κύρια φωτογραφία συνταγής Λικέρ Amaretto
ggr
ggr @george
Athens

Ένα υπέροχο λικέρ, με ξεχωριστή γεύση που θυμίζει πικραμύγδαλο και που, όταν το δοκιμάσετε μία φορά, δεν πρόκειται να το ξεχάσετε ή να το μπερδέψετε με κάποιο άλλο ποτό πιά. Ο θρύλος, μάλιστα, θέλει να έχει πολύ ρομαντικές ρίζες. Λέγεται ότι ένας από τους γνωστούς ιταλούς ζωγράφους, ο Bernardino Luini, όταν του ανατέθηκε να φτιάξει μία τοιχογραφία στην εκκλησία του νεκροταφείου του Saronno, ένα από τα πρώτα έργα του, που μπορεί να το διακρίνει κανείς μέχρι και σήμερα, το “Η Λατρεία των Μάγων”, εμπνεύστηκε για την εικόνα της Παναγίας από μία πανέμορφη γυναίκα του Saronno, ιδιοκτήτρια του ξενώνα όπου διέμενε και την οποία είχε ερωτευθεί. Αυτή λοιπόν για να τον ευχαριστήσει, του χάρισε ετούτο το λικέρ με τη πικρούτσικη γεύση, που αποκτά από τα αμύγδαλα. Σήμερα αυτό το λικέρ φτιάχνεται σε όλη την Ιταλία, με υλικά και συνταγές διαφορετικές από τόπο σε τόπο και από νοικοκυρά σε νοικοκυρά.

Λίγα μυστικά ακόμα

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πικραμύγδαλα αντί για γλυκά αμύγδαλα, χωρίς να είναι όμως απαραίτητο. Σε αυτή τη περίπτωση, η γεύση του λικέρ θα είναι σαφώς πιο έντονη, θα είναι πιο "amaro". *Εάν θέλετε να έχει το λικέρ σας ένα πιο “προσωπικό” χαρακτήρα, μπορείτε, αντί για αμύγδαλα, να χρησιμοποιήσετε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα που έχετε συγκεντρώσει (αφού προηγουμένως τα έχετε φάει). Το έχω κάνει και έτσι και το προτιμώ σαφώς. Απλά, πρέπει να περιμένετε έως το καλοκαίρι. *Εάν θέλετε μία παραλλαγή του λικέρ, φτιαγμένη με βάση κουκούτσια από δαμάσκηνα, δείτε τη συνταγήΛικέρ amaretto από δαμάσκηνα

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 Minutes
  1. 1/2 λίτρο αλκοόλ 90°
  2. 1/2 λίτρο νερό
  3. 350 γρ. ψιλή ζάχαρη (ή άχνη)
  4. 250 γρ. αμύγδαλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε/τρίβουμε σε όσο πιο μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο να μουλιάσουν, να "ψηθούν", μέσα στο αλκοόλ. Κλείνουμε ερμητικά το βάζο και το αφήνουμε να ξεκουρασθεί σε σκοτεινό και, παράλληλα, στεγνό και δροσερό μέρος για ένα μήνα, αναδεύοντάς το ανά διαστήματα.

  2. 2

    Στο τέλος αυτού του χρόνου, βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και, όταν αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα σιρόπι.

  3. 3

    Φιλτράρουμε το εκχύλισμα αλκοόλ και αμύγδαλων, αρχικά με ψιλό σουρωτήρι (για να κατακρατηθούν τα περισσότερα και πιο μεγάλα κομμάτια του αμύγδαλου) και στη συνέχεια, για δεύτερη φορά, αφού του έχουμε βάλει και ένα καθαρό και πολύ ψιλό τούλι εσωτερικά (για να κατακρατήσει και τα μικρότερα αιωρούμενα στερεά κομματάκια).

  4. 4

    Προσθέτουμε το σιρόπι μας στο φιλτραρισμένο εκχύλισμα. Είναι σημαντικό να αφήσουμε το σιρόπι να κρυώσει (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) πριν το προσθέσουμε στο αλκοόλ, εάν θέλουμε ένα λικέρ πραγματικά διαυγές και φωτεινό.

  5. 5

    Αδειάζουμε σε μπουκάλι και το αφήνουμε σε δροσερό και στεγνό μέρος για 90-100 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

ΚΑΡΜΕΝ
ΚΑΡΜΕΝ @cook_8453863
ggr, μπράβο για την ωραία συνταγή σου,κάποια στιγμή θα το φτιάξω,δεν ξέρω πότε αλλά θα το κάνω.Μ\'αρέσει πολύ να φτιάχνω ποτά,και ειδικά αυτό που είναι και το μόνο λικέρ που μου αρέσει!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens