Λιαστές ντομάτες

Bαθμολογία: 4.8421
       
 
19 ψήφοι
BigChord, 28.08.07
Λιαστές ντομάτες
photo: ANGOLINA

Τι χρειαζόμαστε:

  • Ντομάτες
  • Αλάτι
  • σκόρδο
  • βασιλικό ή ρίγανη
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 49 ώ (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50 ώ (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζετε σ'ένα ξέβαδο ταψί. Βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι στο κάθε κομμάτι ντομάτας και τις τοποθετείτε στον ήλιο καλυμμένες με πολύ λεπτό ρούχο ή τούλι.
  2. Όταν εξατμιστούν τα υγρά και αρχίσουν να ξηραίνονται τις χτυπάμε με το χέρι μία-μία για να ξεκολλήσει το τυχόν αλάτι.
  3. Τις διατηρείτε στην κατάψυξη ή κρεμμασμένες σε ξηρό μέρος ή σε γυάλινο δοχείο με ελαιόλαδο, βασιλικό ή ρίγανη και σκόρδο. Με καυτό ήλιο η αποξήρανση μπορεί να γίνει σε 3-4 μέρες

Λίγα μυστικά ακόμα

Το βράδυ βάλτε τις μέσα στο σπίτι γιατί μπορεί να τραβήξουν υγρασία. Η φλούδα πρέπει να ακουμπάει στο ταψί για να τραβήξει τα υγρά της και όχι αντίθετα. Προτιμείστε ντομάτες "φοινικοτές"

Σχετικές συνταγές

    39 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 7-9-07  
    Καλημέρα!Σε ποια φάση βάζουμε το σκόρδο και το βασιλικό?
    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 7-9-07  
    ΟΚ!Την είδα την απάντηση μόνη μου.
    #
    Σχόλιο από angel29476, 5-12-08  
    Τις λατρεύω τις λιαστές τομάτες!
    Ερώτηση: γιατί τις κόβουμε στην μέση? Δεν βγαίνουν χοντρές? Αν τις κοψουμε κατα μήκος στα 3 θα διαλυθούν όταν αποξηραθούν? Ρωτάω γιατί θέλω να τις κάνω.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από candy candy, 4-7-09  
    τι εννοεις φοινικοτες?οι μακροστενες ντοματες μηπως?
    #
    Σχόλιο από mamaka, 5-7-09  
    Γειά σας! Μια ερώτηση. Τι εννοείς με το ξέβαδο ταψί; Βαφή ή ριχό;
    #
    Σχόλιο από Xionia, 10-7-09  
    Και εγω δεν ξερω ποιο ειδος ντοματας
    ειναι αυτο που αναφερεις οι φοινικοτες
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-7-09  
    Μια που ο/η BigChord δεν ξέρω αν είναι στην παρέα μας ακόμα, να προσπαθήσω να απαντήσω.
    Πάντα τις λιαστές ντομάτες τις κόβουμε στη μέση. Αυτές που αναφέρει ως "φοινικωτές" είναι τα πομοντόρια, οι ντομάτες που είναι μικρές και μακρουλές. Όταν αποξηραίνονται δεν είναι χοντρές.
    Ξέβαθο εννοεί ρηχό νομίζω.
    #
    Σχόλιο από BigChord, 10-7-09  
    Συγνώμη παιδιά είχα πρόβλημα με τον κωδικό πρόσβασης.
    Τις κόβουμε στην μέση για να τις βάλουμε στον ήλιο με αλάτι και να απορροφηθούν τα υγρά. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα να τις κόψεις στα 3, φτάνει να μην χυθεί το ζουμί τους. Επίσης μετά από την "ηλιοθεραπεία" μικρένουν αρκετά.
    Φοινικοτές εννοώ μακρόστενες, που έχουν σχήμα φοινικιού αν και εγώ κάνω όλα τα είδη.
    Ξέβαθο εννοώ ρηχό. Το αναφέρω γιατι εξαρτάται από το τούλι που θα βάλεις που δεν πρέπει να αφήνει κενά, γύρω γύρω, αλλιώς μπορεί να μπουν έντομα μέσα
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 11-7-09  
    Μια βδομάδα ακριβώς χρειάστηκα για να τις αποξηράνω. Χρησιμοποίησα κανονικές ντομάτες.
    #
    Σχόλιο από rednails, 11-7-09  
    Καλησπέρα. Μπορείτε να τις αποθηκεύσετε μονο με το ελαιολαδο. Εγώ φτιαχνω τα ντοματάκια τα μικρά Σαντορίνης.
    #
    Σχόλιο από candy candy, 3-8-09  
    μπορειτε να μου εξηγησετε γιατι μετα απο 3 μερες στον ηλιο γεμισαν μουχλες και ξινισαν?εκανα οτι ακριβως λεει η συνταγη.μου ειπαν οτι επρεπε να τις ζουληξω πρωτα να φυγουν ολα τα ζουμια.
    #
    Σχόλιο από BigChord, 10-8-09  
    Δοκίμασε με περισσότερο αλάτι, ειδικά εάν είναι μεγάλες ντομάτες.
    #
    Σχόλιο από πουλάκι, 25-10-09  
    Εγω όταν ξεραθούν μερικές τις βάζω σε βαζάκια και προσθέτω 1/3 ξυδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Γίνονται πολύ ωραίες για φασολάδα και το λαδάκι που μένει στο βάζο είναι τέλειο για σαλάτες.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 14-7-10  
    πολυ καλες βγεικανε χρειαστηκαν 4-5 μερες στον ηλιο ...
    #
    Σχόλιο από vpg, 9-8-10  
    Ακολούθησα τις οδηγίες και τις άφησα στον ήλιο για 4 μέρες.Υπήρχε αλάτι στο ταψί αλλά δεν φαινόταν σχεδόν τίποτα πάνω στις ντομάτες. Ό,τι είδα το έβγαλα αλλά παρ'όλα αυτά είναι ''λύσσα'',δεν τρώγονται.Τι φταίει; Υπερβολικό αλάτι ή μήπως έπρεπε να το τινάξω στα πρώτα στάδια της αποξήρανσης (πριν απορροφηθεί από τις ντομάτες) και όχι μετά; Σώζονται;
    Και κάτι ακόμα.Κάποια στιγμή είχα αγοράσει λιαστές ντομάτες οι οποίες είχαν ένα πολύ ιδιαίτερο, ελαφρά πικάντικο άρωμα που δεν μπόρεσα να καταλάβω τι είναι. Τι άλλο θα ταίριαζε εκτός απο τ΄αρωματικά της συνταγής ή και μαζί με αυτά;
    #
    Σχόλιο από litsa d, 1-9-10  
    και εγω επαθα το ιδιο,ειναι πολυ αλμυρες,δεν ειχαν ασπρη κρουστα αποπανω, απορροφηθηκε,τις εβαλα στο λαδι,ισως ξαλμυρισουν,αναμενω αποτελεσμα!
    #
    Σχόλιο από angy85, 5-9-10  
    Δυστυχώς συνέβη και σε εμένα το ίδιο.Έχουν γίνει πολύ αλμυρές!Έβαλα τις μισές σε βάζο με λάδι αφού έβγαλα με μαχαιράκι όσο αλάτι μπορούσα, μήπως και αλλάξουν γεύση. Έχω όμως άλλες τόσες που δε ξέρω τι να τις κάνω.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-9-10  
    τις αφησα 5 μερες στον ηλιο ,εβαλα χοντρο αλατι και τις αποθηκευσα σε βαζα με λαδι,ξυδι,μυρωδικα και καπαρη σπιτικη
    #
    Σχόλιο από litsa d, 25-9-10  
    Τις εκανε η μητερα μου με τις οδηγιες μου στην επαρχια γιατι ειχε δικα της ντοματινια πεντενοστιμες! εγιναν λιγο αλμυρες βεβαια αλλα σε αναλατη σαλατα ισορροπει το αλατι,εβαλα και φωτογ.ευχαριστουμε πολυ!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 30-3-11  
    τις χτυπαμε για να φυγει το αλατι απο μονο την τεταρτη ημερα (αποξύρανσης σε καυτο ήλιο? η συνεχεια?)το καλοκαιρι θα την κανς σιγουρα! εαν δεν βάλουν στον κηπο οι παπουδες φινικοτεσ ή ντοματινια θα τισ κοψω στα 4.) πρεπει να ειναι γινομενες οι ντοματες? ή αγουρες? να μην εχουν πολλα ζουμια?
    για πικαντικη γευση μια πιπερια τσιλι θα αρρωματιζε το λαδακι.. αν η ντοματα ειναι φοινικοτη φτανει μια πρεζα χοντρο αλατι? μηπως κανενας απο εσας έκανε κανονικες ντοματεκομμενεσ στα4?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    24 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 11-7-09  
    Μια βδομάδα ακριβώς χρειάστηκα για να τις αποξηράνω. Χρησιμοποίησα κανονικές ντομάτες.
    #
    Σχόλιο από rednails, 11-7-09  
    Καλησπέρα. Μπορείτε να τις αποθηκεύσετε μονο με το ελαιολαδο. Εγώ φτιαχνω τα ντοματάκια τα μικρά Σαντορίνης.
    #
    Σχόλιο από πουλάκι, 25-10-09  
    Εγω όταν ξεραθούν μερικές τις βάζω σε βαζάκια και προσθέτω 1/3 ξυδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Γίνονται πολύ ωραίες για φασολάδα και το λαδάκι που μένει στο βάζο είναι τέλειο για σαλάτες.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 14-7-10  
    πολυ καλες βγεικανε χρειαστηκαν 4-5 μερες στον ηλιο ...
    #
    Σχόλιο από litsa d, 1-9-10  
    και εγω επαθα το ιδιο,ειναι πολυ αλμυρες,δεν ειχαν ασπρη κρουστα αποπανω, απορροφηθηκε,τις εβαλα στο λαδι,ισως ξαλμυρισουν,αναμενω αποτελεσμα!
    #
    Σχόλιο από angy85, 5-9-10  
    Δυστυχώς συνέβη και σε εμένα το ίδιο.Έχουν γίνει πολύ αλμυρές!Έβαλα τις μισές σε βάζο με λάδι αφού έβγαλα με μαχαιράκι όσο αλάτι μπορούσα, μήπως και αλλάξουν γεύση. Έχω όμως άλλες τόσες που δε ξέρω τι να τις κάνω.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 25-9-10  
    Τις εκανε η μητερα μου με τις οδηγιες μου στην επαρχια γιατι ειχε δικα της ντοματινια πεντενοστιμες! εγιναν λιγο αλμυρες βεβαια αλλα σε αναλατη σαλατα ισορροπει το αλατι,εβαλα και φωτογ.ευχαριστουμε πολυ!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 30-3-11  
    τις χτυπαμε για να φυγει το αλατι απο μονο την τεταρτη ημερα (αποξύρανσης σε καυτο ήλιο? η συνεχεια?)το καλοκαιρι θα την κανς σιγουρα! εαν δεν βάλουν στον κηπο οι παπουδες φινικοτεσ ή ντοματινια θα τισ κοψω στα 4.) πρεπει να ειναι γινομενες οι ντοματες? ή αγουρες? να μην εχουν πολλα ζουμια?
    για πικαντικη γευση μια πιπερια τσιλι θα αρρωματιζε το λαδακι.. αν η ντοματα ειναι φοινικοτη φτανει μια πρεζα χοντρο αλατι? μηπως κανενας απο εσας έκανε κανονικες ντοματεκομμενεσ στα4?
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 25-7-11  
    Ενθουσιάστηκα,τις εχω φτιαξει σε ολες τους τις εκδοχες εκτος απο λιαστες!εγιναν υπεροχες μεσα σε 3 μερες,εφτιαξα λιγες για να δοκιμασω,τωρα ομως σιγουρα θα φτιαξω μια γερη δοση !!!Ευχαριστουμε για την συνταγη παρα πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 1-8-11  
    τελικά τισ απορίες μου τις έλυσε ένας πολυταξιδεμένος γείτονάς μου ναυτικοσ!! γλινεται και με την ντομάτα την κανονική άν την κόψουμε σε ισοπαχείσ φέτες..έβαλα μπόλικο αλάτι ψηλό,, ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από dcroula, 5-8-11  
    Λοιπόν.....τις έχω βάλει απο χθες για ηλιοθεραπεία....κι ελπίζω να πετύχουν....γιατί πολύ θα στεναχωρηθώ αν δεν μου πετύχουν, μια και είμαι φανατική της λιαστής ντομάτας.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 8-8-11  
    Μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει θαυμάσια, τις έχω βάλει σε βάζο και θα περιμένω μερικές μέρες να αρωματιστούν απο τα διάφορα αρωματικά, για να τις δοκιμάσω.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 14-8-11  
    Για κάποιο λόγο έχουν γίνει πολύ σκληρές, τις έβαλα μέσα στο λάδι μπας και μαλακώσουν αλλά δεν...
    Το ευτύχημα είναι ότι όταν μαγειρευτούν γίνονται μια χαρά, οπότε η προσπάθεια δεν πήγε στράφη και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί είμαι λάτρης της λιαστής ντομάτας.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 14-8-11  
    Απο εμφανιση καλες ειναι,απο γευση..λυσσα!θα σωθει η κατασταση που μπηκαν στο βαζο με το λαδι?αλατι κι εμενα ειχε το ταψι και τις τιναξα κιολας αλλα απο πανω ειχε απορροφηθει.Τωρα τι γινεται?
    θα βαθμολογησω οταν δω τι θα γινει με το αλατι..
    #
    Σχόλιο από Tess, 26-8-11  
    Εξαιρετικές. Από αλάτι δεν χρειάζεται πολύ και συνιστώ να προτιμήσετε μια ξύλινη επιφάνεια αντί για ταψί -στο ταψί όλο και μουχλιάζει κάποια, στο ξύλο καμία, αν και δεν ξέρω γιατί.
    #
    Σχόλιο από μαράκι83, 30-8-11  
    Σε ευχαριστώ για τις οδηγίες, έχω κάνει ήδη 4 βάζα για το χειμώνα που έχεται και έδωσα και σε φίλους! Όλοι φυσικά ενθουσιασμένοι! Ανυπομονώ να τις χρησιμοποιήσω στην αγαπημένη μου σαλάτα με μαρούλι, ρόκα και μπόλικο μπαλσάμικο!
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 22-9-11  
    Έγιναν πραγματικά τέλειες...Του χρόνου θα κάνω μεγαλύτερη ποσότητα..όσο για το αλάτι χάνεται η πολύ αλμύρα όσο κάθονται μέσα στο λάδι. Οι ντομάτες για τις οποίες λέει η συνταγή είναι οι βιομηχανικές ντομάτες, που κάνουν σάλτσα και έχουν πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό από τις άλλες. Πρόσφατα σε μια λαϊκή είδα να τις ονομάζουν ΄΄Ρόμα΄΄. Επίσης, την πρώτη μέρα που έβγαλαν το περισσότερο υγρό, όταν τις πήρα μέσα το βράδυ, άλλαξα ταψί...για να αποφύγω αυτό που αναφέρατε πως μουχλιάσαν και ξινίσαν. Έφτιαξα και πίτα με φέτα, ανθότυρο, λίγο ελαιόλαδο, λίγη πάπρικα γλυκιά και κομματάκια λιαστές ντομάτες. Πάνε παντού...σε όσπρια, σαλάτες, στο κριθαράκι, στο λιόψωμο...ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 13-1-12  
    #
    Σχόλιο από rtolis, 1-3-12  
    Μπράβο κι από μένα στην προσπάθεια του site, σαν νέο μέλος, (κρυφοκοιτάζω βέβαια εδώ και καιρό!). Μερικές σκέψεις μου: Οι λιαστές ντομάτες θα γίνουν και αλμυρές και σκληρές. Φεύγει όλη η υγρασία λόγω του αλατιού. Αν έμενε υγρασία θα σάπιζαν. Όσο για την αλατότητα το πιο απλό είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του μπακαλιάρου. Η διαδικασία που θυμάμαι στον τόπο μου είναι όταν ξεραθούν να τις περνάνε αρμαθιά και όταν είναι να μαγειρευτούν να τις ξαρμυρίζουν αποβραδίς. Θα πρότεινα να τις διατηρήσουμε σε βάζα με λάδι, για να χρησιμοποιήσουμε και όσα αρωματικά θέλουμε, κι αν σε κάποιον φαίνονται αρμυρές να χρησιμοποιήσει ξαρμύρισμα με νερό σε σημείο του γούστου του. Επίσης αυτό που έχω να προτείνω είναι να μην χρησιμοποιείτε ψιλό αλάτι, θα απορροφηθεί μέσα στην ντομάτα. Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε την υγρασία της, οπότε χρησιμοποιήστε χοντρό. Και πολύ απλά μόλις περάσουν 2-3 μέρες αντικαθιστούμε το αλάτι για να μην κολλήσει. Κάτι ακόμη που κάνω είναι να βάζω μια στρώση αλάτι κάτω από τις ντομάτες ώστε ότι ζουμί τρέξει να απορροφηθεί. Επίσης, γνώμη μου είναι ότι οι Napoli και η Roma, κι αν είμαστε πιο τυχεροί οι San Marzano, αυτές που λέμε πομοντόρια, είναι ότι πρέπει για σάλτσα και όχι για αποξήρανση.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 31-8-12  
    ετσι την εκανα και εγω !! και εγινε τελεια !!


    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 7-9-07  
    Καλημέρα!Σε ποια φάση βάζουμε το σκόρδο και το βασιλικό?
    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 7-9-07  
    ΟΚ!Την είδα την απάντηση μόνη μου.
    #
    Σχόλιο από angel29476, 5-12-08  
    Τις λατρεύω τις λιαστές τομάτες!
    Ερώτηση: γιατί τις κόβουμε στην μέση? Δεν βγαίνουν χοντρές? Αν τις κοψουμε κατα μήκος στα 3 θα διαλυθούν όταν αποξηραθούν? Ρωτάω γιατί θέλω να τις κάνω.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από candy candy, 4-7-09  
    τι εννοεις φοινικοτες?οι μακροστενες ντοματες μηπως?
    #
    Σχόλιο από mamaka, 5-7-09  
    Γειά σας! Μια ερώτηση. Τι εννοείς με το ξέβαδο ταψί; Βαφή ή ριχό;
    #
    Σχόλιο από Xionia, 10-7-09  
    Και εγω δεν ξερω ποιο ειδος ντοματας
    ειναι αυτο που αναφερεις οι φοινικοτες
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-7-09  
    Μια που ο/η BigChord δεν ξέρω αν είναι στην παρέα μας ακόμα, να προσπαθήσω να απαντήσω.
    Πάντα τις λιαστές ντομάτες τις κόβουμε στη μέση. Αυτές που αναφέρει ως "φοινικωτές" είναι τα πομοντόρια, οι ντομάτες που είναι μικρές και μακρουλές. Όταν αποξηραίνονται δεν είναι χοντρές.
    Ξέβαθο εννοεί ρηχό νομίζω.
    #
    Σχόλιο από BigChord, 10-7-09  
    Συγνώμη παιδιά είχα πρόβλημα με τον κωδικό πρόσβασης.
    Τις κόβουμε στην μέση για να τις βάλουμε στον ήλιο με αλάτι και να απορροφηθούν τα υγρά. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα να τις κόψεις στα 3, φτάνει να μην χυθεί το ζουμί τους. Επίσης μετά από την "ηλιοθεραπεία" μικρένουν αρκετά.
    Φοινικοτές εννοώ μακρόστενες, που έχουν σχήμα φοινικιού αν και εγώ κάνω όλα τα είδη.
    Ξέβαθο εννοώ ρηχό. Το αναφέρω γιατι εξαρτάται από το τούλι που θα βάλεις που δεν πρέπει να αφήνει κενά, γύρω γύρω, αλλιώς μπορεί να μπουν έντομα μέσα
    #
    Σχόλιο από candy candy, 3-8-09  
    μπορειτε να μου εξηγησετε γιατι μετα απο 3 μερες στον ηλιο γεμισαν μουχλες και ξινισαν?εκανα οτι ακριβως λεει η συνταγη.μου ειπαν οτι επρεπε να τις ζουληξω πρωτα να φυγουν ολα τα ζουμια.
