Μαρμελάδα Βερίκοκο - Πορτοκάλι

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
Sitronella, 16.06.06

Περιγραφή

Μια μαρμελάδα λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες.
Είναι λίγο ξινούτσικη, αλλά τα δύο φρούτα συνδιάζονται υπέροχα, δίνοντας μια πολύ ωραία γεύση.
Μαρμελάδα Βερίκοκο - Πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κιλό βερίκοκα
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλ. κομμάτια πορτοκαλιού (περίπου 1 μεγάλο πορτοκάλι)
  • 2/3 φλ. φρέσκια πορτοκαλάδα
  • 2 φλ. ζάχαρη
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Βερίκοκα , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 4 βαζάκια περίπου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόψτε τα βερίκοκα και βγάλτε τα κουκούτσια.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε όλα τα υλικά, ανακατέψτε λίγο και αφήστε τα να σταθούν για 1 ώρα.
  3. Ανάψτε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 1 ώρα ή μέχρι να τη δείτε να γυαλίζει και να μην έχει μείνει καθόλου καθαρό υγρό.
  4. Ανεβάστε τη φωτιά και αφήστε τη να βράσει για άλλα 30', ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει αλλά και για να μην "πετάει" πολύ, μέχρι να γίνει πηχτή. Κάντε το τεστ του κρύου πιάτου για να δείτε αν έγινε.
  5. Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το τεστ του κρύου πιάτου:
Βάλτε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)

Η μαρμελάδα αυτή έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση. Αν θέλετε μπορείτε φαντάζομαι να βάλετε περισσότερη από 2 φλ. ζάχαρη. Πάντως δοκιμάστε τη κι έτσι γιατί είναι νόστιμη πολύ.

Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να είναι λεία, περάστε το μείγμα από μύλο χειρός ή το μπλέντερ (όταν έχει βράσει αρκετά και έχουν μαλακώσει τα βερίκοκα).

Σχετικές συνταγές

    10 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 15-6-08  
    Είναι τέλεια η μαρμελάδα σου!!!!sitronella μου,εγώ την έκανα την περασμένη εβδομάδα με την δική μου συνταγή! αύριο θα την κάνω με τη δική σου! αλλά θα είναι το ίδιο ωραία το μόνο που θα έχει και το άρωμα απο το πορτοκάλι.
    εγώ την δική μου την έφτιαξα: έπλυνα τα βερίκοκα, τα άνοιξα στη μέση και έβγαλα το κουκούτσι τα έβαλα σε λεκανίτσα, έρειξα την ζάχαρη απο πάνω, και το έβαλα στο ψυγείο για 1 νύχτα. Το πρωί τα έβαλα σε κατσαρόλα και έβρασα την μαρμελάδα. όταν έβγαλα την λεκανίτσα απο το ψυγείο, η ζάχαρη είχε γίνει σιρόπι. Και μόλις έβρασε έλιωσαν και τα βερίκοκα. Αλλά ξύνηζε λιγάκι, θα κάνω αυτό που είπες! θα βάλω παραπάνω ζάχαρη.
    #
    Σχόλιο από ΜΟΡΦΩ, 19-5-09  
    καλημερα σας! Ηθελα να ρωτησω κατα τη διαρκεια παρασκευης της μαρμελαδας θα προσθεσουμε νερο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-5-09  
    Καλημέρα Μόρφω, όχι δεν θα προσθέσεις νερό. Βγάζουν υγρά τα φρούτα.
    #
    Σχόλιο από Elif, 22-6-09  
    τέλεια μαρμελάδα! μπράβο..
    #
    Σχόλιο από ka8y, 8-7-09  
    Έγινε τ-ε-λ-ε-ι-α! :-)

    Έριξα μέσα και έναν παραγινωμένο γιαρμά που βρέθηκε στο ψυγείο, δεν νομίζω βέβαια οτι έκανε και καμιά διαφορά στα 2 κιλά βερίκοκου!
    #
    Σχόλιο από alepap, 11-6-10  
    #
    Σχόλιο από Tess, 20-6-11  
    Εξαιρετική μαρμελάδα, είναι πάρα πολύ ωραίος ο συνδυασμός. Επίσης είναι πανεύκολη και γρήγορη (εγώ την έβρασα μία ώρα συνολικά αντί για μιάμιση και πέρασε επάξια το τεστ του πιάτου). Επίσης έβαλα λιγότερη ζάχαρη (ενάμιση φλιτζάνι) αλλά αυτά είναι ως γνωστόν θέμα γούστου (δεν νομίζω ότι σ' αυτήν την ποσότητα θα προλάβει να χαλάσει με το σκόντο που της έκανα σε βράσιμο και ζάχαρη). Μπράβο κι ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από annalerou, 13-6-12  
    Στις μαρμελάδες βάζουμε συνήθως ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου. Σε αυτή τη συνταγή γιατί τόση λίγη ζάχαρη?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-6-12  
    Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη. Δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκιά, πρέπει να είναι γλυκόξινη. Αλλά πάλι, αυτά είναι γούστα και τη δίνω όπως μου αρέσει εμένα. Αν νομίζεις πως τη θέλεις πιο γλυκιά, πρόσθεσε κι άλλη ζαχαρίτσα!
    #
    Σχόλιο από annalerou, 22-6-12  
    Η μαρμελάδα είναι,πραγματικά, φανταστική. Ευχαριστώ ,Sitronella, και για τη συνταγή και για την άμεση απάντησή σου στην απορία μου για τη ζάχαρη.Χτες έφτιαξα μία δόση και,σήμερα, με τα τελευταία βερίκοκα της βερικοκιάς μας, ακόμη μία.Την έφτιαξα ακριβώς όπως εσύ.Τέλεια!!

    5 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Elif, 22-6-09  
    τέλεια μαρμελάδα! μπράβο..
    #
    Σχόλιο από ka8y, 8-7-09  
    Έγινε τ-ε-λ-ε-ι-α! :-)

    Έριξα μέσα και έναν παραγινωμένο γιαρμά που βρέθηκε στο ψυγείο, δεν νομίζω βέβαια οτι έκανε και καμιά διαφορά στα 2 κιλά βερίκοκου!
    #
    Σχόλιο από alepap, 11-6-10  
    #
    Σχόλιο από Tess, 20-6-11  
    Εξαιρετική μαρμελάδα, είναι πάρα πολύ ωραίος ο συνδυασμός. Επίσης είναι πανεύκολη και γρήγορη (εγώ την έβρασα μία ώρα συνολικά αντί για μιάμιση και πέρασε επάξια το τεστ του πιάτου). Επίσης έβαλα λιγότερη ζάχαρη (ενάμιση φλιτζάνι) αλλά αυτά είναι ως γνωστόν θέμα γούστου (δεν νομίζω ότι σ' αυτήν την ποσότητα θα προλάβει να χαλάσει με το σκόντο που της έκανα σε βράσιμο και ζάχαρη). Μπράβο κι ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από annalerou, 22-6-12  
    Η μαρμελάδα είναι,πραγματικά, φανταστική. Ευχαριστώ ,Sitronella, και για τη συνταγή και για την άμεση απάντησή σου στην απορία μου για τη ζάχαρη.Χτες έφτιαξα μία δόση και,σήμερα, με τα τελευταία βερίκοκα της βερικοκιάς μας, ακόμη μία.Την έφτιαξα ακριβώς όπως εσύ.Τέλεια!!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΜΟΡΦΩ, 19-5-09  
    καλημερα σας! Ηθελα να ρωτησω κατα τη διαρκεια παρασκευης της μαρμελαδας θα προσθεσουμε νερο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-5-09  
    Καλημέρα Μόρφω, όχι δεν θα προσθέσεις νερό. Βγάζουν υγρά τα φρούτα.
    #
    Σχόλιο από annalerou, 13-6-12  
    Στις μαρμελάδες βάζουμε συνήθως ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου. Σε αυτή τη συνταγή γιατί τόση λίγη ζάχαρη?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-6-12  
    Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη. Δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκιά, πρέπει να είναι γλυκόξινη. Αλλά πάλι, αυτά είναι γούστα και τη δίνω όπως μου αρέσει εμένα. Αν νομίζεις πως τη θέλεις πιο γλυκιά, πρόσθεσε κι άλλη ζαχαρίτσα!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 15-6-08  
    Είναι τέλεια η μαρμελάδα σου!!!!sitronella μου,εγώ την έκανα την περασμένη εβδομάδα με την δική μου συνταγή! αύριο θα την κάνω με τη δική σου! αλλά θα είναι το ίδιο ωραία το μόνο που θα έχει και το άρωμα απο το πορτοκάλι.
    εγώ την δική μου την έφτιαξα: έπλυνα τα βερίκοκα, τα άνοιξα στη μέση και έβγαλα το κουκούτσι τα έβαλα σε λεκανίτσα, έρειξα την ζάχαρη απο πάνω, και το έβαλα στο ψυγείο για 1 νύχτα. Το πρωί τα έβαλα σε κατσαρόλα και έβρασα την μαρμελάδα. όταν έβγαλα την λεκανίτσα απο το ψυγείο, η ζάχαρη είχε γίνει σιρόπι. Και μόλις έβρασε έλιωσαν και τα βερίκοκα. Αλλά ξύνηζε λιγάκι, θα κάνω αυτό που είπες! θα βάλω παραπάνω ζάχαρη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki
    Μαρμελάδες & Γλυκάκια Κουταλιού
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουμερή Ντομάτα
    καλοκαιράκι
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της karavour
    Συνταγές για Μαρμελάδες -  Γλυκές σάλτσες - Σιρόπια - Γλάσα
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA