Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

Sitronella, 20.09.07

Περιγραφή

Μια μαρμελάδα χωρίς καθόλου ζάχαρη. Αντί ζάχαρης χρησιμοποίησα πετιμέζι. Έγινε πάρα πολύ καλή!

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά δαμάσκηνα
  • 1 φλ. πετιμέζι
  • λίγο χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 4 βαζάκια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλύντε καλά τα δαμάσκηνα και κόψτε τα στη μέση. Αφαιρέστε το κουκούτσι και μετά κόψτε τα κομματάκια.
Βήμα 2
2) Βάλτε τα κομμάτια σε μια βαθιά κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν
Βήμα 3
3) μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να βγάλουν όμορφο κόκκινο ζουμάκι.
Βήμα 4
4) Πάρτε το μίξερ χειρός και κάντε τα πουρέ.
Βήμα 5
5) Προσθέστε το πετιμέζι και το χυμό λεμονιού και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Προσοχή, γιατί πετάει πολύ και υπάρχει κίνδυνος να καείτε!
Βήμα 6
6) Βάλτε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια. Γεμίστε τα σχεδόν μέχρι πάνω, κλείστε το καπάκι και γυρίστε τα αμέσως ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς

Λίγα μυστικά ακόμα

  1. Τη μαρμελάδα την έκανα δοκιμάζοντας. Έβαλα τα δαμάσκηνα να βράζουν και πρόσθετα σιγά σιγά το πετιμέζι, μέχρι να είναι αρκετά γλυκιά για τα γούστα μου (σε κανονικά επίπεδα θα έλεγα). Ίσως θελήσετε να προσθέσετε λίγο ακόμα. 
  2. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη βανίλια ή λίγη κανέλα. Μόνο προσέξτε μην βάλετε πολύ και υπερισχύσει το άρωμα αυτό.
  3. Εάν δεν έχετε μίξερ χειρός, τότε αδειάστε τα σε μπλέντερ και χτυπήστε τα εκεί να γίνουν πουρές. Αλλιώς μπορείτε να τα αφήσετε κι έτσι, απλώς η μαρμελάδα σας θα έχει κομματάκια φρούτου.
  4. Η μαρμελάδα δεν έφτασε τη θερμοκρασία που φτάνει κανονικά (δηλαδή 104°). Την άφησα με το μάτι, μέχρι εκεί που την είδα αρκετά πηχτή. Έκανα και το τεστ του κρύου πιάτου:
    Βάλτε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
    (Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)
  5. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα γλυκό, χωρίς καθόλου ζάχαρη, αλλά με πολλές βιταμίνες και σίδηρο! Ό,τι πρέπει για τα πιτσιρίκια δηλαδή!

Σχετικές συνταγές

    3 Όλα

    #
    Σχόλιο από ΚίμωνΑυγεριν, 20-9-08  
    Πιστεύω ότι αντίστοιχα μπορεί να γίνει και μια μαρμελάδα βανίλια.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.Μια ερώτηση θέλω να κάνω.Με το πετιμέζι αυτό γίνεται γλυκειά ή κανονική;
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 21-9-08  
    αν βανίλια εννοείς τις μπουρνέλες θα σου πικάρει στη γεύση το πετιμέζι.σε άλλους αρέσει,σε άλλους όχι.αν αφαιρέσες τη φλούδα του φρούτου πριν το φτιάξεις πιστεύω θα'ναι οκ
    #
    Σχόλιο από Gourmand, 8-10-08  
    Η συνταγή αυτή μοιάζει πολύ καλή, δυστυχώς δε μπόρεσα να βρώ πουθενά κανονικά δαμάσκηνα, μόνο αυτά που λέμε βανίλιες ή μπουρνέλες! Απ' ό,τι κατάλαβα δαμάσκηνα φρέσκα μπορεί να βρει κανείς μόνο στις λαικές της Μακεδονίας. Η μαρμελάδα με τις βανίλιες έγινε πολύ ωραία αλλά γλυκιά. Δοκίμασα στη Θεσσαλονίκη μαρμελάδα από κανονικά δαμάσκηνα κι έπαθα πλάκα - έιχε μια καταπληκτική ελαφρά υπόξινη γεύση. Έχετε καμιά ιδέα που θα βρώ κανονικά δαμάσκηνα και πώς θα τ' αναγνωρίσω? Βοήθεια παρακαλώ σας...

    0 Σχόλια

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΚίμωνΑυγεριν, 20-9-08  
    Πιστεύω ότι αντίστοιχα μπορεί να γίνει και μια μαρμελάδα βανίλια.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.Μια ερώτηση θέλω να κάνω.Με το πετιμέζι αυτό γίνεται γλυκειά ή κανονική;
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 21-9-08  
    αν βανίλια εννοείς τις μπουρνέλες θα σου πικάρει στη γεύση το πετιμέζι.σε άλλους αρέσει,σε άλλους όχι.αν αφαιρέσες τη φλούδα του φρούτου πριν το φτιάξεις πιστεύω θα'ναι οκ
    #
    Σχόλιο από Gourmand, 8-10-08  
    Η συνταγή αυτή μοιάζει πολύ καλή, δυστυχώς δε μπόρεσα να βρώ πουθενά κανονικά δαμάσκηνα, μόνο αυτά που λέμε βανίλιες ή μπουρνέλες! Απ' ό,τι κατάλαβα δαμάσκηνα φρέσκα μπορεί να βρει κανείς μόνο στις λαικές της Μακεδονίας. Η μαρμελάδα με τις βανίλιες έγινε πολύ ωραία αλλά γλυκιά. Δοκίμασα στη Θεσσαλονίκη μαρμελάδα από κανονικά δαμάσκηνα κι έπαθα πλάκα - έιχε μια καταπληκτική ελαφρά υπόξινη γεύση. Έχετε καμιά ιδέα που θα βρώ κανονικά δαμάσκηνα και πώς θα τ' αναγνωρίσω? Βοήθεια παρακαλώ σας...

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη βάλο...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...

    Το tip της ημέρας

    Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της yiannaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 258 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikouli
    marmelades
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της dimi-d
    Συνταγές για Μαρμελάδες -  Γλυκές σάλτσες - Σιρόπια - Γλάσα
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της velina