Μαρμελάδα βερίκοκο 2

Bαθμολογία: 4.9048
       
 
21 ψήφοι
stellasirios, 09.09.09

Περιγραφή

Τα παιδιά μου την λατρεύουν, ελπίζω και σεις.
Μαρμελάδα βερίκοκο 2
photo: annouk

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κιλά βερίκοκα ζυγισμένα με το κουκούτσι τους
  • 2,5 κιλά ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Βερίκοκα , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και βγάζετε το κουκούτσι.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζετε μία στρώση βερίκοκα μία στρώση ζάχαρη, μία στρώση βερίκοκα και συνεχίζετε.
  3. Τα αφήνετε όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν.
  4. Αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Οχι όμως μετά τον πρώτο βρασμό, γιατί αυτός ο αφρός είναι ζάχαρη.
  5. Βράζετε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα μετά τον πρώτο βρασμό της. Οσο πιο πολύ την αφήνετε τόσο πιο πολύ σκουραίνει. Μόλις δείτε ότι δένει η μαρμελάδα ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, και ανακινείτε την κατσαρόλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Την μοιράζετε σε βαζάκια όπως είναι καυτή και τα γυρνάτε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
  7. Τα βερίκοκα παραμένουν ολόκληρα και το χρώμα της ολόχρυσο. Με το άλειμμα πάνω στη φέτα του ψωμιού τα βερίκοκα διαλύονται.

Σχετικές συνταγές

    41 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από annouk, 11-7-10  
    πολυ καλη η μαρμελαδα μου βγηκε!εγω απλα μειωσα τη ποσοτητα της ζαχαρης περιπου στο μισο γιατι προτιμω να ειναι πιο ελαφριες οι μαρμελαδες!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 12-7-10  
    Annouk μου σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και τη φωτο.Εύχομαι καλοφάγωτη η μαρμελάδα! Είναι όντως πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-8-10  
    ωραιοτατη,γρηγορη,ευκολη!!!!!!!!
    εγω εβαλα και τα κουκουτσια μεσα στο βρασιμο αφηνουν ωραια γευση,τιποτε δεν πεταμε.
    και παντα σπιτικες μαρμελαδες.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 23-8-10  
    Golfo μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα πιρουνάκια.Καλοφάγωτη και καλό φθινόπωρο!!!
    #
    Σχόλιο από zazonita, 26-5-11  
    Πολύ ωραία συνταγή. Τώρα τη φτιάχνω. Ελπίζω να έχω επιτυχία. Μία διευκρίνηση θέλω όμως. Τα βερίκοκα χρειάζονται ξάφρισμα?
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 27-5-11  
    Zazonita καλημέρα,συγνώμη δεν είδα το μήνυμα σου,φαντάζομαι θα έχεις ήδη τελειώσει.Στο βήμα 4 αναφέρω ότι μόνο στην αρχή μπορεί να χρειασθεί να ξαφρισεις.Ελπίζω να σου πέτυχε.
    #
    Σχόλιο από zazonita, 27-5-11  
    Τελικά βγήκε πολύ καλή η μαρμελάδα. Με 2 κιλά φρούτο βγήκε περίπου η αντίστοιχη ποσότητα μαρμελάδας. Το χρώμα είναι λίγο πιο σκούρο από το δικό σου αλλά όταν τη βάζεις στη φρυγανιά χρυσαφίζει. Στο τέλος που προσπάθησα να κάνω την αποστείρωση μάλλον τα άφησα πολύ ώρα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν και τώρα οι μαρμελάδες μου στέκονται σε κενά αέρος μέσα στα βαζάκια τους. Έχουν πολύ πλάκα. Πιστεύεις ότι έπρεπε να τα γυρίσω πιό νωρίς?
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 27-5-11  
    Zazonita καλά έκανες πρέπει να κρυώσουν για να τα γυρίσεις.Μάλλον άφησες αρκετό κενό,θέλει ένα δαχτυλο κάτω από το χείλος του.Οπως και ναχει θα φαγωθεί οπότε μην ανησυχείς.Ευχαριστώ που δοκίμασες την συνταγή μου πάντως:)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-6-11  
    Παρόλο που έβαλα σχεδόν την μισή ζάχαρη απο την προτεινόμενη, μου φάνηκε αρκετά γλυκιά η μαρμελάδα για τα γούστα μου. Πάντως είναι και νόστιμη και εύκολη.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 29-6-11  
    dcroula φαντάσου ότι ήδη έκοψα και λίγη ζάχαρη....:)ίσως παίζει ρόλο και τα φρούτα πόσο γλυκά είναι...πάντως ευχαριστώ για τα πιρουνάκια
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 13-7-11  
    εκανα 2 μικρα βαζακια απο ζουληγμένα βερικοκα που είχα στο ψυγείο. ειναι πολυ νοστιμη και εξαιρετικα ευκολη!!
    #
    Σχόλιο από Ζουμερή Ντομάτα, 13-1-12  
    Καλησπέρα & χρόνια πολλά:)
    Μόλις διαπίστωσα ότι έχω ξεχάσει από το καλοκαίρι να δώσω τα 5 πηρούνια μου σε αυτή την εξαίσια μαρμελάδα:)
    Ήταν η πρώτη φορά που το τόλμισα και μου πέτυχε:)
    Την λατρέψαμε άσε που πούλησα και μούρη με την χειροποίητη μαρμελάδα στα cheesecake μου:):):)
    Σε υπερευχαριστώ για αυτή την εξαίσια συνταγή:)
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 22-1-12  
    Χαχα τι ωραία που είναι όταν σου πετύχει κάτι να "πουλάς" το κατόρθωμα σου....Πολύ γέλασα να'σαι καλά!!!Ευχαριστώ και σένα και την kristalenia για τα πιρουνάκια σας.
    #
    Σχόλιο από opossum, 31-5-12  
    Μια διευκρίνιση, τα βερύκοκα τα ξεφλουδίζουμε ή μπαίνουν με τη φλούδα??
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 1-6-12  
    Opossum τα βαζεις όπως είναι και αν δεις στα σχόλια βάλανε και τα κουκούτσια!Να είναι μόνο καλογινομένα ε?Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 7-6-12  
    Έκανα και γω τις προάλλες μαρμελάδα βερύκοκο απλά επειδή μια συνταγή που είχα βρει στο σάιτ ήταν λίγο περίπλοκη είπα να δοκιμάσω με τον συνηθισμένο τρόπο που κάνω μαρμελάδες. Και τελικά μοιάζει με την συνταγή σου για αυτό θα σου δώσω τα πηρουνάκια! Για 1,7κιλά φρούτα έβαλα 1,4 κιλά ζάχαρη. Ξεφλούδισα,ξεκουκούτσια τα βερύκοκα και τα έκοψα σε μικρά κομματάκια και τα σκέπασα με την ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα. Συνήθως τα αφήνω όλη νύχτα έτσι σκεπασμένα με το καπάκι να κατεβάσουν υγρά τα φρούτα. Όμως αυτή τη φορά μέσα σε κανα μισάωρο είχαν κατεβάσει πολλά ζουμιά. Τα έβαλα στη φωτιά για κανένα 30 λεπτο(ξαφρίζοντας ενδιάμεσα) και προς το τέλος πρόσθεσα το χυμό μισού λεμονιού και μια βανίλια για το άρωμα. Τα κομματάκια βερύκοκου έλιωσαν αρκετά και η μαρμελάδα πήρε φοβερή υφή...Μου βγήκαν 2 μεγάλα και 3 μικρά βαζάκια μαρμελάδας με αυτές τις ποσότητες. Από βδομάδα ετοιμάζομαι για τη δεύτερη δόση για να έχουμε το χειμώνα...Το μόνο κακό είναι το ξεφλούδισμα βρε παιδί μου!!!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 11-6-12  
    Ευχαριστώ πολύ για την ψήφο σου!Αλλά μην παιδεύεσαι με το ξεφλούδισμα,βάλτο ολοκληρο το βερυκοκκο με την φλούδα του,λιώνει στο βράσιμο και δεν την καταλαβαίνεις καθόλου,για ευκολία ανέβασα την συνταγή όχι για να μας βγαίνει το λάδι...:)!
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 12-6-12  
    Δε θα βάλω ακόμη τα πιρουνάκια.Μόλις καθάρισα τα βερίκοκα τα ψιλοέκοψα και τα έβαλα στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη,λέω να τα βράσω αύριο το πρωί. Τις φλούδες και τα κουκούτσια τα έβαλα σε γυάλα με ζάχαρη και τσίπουρο και ελπίζω να βγει λικεράκι.Το έχει δοκιμάσει κανείς να μου πει το αποτέλεσμα ?
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 12-6-12  
    Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου. Έβαλα και ένα σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι για το άρωμα.Μόνο που μου έγινε λίγο σκούρο το χρώμα αν και δεν την έβρασα και πάρα πολύ.. Πάντως στην οικογένεια άρεσε,πέντε πιρουνάκια και απ΄αυτούς!!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 12-6-12  
    Αθηνά μου ευχαριστώ για την ψήφο σου και χαιρομαι πολύ που σας άρεσε.¨οσο για τα κουκουτσια απ'όσο ξέρω η μανούλα μου που το έφτιαχνε κάθε χρόνο έβαζε τα κουκούτσια καθαρισμένα (σπασμένα)και οχι τις φλούδες.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    35 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από annouk, 11-7-10  
    πολυ καλη η μαρμελαδα μου βγηκε!εγω απλα μειωσα τη ποσοτητα της ζαχαρης περιπου στο μισο γιατι προτιμω να ειναι πιο ελαφριες οι μαρμελαδες!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 12-7-10  
    Annouk μου σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και τη φωτο.Εύχομαι καλοφάγωτη η μαρμελάδα! Είναι όντως πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-8-10  
    ωραιοτατη,γρηγορη,ευκολη!!!!!!!!
    εγω εβαλα και τα κουκουτσια μεσα στο βρασιμο αφηνουν ωραια γευση,τιποτε δεν πεταμε.
    και παντα σπιτικες μαρμελαδες.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 23-8-10  
    Golfo μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τα πιρουνάκια.Καλοφάγωτη και καλό φθινόπωρο!!!
    #
    Σχόλιο από zazonita, 26-5-11  
    Πολύ ωραία συνταγή. Τώρα τη φτιάχνω. Ελπίζω να έχω επιτυχία. Μία διευκρίνηση θέλω όμως. Τα βερίκοκα χρειάζονται ξάφρισμα?
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 27-5-11  
    Zazonita καλημέρα,συγνώμη δεν είδα το μήνυμα σου,φαντάζομαι θα έχεις ήδη τελειώσει.Στο βήμα 4 αναφέρω ότι μόνο στην αρχή μπορεί να χρειασθεί να ξαφρισεις.Ελπίζω να σου πέτυχε.
    #
    Σχόλιο από zazonita, 27-5-11  
    Τελικά βγήκε πολύ καλή η μαρμελάδα. Με 2 κιλά φρούτο βγήκε περίπου η αντίστοιχη ποσότητα μαρμελάδας. Το χρώμα είναι λίγο πιο σκούρο από το δικό σου αλλά όταν τη βάζεις στη φρυγανιά χρυσαφίζει. Στο τέλος που προσπάθησα να κάνω την αποστείρωση μάλλον τα άφησα πολύ ώρα ανάποδα, μέχρι να κρυώσουν και τώρα οι μαρμελάδες μου στέκονται σε κενά αέρος μέσα στα βαζάκια τους. Έχουν πολύ πλάκα. Πιστεύεις ότι έπρεπε να τα γυρίσω πιό νωρίς?
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 27-5-11  
    Zazonita καλά έκανες πρέπει να κρυώσουν για να τα γυρίσεις.Μάλλον άφησες αρκετό κενό,θέλει ένα δαχτυλο κάτω από το χείλος του.Οπως και ναχει θα φαγωθεί οπότε μην ανησυχείς.Ευχαριστώ που δοκίμασες την συνταγή μου πάντως:)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 28-6-11  
    Παρόλο που έβαλα σχεδόν την μισή ζάχαρη απο την προτεινόμενη, μου φάνηκε αρκετά γλυκιά η μαρμελάδα για τα γούστα μου. Πάντως είναι και νόστιμη και εύκολη.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 29-6-11  
    dcroula φαντάσου ότι ήδη έκοψα και λίγη ζάχαρη....:)ίσως παίζει ρόλο και τα φρούτα πόσο γλυκά είναι...πάντως ευχαριστώ για τα πιρουνάκια
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 13-7-11  
    εκανα 2 μικρα βαζακια απο ζουληγμένα βερικοκα που είχα στο ψυγείο. ειναι πολυ νοστιμη και εξαιρετικα ευκολη!!
    #
    Σχόλιο από Ζουμερή Ντομάτα, 13-1-12  
    Καλησπέρα & χρόνια πολλά:)
    Μόλις διαπίστωσα ότι έχω ξεχάσει από το καλοκαίρι να δώσω τα 5 πηρούνια μου σε αυτή την εξαίσια μαρμελάδα:)
    Ήταν η πρώτη φορά που το τόλμισα και μου πέτυχε:)
    Την λατρέψαμε άσε που πούλησα και μούρη με την χειροποίητη μαρμελάδα στα cheesecake μου:):):)
    Σε υπερευχαριστώ για αυτή την εξαίσια συνταγή:)
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 22-1-12  
    Χαχα τι ωραία που είναι όταν σου πετύχει κάτι να "πουλάς" το κατόρθωμα σου....Πολύ γέλασα να'σαι καλά!!!Ευχαριστώ και σένα και την kristalenia για τα πιρουνάκια σας.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 1-6-12  
    Opossum τα βαζεις όπως είναι και αν δεις στα σχόλια βάλανε και τα κουκούτσια!Να είναι μόνο καλογινομένα ε?Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 7-6-12  
    Έκανα και γω τις προάλλες μαρμελάδα βερύκοκο απλά επειδή μια συνταγή που είχα βρει στο σάιτ ήταν λίγο περίπλοκη είπα να δοκιμάσω με τον συνηθισμένο τρόπο που κάνω μαρμελάδες. Και τελικά μοιάζει με την συνταγή σου για αυτό θα σου δώσω τα πηρουνάκια! Για 1,7κιλά φρούτα έβαλα 1,4 κιλά ζάχαρη. Ξεφλούδισα,ξεκουκούτσια τα βερύκοκα και τα έκοψα σε μικρά κομματάκια και τα σκέπασα με την ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα. Συνήθως τα αφήνω όλη νύχτα έτσι σκεπασμένα με το καπάκι να κατεβάσουν υγρά τα φρούτα. Όμως αυτή τη φορά μέσα σε κανα μισάωρο είχαν κατεβάσει πολλά ζουμιά. Τα έβαλα στη φωτιά για κανένα 30 λεπτο(ξαφρίζοντας ενδιάμεσα) και προς το τέλος πρόσθεσα το χυμό μισού λεμονιού και μια βανίλια για το άρωμα. Τα κομματάκια βερύκοκου έλιωσαν αρκετά και η μαρμελάδα πήρε φοβερή υφή...Μου βγήκαν 2 μεγάλα και 3 μικρά βαζάκια μαρμελάδας με αυτές τις ποσότητες. Από βδομάδα ετοιμάζομαι για τη δεύτερη δόση για να έχουμε το χειμώνα...Το μόνο κακό είναι το ξεφλούδισμα βρε παιδί μου!!!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 11-6-12  
    Ευχαριστώ πολύ για την ψήφο σου!Αλλά μην παιδεύεσαι με το ξεφλούδισμα,βάλτο ολοκληρο το βερυκοκκο με την φλούδα του,λιώνει στο βράσιμο και δεν την καταλαβαίνεις καθόλου,για ευκολία ανέβασα την συνταγή όχι για να μας βγαίνει το λάδι...:)!
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 12-6-12  
    Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου. Έβαλα και ένα σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι για το άρωμα.Μόνο που μου έγινε λίγο σκούρο το χρώμα αν και δεν την έβρασα και πάρα πολύ.. Πάντως στην οικογένεια άρεσε,πέντε πιρουνάκια και απ΄αυτούς!!
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 12-6-12  
    Αθηνά μου ευχαριστώ για την ψήφο σου και χαιρομαι πολύ που σας άρεσε.¨οσο για τα κουκουτσια απ'όσο ξέρω η μανούλα μου που το έφτιαχνε κάθε χρόνο έβαζε τα κουκούτσια καθαρισμένα (σπασμένα)και οχι τις φλούδες.
    #
    Σχόλιο από sange, 14-6-12  
    Την έφτιαξα χθες και ήταν καταπλητική! Και πανεύκολη. Αξιοποίησα τα βερύκοκα που είχαν παραωριμάσει!
    #
    Σχόλιο από effiestr, 16-6-12  
    Ευχαριστώ για την συνταγή μου έγινε τέλεια!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από opossum, 31-5-12  
    Μια διευκρίνιση, τα βερύκοκα τα ξεφλουδίζουμε ή μπαίνουν με τη φλούδα??
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 12-6-12  
    Δε θα βάλω ακόμη τα πιρουνάκια.Μόλις καθάρισα τα βερίκοκα τα ψιλοέκοψα και τα έβαλα στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη,λέω να τα βράσω αύριο το πρωί. Τις φλούδες και τα κουκούτσια τα έβαλα σε γυάλα με ζάχαρη και τσίπουρο και ελπίζω να βγει λικεράκι.Το έχει δοκιμάσει κανείς να μου πει το αποτέλεσμα ?
    #
    Σχόλιο από georgitsa, 26-8-12  
    Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο??
    #
    Σχόλιο από georgitsa, 27-8-12  
    Ευχαριστώ πολύ Ναυσικά.
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 20-6-13  
    Μπράβο για τη συνταγή σου Στελλά, την εκανα προχτές και μου βγήκαν 2 βάζάκια, το ενα μπήκε στο ψυγείο και το άλλο στο ντουλάπι για το χειμώνα. Αν ξέρεις η αν ξέρει κάποια κοπέλα πόσο διατηρούνται το βάζα στο ντουλάπι.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-6-13  
    Όλες οι μαρμελάδες, εφόσον τα βαζάκια έχουν αποστειρωθεί και κλείσει αεροστεγώς, διατηρούνται τουλάχιστον ένα χρόνο στο ντουλάπι.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Το tip της ημέρας

    Για κάθε φλυτζάνι νερό, βάλτε μια κουταλιά του γλυκού τσάι (αν χρησιμοποιείτε χύμα) και ρίξτε πάνω από τα φύλλα το βραστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, σκεπάστε την τσαγιέρα και αφήστε το για 5’ (αν έχετε μόνο ένα φλυτζάνι σκεπάστε το με το πιατάκι του. 3-4’ είναι αρκετά για το φακελάκι).

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 85 αγαπημένων συνταγών, του/της cherry@
    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Μαρμελαδες-Κουταλιου
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της efitax
    Αφράτα & Αχνοπασπαλισμένα
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουμερή Ντομάτα
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m