Λυχναράκια Κρήτης

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
3 ψήφοι
benten, 01.10.09

Περιγραφή

Είναι μια εύκολη συνταγή γνωστή στην Κρήτη που περιέχει το ζυμάρι και την γέμιση που είναι απο φρέσκια μηζύθρα.

Λυχναράκια Κρήτης
photo: karavour

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνα του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 μπέικιν πάουτερ
  • 1 φλιτζάνα φρέσκο γάλα
  • 1 αβγό για το άλειμα
  • 800 γρ. μηζήθρα
  • 1 φλιτζάνα ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική , Κρητική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά , Τυριά
Φτιάχνει: εξίντα κομμάτια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και το λαδι
  2. Ρίχνομε σιγά σιγά το αλεύρι το μπέικιν και το γάλα
  3. Ζυμώνουμε το υλικό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική
  4. Στη συνέχεια ζυμώνω τη μυζύθρα με μια φλιτζάνα ζάχαρη
  5. Μετά παίρνω ζύμη και ανοίγω φύλλο πάχους δύο εκατοστά
  6. Κόβω στρογγυλά κομμάτια, γεμίζω με γέμιση και κρατώντας με το αριστερό χέρι κλείνω με το δεξί, πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα πρός το κέντρο
  7. Στη συνέχεια χτυπάμε ενα αβγό και τα αλείφουμε απο πάνω
  8. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθεμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι τέλεια σε εμφάνιση και αφροτά στο φάγωμα.

Σχετικές συνταγές

    10 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 5-10-09  
    Μου αρέσουν πολύ τα πιτάκια με γλυκιά μυζήθρα! Αλλά επειδή δεν έχω αυτή την εποχή πειράζει να βάλω μανούρι? ή καλύτερα να βάλω ανθότυρο?
    #
    Σχόλιο από benten, 6-10-09  
    οχι θα σου έλεγα να περιμένεις,σε ενα μηνα που θα αρχίσουν να τυροκομουν τις φρέσκες μυζηθρες να τα φτιάξεις που είναι τέλεια.Θα προτηνα την γλυκιά γέμιση σαυτη τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Kapa, 6-10-09  
    Στη μυζήθρα βάζουμε οπωσδήποτε κάποιο μυρωδικό: κανέλα , ή μαστίχα ή δυόσμο και συνήθως 1-2 αυγά.η ζύμη γίνεται με διάφορες συνταγές, άλλη για κάθε νοικοκυρά
    #
    Σχόλιο από benten, 6-10-09  
    Συμφωνω οτι στη μυζηθρα βαζουμε καπιο μυρωδικο,αλλα σ'αυτη τη συνταγη οχι. γιατι η ζυμη περιεχει ειδη 4 αβγα και στη μυζηθρα βαζουμε κανελα απο πανω.
    #
    Σχόλιο από marianna2, 12-11-09  
    εφτιαξα τα λυχναρακια οπως ακριβως περιγραφεις στη συνταγη και σε 24 ωρες δεν εμεινε ουτε ενα!πολυ νοστιμα,ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από benten, 16-11-09  
    Χάρικα πολύ που τα φαγατε ολα....
    Και που σου πετυχε το αποτελεσμα.
    #
    Σχόλιο από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ7, 31-8-10  
    απο γεύση είναι πολύ νόστιμα τα λυχναράκια μας αλλά μου απλώσανε στο ψήσιμο μήπως χρειάζεται λιγότερο μπέικιν
    #
    Σχόλιο από karavour, 19-12-11  
    #
    Σχόλιο από dolia, 28-7-12  
    Τι εννοείς φλιτζάνα;
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 26-4-13  
    πακετο αλευρι του κιλου εννοεις?

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από benten, 6-10-09  
    Συμφωνω οτι στη μυζηθρα βαζουμε καπιο μυρωδικο,αλλα σ'αυτη τη συνταγη οχι. γιατι η ζυμη περιεχει ειδη 4 αβγα και στη μυζηθρα βαζουμε κανελα απο πανω.
    #
    Σχόλιο από marianna2, 12-11-09  
    εφτιαξα τα λυχναρακια οπως ακριβως περιγραφεις στη συνταγη και σε 24 ωρες δεν εμεινε ουτε ενα!πολυ νοστιμα,ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από benten, 16-11-09  
    Χάρικα πολύ που τα φαγατε ολα....
    Και που σου πετυχε το αποτελεσμα.
    #
    Σχόλιο από ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ7, 31-8-10  
    απο γεύση είναι πολύ νόστιμα τα λυχναράκια μας αλλά μου απλώσανε στο ψήσιμο μήπως χρειάζεται λιγότερο μπέικιν
    #
    Σχόλιο από karavour, 19-12-11  
    #
    Σχόλιο από dolia, 28-7-12  
    Τι εννοείς φλιτζάνα;
    #
    Σχόλιο από pperisteri, 26-4-13  
    πακετο αλευρι του κιλου εννοεις?

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 5-10-09  
    Μου αρέσουν πολύ τα πιτάκια με γλυκιά μυζήθρα! Αλλά επειδή δεν έχω αυτή την εποχή πειράζει να βάλω μανούρι? ή καλύτερα να βάλω ανθότυρο?
    #
    Σχόλιο από benten, 6-10-09  
    οχι θα σου έλεγα να περιμένεις,σε ενα μηνα που θα αρχίσουν να τυροκομουν τις φρέσκες μυζηθρες να τα φτιάξεις που είναι τέλεια.Θα προτηνα την γλυκιά γέμιση σαυτη τη συνταγή.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Kapa, 6-10-09  
    Στη μυζήθρα βάζουμε οπωσδήποτε κάποιο μυρωδικό: κανέλα , ή μαστίχα ή δυόσμο και συνήθως 1-2 αυγά.η ζύμη γίνεται με διάφορες συνταγές, άλλη για κάθε νοικοκυρά

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 294 αγαπημένων συνταγών, του/της giannis kr
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina hon
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της staticstasy
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Toothfairy
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 393 αγαπημένων συνταγών, του/της anna1973