Μαραθόπιτες

Bαθμολογία: 5
       
 
8 ψήφοι
ΛαδοΜπούκι, 18.09.09

Περιγραφή

Πολύ λεπτή πίτα που γίνεται στο τηγάνι με γέμιση το αρωματικό μάραθο και κρεμμύδι.
Μαραθόπιτες
photo: ANGOLINA

Τι χρειαζόμαστε:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας τσικουδιά
  • 1 κούπα νερό ζεστό
  • ½ κ.γ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 100 γραμμάρια μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Μέθοδος: Τηγανιού
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: 12 πίτες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό.
Βήμα 2
2) Παίρνουμε λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω και ζυμώνουμε ώστε να γίνει η ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Βήμα 3
3) Πλάθουμε μία μπάλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά'.
Βήμα 4
4) Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε το μάραθο με τα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 5
5) Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, στο μέγεθος μανταρινιού. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο, με διάμετρο 20 εκ. Ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα. Απλώνουμε πάνω στα μισά 4 - 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.
Βήμα 6
6) Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το ζεστάνουμε βάζουμε ελάχιστο λάδι με μιά χαρτοπετσέτα και ψήνουμε τις μαραθόπιτες μία - μία μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, βάζοντας καινούργιο λάδι σε κάθε πίτα.
Βήμα 7
7) Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές κόβοντας τες στα 4.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εχει μεγάλη σημασία το ψήσιμο της πίτας, δεν πρέπει να τηγανιστεί αλλά να ψηθεί, γι'αυτό τη "γυρίζουμε" συνεχώς κι από τις δύο πλευρές και απλώς λαδώνουμε το τηγάνι με μιά χαρτοπετσέτα κάθε φορά που βάζουμε νέα μαραθόπιτα.

Διατηρούνται στην κατάψυξη για πολύ καιρό, δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, τις ψήνουμε αμέσως.

Το μέγεθος της πίτας είναι περίπου 20 εκατοστά διάμετρος και πάχος σα 2 φύλλα χαρτιού.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από SISSIB, 21-9-09  
    Πέντε πηρουνάκια για τις αγαπημένες μου μαραθόπιτες που έψαχνα πολύ καιρό να βρω τη συνταγή. Μόλις τις φτιάξω είμαι σίγουρη ότι θα σου δώσω άλλα πέντε!!!
    #
    Σχόλιο από candy candy, 22-9-09  
    #
    Σχόλιο από lenado, 15-3-10  
    Τις φτιάχνει κι η μαμά μου και είναι τέλειες!Όντως διατηρούνται και πολύ στην κατάψυξημ οπότε δε βγάζουν απ, τη δύσκολη θέση όταν θέλεις κάτι γρήγορο για να κεράσεις την παρέα σου που ήρθε ξαφνικά!
    #
    Σχόλιο από redhair, 3-11-10  
    πολυ νοστιμες
    μπραβο............
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-3-12  
    Πεντανόστιμες και ελαφριές αφού σχεδόν ψήνονται και δεν τηγανίζονται με τόσο λίγο λάδι. Το αλεύρι που έβαλα ήταν ολικής.
    #
    Σχόλιο από marinangela2005, 14-3-13  
    Εξαιρετική!
    #
    Σχόλιο από draco, 2-7-13  
    #
    Σχόλιο από e-mily, 16-12-13  

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από SISSIB, 21-9-09  
    Πέντε πηρουνάκια για τις αγαπημένες μου μαραθόπιτες που έψαχνα πολύ καιρό να βρω τη συνταγή. Μόλις τις φτιάξω είμαι σίγουρη ότι θα σου δώσω άλλα πέντε!!!
    #
    Σχόλιο από candy candy, 22-9-09  
    #
    Σχόλιο από lenado, 15-3-10  
    Τις φτιάχνει κι η μαμά μου και είναι τέλειες!Όντως διατηρούνται και πολύ στην κατάψυξημ οπότε δε βγάζουν απ, τη δύσκολη θέση όταν θέλεις κάτι γρήγορο για να κεράσεις την παρέα σου που ήρθε ξαφνικά!
    #
    Σχόλιο από redhair, 3-11-10  
    πολυ νοστιμες
    μπραβο............
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-3-12  
    Πεντανόστιμες και ελαφριές αφού σχεδόν ψήνονται και δεν τηγανίζονται με τόσο λίγο λάδι. Το αλεύρι που έβαλα ήταν ολικής.
    #
    Σχόλιο από marinangela2005, 14-3-13  
    Εξαιρετική!
    #
    Σχόλιο από draco, 2-7-13  
    #
    Σχόλιο από e-mily, 16-12-13  

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της e-mily
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Νηστίσιμα γλυκά και αλμυρά καλούδια
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 140 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια