ggr
ggr @george
Athens

“Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”. Όποια από εσάς δεν έχει δοκιμάσει τηγανιτά πατατάκια με μαγιονέζα, ΑΥΤΗ να μου ρίξει την πρώτη πετριά που ανεβάζω τέτοιες …“συνταγές-θερμιδικές βόμβες” και μάλιστα σε εποχές που πρέπει “ετούτοι εδώ οι αναθεματισμένοι πόντοι να φύγουν, πριν βγούμε στην παραλία”.Κι επειδή οι πόντοι μπορεί και να μη φύγουν, το δε ενδεχόμενο να βγει κάποια στην παραλία “έτσι όπως είναι”, με όλα τα κάλλη της και χωρίς πολλές πολλές ανασφάλειες δεν πιάνει και πολλές πιθανότητες, θα επιχειρήσω να γλιτώσω τις πετριές από άλλη μεριά. Προτείνοντας για το εξαιρετικό αυτό snack υλικά που να μη προκαλούν τρόμοτηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις  και μία μαγιονέζα από …γιαούρτι! Ουφ, “την πήδηξα” και αυτήν τη φορά!!!Και οι μεν τηγανιτές πατάτες χωρίς τύψεις, σε ιδέα και εκτέλεση από τη Θεσσαλονίκη και την CHRISTEN35, κάνουν μία “εξαιρετική πορεία” στο site (665 ψήφοι σε 6 χρόνια, πάνω από 110 τον χρόνο), τη δε μαγιονέζα με γιαούρτι θα τη, βρείτε αμέσως πιο κάτω. Και νοιώστε ελεύθερες να φτιάξετε και να ευχαριστηθείτε και βραστά αυγά με μαγιονέζα,, τόοοοονους μαγιονέζα μέσα στο burger σας, ακόμη και μία σκέτη φέτα ψωμί με μαγιονέζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ποσότητα του λαδιού είναι “μόνο” 90-100 ml, σημαντικά μικρότερη από εκείνη που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή μαγιονέζα (150-200 ml). Παρ’ όλα αυτά, πέρα από όσα αναφέρονται στην εισαγωγή, δεν παύει πάντα να είναι μαγιονέζα, συνεπώς δεν θα την χαρακτήριζε κανείς “ελαφριά” σαν σάλτσα.Εάν όμως σκεφθείτε ότι τα 300 γρ μαγιονέζας που θα σας βγεί είναι (περίπου) 20 κουταλιές της σούπας, διαιρέστε τις θερμίδες των 90ml καλαμποκέλαιου (790) και αυτές των 120 γρ γιαουρτιού (150) με το 20 και θα βρείτε ότι η κάθε κουταλιά είναι ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 50 ΘΕΡΜΙΔΕΣ. Όχι και άσχημα, έτσι;

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 αυγό, ολόκληρο (σε βάρος περίπου 60 γρ)
  2. 1-1 +1/2 κ.γ. μουστάρδα (σπιτική ) ή Dijon εμπορίου)
  3. 120 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  4. 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  5. 1 τσιμπιά αλάτι
  6. πιπεράκι, ανάλογα με τα γούστα σας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Έχουμε βγάλει το αυγό από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, έτσι ώστε να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.

  2. 2

    Αφήνουμε το αυγό να “γλιστρήσει” προσεκτικά μέσα στον κάδο του minipimer (του ραβδο-mixer), ώστε να μη μας σπάσει ο κρόκος του.

  3. 3

    Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο (ξεκινούμε με τα 90 γραμμάρια και το προσθέτουμε με τη μία και όχι σιγά-σιγά όπως προβλέπει ο παραδοσιακός τρόπος της μαγιονέζας), λίγο αλάτι, λίγο πιπεράκι, 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού και 1 κουταλάκι μουστάρδας.

  4. 4

    Βάζουμε σε λειτουργία το minipimer, αρχικά στη χαμηλή του ταχύτητα, για να ανακατευθούν καλά τα υλικά και κατόπιν στη μέγιστη ισχύ και κτυπούμε πολύ καλά το μείγμα έως ότου αποκτήσει μία κρεμώδη υφή. Εάν η υφή του δεν σας φαίνεται και πολύ “δεμένη”, προσθέστε λίιιιγο λάδι ακόμη (5-10 γραμμάρια) και συνεχίστε το κτύπημα.

  5. 5

    Αδειάζουμε τη μαγιονέζα μας σε ένα μπολ (η ποσότητά της σε αυτό το σημείο είναι 170 γραμμάρια)

  6. 6

    Και προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, λίγο λίγο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά (αλλά και να μη μας “νερώσει” το γιαούρτι) πριν προσθέσουμε την επόμενη ποσότητα και συνεχίσουμε το ανακάτεμα.

  7. 7

    Μεταφέρουμε τη μαγιονέζα σε μπολ (ή βαζάκι) με ερμητικό κλείσιμο και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Πρέπει να καταναλωθεί εντός λίγων ημερών από την παρασκευή της, συνεπώς είναι προτιμότερο να τη φτιάχνουμε σε ποσότητες που θα καταναλωθούν εύκολα τις επόμενες ημέρες.

  8. 8

    Εάν θέλετε, μπορείτε να δείτε μία συνταγή για μία πολύ ελαφριά ρωσική σαλάτα που φτιάξαμε με αυτήν την –επίσης πολύ ελαφριά– μαγιονέζα με γιαούρτι.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

elenixania
elenixania @Eleni
Τέλεια!!!Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και έγινε απίθανη!!!Έτσι είχα σπιτική μαγιονέζα σε μία τονοσαλάτα που φτιάχνω.
Μπράβο σου!!!Σ'ευχαριστούμε!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens