Μανιταρόπιτα όνειρο
Μια υπέροχη μανιταρόπιτα που ικανοποιεί όλα τα γούστα και μπορεί να αποτελέσει καθημερινό πιάτο ή να προσφερθεί και σε μπουφέ!
Υλικά
-
2 φύλλα σφολιάτας
-
15 φέτες γαλοπούλα
-
10 φέτες μπέικον (καπνιστό)
-
2 κρέμες γάλακτος μικρές (15% λιπαρά)
-
1 ποτηράκι λευκό κρασί
-
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
-
2 κονσέρβες μανιτάρια ή 1 κιλό φρέσκα ασπρομανίταρα
-
1 κούπα τυρί γκούντα
-
1 κούπα τυρί έμμενταλ
-
1 σφηνοπότηρο τσίπουρο
-
1 αυγό
-
αλάτι και πιπέρι (φρεσκοτρυμμένο)
-
σουσάμι και μαυροκούκι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια (είτε από κονσέρβα είτε τα φρέσκα), τα ξεπλένουμε (ειδικά αν είναι κονσέρβας) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
-
2
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη γαλοπούλα και το μπέικον.
-
3
Σε μια ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε την κουταλιά της μαργαρίνης και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τη γαλοπούλα και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
-
4
Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
-
5
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση).
-
6
Ύστερα σβήνουμε με το κρασί.
-
7
Περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και προσθέτουμε τις κρέμες γάλακτος.
-
8
Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
9
Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά από τα τυριά μας και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση για να κρυώσει, αν δε το κάνουμε αυτό το κάτω φύλλο της σφολιάτας θα πανιάσει!
-
10
Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το βάζουμε σε ένα ταψί (ρηχό και αντικολλητικό για να κόβεται εύκολα η πίτα) και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πηρούνι και βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτα (αν το κάνουμε αυτο και το κάτω φύλλο μας γίνεται τραγανό και δεν λασπώνει).
-
11
Μόλις περάσουν τα 10 (ανάλογα το φούρνο,ίσα ισα να πάρει λίγο χρώμα), τα βγάζουμε έξω και το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει.
-
12
Όταν θα είναι σχεδόν κρύα και η γέμιση και το φύλλο, στήνουμε την πίτα. Προσθέτουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο που προψήσαμε και την απλώνουμε σε όλο το μήκος του φύλλου.
-
13
Έπειτα πασπαλίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά και κλείνουμε με το άλλο φύλλο.
-
14
Χαράζουμε την πίτα, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το κάτω φύλλο.
-
15
Ύστερα χτυπάμε το αβγό με το τσίπουρο (αυτό το κάνουμε για να μη μυρίζει το φύλλο από το αβγό και μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε οτιδήποτε κάνουμε επάλειψη με αβγό) και αλείφουμε όλη μας την πίτα, κοιτώντας να κολλήσουν τα 2 φύλλα μεταξύ τους.
-
16
Ύστερα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
-
17
Τέλος ψήνουμε την πίτα για 3 τέταρτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
-
18
Την αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια