Μαλακά μπισκότα βανίλιας με κομμάτια σοκολάτας
Λατρεύω τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας. Όποτε προσπάθησα να τα φτιάξω στο σπίτι, άλλοτε έβγαιναν λαστιχωτά, άλλοτε πολύ λιπαρά, άλλοτε άπλωναν ή γινόντουσαν ξερά, μέχρι που το πέτυχα! Μετά από πολλούς πειραματισμούς και αποτυχίες, βρήκα την καλύτερη συνταγή. Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτή η συνταγή από παρόμοιες; Εν μέρει στις αναλογίες των υλικών, αλλά κυρίως στη μέθοδο. Φρόντισα να είναι απλή χωρίς περιττές διαδικασίες.
Μην τα παραψήσετε! Στο δικό μου φούρνο αρκούν 9 - 10 λεπτά για να γίνουν ελαφρώς τραγανά γύρω-γύρω και υπέροχα μαλακά στη μέση. Αν ψηθούν περισσότερο θα χάσουν την αφράτη τους υφή και η μόνη επιλογή που θα σας έχει απομείνει είναι να τα παραδόσετε προς καταστροφή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα! Η συνταγή αυτή είναι μια βελτιωμένη βερσιόν της συνταγής Chocolate Chip and Chunk Cookies.
ΥΓ. Αν και μπήκα στον πειρασμό, δεν έγραψα τον τίτλο της συνταγής με κεφαλαία.
Υλικά
-
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
-
1 βανίλια ή 2 αν θέλετε πιο έντονο άρωμα
-
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
-
1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άσπρη
-
1 μεσαίο αυγό
-
200 gr σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα σε σταγόνες ή κομμένη σε κομματάκια
-
λαδόχαρτο για το ψήσιμο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.
-
2
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2 - 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ξεκολλάτε με σπάτουλα τη ζύμη από το μπωλ, προσθέτετε το αυγό και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, για 1 λεπτό το πολύ. Είναι σημαντικό να μην παραχτυπηθεί το μείγμα.
-
3
Απλώνετε το μείγμα σε λαδόχαρτο και το τυλίγετε σα σαλάμι με διάμετρο 5 εκατοστά. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Απαραίτητο βήμα για την επιτυχία της συνταγής μην το παραλείψετε! Εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη για 1 περίπου ώρα.
-
4
Όταν η ζύμη έχει κρυώσει και έρθει η ώρα να τα ψήσετε βγάζετε τις σχάρες του φούρνου (χρησιμοποιώ 2 σχάρες για τις 2 δόσεις) και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τα μπισκότα θα ψηθούν σε 2 δόσεις των 10 - 12 κομματιών.
-
5
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε πρώτα τη μισή ζύμη σε 10 περίπου φέτες του 1,5 εκατοστού. Ενώ θα ψήνεται η 1η δόση κρατάτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο για να μη ζεσταθεί.
-
6
Βάζετε τις φέτες επάνω στο λαδόχαρτο σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο. Δεν έχω δοκιμάσει να τα ψήσω σε ταψί ή σε επιφάνεια σιλικόνης. Επειδή το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό σ' αυτή τη συνταγή, κάντε τον κόπο να χρησιμοποιήσετε λαδόχαρτο.
-
7
Πατάτε λίγο τη ζύμη με την παλάμη σας για να ισιώσει εαν χρειάζεται και διορθώνετε το σχήμα από τα κομμάτια για να είναι στρογγυλά. Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος 1,5cm περίπου.
-
8
Τοποθετείτε το λαδόχαρτο επάνω στη σχάρα του φούρνου.
-
9
Ψήνετε στη μεσαία θέση μόνο για 9 - 10 λεπτά.
-
10
Μην περιμένετε να τα δείτε να ροδίσουν για να τα βγάλετε. Δε θέλουν περισσότερο ψήσιμο από τα 9 - 10 λεπτά. O χρόνος εξαρτάται βέβαια και από το φούρνο σας.
-
11
Μπορεί να μοιάζουν χλωμά, πολύ μαλακά ή κάπως ωμά στη μέση όταν τα ξεφουρνίσετε, αλλά εμπιστευθείτε τη συνταγή. Θα είναι μια χαρά όταν κρυώσουν. Ψήνετε τη 2η δόση με την ίδια μέθοδο, ή κρατάτε τη ζύμη στο ψυγείο για να έχετε φρέσκα μπισκότα μια άλλη μέρα.
-
12
Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν πολύ καλά για 20 λεπτά, προτού τα σηκώσετε από το λαδόχαρτο για να τα αποθηκεύσετε ή για να τα φάτε επιτόπου!
Σχόλια (10)