Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
3 ψήφοι
Eirinaki, 04.03.12

Περιγραφή

Ένα ωραίο γλυκό λεμόνι, χρησιμοποιώντας μόνο το άσπρο μέρος, για όσους αρέσει το λεμόνι και όχι μόνο! Αν και είναι λίγο μεγάλη η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η συνταγή είναι της Αργυρώς.
Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (το πάχος της φλούδας να είναι περίπου 1 εκατοστό)
  • 500 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε προσεκτικά την κίτρινη φλούδα με το ειδικό εργαλείο(αποφλοιωτή) ή με ένα κοφτερό μαχαίρι(είναι λίγο ζόρικο).
Βήμα 2
2) Κόβουμε κάθε λεμόνι στα τέσσερα.
Βήμα 3
3) Αφαιρούμε το κοτσάνι,τη σάρκα με το χυμό (με μαχαίρι)και τώρα έχουμε μόνο το λευκό μέρος του λεμονιού.
Βήμα 4
4) Κοβουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες των 0,5 εκατοστών.
Βήμα 5
5) Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις ζεματάμε για 2-3'.Χύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αφήνωντας να μαλακώσουν καλά.
Βήμα 6
6) Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Βήμα 7
7) Απλώνουμε τα κομμάτια σε πετσέτα και βάζουμε πάνω βαρύ αντικείμενο ώστε να βγάλουν τα υγρά που ρούφηξαν στο βράσιμο.
Βήμα 8
8) Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα κομμάτια της λευκής φλούδας και ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε είναι αναγκαίο.
Βήμα 9
9) Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30΄.
Βήμα 10
10) Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα, χωρίς να το σκεπάσουμε όσο είναι ζεστό.
Βήμα 11
11) Αφού κρυώσει, το ξαναβάζουμε να βράσει για να δέσει το σιρόπι του. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 2΄-3΄.
Βήμα 12
12) Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα λεμόνια που χρησιμοποίησα δεν ήταν πολύ μεγάλα και χοντρόφλουδα γι'αυτό μου βγήκε λίγη ποσότητα, έτσι έβαλα και λιγότερη ζάχαρη. Η ποσότητα που έκανα γέμισε ένα βάζο 300gr.

Σχετικές συνταγές

Γλυκό κουταλιού λεμόνι Γλυκό κουταλιού λεμόνι
4.5429
       
       
(35)

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από me71, 9-3-12  
    νομιζω οτι ειναι λιγο πικρη η γευση δεν το εβρασα πολυ γιατι θελω να κραταει λιγο το λεμονι θα σας πω ξανα αυριο
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 11-3-12  
    Γεια σου me71, σίγουρα θα πικρίζει έστω και λίγο. Θα μπορούσες να βάλεις παραπάνω ζάχαρη.Ελπίζω να σου αρέσει!
    #
    Σχόλιο από me71, 12-3-12  
    τελικα εγινε πολυ ωραιο και οτι πικριζει λιγο τελικα αρεσει ευχαριστω ειρινακι και καλο βραδυ
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 12-3-12  
    Εγώ σε ευχαριστώ, να είσαι καλά!!
    =)
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 25-3-12  
    Να κανω μια διευκρινιση!
    Η φλουδα επειδη οπως εχω γραψει βγαινει δυσκολα ετσι, μπορειτε να τριψετε τα λεμονια στον τριφτη(στις μικρες τρυπες) και ετσι οπως βλεπετε στη φωτο μπορειτε να εκμεταλλευτειτε το ξυσμα και να το φυλαξετε οπως στη συνταγη αυτη--> http://www.sintagespareas.gr/sintages/ksisma-portokalion.html , και τη σαρκα εγω την εβαλα στο μπλεντερ και μετα τη σουρωσα ετσι εμεινε ο χυμος και το φυλαω στο ψυγειο!Δεν παει τίποτα χαμένο! =) Το ξανακανα με χοντροφλουδα και βγηκε πολυ καλυτερο!
    #
    Σχόλιο από mathCHEF, 10-4-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!!! Το έφτιαξα χτες με καμιά 15αριά λεμόνια χοντρόφλουδα που μας τα έφεραν από κτήμα!!! Μόνο που αρκικά το σιρόπι δεν έδεσε, οπότε έβγαλα τα λεμονάκια και το άφησα να πάρει μια βράση ακόμα... Τώρα είναι ιδανικό:) Το ξύσμα το εκμεταλλεύτηκα όπως λέει το Eirinaki, πολύ καλή ιδέα!!!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 10-4-12  
    Χαίρομαι που σου άρεσε και σε ευχαριστώ!!
    =)
    #
    Σχόλιο από despobx, 21-12-12  
    Έχω φτιάξει γλυκό λεμόνι και έγεινε για τα γούστα μου ωραίο. Τώρα ψάχνω να βρώ αν ξέρει κανείς μια συνταγή με ολόκληρο λεμονάκι να το κάνω γλυκό κουταλιού ,παρακάλώ ας γράψει όποιος γνωρίζει

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από me71, 9-3-12  
    νομιζω οτι ειναι λιγο πικρη η γευση δεν το εβρασα πολυ γιατι θελω να κραταει λιγο το λεμονι θα σας πω ξανα αυριο
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 11-3-12  
    Γεια σου me71, σίγουρα θα πικρίζει έστω και λίγο. Θα μπορούσες να βάλεις παραπάνω ζάχαρη.Ελπίζω να σου αρέσει!
    #
    Σχόλιο από me71, 12-3-12  
    τελικα εγινε πολυ ωραιο και οτι πικριζει λιγο τελικα αρεσει ευχαριστω ειρινακι και καλο βραδυ
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 12-3-12  
    Εγώ σε ευχαριστώ, να είσαι καλά!!
    =)
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 25-3-12  
    Να κανω μια διευκρινιση!
    Η φλουδα επειδη οπως εχω γραψει βγαινει δυσκολα ετσι, μπορειτε να τριψετε τα λεμονια στον τριφτη(στις μικρες τρυπες) και ετσι οπως βλεπετε στη φωτο μπορειτε να εκμεταλλευτειτε το ξυσμα και να το φυλαξετε οπως στη συνταγη αυτη--> http://www.sintagespareas.gr/sintages/ksisma-portokalion.html , και τη σαρκα εγω την εβαλα στο μπλεντερ και μετα τη σουρωσα ετσι εμεινε ο χυμος και το φυλαω στο ψυγειο!Δεν παει τίποτα χαμένο! =) Το ξανακανα με χοντροφλουδα και βγηκε πολυ καλυτερο!
    #
    Σχόλιο από mathCHEF, 10-4-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!!! Το έφτιαξα χτες με καμιά 15αριά λεμόνια χοντρόφλουδα που μας τα έφεραν από κτήμα!!! Μόνο που αρκικά το σιρόπι δεν έδεσε, οπότε έβγαλα τα λεμονάκια και το άφησα να πάρει μια βράση ακόμα... Τώρα είναι ιδανικό:) Το ξύσμα το εκμεταλλεύτηκα όπως λέει το Eirinaki, πολύ καλή ιδέα!!!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 10-4-12  
    Χαίρομαι που σου άρεσε και σε ευχαριστώ!!
    =)
    #
    Σχόλιο από despobx, 21-12-12  
    Έχω φτιάξει γλυκό λεμόνι και έγεινε για τα γούστα μου ωραίο. Τώρα ψάχνω να βρώ αν ξέρει κανείς μια συνταγή με ολόκληρο λεμονάκι να το κάνω γλυκό κουταλιού ,παρακάλώ ας γράψει όποιος γνωρίζει

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της filio
    Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou