Λουκάνικα από σπίτι 2

Bαθμολογία: 5
       
 
9 ψήφοι
xaroula, 11.03.10

Περιγραφή

Mια πεντανόστιμη συνταγή που στην ουσία είναι η καινούργια έκδοση της προηγούμενης συνταγής για λουκάνικα από σπίτι

Λουκάνικα από σπίτι 2

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 έντερο χοιρινό (εγώ παίρνω από τον χασάπη μου το παστό που ειναι καθαρισμένο ,έτοιμο)
  • 4 κιλά χοιρινό μπούτι σε χοντροκομμένο κιμά
  • 2 κιλά πανσέτα χοιρινή σε χοντροκομμένο κιμά
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμύδια
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 4 πράσα


ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

  • 70 γρ. χοντρό αλάτι
  • 12 γρ. πιπέρι
  • 25 γρ. μπούκοβο
  • 4 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. κίμινο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος , Κιμάδες
Περιέχει: Πιπεριές
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 150' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 16' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε.
  2. Kόβουμε στο μίξερ τα κρεμύδια, τα πράσα, τις πιπεριές.
  3. Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το μίγμα να τσιγαριστούν, να μαραθούν.
  4. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  5. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στον κιμα μας.Προσθέτουμε και τα πράσα όταν ειναι έτοιμα.
  6. Ζυμώνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά! Πρέπει να προσέχουμε το ζύμωμα να ανακατευτούν καλα τα υλικά.
  7. Ξεπλένουμε τα έντερα και τα βάζουμε σε μπολάκι με νερό για να μην ξεραθούν.
  8. Οταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζουμε με το ειδικό μηχάνημα.
  9. Οταν τελειώσουμε τα κρεμάμε δυο μερες σε δροσερό μέρος και μετά 2-2, 3-3 στην καταψυξη όπου θα μεινουν απο 10-30 μέρες, αναλόγως πόσο θα αντέξετε! Καλή επιτυχία!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Εγώ βέβαια προτιμώ να δένω με σπάγγο για να τα κρεμάω κιόλας πιο εύκολα.

Επίσης να πω ότι δεν έχω υπολογίσει πόσο έντερο χρειάζεται, αν σας περισσέψει μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη για άλλη φορά!

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dtheo, 6-1-11  
    xaroula fainetai poly wraia h syntagi... apla i8ela na rwtisw sxetika me ta ka8arismena entera epeidi egw den vriskw poy8ena...kai menw a8ina fantasoy...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-1-11  
    Κοιτα εγω βρισκω σε χασαπη στη Βαρη,στο Κορωπι ,δεν ξερω που μενεις βεβαια ,αλλα αν εισαι πελατισα σε καποιο χασαπη μπορεις να τον ρωτησεις αν εχει και αν δεν εχει θα του παραγγειλεις να σου φερει.
    #
    Σχόλιο από soutzouko, 9-2-11  
    ΄Εντερο μπορείτε να βρείτε στην κεντρική Αγορά της Αθήνας,στο κατάστημα αλλαντικών Μεσσηνέζης, στην οδό Αρμοδίου. Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω αλλά έχω δει πελάτες να αγοράζουν.
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 10-2-11  
    Βαθμολογω απο τωρα γιατι ειμαι σιγουρη πως ειναι πολυ νοστιμα,το μηχανημα για να φτιαχνεις λουκανικα απο που το πηρες?ειναι ακριβο?μπορεις να κανεις κ χωρις αυτο?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-2-11  
    ΣΙΛΒΥ μου ειναι πραγματι πολυ νοστιμα και αυτα αλλα και αυτα : http://www.sintagespareas.gr/sintages/loukanika-apo-spiti.html Η πρωτη συνταγη που ειχα βαλει .
    Λοιπον να τα κανεις χωρις εργαλειο επειδη το εχω κανει ειναι κομματακι δυσκολο ,δεν θα στο συμβουλευα ,ειναι πολυ κουραστικο.
    Το μηχανημα που βλεπεις στην φωτο ειναι ακριβο γιατι ειναι το πολυμιξερ της κενγουτ αλλα κυκλοφορει στο εμποριο μηχανημα που κανει κιμα και λουκανικα μονο και ειναι πολυ φτηνο...
    #
    Σχόλιο από balanto, 13-7-11  
    και δηλαδη τι γευση εχουν?? μοιαζουν πικαντικα . . .
    #
    Σχόλιο από ansou, 19-11-11  
    Πεντε πηρουνακια γι αυτη τη βελτιωμενη εκδοχη της συνταγης και κυριως για τις τοσο λεπτομερειακες και κατατοπιστικες οδηγιες.Τα φτιαχνουμε ετσι σχεδον καθε χρονο.Εφετος δεν τα μαρανα τα πρασσο-κρεμμυδα καθολου.Τα ψιλοκοψα ακομη καλυτερα στο μουλτι.Προσθεσα και ξυσμα πορτοκαλιου καθως και ελαχιστη κανελλα.Το εντερο το αγορασα κι εγω απο τον Μεσσηνεζη, το ονομα του οποιου αναφερεται και σε προηγουμενο σχολιο.Ζητησα μετριο για 10 κιλα κιμα.Εφτασε σχεδον για ολο το μιγμα.Ειναι παστο και κατακαθαρο.Οντως με την ηλεκτρικη μηχανη(που κοβει κιμα και γεμιζει και λουκανικα) η ολη διαδικασια ειναι παιχνιδι.Λογω τεχνικου προβληματος χρησιμοποιησαμε χειροκινητη χωρις προβλημα.Τωρα τα εχουμε κρεμασει να στεγνωσουν.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-2-12  
    Αν και εχω φτιαξει και την πρωτη εκδοση,αυτη την φορα τα εφτιαξα με την δευτερη,το ζυμαρι ειχε απιθανη μυρωδια,τωρα ειμαστε στο σταδιο στεγνωματος,θα τα καπνισω κιολας για πιο πολυ γευση!!!Χαρουλα μου ευχαριστουμε για την συνταγη,και σε περιμενω για κερασμα!!!!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 18-2-12  
    Αναστασια μου και Νικη μου σας ευχαριστω παρα πολυ για τα πιρουνακια !!!
    Πιο πολυ απο ολα χαιρομαι που σας αρεσαν!!
    Αναστασια η αληθεια ειναι οτι με ξαφνιασε που εβαλες κανελλα ....δεν το ειχα σκεφτει ,γραψε μου αν θες πως ηταν σε γευση και αρωμα...
    Αλλα και εσυ βρε Νικη μου με το καπνισμα!!! Περιμενω να γραψεις την διαδικασια, να ξερουμε βρε παιδι μου !!Να το δοκιμασουμε και οι υπολοιποι!! :):)
    Οσοοοο για το κεεεερασμα τι να πωωωω!!! μακαρι να μπορουσε να γινει !!!Να ψηναμε παρεουλα 2-3 και κρασακι ε? ονειρο!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-12  
    Αύριο Χαρούλα θα γίνει η επιχείρηση του καπνίσματος!!!Θα σου πω τι ακριβώς κάνουμε !Υπάρχουν και ειδικές συσκευές γιαυτην την δουλειά μπορείς να φτιάξεις και μπέικον αλλά και ψάρια καπνιστά!!!Στοιχίζουν βέβαια,εδω στο χωριο θα τα καπνισουμε με φυσικο τροπο και αρωματικα χορτα ,Φασκομηλο,θυμαρι,!! Οσο για την κανελα που εβαλε η ansou την χρησιμοποιούν πολλοι στα λουκανικα, αρκει να σου αρεσει η γευση οπως και το πορτοκαλι και νερατσι επισης.

