Λεμόνι γλυκό του κουταλιού
Ένα ωραίο γλυκό λεμόνι, χρησιμοποιώντας μόνο το άσπρο μέρος, για όσους αρέσει το λεμόνι και όχι μόνο! Αν και είναι λίγο μεγάλη η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η συνταγή είναι της Αργυρώς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα λεμόνια που χρησιμοποίησα δεν ήταν πολύ μεγάλα και χοντρόφλουδα γι'αυτό μου βγήκε λίγη ποσότητα, έτσι έβαλα και λιγότερη ζάχαρη. Η ποσότητα που έκανα γέμισε ένα βάζο 300gr.
Υλικά
-
3 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (το πάχος της φλούδας να είναι περίπου 1 εκατοστό)
-
500 γραμμ. ζάχαρη
-
1 ποτήρι νερό
-
1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε προσεκτικά την κίτρινη φλούδα με το ειδικό εργαλείο(αποφλοιωτή) ή με ένα κοφτερό μαχαίρι(είναι λίγο ζόρικο).
-
2
Κόβουμε κάθε λεμόνι στα τέσσερα.
-
3
Αφαιρούμε το κοτσάνι,τη σάρκα με το χυμό (με μαχαίρι)και τώρα έχουμε μόνο το λευκό μέρος του λεμονιού.
-
4
Κοβουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες των 0,5 εκατοστών.
-
5
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις ζεματάμε για 2-3'.Χύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αφήνωντας να μαλακώσουν καλά.
-
6
Σουρώνουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
-
7
Απλώνουμε τα κομμάτια σε πετσέτα και βάζουμε πάνω βαρύ αντικείμενο ώστε να βγάλουν τα υγρά που ρούφηξαν στο βράσιμο.
-
8
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα κομμάτια της λευκής φλούδας και ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε είναι αναγκαίο.
-
9
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30΄.
-
10
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα, χωρίς να το σκεπάσουμε όσο είναι ζεστό.
-
11
Αφού κρυώσει, το ξαναβάζουμε να βράσει για να δέσει το σιρόπι του. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 2΄-3΄.
-
12
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει.
Σχόλια (8)