    #
    Σχόλιο από BigChord, 10-8-09  
    Δοκίμασε με περισσότερο αλάτι, ειδικά εάν είναι μεγάλες ντομάτες.
    #
    Σχόλιο από vpg, 9-8-10  
    Ακολούθησα τις οδηγίες και τις άφησα στον ήλιο για 4 μέρες.Υπήρχε αλάτι στο ταψί αλλά δεν φαινόταν σχεδόν τίποτα πάνω στις ντομάτες. Ό,τι είδα το έβγαλα αλλά παρ'όλα αυτά είναι ''λύσσα'',δεν τρώγονται.Τι φταίει; Υπερβολικό αλάτι ή μήπως έπρεπε να το τινάξω στα πρώτα στάδια της αποξήρανσης (πριν απορροφηθεί από τις ντομάτες) και όχι μετά; Σώζονται;
    Και κάτι ακόμα.Κάποια στιγμή είχα αγοράσει λιαστές ντομάτες οι οποίες είχαν ένα πολύ ιδιαίτερο, ελαφρά πικάντικο άρωμα που δεν μπόρεσα να καταλάβω τι είναι. Τι άλλο θα ταίριαζε εκτός απο τ΄αρωματικά της συνταγής ή και μαζί με αυτά;
    #
    Σχόλιο από pantelis s, 28-9-11  
    μια απορια εκανα δυο βαζα οπως ακριβως στη συνταγη το πρωτο βαζο εγινε καταπληκτικο το δευτερο μετα απο την τεταρτη μερα παρατηρησα στο σημειο που τις τοποθετησα καποια υγρα στη βαση του βαζου με το που ανοιξα το βαζο πεταχτοικαν τα λαδια σαν ατμος λες και εγινε καποια ζυμωση .Δεν μπορω να δοσω καποια εξηγηση ξερει κανεις κατι
    #
    Σχόλιο από zefel, 23-10-12  
    Πόσο διατηρούνται περίπου στο βάζο;
    #
    Σχόλιο από rtolis, 4-1-13  
    Κυριακή δεν έχω καταλάβει τι σε ενόχλησε. Το ότι ήταν σκληρές, αν κατάλαβα καλά? Σκληρές είναι, "πέτσα"!
    Να πω κάτι: Όταν λέμε αποξήρανση τροφών οι 2 κύριοι τρόποι είναι το χοντρό, ξαναλέω ΧΟΝΤΡΟ αλάτι και η τοποθέτησή τους στον ήλιο και στην περίπτωσή μας και τα 2. Σκοπός μας είναι η αφαίρεση της υγρασίας από την τροφή. Αν μείνει έστω και λίγη υγρασία θα μουχλιάσουν. Αυτό ισχύει για όλα τα ζωικά ή φυτικά είδη, παστά, λιαστά κλπ. Αφαιρούμε κάθε μορφή αίματος ή υγρασίας για να αποφύγουμε τη σήψη (σάπισμα). Αφού λοιπόν τις αποξηραίνουμε είναι λογικό να είναι σκληρές και να έχουν απορροφήσει κάποια αλατότητα. Αν είναι εντελώς αφυδατωμένες διατηρούνται και ξερές. Στο βάζο, που μπορούμε να έχουμε και ένα πώμα λαδιού, δηλ. 1/2 - 1 δάχτυλο ελαιόλαδο στο πάνω μέρος μπορούμε να τις βάλουμε και ας έχουν λίγη ακόμη υγρασία. Καλό θα είναι να είναι εντελώς μέσα σε ελαιόλαδο και απλώς να έχει 1 εκατοστό περιθώριο στο πάνω μέρος. Τώρα για το πόσο διατηρούνται δεν μπορώ να σας πω, δεν μένουν για πολύ! Δεν φτιάχνουμε τρελές ποσότητες, η κύρια χρήση τους είναι για μυρωδικό όχι για φαγητό.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-9-10  
    τις αφησα 5 μερες στον ηλιο ,εβαλα χοντρο αλατι και τις αποθηκευσα σε βαζα με λαδι,ξυδι,μυρωδικα και καπαρη σπιτικη

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της peteinitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της Saphw
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της econartemis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της stg
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476