Μαρμελάδα δαμάσκηνο 2

Bαθμολογία: 5
       
 
25 ψήφοι
elenikolas, 22.10.08
Μαρμελάδα δαμάσκηνο 2

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά δαμάσκηνα
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • προαιρετικά λίγη βανίλια άρωμα ή λίγη εσάνς πικραμυγδάλου
  • 2 κ.σ χυμός λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 2 κιλά μαρμελάδα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τους αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. (Αν είναι ώριμα χρειάζονται λιγότερο).
  3. Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου την αφήνουμε όπως έχει, διαφορετικά περνάμε μέρος των φρούτων ή όλα απ το μπλέντερ να γίνουν πολτός, και προσθέτουμε τη ζάχαρη .
  4. Βράζουμε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει μέχρι να δέσει (προσοχή να μην δέσει πολύ) προς το τέλος προσθέτουμε το άρωμα και το χυμό λεμονιού.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
  6. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  7. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 χρόνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσωπικά περνάω μόνο το 1/3 των φρούτων ,μετά το βράσιμο με το νερό, απ το μπλέντερ και τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι. Έτσι η μαρμελάδα έχει κομμάτια φρούτου. Θέλει προσοχή στο βράσιμο να μην παρασφίξει και όταν είναι έτοιμη οπωσδήποτε κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά να μην συνεχίσει ο βρασμός.

Η συνταγή είναι απ το βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου: "Ελληνική κουζίνα ζαχαροπλαστική" με δικές μου μικρές παραλλαγές.

Σχετικές συνταγές

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-10-08  
    Πολύ καλή η μαρμελάδα σκέτο άρωμα σ'ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 1-10-09  
    Την έφτιαξα!
    Έκανα μόνο τη μισή δόση κ έγινε εξαιρετική.Ενα κιλό βιολογικά δαμάσκηνα έβαλα.
    Είναι ήδη στα βαζάκια της και κρυώνει, τη δοκίμασα και πραγματικά μετανιώνω που δεν εφτιαξα ολόκληρη ρη δόση.
    Αμφιβάλλω αν θα βρώ άλλα δαμάσκηνα Οκτώβρη μήνα.. :(
    #
    Σχόλιο από MARA!, 2-11-09  
    Έφτιαξα την μαρμελάδα κι έγινε πεντανόστιμη!!!!Ευχαριστούμε Ελένη για την συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από xryli, 18-8-10  
    Hi!
    θα προσπαθήσω να φτιάξω αυτήν την όμορφη μαρμελάδα( αν και ειμαι σχεδόν "ασχετη" σε αυτό το σπόρ) αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω: τα δαμασκηνα τα ξεφλουδίζουμε ή τα βράζουμε οπως ειναι? και επι πλέον μπορούμε να πολτοποιήσουμε μέρος των φρούτων με το εργαλείο του πουρέ,οσο βράζει η μαρμελάδα, ωστε να μείνουν αρκετά κομμάτια φρούτου?
    ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 24-8-10  
    xryli τα δαμάσκηνα δεν τα ξεφλουδίζουμε η φλούδα τους είναι πολύ λεπτή και δεν χρειάζεται. Τους αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια. Μπορείς να τα πολτοποιήσεις με την πρέσα του πουρέ δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί εκείνη τη στιγμή να κατεβάσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από xryli, 27-8-10  
    hi!
    δεν ξέρω εαν εχω την επιτυχία του αρχάριου αλλά η μαρμελάδα ειναι εξαιρετική!
    αντικατέστησα την ασπρη ζάχαρη με καστανή 850 γρ. και το αποτέλεσμα ειναι μια πολύ πολύ νόστιμη μαρμελάδα.
    ελένη σε ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από angy85, 15-9-10  
    Εξαιρετική μαρμελάδα!Μας άρεσε πολύ η ιδιαίτερη γεύση της.
    #
    Σχόλιο από kessy, 16-9-10  
    Η μαρμελάδα μου έγινε εξαιρετική!!Αντί για δαμάσκηνα όμως έβαλα βανίλιες κι εγινε super!!Αφου την έφαγε και ο γιος μου που δεν τρώει μαρμελάδες...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 16-9-10  
    Χαίρομαι που σας πέτυχε και σας άρεσε τόσο.
    Kessy όντως γίνεται καταπληκτική και με βανίλιες. Καλοφάγωτη!!!
    #
    Σχόλιο από ΤΑΖΙΤΑ, 27-9-10  
    #
    Σχόλιο από stelia, 4-10-10  
    Ελένη! Συγχαρητήρια για την συνταγή σου!!! ΄Εβαλα τη μισή ποσότητα ζάχαρη γιατί δεν μας αρέσει να γλυκίζει πάρα πολύ και έγινε τέλεια!!!! Πολύ ωραία γεύση και χρώμα!!!! Αναδυκνείεται η γεύση του φρούτου!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-10-10  
    ΤΑΖΙΤΑ ευχαριστώ για τα πιρουνάκια.
    Stelia μου ωραία που πετυχαίνει και με λιγότερη ζάχαρη καλά που το ανέφερες να το δοκιμάσω και εγώ και όποιος άλλος φυσικά του αρέσει να μη γλυκίζει πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 21-6-11  
    Τελεια μαρμελαδα περιμενο να οριμασουν τα δαμασκηνα μου για να την φτιαξω και φετος
    #
    Σχόλιο από magdalena86, 8-8-11  
    Εφτιαξα την μαρμελάδα με δαμάσκηνα από τον κήπο μου, ΤΕΛΕΙΑ!!!!! εκανα και μια παραλλαγή, πρόσθεσα και ένα ωριμο ροδάκινο κομμένο σε μικρά κομματάκια,


    πολύ καλό το αποτελεσμα αν και πρώτη φορά εφτιαχνα μαρμελάδα.. θα ανεβάσω και φωτογραφία,
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από elleni, 29-8-11  
    Ευχαριστούμε elenikolas, για την τέλεια συνταγή.Όντως καταπληκτική,την έκανα χθές το βράδυ.Έλίωσαν τα δαμασκηνά και δεν χρειάστηκε να πολτοποιήσω τίποτα!Έβαλα και 2 μπαστουνάκια βανίλια και έγινε.....τ έ λ ε ι α!!!!!!!!Το χρώμα δε....φανταστικό.Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Jordan, 2-9-11  
    Μετα απο τα 10 κιλα μαρμελαδα συκο που εκανα προχθες (αγαπημενη μαρμελαδα),σειρα σημερα ειχαν τα δαμασκηνα που ηδη σιγοβραζουν. 4 κιλα με την φλουδα στο μπλεντερ και 2,5 κιλα ζαχαρι για να μεινει και λιγο ξυνουτσικη γευση. Πολυ καλυτερα 2-3 φετες βουτυρο μαρμελαδα το βραδακι παρα πιτσες και σουβλακια.
    Εδω και χρονια εχω σκεφτει μια πατεντα για συνεχες αυτοματο ανακατεμα με το μοτερακι που εχουμε για μικρες σουβλες(με 1 μπαταρια), ωστε και να μην καιγομαστε απο καμια πιτσιλια, αλλα και να μην ειμαστε συνεχεια πανω απο την κατσαρολα.Πρ`ολα αυτα, ακομη δεν προχωρησα στην κατασκευη της.
    #
    Σχόλιο από evri, 25-9-11  
    Αντί για δαμάσκηνα έβαλα κι εγώ βανίλιες από το δέντρο μου. Έγινε υπέροχη, μια από τις καλύτερες που έχω ποτέ δοκιμάσει. Μπράβο σου και για τη συνταγή και για τις συμβουλές!

    (εγώ για να μην καίγομαι στο ανακάτεμμα πάνω στη φωτιά φοράω γάντια κουζίνας).
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑΚΥ, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 2-2-12  
    την φτιαχνω εδω και 2 χρονια τα καλοκαιρια που βρισκω δαμασκηνα... τελεια μαρμελαδα... για πρωινο και σε ρολο γλυκακι με καρυδακι τρυμμενο !!!! εχω ξεχασει να σου δωσω τα πιρουνακια σου.. μας τελειωσε και πηρα ομως βανιλιες απο την αγορα και την εφτιαξα σημερα .. σου βαζω λοιπον οχι 5 αλλα 1005 ....
    #
    Σχόλιο από karavour, 31-8-12  
    αν και έχω φτιάξει άπειρες μαρμελάδες 10 χρόνια τώρα, ομολογουμένως δαμάσκηνο δεν είχα επιχειρήσει επειδή δεν μου αρέσουν πολύ τα φρέσκα. Εντούτοις, η μαρμελάδα μου άρεσε πάρα πολύ, τόσο το άρωμά της όσο και το χρώμα της. Η δε γεύση της μου θυμίζει πολύ το κυδώνι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    29 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 24-10-08  
    Πολύ καλή η μαρμελάδα σκέτο άρωμα σ'ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από amfitriti62, 1-10-09  
    Την έφτιαξα!
    Έκανα μόνο τη μισή δόση κ έγινε εξαιρετική.Ενα κιλό βιολογικά δαμάσκηνα έβαλα.
    Είναι ήδη στα βαζάκια της και κρυώνει, τη δοκίμασα και πραγματικά μετανιώνω που δεν εφτιαξα ολόκληρη ρη δόση.
    Αμφιβάλλω αν θα βρώ άλλα δαμάσκηνα Οκτώβρη μήνα.. :(
    #
    Σχόλιο από MARA!, 2-11-09  
    Έφτιαξα την μαρμελάδα κι έγινε πεντανόστιμη!!!!Ευχαριστούμε Ελένη για την συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 24-8-10  
    xryli τα δαμάσκηνα δεν τα ξεφλουδίζουμε η φλούδα τους είναι πολύ λεπτή και δεν χρειάζεται. Τους αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια. Μπορείς να τα πολτοποιήσεις με την πρέσα του πουρέ δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί εκείνη τη στιγμή να κατεβάσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από xryli, 27-8-10  
    hi!
    δεν ξέρω εαν εχω την επιτυχία του αρχάριου αλλά η μαρμελάδα ειναι εξαιρετική!
    αντικατέστησα την ασπρη ζάχαρη με καστανή 850 γρ. και το αποτέλεσμα ειναι μια πολύ πολύ νόστιμη μαρμελάδα.
    ελένη σε ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από angy85, 15-9-10  
    Εξαιρετική μαρμελάδα!Μας άρεσε πολύ η ιδιαίτερη γεύση της.
    #
    Σχόλιο από kessy, 16-9-10  
    Η μαρμελάδα μου έγινε εξαιρετική!!Αντί για δαμάσκηνα όμως έβαλα βανίλιες κι εγινε super!!Αφου την έφαγε και ο γιος μου που δεν τρώει μαρμελάδες...
    #
    Σχόλιο από ΤΑΖΙΤΑ, 27-9-10  
    #
    Σχόλιο από stelia, 4-10-10  
    Ελένη! Συγχαρητήρια για την συνταγή σου!!! ΄Εβαλα τη μισή ποσότητα ζάχαρη γιατί δεν μας αρέσει να γλυκίζει πάρα πολύ και έγινε τέλεια!!!! Πολύ ωραία γεύση και χρώμα!!!! Αναδυκνείεται η γεύση του φρούτου!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-10-10  
    ΤΑΖΙΤΑ ευχαριστώ για τα πιρουνάκια.
    Stelia μου ωραία που πετυχαίνει και με λιγότερη ζάχαρη καλά που το ανέφερες να το δοκιμάσω και εγώ και όποιος άλλος φυσικά του αρέσει να μη γλυκίζει πολύ. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 21-6-11  
    Τελεια μαρμελαδα περιμενο να οριμασουν τα δαμασκηνα μου για να την φτιαξω και φετος
    #
    Σχόλιο από magdalena86, 8-8-11  
    Εφτιαξα την μαρμελάδα με δαμάσκηνα από τον κήπο μου, ΤΕΛΕΙΑ!!!!! εκανα και μια παραλλαγή, πρόσθεσα και ένα ωριμο ροδάκινο κομμένο σε μικρά κομματάκια,


    πολύ καλό το αποτελεσμα αν και πρώτη φορά εφτιαχνα μαρμελάδα.. θα ανεβάσω και φωτογραφία,
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από elleni, 29-8-11  
    Ευχαριστούμε elenikolas, για την τέλεια συνταγή.Όντως καταπληκτική,την έκανα χθές το βράδυ.Έλίωσαν τα δαμασκηνά και δεν χρειάστηκε να πολτοποιήσω τίποτα!Έβαλα και 2 μπαστουνάκια βανίλια και έγινε.....τ έ λ ε ι α!!!!!!!!Το χρώμα δε....φανταστικό.Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Jordan, 2-9-11  
    Μετα απο τα 10 κιλα μαρμελαδα συκο που εκανα προχθες (αγαπημενη μαρμελαδα),σειρα σημερα ειχαν τα δαμασκηνα που ηδη σιγοβραζουν. 4 κιλα με την φλουδα στο μπλεντερ και 2,5 κιλα ζαχαρι για να μεινει και λιγο ξυνουτσικη γευση. Πολυ καλυτερα 2-3 φετες βουτυρο μαρμελαδα το βραδακι παρα πιτσες και σουβλακια.
    Εδω και χρονια εχω σκεφτει μια πατεντα για συνεχες αυτοματο ανακατεμα με το μοτερακι που εχουμε για μικρες σουβλες(με 1 μπαταρια), ωστε και να μην καιγομαστε απο καμια πιτσιλια, αλλα και να μην ειμαστε συνεχεια πανω απο την κατσαρολα.Πρ`ολα αυτα, ακομη δεν προχωρησα στην κατασκευη της.
    #
    Σχόλιο από evri, 25-9-11  
    Αντί για δαμάσκηνα έβαλα κι εγώ βανίλιες από το δέντρο μου. Έγινε υπέροχη, μια από τις καλύτερες που έχω ποτέ δοκιμάσει. Μπράβο σου και για τη συνταγή και για τις συμβουλές!

    (εγώ για να μην καίγομαι στο ανακάτεμμα πάνω στη φωτιά φοράω γάντια κουζίνας).
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑΚΥ, 30-10-11  
    #
    Σχόλιο από thomaei, 2-2-12  
    την φτιαχνω εδω και 2 χρονια τα καλοκαιρια που βρισκω δαμασκηνα... τελεια μαρμελαδα... για πρωινο και σε ρολο γλυκακι με καρυδακι τρυμμενο !!!! εχω ξεχασει να σου δωσω τα πιρουνακια σου.. μας τελειωσε και πηρα ομως βανιλιες απο την αγορα και την εφτιαξα σημερα .. σου βαζω λοιπον οχι 5 αλλα 1005 ....
    #
    Σχόλιο από karavour, 31-8-12  
    αν και έχω φτιάξει άπειρες μαρμελάδες 10 χρόνια τώρα, ομολογουμένως δαμάσκηνο δεν είχα επιχειρήσει επειδή δεν μου αρέσουν πολύ τα φρέσκα. Εντούτοις, η μαρμελάδα μου άρεσε πάρα πολύ, τόσο το άρωμά της όσο και το χρώμα της. Η δε γεύση της μου θυμίζει πολύ το κυδώνι.
    #
    Σχόλιο από chatzico, 9-9-12  
    Πρώτη φορά έκανα μαρμελάδα δαμάσκηνο και είναι τέλεια.
    Αντικατέστησα το νερό με χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.
    Έβαλα λιγότερη ζάχαρη (στο ένα κιλό καθαρισμένου φρούτου έβαλα 800 γρ).
    Επισης έκανα περίπου 3 κιλά καθαρισμένο φρούτο και έβαλα μόνο μια κούπα χυμό.
    Είναι πολύ γευστική !!!
    Ευχαριστούμε !!!
    #
    Σχόλιο από limosna, 26-9-12  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από xryli, 18-8-10  
    Hi!
    θα προσπαθήσω να φτιάξω αυτήν την όμορφη μαρμελάδα( αν και ειμαι σχεδόν "ασχετη" σε αυτό το σπόρ) αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω: τα δαμασκηνα τα ξεφλουδίζουμε ή τα βράζουμε οπως ειναι? και επι πλέον μπορούμε να πολτοποιήσουμε μέρος των φρούτων με το εργαλείο του πουρέ,οσο βράζει η μαρμελάδα, ωστε να μείνουν αρκετά κομμάτια φρούτου?
    ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 16-9-10  
    Χαίρομαι που σας πέτυχε και σας άρεσε τόσο.
    Kessy όντως γίνεται καταπληκτική και με βανίλιες. Καλοφάγωτη!!!
    #
    Σχόλιο από roulaz, 5-6-13  
    Αχ, μου ξύπνησες παιδικές μνήμες,μας την έφτιαχνε η γιαγιά μου όταν πηγαίναμε παιδιά,διακοπές στο χωριό...
    Θα την φτιάξω οπωσδήποτε,όμως να σε ρωτήσω... Τα κουκούτσια δεν χρειάζεται να τα βράσουμε κ αυτά (λόγω πηκτίνης)?
    Τα σχόλια όλων βλέπω είναι πολύ καλά κ αφού δεν το αναφέρεις πουθενά μάλλον δεν χρειάζεται,αλλά σου γίνεται έτσι παχύρευστη η μαρμελάδα?
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 7-10-13  
    Αννούλα χοντρούλα η συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν ξινίζει καθόλου καθότι τα δαμάσκηνα δεν είναι ξινά φρούτα οπότε οι αναλογίες φρούτου ζάχαρης είναι μια χαρά. Αν βάλεις περισσότερη ζάχαρη πιστεύω ότι θα σου ζαχαρώσει και θα γίνει πολύ γλυκιά. Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από konstans67, 21-7-14  
    Αχ φαίνεται πολύ ωραία! Γίνεται και με λευκά δαμάσκηνα? Τα υπόλοιπα υλικά θα έχουν τις ίδιες αναλογίες?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Gratis, 7-7-14  
    πεντανόστιμη. έβαλα περίπου 700 γρ. δαμάσκηνα και 300 γρ. σταφύλι και για άρωμα επειδή δεν είχα βανίλια, εκχύλισμα αμυγδάλου.
    #
    Σχόλιο από edessaia, 20-7-14  
    Υπέροχη! Μόνο που την άλεσα από την αρχή και την έβρασα περίπου μισή ώρα . Ήθελα να ρωτήσω βγαίνει πάντα έτσι νερουλη;

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές για Μαρμελάδες -  Γλυκές σάλτσες - Σιρόπια - Γλάσα
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Η εκδίκηση της... τεμπέλας!
    Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της stg
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΠΡΩΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei