Λουκανοπιτάκια σπιτικά

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
kalou, 30.10.12


Συνταγή από:

kalou

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:

  • 1 φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 φακελάκια μαγιά (50gr φρέσκια άπο φούρνο)
  • 1 αυγό
  • 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί

Γέμιση:

  • 1 πακέτο λουκάνικα μικρά
  • μουστάρδα ντιζόν ή κάποια άλλη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με κρεατικά
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 32 κομμάτια ή 4 πίτσες - καλτσόνε
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεστένουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και όταν γίνει χλιαρό προς ζεστό το ρίχνουμε σ' ένα μπωλ.
  2. Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για ομελέτα. Μετά προσθέτουμε μια καλή δόση αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε πάλι αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι. Ένας καλός τρόπος είναι να γυρίζουμε το μπωλ με το ένα χέρι ενώ ανακατεύουμε με το άλλο. Σιγά σιγά αρχίζει και σχηματίζεται μια μπάλα ενώ ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν αρχίσει και ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπωλ ζημώνουμε πιο δυνατά και ρίχνουμε κάθε φορά πολύ λίγο αλεύρι. Θα είναι έτοιμο όταν βάζοντας το δάχτυλό μας και βγάζοντας το πάλι έξω σχηματίζεται μια τρυπούλα που μετά κλείνει μόνη της ενώ το δάχτυλό μας έχει βγεί εύκολα και καθαρό. (σύνολο σε αλεύρι περίπου 500gr)
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε αρκετά να φουσκώσει. Εγώ προθερμένω τον φούρνο στους 80C και το αφήνω για περίπου 40 λεπτά.
  5. Αφού φουσκώσει το πλάθουμε για άλλα 1-2 λεπτά και το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Κάθε ένα απο αυτά τα ανοίγουμε σε μέγεθος μεγάλου πιάτου και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια τριγωνικά (2 σταυρούς με το μαχαίρι).
  6. Αφού ανοίξουμε κάθε κομμάτι σε πιο μεγάλο μέγεθος στην μεγάλη πλευρά αλείφουμε λίγη μουστάρδα και βάζουμε ένα λουκάνικο με τρόπο που να πιάσει όλη τη πλευρά. Κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες και το τυλίγουμε προς τη μύτη του κομματιού.
  7. 'Οταν τα τυλίξουμε και τα 32 τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά.
  8. Μπορούμε σαν γέμιση να βάλουμε ότι μας αρέσει. Μοτσαρέλα με ζαμπόν ή σκέτο τυρι αφού το ανακατέψουμε με ένα κρόκο ή 2 ανάλογα την ποσότητα της γέμισης για να μείνουν ενωμένα τα κομμάτια καθώς επίσης και κομμάτια σοκολάτας για γλυκιά παρασκευή στυλ κρουασάν, όμως στην αναλογία ζάχαρη - αλάτι της ζύμης βάζουμε πιο πολύ ζάχαρη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Έκανα και πίτσα ή μια μεγάλη ή 4 μικρές αλλά και καλτσόνε με αυτή τη ζύμη. Γίνανε φανταστικά.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Alexpetsi, 1-11-12  
    Την ίδια συνταγή την φτιάχνω χρόνια, μόνο που βάζω 1 φακελάκι μαγιά και επιπλέον 1 κ.σ. ξύδι. Γίνονται καταπληκτικά. Εγώ τα κάνω και ψωμάκια για σάντουιτς στο σχολείο. Aπό πάνω τα αλοίφω με ένα κρόκο αυγού.
    #
    Σχόλιο από elkal, 1-11-12  
    Αυτήν τη ζύμη την φτιάχνω και εγώ με τη διαφορά ότι βάζω ένα φακελάκι μαγιά και στο φλιτζάνι που μετράω το γάλα ρίχνω το αβγό και μετά συμπληρώνω ως το χείλος με ηλιέλαιο. Είναι μακράν η πιο αφράτη ζύμη για κάθε είδους πιτάκια που έχω φτιάξει ποτέ και όποιος τη δοκίμασε ξετρελάθηκε!
    #
    Σχόλιο από agelikoyla, 2-11-12  
    #
    Σχόλιο από γιωτινι, 5-11-12  
    παρα πολυ νοστιμη ζυμη αλλα πιστευω οτι ειναι ιδανικη μονο για λουκανοπιτακια γιατι γινεται αρκετα ψωμενια.παντως σημερα που την εφτιαξα με λουκανικα δεν εμεινε ουτε ψιχουλο.

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Alexpetsi, 1-11-12  
    Την ίδια συνταγή την φτιάχνω χρόνια, μόνο που βάζω 1 φακελάκι μαγιά και επιπλέον 1 κ.σ. ξύδι. Γίνονται καταπληκτικά. Εγώ τα κάνω και ψωμάκια για σάντουιτς στο σχολείο. Aπό πάνω τα αλοίφω με ένα κρόκο αυγού.
    #
    Σχόλιο από agelikoyla, 2-11-12  
    #
    Σχόλιο από γιωτινι, 5-11-12  
    παρα πολυ νοστιμη ζυμη αλλα πιστευω οτι ειναι ιδανικη μονο για λουκανοπιτακια γιατι γινεται αρκετα ψωμενια.παντως σημερα που την εφτιαξα με λουκανικα δεν εμεινε ουτε ψιχουλο.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από elkal, 1-11-12  
    Αυτήν τη ζύμη την φτιάχνω και εγώ με τη διαφορά ότι βάζω ένα φακελάκι μαγιά και στο φλιτζάνι που μετράω το γάλα ρίχνω το αβγό και μετά συμπληρώνω ως το χείλος με ηλιέλαιο. Είναι μακράν η πιο αφράτη ζύμη για κάθε είδους πιτάκια που έχω φτιάξει ποτέ και όποιος τη δοκίμασε ξετρελάθηκε!

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ψωμια ζύμες
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της Hara1989
    Εύκολα κ νόστιμα!
    Ένα βιβλίο 178 αγαπημένων συνταγών, του/της FotiniP
    πιτες
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της Σουλτάνα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της margots