Μαρμελάδα Δαμάσκηνο
Μια μαρμελάδα χωρίς καθόλου ζάχαρη. Αντί ζάχαρης χρησιμοποίησα πετιμέζι. Έγινε πάρα πολύ καλή!
Τη μαρμελάδα την έκανα δοκιμάζοντας. Έβαλα τα δαμάσκηνα να βράζουν και πρόσθετα σιγά σιγά το πετιμέζι, μέχρι να είναι αρκετά γλυκιά για τα γούστα μου (σε κανονικά επίπεδα θα έλεγα). Ίσως θελήσετε να προσθέσετε λίγο ακόμα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη βανίλια ή λίγη κανέλα. Μόνο προσέξτε μην βάλετε πολύ και υπερισχύσει το άρωμα αυτό.
Εάν δεν έχετε μίξερ χειρός, τότε αδειάστε τα σε μπλέντερ και χτυπήστε τα εκεί να γίνουν πουρές. Αλλιώς μπορείτε να τα αφήσετε κι έτσι, απλώς η μαρμελάδα σας θα έχει κομματάκια φρούτου.
Η μαρμελάδα δεν έφτασε τη θερμοκρασία που φτάνει κανονικά (δηλαδή 104°). Την άφησα με το μάτι, μέχρι εκεί που την είδα αρκετά πηχτή. Έκανα και το τεστ του κρύου πιάτου (δες τη συμβουλή στο τέλος).
Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα γλυκό, χωρίς καθόλου ζάχαρη, αλλά με πολλές βιταμίνες και σίδηρο! Ό,τι πρέπει για τα πιτσιρίκια δηλαδή!
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλύντε καλά τα δαμάσκηνα και κόψτε τα στη μέση. Αφαιρέστε το κουκούτσι και μετά κόψτε τα κομματάκια.
-
2
Βάλτε τα κομμάτια σε μια βαθιά κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν
-
3
Μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να βγάλουν όμορφο κόκκινο ζουμάκι.
-
4
Πάρτε το μίξερ χειρός και κάντε τα πουρέ.
-
5
Προσθέστε το πετιμέζι και το χυμό λεμονιού και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Προσοχή, γιατί πετάει πολύ και υπάρχει κίνδυνος να καείτε!
-
6
Βάλτε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια. Γεμίστε τα σχεδόν μέχρι πάνω, κλείστε το καπάκι και γυρίστε τα αμέσως ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς
Σχόλια (8)