Λαζαράκια
Το Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζουν να ζυμώνουν μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιάτα Λαζαράκια. Παριστάνουν τον Άγιο Λάζαρο που τον Ανέστησε ο Χριστός.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι συνδυασμός συνταγών από τις ιστοσελίδες http//www.kalymnosdelicatessen.com/ και http//www.agioritikovima.gr/
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
3/4 ποτηριού αραβοσιτέλαιο
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
1 & 1/2 φακελάκι μαγιά
-
1 & 1/2 ποτήρι νερό (το οποίο βράστηκε νωρίτερα για λίγο με ένα ξυλαράκι κανέλας μέσα)
-
1 κουτ. γλ. μαστίχα (την κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη)
-
Για τη γέμιση
-
γαρυφαλλόκαρφα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να γίνει ένα καλό μαλακό ζυμαράκι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανά 15' σε ζεστό χώρο.
-
2
Παίρνουμε ένα κομμάτι το κάνουμε κάπως τριγωνικό, πλατύ στην επάνω μεριά του και μυτερό στην κάτω,με ένα κουταλάκι προσθέτουμε λίγη γέμιση (κοιλιά του Λαζάρου) και κλείνουμε να γίνει σαν κώνος.
-
3
Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το σαρίκι (καπέλο) και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα. Στη θέση των ματιών, βάζουμε 2 γαρυφαλλόκαρφα. Ψήνουμε για 40 λεπτά στο φούρνο, στους 180ο C.
Σχόλια (2)