ggr
ggr @george
Athens

Μία φθινοπωρινή νοστιμιά που μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις περιόδους του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε αυτόν τον εξαιρετικό καρπό, έχοντας δοκιμάσει αρκετούς, όμως, πιστεύω ότι η μαρμελάδα κάστανο είναι ο πιο γλυκός από όλους.Η μαρμελάδα κάστανο διαφοροποιείται από τις άλλες μαρμελάδες από την μάλλον δεμένη υφή της αλλά και τη φυσική της γλυκύτητα, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιηθούν κάστανα πολύ καλής ποιότητας.Με τη προσθήκη ενός αρωματικού λικέρ (ένα καλής ποιότητας μπράντυ ή ρούμι είναι πολύ καλά για αυτή τη χρήση) ή της ανυπέρβλητης (και ας είναι τόσο ακριβή) ευωδίας της βανίλιας, πραγματικά την απογειώνουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Τα κάστανα έχουν από τη φύση τους γλυκιά γεύση. Αν και μείωσα τη ποσότητα της ζάχαρης από τα 500 στα 400 γραμμάρια, έχω να προτείνω σε όσους δεν τρελαίνονται για ...‘γλυκά’ γλυκίσματα να την μ ε ι ώ σ ο υ ν περαιτέρω, ακόμη και άλλα 100 ή και 150 γραμμάρια!!!Εφ’ όσον χρησιμοποιήσουμε βανίλια και αντί να προσθέσουμε μόνο τους σπόρους του φασολιού στο βήμα 7, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε όλο το φασόλι από την αρχή που φτιάχνουμε το σιρόπι της ζάχαρης, στο βήμα 5 και να το αφαιρέσουμε όταν θα είναι να ρίξουμε τον “πουρέ” των κάστανων. Θα προτιμούσα την πρώτη επιλογή, πιστεύω ότι, επειδή μπαίνει τελευταία στιγμή, δίνει περισσότερο άρωμα.Φυσικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο, τόσο η βανίλια (που ταιριάζει πάρα πολύ στη γεύση του κάστανου και είναι και ο πιο κ λ α σ σ ι κ ό ς τρόπος να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα μας), όσο και το αρωματικό λικέρ. Ταυτόχρονα, στο βήμα 7.Υπάρχει και η παραλλαγή με άρωμα εσπεριδοειδών!!! Αυτή φαίνεται και στη φωτογραφία στο βήμα 5. Σε αυτή τη περίπτωση προσθέτουμε στο νερό, τη φλούδα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι (για παράδειγμα, εσείς μπορείτε να “παίξετε” και με “α π α λ ά” μανταρίνια ή με “ε κ ρ η κ τ ι κ ά” κίτρα, κάντε όποιον συνδυασμό θέλετε) και τα βράζουμε μαζί με τα κάστανα και τα δαφνόφυλλα για 30 λεπτά.Εάν επιχειρήσετε να φτιάξετε τη μαρμελάδα εκτός εποχής, γίνεται και με ξερά κάστανα, αρκεί να τα αφήσετε να μουλιάσουν μία ολόκληρη νύκτα σε νερό και να μαλακώσουν. Σε αυτή τη περίπτωση, για το σιρόπι της ζάχαρης που θα προστεθεί στη μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 200 ml από αυτό το νερό που μούλιασαν το βράδυ.Η μαρμελάδα κάστανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν ... μαρμελάδα (αλειμμένη για παράδειγμα σε μια φέτα ψωμί ή σε συνταγές για μπισκότα και για τούρτες, ή ακόμη και για να τη φάμε με το κουτάλι, “αλ νατουράλε”), μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση σε σάλτσες για κρέας, αλλά και σε κάποια γέμιση ή σε dessert. “Πολυεργαλείο”, δηλαδή…Εάν θέλετε να δείτε οδηγίες για εύκολο καθάρισμα κάστανων, ολόκληρων (για παρουσίαση) ή σε κομμάτια (για να φτιάξετε κάποιο γλυκό) δείτε αυτό το σύντομο και κατατοπιστικό βίντεο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

80 Minutes
  1. 1.300 γρ κάστανα
  2. 400 γρ ζάχαρη (δείτε “Μυστικά” [1]).
  3. 450 ml νερό
  4. 5 ή και 6 γεμάτα σφηνάκια (150-180 ml) ρούμι ή μπράντυ ή, εναλλακτικά, 1 φασόλι βανίλιας
  5. 2 φύλλα δάφνης
  6. λίγο χοντρό αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Με τη μύτη του μαχαιριού χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού το τσόφλι κάθε κάστανου, στο κάτω μέρος του.

  2. 2

    Βάζουμε τα χαραγμένα κάστανα σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό (αρκετό για να τα σκεπάζει εντελώς, δείτε βήμα 11])., προσθέτουμε και τα δύο δαφνόφυλλα και λίγο χοντρό αλάτι και ανεβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι να βράσουν τα κάστανα για περίπου 30 λεπτά.

  3. 3

    Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τα κάστανα από το νερό με τρυπητή κουτάλα, και τα καθαρίζουμε από το τσόφλι τους και από την εσωτερική μεμβράνη. Με το σταυρωτό χάραγμα και το βράσιμο, αυτή η δουλειά (πίστευα ότι) πρέπει να είναι πολύ εύκολη. Μου πήρε σχεδόν δύο ώρες να καθαρίσω !!! Αλλά η...”απόδοση” ήταν εξαιρετική. Από τα αρχικά 1.300 γρ η καθαρή ψίχα ήταν 1.130 γρ. Καθόλου άσχημα...

  4. 4

    Περνούμε τα βρασμένα κάστανα από τον μύλο των λαχανικών και συγκεντρώνουμε όλο τον “πουρέ” που θα πάρουμε από το λιώσιμό τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το multi για αυτή τη διαδικασία, αρκεί να αλέθει, να πολτοποιεί, καλά.

  5. 5

    Έχετε ξεβγάλει την κατσαρόλα όπου τα βράσατε; Ωραία! βάζουμε εκεί μέσα τη ζάχαρη μαζί με ένα μέρος (τα 200 ml) από το νερό (δείτε TIPS, βήμα 11) και, ανακατεύοντας συνεχώς πάνω σε δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε ένα μάλλον δεμένο σιρόπι.

  6. 6

    Του προσθέτουμε και τον “πουρέ” του κάστανου, και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 30 με 35 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός), ανακατεύοντας πάντα, μέχρι να αποκτήσει η μαρμελάδα μία σχετικά σφικτή υφή. Κατά διαστήματα, προσθέτουμε λίγο-λίγο (από 25 με 30 ml τη φορά) το υπόλοιπο νερό (τα υπόλοιπα 250 ml)

  7. 7

    Προσθέτουμε τότε τα σφηνάκια το ρούμι (ή το μπράντυ) και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα δύο-τρία λεπτά. Εάν επιλέξουμε να της δώσουμε άρωμα βανίλιας, σε αυτό το σημείο, στο τέλος του βρασίματος, χωρίζουμε το φασόλι στα δύο και προσθέτουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του.

  8. 8

    Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε πλυμένα και εντελώς στεγνά, α π ο σ τ ε ι ρ ω μ έ ν α σύμφωνα με τις οδηγίες βάζα.

  9. 9

    Αφού έχουμε γεμίσει τα βάζα (όχι ξέχειλα, μέχρι 1-2 εκατοστά κάτω από το χείλος τους), τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια της μαρμελάδας ένα δίσκο μεγέθους λίγο μικρότερου από το στόμιο του κάθε βάζου, καλά βρεγμένο με ρούμι ή μπράντυ, να σκεπάζει τη μαρμελάδα. Θα αποφύγουμε έτσι τη δημιουργία κρούστας στην επιφάνειά της. Αλλά και θα “φυλακίσουμε” μέσα στο βάζο πολύ από το άρωμά του λικέρ.

  10. 10

    Κλείνουμε τα βάζα ερμητικά με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε, για να τα επαναφέρουμε στη συνέχεια, αφού κρυώσουν, σε ορθή θέση και τα πάμε σε στεγνό και δροσερό μέρος να τα φυλάξουμε.

  11. 11

    Αλειμμένη πάνω σε βουτυρωμένο ψωμί ή φρυγανιά, πασπαλισμένη και με λίγη κ α ν έ λ λ α (του ταιριάζει απίστευτα, η άτιμη!!!) είναι μία αξέχαστη νοστιμιά. Μια μαρμελάδα διαφορετική από κάθε τι που είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!!

  12. 12

    TIPSΌταν αρχίσουμε να προσθέτουμε το νερό για το αρχικό βράσιμο των κάστανων, οι καρποί θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια και θα σας εμποδίζουν να αντιληφθείτε σε πιο σημείο είναι που τους σκεπάζει το νερό. Με αποτέλεσμα, συχνά να προσθέτουμε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται. Ένας πρακτικός τρόπος είναι να βάλουμε πάνω από τα κάστανα ένα πιάτο που θα τα κρατάει καθηλωμένα και να το αφαιρέσουμε αφού δοσομετρήσουμε το νερό.

  13. 13

    Αφαιρούμε τα κάστανα με τρυπητή κουτάλα. Μετά από το χάραγμά τους, έχουν ανοίξει,

  14. 14

    Με αποτέλεσμα το καθάρισμά τους να είναι πολύ πιο εύκολο. Το αρχίζουμε όσο τα κάστανα είναι ακόμη ζεστά και υγρά

  15. 15

    Η υφή του πουρέ του κάστανου (εδώ μετά από άλεσμα των κάστανων στο multi) είναι σαν αλεύρι με πολύ υγρασία

  16. 16

    Η υφή του κάστανου μόλις πέσει μέσα στο καυτό σιρόπι (πολύ πηκτή)

  17. 17

    Η υφή του κάστανου αφού ολοκληρωθεί το ανακάτεμα και έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι (πηκτή).

  18. 18

    Η υφή του κάστανου μετά από την κάθε προσθήκη μικρής ποσότητας νερού (βήμα 6), κατά τη διάρκεια του βρασμού

  19. 19

    Τα βάζα πρέπει να είναι αποστειρωμένα, είτε με την υ γ ρ ή είτε με τη σ τ ε γ ν ή μέθοδο.

  20. 20

    Κόβουμε κυκλικά κομμάτια λαδόκολλας, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το στόμιο των βάζων, και τα μουσκεύουμε καλά-καλά μέσα στο μπράντυ ή το ρούμι,

  21. 21

    Τα βάλουμε μέσα στα βάζα, και χύνουμε και λίγο ποτό από πάνω τους, πριν κλείσουν ερμητικά τα καπάκια, φυλακίζοντας το άρωμά του μέσα στα βάζα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

ggr
ggr @george
Ο βαθμός δυσκολίας έχει να κάνει κυρίως με το καθάρισμα των κάστανων, που εμένα μου φαίνεται μία εκνευριστικά βαρετή διαδικασία.
Πέραν αυτού, είναι σαν μία οποιαδήποτε μαρμελάδα

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens