα ανθρώπου βάζουμε τα γαρύφαλλα για μάτια και μύτη. Εγώ για στόμα χρησιμοποιώ μία σταφίδα.

Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό στο ζύμωμα προσθέτω γάλα και όχι νερό!

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από anna1973, 16-4-09  
    5 πηρουνακια ετσι , για τα εθιμα του νησιου μας
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-9-09  
    μοσχοβολισε ο τοπος!
    μολις τα εψησα,τελεια!δεν ειναι απαραιτητο να ειναι Πασχα,τρωγονται μια χαρα και για πρωινο.
    #
    Σχόλιο από delicious, 7-9-09  
    Golfo, σ΄ ευχαριστώ για την φωτογραφία που έστειλες!
    Το ανθρωπάκι έχει πολύ πλάκα!!!
    #
    Σχόλιο από cherry@, 23-3-10  
    Τα Λαζαρακια είναι ένα παλιό έθιμο και τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου σε ανάμνηση του θαύματος του Κυρίου.
    Κατά κανόνα τους δίνουμε σχήμα ανθρώπου που είναι τυλιγμένο με φασκιά κατά τη συνήθεια που είχαν τότε να θάβουν τους νεκρούς.
    Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά διάβασα σε ένα post τις προάλλες ότι τα φτιάχνουμε το Μεγάλο Σάββατο.
    Καλό Πάσχα !
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-3-10  
    cherry@ το λάθος που βρήκες στο άρθρο για το Πάσχα έχει ήδη διορθωθεί και έχει γραφτεί σωστά πλέον.
    Επίσης εάν τα φτιάξει κάποιος με το σωστό σχήμα ας μας στείλει μια φωτογραφία να βάλουμε ως κύρια της συνταγής.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από malegou, 27-3-10  
    Τα Λαζαράκια υποτίθεται ότι είναι νηστήσιμα και στη συντάγη σου περιλαμβάνεις γάλα. Ίσως για κάποιον που θέλει να το κάνει τελείως νηστήσιμο να αντικαταστήσει το κοινό γάλα με γάλα καρύδας, σόγιας ή και γάλα ρυζιού.
    #
    Σχόλιο από SONIA, 16-4-11  
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-4-11  
    Εγώ πάλι εντελώς νηστίσιμα τα κάνω δεν βάζω καθόλου γάλα το κάνω με επιπλέον νερό και καθόλου ελαιόλαδο βάζω η ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο τα πιρουνάκια τα βάζω για το έθιμο που στην σημερινή εποχή κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε όλα και ένα μπράβο στην sitronela που μπορεί και μας τα θυμίζει και πάλι Καλό Πάσχα σε όλους
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 16-4-11  
    τελεια ειναι
    #
    Σχόλιο από Γωγούλι, 16-4-11  
    Πέρασα όμορφες στιγμές με την κορούλα μου φτιάχνοντας τα, επιπλέον έμαθε και τα έθιμα του νησιού του μπαμπά της! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από cockeraki, 16-4-11  
    πολύ πολύ νόστιμα, ήθελε όντως λίγο παραπάνω γάλα και νομίζω θα τα προτιμούσα με σπορέλαιο, λόγω γεύσης οχι λόγω νηστείας
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-4-11  
    Χεχε ξέχασα τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από milva, 17-4-11  
    Αν και τα είχα ακούσει και παλιότερα δεν έτυχε να τα φτιάξω.Φέτος όμως που είχα χρόνο αποφάσισα να τα φτιάξω.Παρέλειψα το γάλα και έβαλα μόνο νερό,πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού.Έγιναν υπέροχα και πολύ αφράτα.
    #
    Σχόλιο από Κυριακή Γ.Σ.Ν., 7-4-12  
    Πέντε πιρουνάκια, γιατί είναι πολύ όμορφο να μαθαίνουμε κ να τηρούμε τα έθιμα μας, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Να καταλάβουμε οτι έρχεται το Πάσχα, όχι μονο απο τα ψώνια κ τις λαμπάδες, αλλά απο πιο ουσιώδη πράγματα.
    Στην γεύση είναι πολύ νόστιμα. Βέβαια τα έκανα με νερό , αντί για γάλα, γιατί τα ήθελα νηστίσιμα και πρόσθεσα λίγο γλυκάνισο. Επίσης έβαλα 2 φακελάκια μαγιά.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 27-4-13  
    Είναι σαν σταφιδόψωμα. Νομίζω ότι ήθελαν λίγη ζάχαρη ακόμη. Έφτιαξα τη μισή δόση και έγιναν 10 λαζαράκια. Μπράβο για την ιδέα. Καλό Πάσχα σε όλους!
    #
    Σχόλιο από Vanessaki, 27-4-13  
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 28-4-13  
    Ένα έθιμο που το κρατώ κάθε χρόνο.
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 23-12-13  
    #
    Σχόλιο από mary-mary, 11-4-14  
    πολυ καλα!!! Και του χρόνου με υγεία!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από rinio, 12-4-14  
    την εκανα σήμερα, εγινα πολυ νόστιμα, ψηθηκαν ακριβως στην ώρα που αναφέρετε, αντι για ελαιόλαδο εβαλα εγω σπορελαιο γιατι δεν συνηθιζω απλα στα γλυκα να βαζω ελαιόλαδο.εγινα 12 μεγαλουτσικα Λαζαράκια κ εφαγα ηδη 1. κ του χρόνου με υγεια σε ολους σας ! ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη !
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από anna1973, 16-4-09  
    5 πηρουνακια ετσι , για τα εθιμα του νησιου μας
    #
    Σχόλιο από golfo, 6-9-09  
    μοσχοβολισε ο τοπος!
    μολις τα εψησα,τελεια!δεν ειναι απαραιτητο να ειναι Πασχα,τρωγονται μια χαρα και για πρωινο.
    #
    Σχόλιο από delicious, 7-9-09  
    Golfo, σ΄ ευχαριστώ για την φωτογραφία που έστειλες!
    Το ανθρωπάκι έχει πολύ πλάκα!!!
    #
    Σχόλιο από cherry@, 23-3-10  
    Τα Λαζαρακια είναι ένα παλιό έθιμο και τα φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου σε ανάμνηση του θαύματος του Κυρίου.
    Κατά κανόνα τους δίνουμε σχήμα ανθρώπου που είναι τυλιγμένο με φασκιά κατά τη συνήθεια που είχαν τότε να θάβουν τους νεκρούς.
    Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά διάβασα σε ένα post τις προάλλες ότι τα φτιάχνουμε το Μεγάλο Σάββατο.
    Καλό Πάσχα !
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-3-10  
    cherry@ το λάθος που βρήκες στο άρθρο για το Πάσχα έχει ήδη διορθωθεί και έχει γραφτεί σωστά πλέον.
    Επίσης εάν τα φτιάξει κάποιος με το σωστό σχήμα ας μας στείλει μια φωτογραφία να βάλουμε ως κύρια της συνταγής.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από malegou, 27-3-10  
    Τα Λαζαράκια υποτίθεται ότι είναι νηστήσιμα και στη συντάγη σου περιλαμβάνεις γάλα. Ίσως για κάποιον που θέλει να το κάνει τελείως νηστήσιμο να αντικαταστήσει το κοινό γάλα με γάλα καρύδας, σόγιας ή και γάλα ρυζιού.
    #
    Σχόλιο από SONIA, 16-4-11  
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-4-11  
    Εγώ πάλι εντελώς νηστίσιμα τα κάνω δεν βάζω καθόλου γάλα το κάνω με επιπλέον νερό και καθόλου ελαιόλαδο βάζω η ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο τα πιρουνάκια τα βάζω για το έθιμο που στην σημερινή εποχή κοντεύουμε να τα ξεχάσουμε όλα και ένα μπράβο στην sitronela που μπορεί και μας τα θυμίζει και πάλι Καλό Πάσχα σε όλους
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 16-4-11  
    τελεια ειναι
    #
    Σχόλιο από Γωγούλι, 16-4-11  
    Πέρασα όμορφες στιγμές με την κορούλα μου φτιάχνοντας τα, επιπλέον έμαθε και τα έθιμα του νησιού του μπαμπά της! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από cockeraki, 16-4-11  
    πολύ πολύ νόστιμα, ήθελε όντως λίγο παραπάνω γάλα και νομίζω θα τα προτιμούσα με σπορέλαιο, λόγω γεύσης οχι λόγω νηστείας
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 16-4-11  
    Χεχε ξέχασα τα πιρουνάκια :)
    #
    Σχόλιο από milva, 17-4-11  
    Αν και τα είχα ακούσει και παλιότερα δεν έτυχε να τα φτιάξω.Φέτος όμως που είχα χρόνο αποφάσισα να τα φτιάξω.Παρέλειψα το γάλα και έβαλα μόνο νερό,πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκαλιού.Έγιναν υπέροχα και πολύ αφράτα.
    #
    Σχόλιο από Κυριακή Γ.Σ.Ν., 7-4-12  
    Πέντε πιρουνάκια, γιατί είναι πολύ όμορφο να μαθαίνουμε κ να τηρούμε τα έθιμα μας, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Να καταλάβουμε οτι έρχεται το Πάσχα, όχι μονο απο τα ψώνια κ τις λαμπάδες, αλλά απο πιο ουσιώδη πράγματα.
    Στην γεύση είναι πολύ νόστιμα. Βέβαια τα έκανα με νερό , αντί για γάλα, γιατί τα ήθελα νηστίσιμα και πρόσθεσα λίγο γλυκάνισο. Επίσης έβαλα 2 φακελάκια μαγιά.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 27-4-13  
    Είναι σαν σταφιδόψωμα. Νομίζω ότι ήθελαν λίγη ζάχαρη ακόμη. Έφτιαξα τη μισή δόση και έγιναν 10 λαζαράκια. Μπράβο για την ιδέα. Καλό Πάσχα σε όλους!
    #
    Σχόλιο από Vanessaki, 27-4-13  
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 28-4-13  
    Ένα έθιμο που το κρατώ κάθε χρόνο.
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 23-12-13  
    #
    Σχόλιο από mary-mary, 11-4-14  
    πολυ καλα!!! Και του χρόνου με υγεία!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από rinio, 12-4-14  
    την εκανα σήμερα, εγινα πολυ νόστιμα, ψηθηκαν ακριβως στην ώρα που αναφέρετε, αντι για ελαιόλαδο εβαλα εγω σπορελαιο γιατι δεν συνηθιζω απλα στα γλυκα να βαζω ελαιόλαδο.εγινα 12 μεγαλουτσικα Λαζαράκια κ εφαγα ηδη 1. κ του χρόνου με υγεια σε ολους σας ! ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη !
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιόψωμ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της λουκουμένια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της DEBY
    Πασχαλινό τραπέζι
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