Λουκάνικα από σπίτι

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
xaroula, 18.06.08

Περιγραφή

Σπιτικα λουκανικα για να ξερετε τι τρωτε!!!

Λουκάνικα από σπίτι

Τι χρειαζόμαστε:

  • λιγοτερο απο 1/2 κ εντερο χοιρινο
  • 1κ κιμα μοσχαρισιο
  • 1κ κιμα χοιρινο
  • 2 ξερα κρεμυδια
  • 1,5 πρασο
  • 1 πρασινη πιπερια
  • 1-2 πιπεριες φλωρινης
  • λιγο λαδι αν ο κιμας δεν εχει λιπος

Μπαχαρικα
  • μπαχαρι
  • μοσχοκαρυδο
  • κιμυνο
  • ριγανη
  • παπρικα γλυκεια
  • μπουκοβο
  • αλατι - πιπερι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος , Κιμάδες
Περιέχει: Πιπεριές
Φτιάχνει: 3 κιλα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλενουμε πολυ καλα τα εντερα και τα αφηνουμε λιγο στην ακρη μεσα σε λεκανη με νερο να μην στεγνωσουν.
  2. Σε μια λεκανη βαζουμε τους κιμαδες ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα ψιλοκομμενα.
  3. Ζυμωνουμε παρα πολυ καλα να ενωθουν τα υλικα και γεμιζουμε το εντερο φτιαχνοντας μικρα η μεγαλα λουκανικα.
  4. Παντα δενουμε μια ακρη γεμιζουμε καλα να μην εχει αερα το εντερο κοβουμε και δενουμε ξανα.
  5. Οταν τελειωσουμε τα κρεμαμε εξω στον αερα 1-2 ημερες να στεγνωσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι αναλογιες βεβαια στα υλικα μπορουν να αλΛαξουν αναλογως τα γουστα σας αν πχ τα θελετε πιο καφτερα. Αν θελετε κανετε με κιμα κοτοπουλο αλλα θα γινουν πιο στεγνα.  Εγω τα κανω στο κενγουντ που εχει εξαρτημα οποιος δεν εχει μπορει με το χωνι για λαδι λιγο κουραστικο αλλα κανει δουλεια. Αν σας μεινει εντερο πλυμενο παντα, στην καταψυξη για αλλη φορα.

Σχετικές συνταγές

    43 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 19-6-08  
    επειδη εχτες το βραδυ εψησα λουκανικα απο αυτα που εχω κανει εχω να κανω μια παρατηρηση οποιος θελει να καταλαβαινει τα λαχανικα στο στομα οταν τρωει καλο θα ηταν να τα χονδροκοψει οταν φτιαχνει την γεμιση
    #
    Σχόλιο από melenia27, 19-6-08  
    χαρούλα μια απορία... τα εντεράκια πρέπει να είναι χοιρινά ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχαρίσια?????
    #
    Σχόλιο από xaroula, 19-6-08  
    ολα τα λουκανικα γινονται με χοιρινο εντερο που ειναι πιο λεπτο απο οσο γνωριζω με τα μοσχαρισια κανουμε αλλους μεζεδες πχ σπληναντερο αν σε ενδιαφερει να φτιαξεις ρωτησε και τον χασαπη σου
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-10-08  
    Χαρούλα, πολύ ωραία μου ακούγεται η συνταγή σου! Αλλά να ρωτήσω κάτι? αν τα βγάλουμε στον ήλιο να στεγνώσουν, δεν θα χαλάσουν η να βρομίσουν χαλασμένο? αφού θα είναι ωμά και εκτός ψυγείου.
    Γιατί έχω δουλέψει σε εργαστήριο και τα ψήνανε σε φούρνο τα λουκάνικα! Μόνο τον παστουρμά απλώναμε να στεγνώσει και τα σουτζούκια, για τα λουκάνικα ξέρω ότι τα ψήνουμε σε ειδικό φούρνο...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 22-10-08  
    φουντουκιτσα οταν τα φτιαχνω καλοκαιρι τα αφηνω εξω την ημερα και το βραδυ τα βαζω ψυγειο αυτο για δυο μερες ,δεν παθαινουν τιποτα,παντα σε τουλι και κρεμασμενα, το χειμωνα δεν εχεις προβλημα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-11-08  
    μολις εφτιαξα καινουργια παρτιδα,για οσους ενδιαφερονται, εβαλα λαδι σε αντικολητικο τηγανι,χοντροκοψα τα λαχανικα και τα σωταρα.
    Μετα τα εριξα στον κιμα και ζυμωσα
    Επισης αυτη την φορα τα εκανα μονο με χοιρινο,εγιναν πολυ αφρατα και πολυ νοστιμα!!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 6-11-08  
    Για να καθαρίσουν καλά τα έντερα πρέπει να τα γυρίσετε, "μέσα-έξω". Ξύσμα πορτοκαλιού επίσης τους δίνει άρωμα.
    Εάν μείνει το κρέας μέσα σε μαρινάτα πο ξύδι είναι πιό νόστιμα. Μπορούν να γίνουν και καπνιστά, (υπάρχει μια παρόμοια συνταγή, "Λουκάνικα Κρητικά)
    #
    Σχόλιο από korallia, 6-11-08  
    kali syntagi,nostimi,
    alla thanatos gia to stomaxi.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-11-08  
    Κοραλια οταν εχεις προβλημα με το στομαχι απλα δεν τρως λουκανικα!!
    δεν υπαρχει ελαφρυ λουκανικο, η τρως η δεν τρως....
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 8-4-09  
    επειδη πηρα ολα τα υλικα για να τα φτιαξω
    πες μου ποση ειναι η ποσοτητα στα μπαχαρικα; 1 2 κουταλακια του γλυκου π.χ.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-4-09  
    σκοπελιτισα καλησπερα,εγω στα δυο κιλα κιμα που ειναι στο συνολο βαζω μια κουταλια της σουπας απο το καθενα γιατι μου αρεσει να εχουν γευση εντονη,μπορεις να αυξησεις την δοση σε οποιο μπαχαρικο σου αρεσει και να μειωσεις οποιο δεν θες γι αυτο δεν γραφω αναλογιες,επισης αν θες μπορεις να τα κανεις μονο με χοιρινο ,εχω σχολιασει πιο πανω γιατι και ετσι τα δοκιμασα.Με χοιρινο κιμα απο πανσετα για να εχει λιγο λιπος και κιμα απο χοιρινο μπουτι σε αναλογια 1 προς 3
    Οπως και να τα κανεις καλη σου επιτυχια!!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 10-4-09  
    σ ευχαριστω κ παλι .κεπειδη ειμαι σιγουρη για την επιτυχια τα πεντε πιρουνακια με ολη μου την καρδια!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 19-4-09  
    Μονο ενα σχολιο εχω να κανω .Δεν εχω ξαναφαει πιο νοστιμα λουκανικα .ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!Άλλα πεντε πηρουρακια γιατι μονο πεντε ειναι λιγα!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 19-4-09  
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-4-09  
    χαιρομαι που σας αρεσαν!!καλοφαγωτα παντα ,ευχαριστω πολυ για τα πιρουνακια :):)
    #
    Σχόλιο από fifthlemon, 17-5-09  
    χαρουλα, ειμαι καινουργιο μελλος της παρεας και επειδη θελω να φτιαξω λουκανικα κυτταξα την συνταγη σου. αναρωτιεμαι ομως εαν δεν θα χαλασουν τα λουκανικα να μεινουν εκτος ψυγειου. τα βαζεις σε πολυ ψυχρο σημειο? σ ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από xaroula, 17-5-09  
    γεια σου fifthlemon,και καλωσορισες,μπορεις να τα φτιαξεις τωρα δεν κανει ακομα πολυ ζεστη,αν και εγω τα εχω φτιαξει και καλοκαιρι,αν διαβασεις στα παραπανω σχολια τα αφηνω εξω κρεμασμενα,τυλιγμενα με τουλι,και το βραδυ ψυγειο κανα 2-3 μερες και μετα καταψυξη,δεν κανω κατι αλλο ιδιαιτερο :)
    #
    Σχόλιο από john55, 10-2-10  
    Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αυτή συνταγή..
    Θα ήθελα όμως μια διευκρίνηση μιας και πιστεύω ότι το βασικό υλικό που βοηθάει στην συντήρηση τους είναι το αλάτι θα ήθελα να με πληροφορήσει όποιος ξέρει τι ποσότητα αλατιού μπορούμε να βάλουμε ανά κιλό κρέας;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-2-10  
    john55 χαιρομαι που βρισκεις ωραια την συνταγη μου που να τα φας κιολας αχαχαχαχα ,εχεις δικιο δεν γραφω ποσοτητα αλλα για δες αυτο το σχολιο το ειχα γραψει παλιοτερα:

