Λυχναράκια πασχαλινά

Bαθμολογία: 4.5714
       
 
7 ψήφοι
NTINA, 03.04.08
Λυχναράκια πασχαλινά
photo: Ρηνιώ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γραμ. αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αρκετό νερό για να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

 

ΓΕΜΙΣΗ

  • 700 γρ μυζήθρα γλυκεια
  • 2 αυγά
  • μέλι μια κούπα
  • μισο κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • κανελα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Εποχιακά: Πασχαλινή
Κουζίνα: Κρητική , Ελληνική
Περιέχει: Τυριά , Αβγά , Μαστίχα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κάντε μια μαλακή ζύμη, ίσως χρειαστεί λιγο αλεύρι ακόμα.
  2. Τριφτε με το πιρούνι το τυρί και ριχτε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  3. Ανοιχτε τη ζύμη σε φύλο και κόψτε δίσκους σαν το πιατάκι του καφε. Βάλτε στο κέντρο μια κουταλιτσα γέμιση και κάντε γύρω γυρω τσιμπιές. Σαν το περίγραμμα της τάρτας θα γίνει. Πασπαλίστε με κανέλα και ψήστε σε μέτριο φούρνο

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή μου την δίδαξε η κ.Ευγενία απο τον Αη Νικόλα, της Κρήτης, σε κάποιες αξέχαστες διακοπές μου.

Σχετικές συνταγές

Λυχναράκια Κρήτης Λυχναράκια Κρήτης
4.6667
       
       
(3)
Καλιτσούνια Καλιτσούνια
3
       
       
(3)
Μελιτίνια Μελιτίνια
4.6667
       
       
(15)
Καλιτσούνια με μυζήθρα Καλιτσούνια με μυζήθρα
4.6667
       
       
(3)
Λυχναράκια Χανιώτικα Λυχναράκια Χανιώτικα
5
       
       
(3)

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-08  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! αυτές οι γλυκάλμυρες γεύσεις όταν είναι πετυχημένες είναι τέλειες.. με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω.
    #
    Σχόλιο από flora, 4-4-08  
    Ντίνα, αν δεν κάνω λάθος , η συνταγή αυτή είναι από Κρήτη? Στην Κρήτη, νομίζω, μυζήθρα γλυκιά εννοούν αυτό που λέμε ανθότυρο (το ανάλατο δηλ.). Διόρθωσέ με αν ξέρεις, γιατί στα Σ/Μ δεν γνωρίζουν μυζήθρα γλυκιά.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 4-4-08  
    Ακριβως ,μονο που το ανθοτυρο που ειναι πιο ευκολο να βρεις στα σμ ,πρεπει αν εχει νερα να το στραγγιξεις καλα.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 6-4-08  
    Μπορείς στο Σ/Μ να τη ζητήσεις ως κρητική μυζήθρα. Ίσως την ξέρουν έτσι.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 6-4-08  
    Εγω ,εχω ενα μαγαζακι ,που προμηθευομαι ,κρητικα προιοντα ,δεν εχει χρειαστει να παρω ποτε τυρι απο το σ/μ ,για τα λυχναρακια .Αλλα ξερω οτι βρισκεις αναλατο μανουρι.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 8-4-09  
    Αχ τι μου θυμίζεις! Κάθε καλοκαίρι που πάμε στο χωριό, στο Ρέθυμνο, είναι το πρώτο που παίρνω απ'το φούρνο! Είναι η αδυναμία μου...ή μάλλον μια από τις αδυναμίες καθώς όλα τα κρητικά φαγητά και γλυκά έχουν ιδιαίτερη αξία για μενα! Ανυπομονώ να τα επιχειρήσω κι εγώ!
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 16-4-09  
    Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που τα κάνω! Τώρα τα φουρνίζω... Η γέμιση ήταν τέλεια και την πρώτη φορά, αλλά η ζύμη μου είχε φανεί σκληρή γι'αυτό τώρα προσέθεσα και μισό φακελάκι μαγιά! Πάντως πολύ πετυχημένα μπράβο! Βγαίνουν καμμιά εικοσαριά!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 10-6-09  
    Αυτά είναι τα λεγόμενα "μελιτίνια" της Σαντορίνης.
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 11-6-09  
    Έγιναν πάρα πολύ ωραία.Στην εμφάνιση δεν μου βγήκαν καλά αλλά από γεύση είναι τέλεια.Μπράβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από agrimi, 24-4-10  
    Στο ζυμάρι δεν βάζω καθόλου νερό. Βάζω λίγο γιαούρτι, γάλα και λίγο αλάτι. Στη γέμιση δε βάζω μαστίχα (που έτσι κι αλλιώς δε μ αρέσει) και προσθέτω βανίλια, ξύσμα λεμονιού και λίγο βούτυρο. Την προηγούμενη εβδομάδα που τα έφτιαξα και τα μοίρασα στους φίλους έκαναν θραύση. Δοκιμάστε την παραλλαγή και θα με θυμηθείτε!

    Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 24-7-10  
    Η μαστίχα παρότι γενικά μ αρέσει εδώ με ξένισε.Το κυριότερο όμως είναι ότι η ζύμη δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συνήθως έχουμε συνηθίσει στα λυχναράκια.Είναι πολύ λεπτή και καθόλου αφράτη.Απλά νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε...
    #
    Σχόλιο από ΠΟΠΙΔΙΟΝ, 15-4-11  
    μολις τα βγαλετε απο τον φουρνο φαινεται σκληρη η ζυμη... να τα βαλετε σε ταπερ και θα δειτε πως θα μαλακωσει... σας το λεει μια κρητικια οπου η μητερα μου φτιαχνει φανταστικα λυχναρακια. επισης δεν χρειαζετε να βαλετε μαστιχα αλλα μπορειτε δυοσμο στην γεμιση
    #
    Σχόλιο από pahia ammos, 25-3-12  
    άλλο μελιτίνια και άλλο αυτά...αυτά είναι τα γνωστά Κρητικά καλιτσούνια(όχι μελιτίνια ή σκαλτσούνια,όπως κάνουν το λάθος να λένε πολλοί)αλλά καλιτσούνια,αυτά είναι τα λυχναράκια,υπάρχουν και τα προζυμένια,που είναι σκεπαστά!!πολλοί νομίζουν ότι είναι μελιτίνια,αλλά καμία σχέση...μπράβο για την συνταγή και μπράβο που αναφέρεις την προέλευση της!!!είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό γλυκό μας!!!!αλλά εγώ τα τσακίζω,όλο το χρόνο!!! ; ))
    #
    Σχόλιο από Μικρή Μαγείρισσα, 10-4-12  
    ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ!
    ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΛΕΩ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕΚΑΙΑ 20ΑΡΙΑ...
    #
    Σχόλιο από dtheo, 2-10-12  
    ενδιαφέρον θα το δοκιμάσω. Τι αλεύρι έβαλες?
    #
    Σχόλιο από july88, 9-5-13  
    Κάπως έτσι τα κάνω και έγώ. Αν και μου αρέσει η μαστίχα στα συγκεκριμένα δε την προτιμώ. Επίσης δε βάζω αυγό στη γέμιση.

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-08  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! αυτές οι γλυκάλμυρες γεύσεις όταν είναι πετυχημένες είναι τέλειες.. με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω.
    #
    Σχόλιο από flora, 4-4-08  
    Ντίνα, αν δεν κάνω λάθος , η συνταγή αυτή είναι από Κρήτη? Στην Κρήτη, νομίζω, μυζήθρα γλυκιά εννοούν αυτό που λέμε ανθότυρο (το ανάλατο δηλ.). Διόρθωσέ με αν ξέρεις, γιατί στα Σ/Μ δεν γνωρίζουν μυζήθρα γλυκιά.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 4-4-08  
    Ακριβως ,μονο που το ανθοτυρο που ειναι πιο ευκολο να βρεις στα σμ ,πρεπει αν εχει νερα να το στραγγιξεις καλα.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 6-4-08  
    Μπορείς στο Σ/Μ να τη ζητήσεις ως κρητική μυζήθρα. Ίσως την ξέρουν έτσι.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 6-4-08  
    Εγω ,εχω ενα μαγαζακι ,που προμηθευομαι ,κρητικα προιοντα ,δεν εχει χρειαστει να παρω ποτε τυρι απο το σ/μ ,για τα λυχναρακια .Αλλα ξερω οτι βρισκεις αναλατο μανουρι.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 8-4-09  
    Αχ τι μου θυμίζεις! Κάθε καλοκαίρι που πάμε στο χωριό, στο Ρέθυμνο, είναι το πρώτο που παίρνω απ'το φούρνο! Είναι η αδυναμία μου...ή μάλλον μια από τις αδυναμίες καθώς όλα τα κρητικά φαγητά και γλυκά έχουν ιδιαίτερη αξία για μενα! Ανυπομονώ να τα επιχειρήσω κι εγώ!
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 10-6-09  
    Αυτά είναι τα λεγόμενα "μελιτίνια" της Σαντορίνης.
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 11-6-09  
    Έγιναν πάρα πολύ ωραία.Στην εμφάνιση δεν μου βγήκαν καλά αλλά από γεύση είναι τέλεια.Μπράβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 24-7-10  
    Η μαστίχα παρότι γενικά μ αρέσει εδώ με ξένισε.Το κυριότερο όμως είναι ότι η ζύμη δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συνήθως έχουμε συνηθίσει στα λυχναράκια.Είναι πολύ λεπτή και καθόλου αφράτη.Απλά νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε...
    #
    Σχόλιο από ΠΟΠΙΔΙΟΝ, 15-4-11  
    μολις τα βγαλετε απο τον φουρνο φαινεται σκληρη η ζυμη... να τα βαλετε σε ταπερ και θα δειτε πως θα μαλακωσει... σας το λεει μια κρητικια οπου η μητερα μου φτιαχνει φανταστικα λυχναρακια. επισης δεν χρειαζετε να βαλετε μαστιχα αλλα μπορειτε δυοσμο στην γεμιση
    #
    Σχόλιο από pahia ammos, 25-3-12  
    άλλο μελιτίνια και άλλο αυτά...αυτά είναι τα γνωστά Κρητικά καλιτσούνια(όχι μελιτίνια ή σκαλτσούνια,όπως κάνουν το λάθος να λένε πολλοί)αλλά καλιτσούνια,αυτά είναι τα λυχναράκια,υπάρχουν και τα προζυμένια,που είναι σκεπαστά!!πολλοί νομίζουν ότι είναι μελιτίνια,αλλά καμία σχέση...μπράβο για την συνταγή και μπράβο που αναφέρεις την προέλευση της!!!είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό γλυκό μας!!!!αλλά εγώ τα τσακίζω,όλο το χρόνο!!! ; ))
    #
    Σχόλιο από Μικρή Μαγείρισσα, 10-4-12  
    ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ!
    ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΛΕΩ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕΚΑΙΑ 20ΑΡΙΑ...
    #
    Σχόλιο από july88, 9-5-13  
    Κάπως έτσι τα κάνω και έγώ. Αν και μου αρέσει η μαστίχα στα συγκεκριμένα δε την προτιμώ. Επίσης δε βάζω αυγό στη γέμιση.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dtheo, 2-10-12  
    ενδιαφέρον θα το δοκιμάσω. Τι αλεύρι έβαλες?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 16-4-09  
    Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που τα κάνω! Τώρα τα φουρνίζω... Η γέμιση ήταν τέλεια και την πρώτη φορά, αλλά η ζύμη μου είχε φανεί σκληρή γι'αυτό τώρα προσέθεσα και μισό φακελάκι μαγιά! Πάντως πολύ πετυχημένα μπράβο! Βγαίνουν καμμιά εικοσαριά!
    #
    Σχόλιο από agrimi, 24-4-10  
    Στο ζυμάρι δεν βάζω καθόλου νερό. Βάζω λίγο γιαούρτι, γάλα και λίγο αλάτι. Στη γέμιση δε βάζω μαστίχα (που έτσι κι αλλιώς δε μ αρέσει) και προσθέτω βανίλια, ξύσμα λεμονιού και λίγο βούτυρο. Την προηγούμενη εβδομάδα που τα έφτιαξα και τα μοίρασα στους φίλους έκαναν θραύση. Δοκιμάστε την παραλλαγή και θα με θυμηθείτε!

    Καλές Μαγειρικές!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πασχαλινά
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της july88
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 659 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 130 αγαπημένων συνταγών, του/της anastasia.k
    πασχαλινές νοστιμιές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της βερακι!
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou