Μαλακά μπισκότα βανίλιας με κομμάτια σοκολάτας

Μαγειρεύτηκε 11 φορές
cook4fun
cook4fun @cook_8519389

Λατρεύω τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας. Όποτε προσπάθησα να τα φτιάξω στο σπίτι, άλλοτε έβγαιναν λαστιχωτά, άλλοτε πολύ λιπαρά, άλλοτε άπλωναν ή γινόντουσαν ξερά, μέχρι που το πέτυχα! Μετά από πολλούς πειραματισμούς και αποτυχίες, βρήκα την καλύτερη συνταγή. Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτή η συνταγή από παρόμοιες; Εν μέρει στις αναλογίες των υλικών, αλλά κυρίως στη μέθοδο. Φρόντισα να είναι απλή χωρίς περιττές διαδικασίες.
Μην τα παραψήσετε! Στο δικό μου φούρνο αρκούν 9 - 10 λεπτά για να γίνουν ελαφρώς τραγανά γύρω-γύρω και υπέροχα μαλακά στη μέση. Αν ψηθούν περισσότερο θα χάσουν την αφράτη τους υφή και η μόνη επιλογή που θα σας έχει απομείνει είναι να τα παραδόσετε προς καταστροφή στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα! Η συνταγή αυτή είναι μια βελτιωμένη βερσιόν της συνταγής Chocolate Chip and Chunk Cookies.
ΥΓ. Αν και μπήκα στον πειρασμό, δεν έγραψα τον τίτλο της συνταγής με κεφαλαία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

13 Minutes
18-22 μπισκότα
  1. 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
  3. 1 βανίλια ή 2 αν θέλετε πιο έντονο άρωμα
  4. 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
  5. 1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη, ή συνδυασμός τους (όχι τύπου soft) που το έχετε αφήσει εκτός ψυγείου να μαλακώσει
  7. 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άσπρη
  8. 1 μεσαίο αυγό
  9. 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμός από λεμόνι ή πορτοκάλι
  10. 200 gr σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα σε σταγόνες ή κομμένη σε κομματάκια
  11. λαδόχαρτο για το ψήσιμο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κοσκινίζετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη βανίλια, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.

  2. 2

    Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2 - 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ξεκολλάτε με σπάτουλα τη ζύμη από το μπωλ, προσθέτετε το αυγό και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 περίπου λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, για 1 λεπτό το πολύ. Είναι σημαντικό να μην παραχτυπηθεί το μείγμα.

  3. 3

    Απλώνετε το μείγμα σε λαδόχαρτο και το τυλίγετε σα σαλάμι με διάμετρο 5 εκατοστά. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Απαραίτητο βήμα για την επιτυχία της συνταγής μην το παραλείψετε! Εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη για 1 περίπου ώρα.

  4. 4

    Όταν η ζύμη έχει κρυώσει και έρθει η ώρα να τα ψήσετε βγάζετε τις σχάρες του φούρνου (χρησιμοποιώ 2 σχάρες για τις 2 δόσεις) και προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τα μπισκότα θα ψηθούν σε 2 δόσεις των 10 - 12 κομματιών.

  5. 5

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε πρώτα τη μισή ζύμη σε 10 περίπου φέτες του 1,5 εκατοστού. Ενώ θα ψήνεται η 1η δόση κρατάτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο για να μη ζεσταθεί.

  6. 6

    Βάζετε τις φέτες επάνω στο λαδόχαρτο σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν λίγο. Δεν έχω δοκιμάσει να τα ψήσω σε ταψί ή σε επιφάνεια σιλικόνης. Επειδή το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικό σ' αυτή τη συνταγή, κάντε τον κόπο να χρησιμοποιήσετε λαδόχαρτο.

  7. 7

    Πατάτε λίγο τη ζύμη με την παλάμη σας για να ισιώσει εαν χρειάζεται και διορθώνετε το σχήμα από τα κομμάτια για να είναι στρογγυλά. Η ζύμη πρέπει να έχει πάχος 1,5cm περίπου.

  8. 8

    Τοποθετείτε το λαδόχαρτο επάνω στη σχάρα του φούρνου.

  9. 9

    Ψήνετε στη μεσαία θέση μόνο για 9 - 10 λεπτά.

  10. 10

    Μην περιμένετε να τα δείτε να ροδίσουν για να τα βγάλετε. Δε θέλουν περισσότερο ψήσιμο από τα 9 - 10 λεπτά. O χρόνος εξαρτάται βέβαια και από το φούρνο σας.

  11. 11

    Μπορεί να μοιάζουν χλωμά, πολύ μαλακά ή κάπως ωμά στη μέση όταν τα ξεφουρνίσετε, αλλά εμπιστευθείτε τη συνταγή. Θα είναι μια χαρά όταν κρυώσουν. Ψήνετε τη 2η δόση με την ίδια μέθοδο, ή κρατάτε τη ζύμη στο ψυγείο για να έχετε φρέσκα μπισκότα μια άλλη μέρα.

  12. 12

    Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν πολύ καλά για 20 λεπτά, προτού τα σηκώσετε από το λαδόχαρτο για να τα αποθηκεύσετε ή για να τα φάτε επιτόπου!

Αντιδράσεις

Cooksnaps (11)

Σχόλια (10)

Φοι βος
Φοι βος @GSquid
Τα έχω φτιάξει 4 φορές και πετυχαίνουν πάντα!

Από

cook4fun
cook4fun @cook_8519389
στις
Από πολύ μικρός ανακατευόμουν στην κουζίνα και οι γονείς μου -με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη- πολύ το χαίρονταν. Σε λίγο θα πατήσω τα 50 και δεν έχω σταματήσει να μαγειρεύω και να πειραματίζομαι με συνταγές. Μεταξύ άλλων είμαι και λίιιγο fitness freak, πολεμικές τέχνες, bodybuilding, βάρη και δε συμμαζεύεται... Τρώω σκέτη βρώμη και πίνω ωμό ασπράδι κατευθείαν από το κουτί. Κατά τα άλλα.. τρώω κανονικά, απολαμβάνω το καλό φαγητό και να μοιράζομαι συνταγές.
Δες περισσότερα

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα