Μαλακά Ψωμάκια για Burger και Hot Dog
Μία συνταγή που έψαχνα καιρό να πετύχω, και τελικά τα κατάφερα με τη βοήθεια μιας συνταγής... για κρουασάν και δυνατό αλεύρι. Γίνονται πολύ μαλακά, ίσως και περισσότερο απο κάποια του εμπορίου που θα πετύχετε φρέσκα. Οικονομικά ίσως έρχονται και στη μισή τιμή απο του σούπερ μάρκετ και σίγουρα κρατάνε λίγες μέρες. Θερμιδικά, τα 16 είναι κάτι λιγότερο απο 200kcal το ένα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ίδια ζύμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για αφράτη και μαλακιά πίτσα, όπου χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 έως 8 κομμάτια ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.Με τη ζύμη χωρισμένη σε 16 κομμάτια γίνονται ατομικά πιτσάκια οπότε μπορείτε να κάνετε τα μισά πιτσάκια και τα άλλα μισά ψωμάκια.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και λιώνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε το γάλα κρύο απο το ψυγείο ώστε να κρυώσει όσο πρέπει το νερό και να βάλουμε αμέσως μετά τη μαγιά. Χτυπάμε με σύρμα και προσθέτουμε το αυγό και μετά λίγο - λίγο το αλεύρι.
-
2
Όταν αρχίσει να σφίγγει η ζύμη συνεχίζουμε με το χέρι. Μετά απο καλό ζύμωμα, λαδώνουμε τη λεκανίτσα και σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μιάμιση ώρα.
-
3
Μόλις φουσκώσει το χωρίζουμε σε 16 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλάκια. Σε ένα μεγάλο ταψί τα τοποθετούμε ανα 9 η πρώτη φουρνιά και 7 η δεύτερη και βάζουμε το πρώτο ταψί στο φούρνο. Καλό είναι το άλλο ταψί να σκεπαστεί με μία καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Χρησιμοποιούμε μία σκάλα κοντά στον πάτο του φούρνου, ή κατευθείαν στον πάτο αν είμαστε σίγουροι ότι ο φούρνος μας δεν θα τα κάψει. Στοφάρουμε στους 60 για 20 λεπτά, και στους 100 για άλλα 10 λεπτά χρησιμοποιώντας την αντίσταση. Σε αυτό το σημείο περνάμε με ένα πινέλο κουζίνας την πρώτη φουρνιά με γάλα ή ασπράδι αυγού, και ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 με 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
-
4
Αφού βγούν και μόλις κρυώσει ο φούρνος επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την επόμενη φουρνιά.
Σχόλια (42)