    Προστέθηκε από xaroula, 10.04.09
    σκοπελιτισα καλησπερα,εγω στα δυο κιλα κιμα που ειναι στο συνολο βαζω μια κουταλια της σουπας απο το καθενα γιατι μου αρεσει να εχουν γευση εντονη,μπορεις να αυξησεις την δοση σε οποιο μπαχαρικο σου αρεσει και να μειωσεις οποιο δεν θες γι αυτο δεν γραφω αναλογιες,επισης αν θες μπορεις να τα κανεις μονο με χοιρινο ,εχω σχολιασει πιο πανω γιατι και ετσι τα δοκιμασα.Με χοιρινο κιμα απο πανσετα για να εχει λιγο λιπος και κιμα απο χοιρινο μπουτι σε αναλογια 1 προς 3

    Μπορεις να βαλεις 1 και κατι κτσ αλατι περιπου για καθε κιλο κρεας
    #
    Σχόλιο από john55, 11-2-10  
    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου γιατί είμαι λάτρης αυτού του εδέσματος και μάλιστα μου αρέσει να πειραματίζομαι και λίγο επάνω σε ότι έχει να κάνει με τους μεζέδες... φυσικά προς όφελος του ταιριάσματος με το ποτό που θα έχουμε στο τραπέζι μας..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    39 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 19-6-08  
    επειδη εχτες το βραδυ εψησα λουκανικα απο αυτα που εχω κανει εχω να κανω μια παρατηρηση οποιος θελει να καταλαβαινει τα λαχανικα στο στομα οταν τρωει καλο θα ηταν να τα χονδροκοψει οταν φτιαχνει την γεμιση
    #
    Σχόλιο από melenia27, 19-6-08  
    χαρούλα μια απορία... τα εντεράκια πρέπει να είναι χοιρινά ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχαρίσια?????
    #
    Σχόλιο από xaroula, 19-6-08  
    ολα τα λουκανικα γινονται με χοιρινο εντερο που ειναι πιο λεπτο απο οσο γνωριζω με τα μοσχαρισια κανουμε αλλους μεζεδες πχ σπληναντερο αν σε ενδιαφερει να φτιαξεις ρωτησε και τον χασαπη σου
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-10-08  
    Χαρούλα, πολύ ωραία μου ακούγεται η συνταγή σου! Αλλά να ρωτήσω κάτι? αν τα βγάλουμε στον ήλιο να στεγνώσουν, δεν θα χαλάσουν η να βρομίσουν χαλασμένο? αφού θα είναι ωμά και εκτός ψυγείου.
    Γιατί έχω δουλέψει σε εργαστήριο και τα ψήνανε σε φούρνο τα λουκάνικα! Μόνο τον παστουρμά απλώναμε να στεγνώσει και τα σουτζούκια, για τα λουκάνικα ξέρω ότι τα ψήνουμε σε ειδικό φούρνο...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 22-10-08  
    φουντουκιτσα οταν τα φτιαχνω καλοκαιρι τα αφηνω εξω την ημερα και το βραδυ τα βαζω ψυγειο αυτο για δυο μερες ,δεν παθαινουν τιποτα,παντα σε τουλι και κρεμασμενα, το χειμωνα δεν εχεις προβλημα
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-11-08  
    μολις εφτιαξα καινουργια παρτιδα,για οσους ενδιαφερονται, εβαλα λαδι σε αντικολητικο τηγανι,χοντροκοψα τα λαχανικα και τα σωταρα.
    Μετα τα εριξα στον κιμα και ζυμωσα
    Επισης αυτη την φορα τα εκανα μονο με χοιρινο,εγιναν πολυ αφρατα και πολυ νοστιμα!!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 6-11-08  
    Για να καθαρίσουν καλά τα έντερα πρέπει να τα γυρίσετε, "μέσα-έξω". Ξύσμα πορτοκαλιού επίσης τους δίνει άρωμα.
    Εάν μείνει το κρέας μέσα σε μαρινάτα πο ξύδι είναι πιό νόστιμα. Μπορούν να γίνουν και καπνιστά, (υπάρχει μια παρόμοια συνταγή, "Λουκάνικα Κρητικά)
    #
    Σχόλιο από korallia, 6-11-08  
    kali syntagi,nostimi,
    alla thanatos gia to stomaxi.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 6-11-08  
    Κοραλια οταν εχεις προβλημα με το στομαχι απλα δεν τρως λουκανικα!!
    δεν υπαρχει ελαφρυ λουκανικο, η τρως η δεν τρως....
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 8-4-09  
    επειδη πηρα ολα τα υλικα για να τα φτιαξω
    πες μου ποση ειναι η ποσοτητα στα μπαχαρικα; 1 2 κουταλακια του γλυκου π.χ.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-4-09  
    σκοπελιτισα καλησπερα,εγω στα δυο κιλα κιμα που ειναι στο συνολο βαζω μια κουταλια της σουπας απο το καθενα γιατι μου αρεσει να εχουν γευση εντονη,μπορεις να αυξησεις την δοση σε οποιο μπαχαρικο σου αρεσει και να μειωσεις οποιο δεν θες γι αυτο δεν γραφω αναλογιες,επισης αν θες μπορεις να τα κανεις μονο με χοιρινο ,εχω σχολιασει πιο πανω γιατι και ετσι τα δοκιμασα.Με χοιρινο κιμα απο πανσετα για να εχει λιγο λιπος και κιμα απο χοιρινο μπουτι σε αναλογια 1 προς 3
    Οπως και να τα κανεις καλη σου επιτυχια!!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 10-4-09  
    σ ευχαριστω κ παλι .κεπειδη ειμαι σιγουρη για την επιτυχια τα πεντε πιρουνακια με ολη μου την καρδια!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 19-4-09  
    Μονο ενα σχολιο εχω να κανω .Δεν εχω ξαναφαει πιο νοστιμα λουκανικα .ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!Άλλα πεντε πηρουρακια γιατι μονο πεντε ειναι λιγα!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 19-4-09  
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-4-09  
    χαιρομαι που σας αρεσαν!!καλοφαγωτα παντα ,ευχαριστω πολυ για τα πιρουνακια :):)
    #
    Σχόλιο από fifthlemon, 17-5-09  
    χαρουλα, ειμαι καινουργιο μελλος της παρεας και επειδη θελω να φτιαξω λουκανικα κυτταξα την συνταγη σου. αναρωτιεμαι ομως εαν δεν θα χαλασουν τα λουκανικα να μεινουν εκτος ψυγειου. τα βαζεις σε πολυ ψυχρο σημειο? σ ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από xaroula, 17-5-09  
    γεια σου fifthlemon,και καλωσορισες,μπορεις να τα φτιαξεις τωρα δεν κανει ακομα πολυ ζεστη,αν και εγω τα εχω φτιαξει και καλοκαιρι,αν διαβασεις στα παραπανω σχολια τα αφηνω εξω κρεμασμενα,τυλιγμενα με τουλι,και το βραδυ ψυγειο κανα 2-3 μερες και μετα καταψυξη,δεν κανω κατι αλλο ιδιαιτερο :)
    #
    Σχόλιο από john55, 10-2-10  
    Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αυτή συνταγή..
    Θα ήθελα όμως μια διευκρίνηση μιας και πιστεύω ότι το βασικό υλικό που βοηθάει στην συντήρηση τους είναι το αλάτι θα ήθελα να με πληροφορήσει όποιος ξέρει τι ποσότητα αλατιού μπορούμε να βάλουμε ανά κιλό κρέας;
    #
    Σχόλιο από xaroula, 10-2-10  
    john55 χαιρομαι που βρισκεις ωραια την συνταγη μου που να τα φας κιολας αχαχαχαχα ,εχεις δικιο δεν γραφω ποσοτητα αλλα για δες αυτο το σχολιο το ειχα γραψει παλιοτερα:

    Προστέθηκε από xaroula, 10.04.09
    σκοπελιτισα καλησπερα,εγω στα δυο κιλα κιμα που ειναι στο συνολο βαζω μια κουταλια της σουπας απο το καθενα γιατι μου αρεσει να εχουν γευση εντονη,μπορεις να αυξησεις την δοση σε οποιο μπαχαρικο σου αρεσει και να μειωσεις οποιο δεν θες γι αυτο δεν γραφω αναλογιες,επισης αν θες μπορεις να τα κανεις μονο με χοιρινο ,εχω σχολιασει πιο πανω γιατι και ετσι τα δοκιμασα.Με χοιρινο κιμα απο πανσετα για να εχει λιγο λιπος και κιμα απο χοιρινο μπουτι σε αναλογια 1 προς 3

    Μπορεις να βαλεις 1 και κατι κτσ αλατι περιπου για καθε κιλο κρεας
    #
    Σχόλιο από john55, 11-2-10  
    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου γιατί είμαι λάτρης αυτού του εδέσματος και μάλιστα μου αρέσει να πειραματίζομαι και λίγο επάνω σε ότι έχει να κάνει με τους μεζέδες... φυσικά προς όφελος του ταιριάσματος με το ποτό που θα έχουμε στο τραπέζι μας..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Μικρός Μάγειρας, 27-12-11  
    Καλημέρα. Επειδη τρώγομαι να φτιάξω και εγω λουκάνικα. Δεν φερω που θα βρω έντερα. Εχω ρωτήσει στην κεντρική αγορά και δεν έχει κανένας. Καμία ιδέα???
    #
    Σχόλιο από VasilisbSax, 14-1-12  
    katerinaFGM, αν δεν έχεις το μηχάνημα για το γέμισμα των εντέρων, μπορείς να το κάνεις με ένα φαρδύ χωνί. Γίνεται μια χαρά. Θέλει υπομονή βέβαια, αλλά αξίζει τον κόπο.
    #
    Σχόλιο από dtheo, 9-5-12  
    Μια χαζή ερώτηση, το έντερο το παίρνεις από το χασάπι φαντάζομαι? Είναι το ίδιο βρωμερό με το αρνίσιο? με τον ίδιο τρόπο καθαρίζεται?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από VasilisbSax, 25-9-10  
    Καλημέρα. Επειδή μου αρέσει να "πειράζω" τις συνταγές και να πειραματίζομαι στην κουζίνα, έκανα ένα συνδιασμό των 1 και 2, προσθέτοντας και αφαιρώντας...
    2,5 κιλά χοιρινό μπούτι
    0,5 κιλό μοσχαρίσια ελιά
    2 σκελίδες σκόρδο
    2 κρεμύδια ξερά
    1 πράσσο
    2 πράσινες πιπεριές
    2 πιπεριές φλωρίνης
    2 κ.σ. χοντρό αλάτι
    2 κ.σ. ρίγανη
    2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
    1 κ.σ. pepermix (δικό μου: πιπέρια διάφορα χρώματα, μπούκοβο, πιπερίτσες καυτερές τριμένες)
    1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
    Τσιγάρισα τα λαχανικά σε λάδι και τα πρόσθεσα κρύα στον κυμά. Μέχρι να κοπούν, τσιγαριστούν και κρυώσουν (5-6 ώρες, είμαι αρκετά χαλαρός στην κουζίνα), το κρέας χοντροκομμένο έπαιρνε το μπάνιο του σε κόκκινο κρασί απ' το βαρέλι μου, πριν πάρει το δρόμο της κυμαδοποίησης. Πρόσθεσα μια κούπα λάδι στον κυμά, γιατί προτιμώ το κρέας να είναι άπαχο.
    Τα έφτιαξα χτες, οπότε θα ψήσω από βδομάδα, αλλά αυτό που έμεινε μέσα στη μηχανή το έπλασα και το έψησα για δοκιμή. Καλό βγήκε και ζήταγε πιοτό. Άρα...

    Άλλες φωτογραφίες

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές με Κιμάδες
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 354 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ
    Κιμάδες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της xlomoprosopo
    magirikh
    Ένα βιβλίο 144 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Σπιτικές  παραλλαγές
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2