    #
    Σχόλιο από angelina867, 9-9-12  
    Μπράβο σου!!!Πολύ ωραία γεύση.Την δοκίμασα δύο φορές.Την δεύτερη φορά έβαλα αντί για πράσο και πιπεριά, φλούδες πορτοκαλιού.Υπολόγισα για την ποσότητα που δίνεις τις φλούδες (όχι το άσπρο) από ενάμιση πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-9-12  
    angelina867 χαιρομαι που σου αρεσαν και τα φτιαχνεις!Ευχαριστω πολυ για τα πιρουνακια.Η ιδεα του πορτοκαλιου ειναι πολυ καλη ! :)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 8-1-13  
    Τέλεια! Χρησιμοποίησα 8 κιλά χοιρινό μπούτι και 2,5 κιλά πράσο. Θα σήκωνε και παραπάνω. Το παστό έντερο πολύ καλό. Από μπαχαρικά παρέλειψα μόνο το μπούκοβο και το αλάτι που έβαλα ήταν 15 γρ. για κάθε κιλό κρέατος. Επίσης θα σήκωνε και λίγο παραπάνω.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-1-13  
    Wendy σε ευχαριστω !! Και εγω την Κυριακη θα τα φτιαξω!! :)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 15-1-13  
    Χαρούλα τα μπαχαρικά και οι αναλογίες που δίνεις είναι τέλεια. Τα ευχαριστηθήκαμε πολύ. Ψημένα στο τζάκι και λίγο κρασάκι είναι ότι πρέπει. Νά'σαι καλά.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-1-13  
    Wendy σε ευχαριστω πολυ και παλι!!
    Κοιτα να δεις που εχουμε τα ιδια γουστα!!! :) :) και εμεις ακριβως τα ιδια κανουμε αχαχαχα
    #
    Σχόλιο από chris1, 24-1-13  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 29-1-13  
    Οτι απεμεινε απο τα λουκανικα που φτιαξαμε για τις γιορτες ,ειναι στη φωτο που σου ανεβαζω!!!
    Αλλο πραγμα το σπιτικο...
    #
    Σχόλιο από Rosa Centifolia, 2-2-13  
    Μπράβο πολύ ωραία θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!! όμως λέτε σε κάποια στιγμή "όταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζουμε με το ειδικό μηχάνημα." υπάρχει κάποιο ειδικό μηχάνημα που γεμίζει για να φτιάχνεις τα λουκάνικα κ αν ναι που μπορούμε να το προμηθευτούμε;;
    #
    Σχόλιο από redjohn, 8-12-13  
    τα εφτιαξα.......ειναι στο τζακι και στεγνωνουν(ειναι ο μοναδικος ελευθερος χωρος στο σπιτι)...περιμενω πως και πως να τα δοκιμασω!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από soutzouko, 9-2-11  
    ΄Εντερο μπορείτε να βρείτε στην κεντρική Αγορά της Αθήνας,στο κατάστημα αλλαντικών Μεσσηνέζης, στην οδό Αρμοδίου. Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω αλλά έχω δει πελάτες να αγοράζουν.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 18-2-12  
    Αναστασια μου και Νικη μου σας ευχαριστω παρα πολυ για τα πιρουνακια !!!
    Πιο πολυ απο ολα χαιρομαι που σας αρεσαν!!
    Αναστασια η αληθεια ειναι οτι με ξαφνιασε που εβαλες κανελλα ....δεν το ειχα σκεφτει ,γραψε μου αν θες πως ηταν σε γευση και αρωμα...
    Αλλα και εσυ βρε Νικη μου με το καπνισμα!!! Περιμενω να γραψεις την διαδικασια, να ξερουμε βρε παιδι μου !!Να το δοκιμασουμε και οι υπολοιποι!! :):)
    Οσοοοο για το κεεεερασμα τι να πωωωω!!! μακαρι να μπορουσε να γινει !!!Να ψηναμε παρεουλα 2-3 και κρασακι ε? ονειρο!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 18-2-12  
    Αύριο Χαρούλα θα γίνει η επιχείρηση του καπνίσματος!!!Θα σου πω τι ακριβώς κάνουμε !Υπάρχουν και ειδικές συσκευές γιαυτην την δουλειά μπορείς να φτιάξεις και μπέικον αλλά και ψάρια καπνιστά!!!Στοιχίζουν βέβαια,εδω στο χωριο θα τα καπνισουμε με φυσικο τροπο και αρωματικα χορτα ,Φασκομηλο,θυμαρι,!! Οσο για την κανελα που εβαλε η ansou την χρησιμοποιούν πολλοι στα λουκανικα, αρκει να σου αρεσει η γευση οπως και το πορτοκαλι και νερατσι επισης.

    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-9-12  
    angelina867 χαιρομαι που σου αρεσαν και τα φτιαχνεις!Ευχαριστω πολυ για τα πιρουνακια.Η ιδεα του πορτοκαλιου ειναι πολυ καλη ! :)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 8-1-13  
    Τέλεια! Χρησιμοποίησα 8 κιλά χοιρινό μπούτι και 2,5 κιλά πράσο. Θα σήκωνε και παραπάνω. Το παστό έντερο πολύ καλό. Από μπαχαρικά παρέλειψα μόνο το μπούκοβο και το αλάτι που έβαλα ήταν 15 γρ. για κάθε κιλό κρέατος. Επίσης θα σήκωνε και λίγο παραπάνω.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-1-13  
    Wendy σε ευχαριστω !! Και εγω την Κυριακη θα τα φτιαξω!! :)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 15-1-13  
    Χαρούλα τα μπαχαρικά και οι αναλογίες που δίνεις είναι τέλεια. Τα ευχαριστηθήκαμε πολύ. Ψημένα στο τζάκι και λίγο κρασάκι είναι ότι πρέπει. Νά'σαι καλά.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 15-1-13  
    Wendy σε ευχαριστω πολυ και παλι!!
    Κοιτα να δεις που εχουμε τα ιδια γουστα!!! :) :) και εμεις ακριβως τα ιδια κανουμε αχαχαχα
    #
    Σχόλιο από chris1, 24-1-13  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 29-1-13  
    Οτι απεμεινε απο τα λουκανικα που φτιαξαμε για τις γιορτες ,ειναι στη φωτο που σου ανεβαζω!!!
    Αλλο πραγμα το σπιτικο...
    #
    Σχόλιο από redjohn, 8-12-13  
    τα εφτιαξα.......ειναι στο τζακι και στεγνωνουν(ειναι ο μοναδικος ελευθερος χωρος στο σπιτι)...περιμενω πως και πως να τα δοκιμασω!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 4-1-14  
    Έβαλα το κρέας όπως ακριβώς το δίνει η συνταγή, με 1800 γρ. πράσο, χωρίς κρεμμύδι, 95 γρ. αλάτι, συν τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Τα στέγνωσα με τον ανεμιστήρα. Τέλεια όπως και πέρσι. Χαρούλα στην υγειά σου!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-1-14  
    Σας ευχαριστω ολους για τα πιρουνακια και για τα καλα σας λογια!! Να ειστε καλα και να απολαμβανεται το μεζε πααααντα με καλη παρεα!!!!
    Αμαν Wendy ζηλεψα!!Εμεις τωρα θα φτιαξουμε :)
    Σε ευχαριστω πολυ για την ευχη ,καλη απολαυση !!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 22-6-14  
    Κρίμα , γιατί είχαμε φτιάξει μικρή ποσότητα για δοκιμή...Έγιναν πεντανόστιμα , ακουλούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες ( πρώτη φορά βλέπεις το επιχειρησα) και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο!! Ευχαριστούμε !!

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dtheo, 6-1-11  
    xaroula fainetai poly wraia h syntagi... apla i8ela na rwtisw sxetika me ta ka8arismena entera epeidi egw den vriskw poy8ena...kai menw a8ina fantasoy...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 12-1-11  
    Κοιτα εγω βρισκω σε χασαπη στη Βαρη,στο Κορωπι ,δεν ξερω που μενεις βεβαια ,αλλα αν εισαι πελατισα σε καποιο χασαπη μπορεις να τον ρωτησεις αν εχει και αν δεν εχει θα του παραγγειλεις να σου φερει.
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 10-2-11  
    Βαθμολογω απο τωρα γιατι ειμαι σιγουρη πως ειναι πολυ νοστιμα,το μηχανημα για να φτιαχνεις λουκανικα απο που το πηρες?ειναι ακριβο?μπορεις να κανεις κ χωρις αυτο?
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-2-11  
    ΣΙΛΒΥ μου ειναι πραγματι πολυ νοστιμα και αυτα αλλα και αυτα : http://www.sintagespareas.gr/sintages/loukanika-apo-spiti.html Η πρωτη συνταγη που ειχα βαλει .
    Λοιπον να τα κανεις χωρις εργαλειο επειδη το εχω κανει ειναι κομματακι δυσκολο ,δεν θα στο συμβουλευα ,ειναι πολυ κουραστικο.
    Το μηχανημα που βλεπεις στην φωτο ειναι ακριβο γιατι ειναι το πολυμιξερ της κενγουτ αλλα κυκλοφορει στο εμποριο μηχανημα που κανει κιμα και λουκανικα μονο και ειναι πολυ φτηνο...
    #
    Σχόλιο από balanto, 13-7-11  
    και δηλαδη τι γευση εχουν?? μοιαζουν πικαντικα . . .
    #
    Σχόλιο από Rosa Centifolia, 2-2-13  
    Μπράβο πολύ ωραία θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!! όμως λέτε σε κάποια στιγμή "όταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζουμε με το ειδικό μηχάνημα." υπάρχει κάποιο ειδικό μηχάνημα που γεμίζει για να φτιάχνεις τα λουκάνικα κ αν ναι που μπορούμε να το προμηθευτούμε;;

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ansou, 19-11-11  
    Πεντε πηρουνακια γι αυτη τη βελτιωμενη εκδοχη της συνταγης και κυριως για τις τοσο λεπτομερειακες και κατατοπιστικες οδηγιες.Τα φτιαχνουμε ετσι σχεδον καθε χρονο.Εφετος δεν τα μαρανα τα πρασσο-κρεμμυδα καθολου.Τα ψιλοκοψα ακομη καλυτερα στο μουλτι.Προσθεσα και ξυσμα πορτοκαλιου καθως και ελαχιστη κανελλα.Το εντερο το αγορασα κι εγω απο τον Μεσσηνεζη, το ονομα του οποιου αναφερεται και σε προηγουμενο σχολιο.Ζητησα μετριο για 10 κιλα κιμα.Εφτασε σχεδον για ολο το μιγμα.Ειναι παστο και κατακαθαρο.Οντως με την ηλεκτρικη μηχανη(που κοβει κιμα και γεμιζει και λουκανικα) η ολη διαδικασια ειναι παιχνιδι.Λογω τεχνικου προβληματος χρησιμοποιησαμε χειροκινητη χωρις προβλημα.Τωρα τα εχουμε κρεμασει να στεγνωσουν.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 15-2-12  
    Αν και εχω φτιαξει και την πρωτη εκδοση,αυτη την φορα τα εφτιαξα με την δευτερη,το ζυμαρι ειχε απιθανη μυρωδια,τωρα ειμαστε στο σταδιο στεγνωματος,θα τα καπνισω κιολας για πιο πολυ γευση!!!Χαρουλα μου ευχαριστουμε για την συνταγη,και σε περιμενω για κερασμα!!!!!
    #
    Σχόλιο από angelina867, 9-9-12  
    Μπράβο σου!!!Πολύ ωραία γεύση.Την δοκίμασα δύο φορές.Την δεύτερη φορά έβαλα αντί για πράσο και πιπεριά, φλούδες πορτοκαλιού.Υπολόγισα για την ποσότητα που δίνεις τις φλούδες (όχι το άσπρο) από ενάμιση πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 21-1-14  
    Eξαιρετικά!!!!Έφτιαξα διπλή ποσότητα,ξεθέωμα ,αλλά τ'αξίζει!
    Δε σωτάρισα τα κρεμμύδια-πιπεριές,αλλά τα έτριψα πολύ-πολύ.Δε χρησιμοποίησα πράσο και κύμινο,αλλά ξύσμα πορτοκαλιού και ελάχιστου νεραντζιού και κανέλλα,το συνηθίζουμε στα μέρη μας..Αλατοπίπερο,μπόλικο,γιατί μας αρέσει :)
    Πολλά μπράβο,συνιστάται ανεπιφύλακτα!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    mezedakia
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της nikos2066
    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της pyrialas
    συνταγες ανακατες
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 198 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou