Μαρμελάδα από κρεμμύδια αλά Γαλλικά
Από ένα παλιό άρθρο σε ιταλική εφημερίδα, που αποδίδει τη πατρότητα αυτής της εξαιρετικής συνταγής στον Michel Guérard, ένα από τους γκουρού της nouvelle cuisine. Εξαιρετική για να συνοδέψετε πιάτα με ψάρι, πουλερικά, ή τυριών. Πρωτότυπο και σαν δώροΧαρίστε τη σε βαζάκια σε φίλες – φίλους που θα εκτιμήσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πρωτότυπη συνταγή αντί για βαλσαμικό, προβλέπει ένα εξαιρετικό –όσο και ακριβό– ξύδι από sherry. Που να το βρίσκει όμως κανείς. Σας διαβεβαιώ –χωρίς να ξέρω πως θα ήταν με το ξύδι sherry– με το βαλσαμικό έχει ξεχωριστή γεύση.
Υλικά
-
700 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
-
1,5 κ.γ. αλάτι
-
1,5 κ.γ. πιπέρι
-
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
-
120 γρ. βούτυρο
-
160 γρ. ζάχαρη
-
250 ml κόκκινο κρασί
-
7 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Λιώνουμε το βούτυρο σε μία βαριά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες.
-
2
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μας ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.
-
3
Προσθέτουμε τότε το ξύδι κρασιού και συνεχίζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, περιμένοντας μέχρι να εξατμισθεί.
-
4
Τότε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το βαλσαμικό ξύδι.
-
5
Όταν και αυτό εξατμισθεί, προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε έως ότου πήξει η μαρμελάδα μας.
-
6
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σχόλια (33)