κύρια φωτογραφία συνταγής Μαρμελάδα από καυτερές πιπεριές

Μαρμελάδα από καυτερές πιπεριές

Μαγειρεύτηκε 3 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Ναι, ναι καλά το διαβάσατε... μία μαρμελάδα φτιαγμένη με καυτερές πιπερίτσες. Μία προκλητική και πικάντικη μαρμελάδα, εξαιρετική σαν συνοδεία τυριών όπως η φρέσκια ή καπνιστή ρικότα αλλά και το ανθότυρο, ή τυριά κρεμώδη, τύπου φιλαδέλφεια, που απορροφούν μέρος της αίσθησης του πικάντικου, αφήνοντας αναλλοίωτη τη γεύση. Για τους πιο θαρραλέους, συνιστώνται τυριά σε πλήρη ωρίμανση, όπως το pecorino.Η μαρμελάδα από καυτερές πιπερίτσες είναι μία κλασσική συνταγή της Καλαβρίας, όπου ακριβώς όπως και εδώ οι πιπερίτσες υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Αυτή, λοιπόν, η μαρμελάδα μπορεί να γίνει είτε με μακριές πιπεριές, είτε με στρογγυλές, τόσο οι γλυκές όσο και οι πικάντικες.Προχθές, σε ένα ταξείδι, αυθημερόν, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκα μπροστά σε μερικές σαρκώδεις, μέτριου μεγέθους, καυτερές πιπεριές και τις... πεθύμησα, τόσο που τις πήρα μαζί μου στη καμπίνα του αεροπλάνου. Μέρος τους έγινε μαρμελάδα και μέρος τους μεζές για τσίπουρο. Μόνο που ήσαν πράσινες. Η κλασσική συνταγή τις θέλεις κόκκινες, να καίνε και στο μάτι όπως και στη γλώσσα. Μα, σάμπως, θα ήταν η πρώτη “παρανομία” που κάνω... Σε εσάς πάντως θα σας δώσω την αυθεντική. Μην αφήσετε το πράσινο χρώμα που κυριαρχεί στο βίντεο να σας παρασύρει. Μέρες που ‘ναι...

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως είπαμε, πριν κάνουμε οτιδήποτε με τις καυτερές πιπερίτσες, φορούμε γάντια κουζίνας.Ακόμη και έτσι, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές.Έτσι, εγώ βάζω τις καυτερές τις πιπεριές από βραδύς σε λεκανίτσα, και συμπληρώνω το καθάρισμά τους την άλλη ημέρα, κάτω από τρεχούμενο νερό, χωρίς να τις τρίβω καθόλου με τα δάκτυλα.Όταν είναι να αφαιρέσω τους σπόρους, τις κρατώ “καθηλωμένες” στον πάγκο από το κοτσάνι, τις χαράσσω κατά μήκος και τις κόβω στα δύο. Με την πιπερίτσα ανοιγμένη, τις κρατώ κάτω από τρεχούμενο νερό και οι σπόροι απομακρύνονται εύκολα.Εάν υπάρχει μίξερ από αυτά που βυθίζονται σε υγρά, δεν χρειάζεται ο μύλος των λαχανικών και η δουλειά γίνεται πολύ πιο εύκολα, μέσα στην ίδια τη κατσαρόλα όπου έβρασαν οι πιπεριές και όπου στη συνέχεια θα γίνει η μαρμελάδα. Προσοχή μόνο στον καθαρισμό του μίξερ. Δοκιμάστε την. Αξίζει. Και εάν είστε αρκετά τολμηροί / -ές, αργότερα θα ανεβάσω μία συνταγή μαρμελάδας με μόνο καυτερές πιπερίτσες. Μόλις τη βάλετε στο στόμα, είναι σαν να σας τσίμπησε σφήγκα στη γλώσσα. Υπομονή.

https://www.youtube.com/watch?v=yFbI7c-0ddM

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

100 Minutes
900 gr. - 1 κιλό μαρμελάδα
  1. 200 γρ καυτερές πιπερίτσες (κόκκινες και φρέσκες-φρέσκες, από τη γλάστρα)
  2. 800 γρ γλυκές κόκκινες πιπεριές
  3. 1 κ.γ. αλάτι
  4. 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί (60-70 γρ.)
  5. 500 γρ. ζάχαρη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πριν από οτιδήποτε άλλο, φοράμε γάντια κουζίνας. Αν τα ξεχάσετε, θα αναθεματίσετε την ώρα και τη στιγμή που είπατε να ετοιμάσετε αυτή τη μαρμελάδα.

  2. 2

    Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε στα δύο τις γλυκές πιπεριές και τους αφαιρούμε τους σπόρους αλλά και τα εσωτερικά λευκά στηρίγματά τους. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ

  3. 3

    Κάνουμε το ίδιο και με τις καυτερές πιπεριές. Εδώ ας προσέξουμε λίγο παραπάνω. Για τα γάντια είπαμε. Για τα υπόλοιπα, μια ματιά στα “ΜΥΣΤΙΚΑ”, πιο κάτω.

  4. 4

    Κόβουμε και τις μεν και τις... δε(ν) σε μικρά κομματάκια.

  5. 5

    Ρίχνουμε τα κομμάτια των πιπεριών σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη αλλά και το κρασί μας. Αν μείνουν και λίγο να μαριναρισθούν, να ρουφήξουν το κρασάκι, δεν θα τους κάνει κακό.

  6. 6

    Βάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι και το ανάβουμε. Επιδίωξή μας είναι η θερμοκρασία στη κατσαρόλα να αυξηθεί με τρόπο ομοιόμορφο και αργό. Συνεπώς, αυξάνουμε την ένταση βαθμιαία, από μηδενική έως χαμηλή. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα για να φεύγουν οι υδρατμοί, και μαγειρεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου μία ώρα.

  7. 7

    Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, σβήνουμε τη φωτιά και περνούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τον μύλο των λαχανικών (με τη ψιλή διάτρηση), επιδιώκοντας να περάσει όσο περισσότερο γίνεται. Επιμένουμε ιδιαίτερα με τις φλούδες, να καταφέρουμε να “τις κάνουμε καλά” και αυτές.

  8. 8

    Ξαναβάζουμε τον πολτό των πιπεριών στη κατσαρόλα και σε χαμηλή, και πάλι, φωτιά, τον βράζουμε για άλλη μισή ώρα. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινο κουτάλι, για να μη κολλήσουν. Όταν χρειάζεται, ξαφρίζουμε για να απομακρύνουμε τον αφρό που δημιουργείται.

  9. 9

    Όταν η μαρμελάδα μας δέσει (αναλυτικές οδηγίες, με τη μέθοδο “τέστ του κρύου πιάτου”, βρίσκουμε εύκολα εδώ ή εδώ) σβήνουμε, κατεβάζουμε από το μάτι και την ρίχνουμε, ζεστή-ζεστή, σε αποστειρωμένα βάζα. Επιλέγουμε βάζα μικρού μεγέθους, σαν αυτά των παιδικών τροφών, μικρών συσκευασιών μαγιονέζας, κ.α.

  10. 10

    Κλείνουμε ερμητικά τα βάζα μας και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν.

  11. 11

    Τα βάζουμε τότε τα κρύα βάζα όρθια (και τυλιγμένα με κάποιο πανί ή πετσέτα, για να μη κτυπούν μεταξύ τους) σε ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 15 λεπτά από την αρχή του πρώτου βρασμού.

  12. 12

    Μετά το 15-λεπτο σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν τα βάζα.

  13. 13

    Όταν τα αφαιρέσουμε τα σκουπίζουμε και τα τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, όπου και θα τα διατηρήσουμε.

  14. 14

    Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, στη συνέχεια πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο.

Αντιδράσεις

Σχόλια (22)

dimpap4
dimpap4 @dimitragpap
Την κάνω κάθε χρόνο!!!! Είναι τέλεια! Συνοδεύστε μια έντονη φέτα και θα ξετρελαθείτε!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens