Μακαρονάδα με μανιτάρια χωρίς κρέμα, πεντανόστιμη
Τη μακαρονάδα αυτή την εμπνεύστηκα και πρωτοέφτιαξα, χωρίς την προσθήκη τυριού, κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, με τα υλικά που είχα στο ψυγείο και στο ντουλάπι μου. Εάν τα μανιτάρια είναι καλά, είναι εξαιρετική και έτσι, δεν υπάρχει λόγος να της προσθέσετε θερμίδες. Φέτος, ήθελα να την κάνω λίγο πιο πλούσια, αλλά χωρίς κρέμα γάλακτος που με πειράζει κι έτσι πρόσθεσα γκοργκονζόλα που έτυχε να έχω στο ψυγείο μου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Υπέροχη γεύση δίνουν και τα αποξηραμένα μανιτάρια, οπότε όταν έχω, τα μουλιάζω σε λίγο ζεστό νερό και κρασί και τα προσθέτω. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να προσθέσει και λίγο φρέσκο βασιλικό αν του αρέσει. Με το τυρί η σάλτσα γίνεται κρεμώδης, οπότε είμαι πιο συγκρατημένη στο αρχικό λάδι.Για ζωμό λαχανικών προσωπικά προτιμώ αυτόν που είναι σκόνη σε βαζάκι, όχι κύβο.Αν και προσέχω πως μαγειρεύω, θα πρότεινα να μην παραλείψετε το βουτυράκι (βάζω γάλακτος) στο σοτάρισμα, δίνει άρωμα και προσφέρει και στην υφή.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεκινάμε καθαρίζοντας ή πλένοντας τα μανιτάρια μας και κόβοντάς τα σε φέτες, ώστε όσοι τα πλύνουν να έχουν λίγο χρόνο να τα στραγγίξουν.
-
2
Καθαρίζουμε έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε για λίγο, σε ελαιόλαδο στο οποίο θα προσθέσουμε και το βουτυράκι. Το ελαιόλαδο, για όσους είναι προσεκτικοί, χρειάζεται να το "τσιμπήσουμε" λιγάκι σε ποσότητα, δεδομένου ότι θα σοτάρουμε και τα μανιτάρια, αλλά και ότι η συνταγή δεν έχει ντομάτα ή κρέμα γάλακτος.
-
3
Σειρά έχει η προσθήκη των μανιταριών, τα οποία θα σοτάρουμε για λίγη ώρα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται, ανακατεύοντάς τα.
-
4
Έπειτα θα προσθέσουμε το αλεύρι, σκορπίζοντάς το πάνω στα μανιτάρια και ανακατεύοντας προσεκτικά για 1-2 λεπτά, ώστε να μην "πιάσει" πολύ στην κατσαρόλα.
-
5
Προσθέτουμε τώρα το κρασί ανακατεύοντας και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε νεράκι (καλύτερα ζεστό), το οποίο να καλύπτει τα μανιτάρια κατά 2 εκατοστά περίπου ή και λίγο παραπάνω αν θέλετε να βγει παραπάνω η σάλτσα σας.
-
6
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας 2-3 φορές, μέχρι να αρχίσει να δένει λιγάκι το ζουμάκι που έχει σχηματιστεί (15-20 λεπτά είναι αρκετά συνήθως).
-
7
Πριν σβήσουμε, εφόσον το επιλέξουμε, προσθέτουμε σε κομματάκια το τυρί και το πιπέρι και ανακατεύσουμε μέχρι να λιώσει. Αλάτι συνήθως δε χρειάζεται, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
-
8
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια και αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!
Σχόλια (5)