Μαρμελάδα κεράσι

Bαθμολογία: 4.4444
       
 
18 ψήφοι
Sitronella, 13.07.06

Περιγραφή

Πάρτε ωραία ώριμα μαύρα κεράσια και φτιάξτε αυτή τη μαρμελάδα. Το μόνο χρονοβόρο είναι το ξεκουκούτσιασμα!
Μαρμελάδα κεράσι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μαύρα κεράσια
  • 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
  • Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Περιέχει: Κεράσια , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: περίπου 4 βάζα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλύντε τα κεράσια, βγάλτε το κουκούτσι τους και κόψτε τα στη μέση.
Βήμα 2
2) Βάλτε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανακατέψτε τα και αφήστε τα σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βήμα 3
3) Ανεβάστε λίγο τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα κεράσια.
Βήμα 4
4) Ανεβάστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 4' περίπου (η ειδική ζάχαρη με την πηκτίνη χρειάζεται λίγη ώρα βράσιμο). Κατεβάστε από τη φωτιά και κάντε το τεστ του κρύου πιάτου*.
Βήμα 5
5) Αφήστε τη να κρυώσει λίγο και βάλτε τη σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ζάχαρη με πηκτίνη θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

*Το τεστ του κρύου πιάτου:

Βάλτε δύο πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)

Η μαρμελάδα αυτή παίρνει αρκετή γεύση από τα πορτοκάλια. Εγώ την άλλη φορά θα το δοκιμάσω με λιγότερο χυμό.

Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να είναι λεία, πάρτε το μπλέντερ χειρός και όταν έχουν μαλακώσει τα κεράσια, λιώστε τα.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Παγωτό κεράσι Παγωτό κεράσι
4.4
       
       
(5)

    43 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από anta, 4-8-06  
    #
    Σχόλιο από MariaPapillion, 1-6-08  
    εάν χρησιμοποιήσω κοινή ζάχαρη χωρίς πηκτίνη θα τι διαφορά θα υπάρχει?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Τα κεράσια δεν έχουν αρκετή πηκτίνη από μόνα τους κι έτσι είναι δύσκολο να πήξει η μαρμελάδα. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη με πηκτίνη. Εάν θέλεις, δοκίμασε και με κανονική ζάχαρη, αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ, οπότε δεν εγγυώμαι το αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 1-6-08  
    Πού θα βρούμε ζάχαρη με πηκτίνη?Στην τιμη διαφερει από την κοινή?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Ζάχαρη με πηκτίνη βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ (τουλάχιστον στον Α-Β έχει). Η τιμή της είναι μεγαλύτερη αλλά όχι τίποτα σπουδαίο. Δε θυμάμαι να σου πω ακριβώς. Εάν θέλετε τη χρησιμοποιείτε για όλες τις μαρμελάδες, καθώς τις κάνει να πήζουν πολύ γρήγορα.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 23-6-08  
    Εκανα μαρμελάδα κεράσι προχτές,δεν χρησιμοποιησα ζάχαρη με πηκτίνη απλά την κανονική και έπηξε πολύ ωραία απλά θέλει παραπάνω βράσιμο!!!Ούτε χυνμό και ξύσμα απο πορτοκάλι έβαλα,άλλωστε αυτή η μαρμελάδα έχει τόσο υγρό απο μόνη της που δεν χρειάζεται άλλο(και πολυ του είναι αυτό που έχει!!)Στο τέλος πρόσθεσα και μία βανίλια και έγινε φοβερή,δεν το περίμενα ότι θα γίνει τόσο νόστιμη,ακόμη και η μικρή μου που είναι 3χρονών κάθε πρωί με ζητάει φετούλα!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 7-4-10  
    πολυ καλη αν κι εγω χρησιμοποιω την ζαχαρη με πικτινη 2:1 για να μην γινουν πολυ γλυκα αλλα και για να ειναι περισσοτερα τα φρουτα απο την ζαχαρη!!!
    #
    Σχόλιο από sofia-56, 7-4-10  
    Αυτή η και όποια δήποτε μαρμελάδα γίνεται πανεύκολα βάζοντας την ίδια ποσότητα ζάχαρης και φρούτου.Ανακατεύοντας συνέχεια σε δυνατη φωτιά στην αρχή καί μετά σε σιγανή.Τα φρούτα είναι βεβαια λυωμένα στο μούλτι.Ξαφρίζουμε και κάπου κάπου ωστε να είναι καθαρή η μαρμελάδα μας.Ριχνουμε και ένα κ.γ. ξυνό.Καταλαβαίνουμε οτι έγινε αν μια μικρη κουταλίτσα σε ενα καθαρό πιάτο πέφτει αρκετά πειχτό.Δεν το αποθηκεύουμε την ίδια μέρα την αλλη τη δοκιμάζουμε αν μας αρέσει.Αν δουμε οτι είναι αραιή την βραζουμε παλι λιγο και την βάζουμε στα βάζα.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 20-6-10  
    Έγινε καταπληκτική! Εγώ χρησιμοποίησα 1. κανονική ζάχαρη 2. αντί χυμό πορτοκάλι έβαλα χυμό από ένα λεμόνι και 3. έβαλα βανίλια :)
    #
    Σχόλιο από tsoukbook, 22-6-10  
    sitronela μου γλυκιά ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να βάλω ζάχαρη σκούρα για να γίνει πιο light η μαρμελαδίτσα σου
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-6-10  
    Καστανή ζάχαρη δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, έχω χρησιμοποιήσει όμως φρουκτόζη για μαρμελάδες και έχουν γίνει μια χαρά.
    Φαντάζομαι πως δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα και με την καστανή.
    #
    Σχόλιο από bokis, 24-6-10  
    Τέλεια μπράβο χρησιμοποίησα κανονική Ζάχαρη απλά την έβρασα πιο πολύ ώρα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 24-6-10  
    Έβαλα 1 κιλό κεράσια, μισό κιλό ζάχαρη και όχι πορτοκάλι. Πολύ νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 25-6-10  
    Επειδή την μαρμελάδα βερύκοκο την έκανα λίγο νερουλή είπα τα κεράσια να τα βράσω πολύ με αποτέλεσμα να σφίξει πολύ. Αυτό το κατάλαβα όταν γύρισα τα βαζάκια και η μαρμελάδα δεν κουνήθηκε από τη θέση της. Το κενό αέρος το έχω στον πάτο ενώ η μαρμελάδα έχει κολλήσει στο στόμιο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή μήπως πριν ανοίξω το κάθε βάζο να το τοποθετώ σε κατσαρολίτσα με ζεστό νερό? Σε γεύση είναι πολύ ωραία και δεν θέλω να την χαλάσω.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-6-10  
    Λοιπόν, το έπαθα κι εγώ και νομίζω ότι στην μαρμελάδα κεράσι πρέπει να βγάζουμε από τη φωτιά λίγο νωρίτερα από όταν θα βγάζαμε πχ τη φράουλα, εκεί έχω καταλήξει. Αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να την βράσεις με λίγο νερό και να ξαναποθηκεύσεις σε αποστειρωμένο από την αρχή βάζο.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-6-10  
    Φοβερή γεύση, υπέροχο χρώμα.
    Δεν χρησιμοποίησα καθόλου πηκτίνα, γι'αυτό χρειάστηκε περισσότερο βράσιμο, περίπου μισή ώρα.
    Έβαλα φρουκτόζη αντί για ζάχαρη...400γρ., 1 βανίλια για έξτρα άρωμα και χυμό απο 1 πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από natasam, 1-7-10  
    το 1 κιλό ζάχαρη είναι υπερβολικά πολύ!θεωρώ ότι έτσι φτιάχνονται του εμπορίου για να τους κοστίζουν λιγότερο. εγώ έχω φτιάξει φράουλα και βερίκοκο, 2 καταπληκτικές συνταγές της σπιτονοικοκυράς μου(θα την πάρω να μου τις ξαναθυμίσει)και η ζάχαρη που έβαζα ήταν 300-400 γραμμάρια και μάλιστα μαύρη. Είχαν γίνει καταπληκτικές με συνέπεια στη δουλειά να παίρνω παραγγελίες για μαρμελάδες....είναι κρίμα να φτιάχνουμε σπιτικές συνταγές και να τις επιβαρύνουμε με ανθυγιεινά συστατικά πχ πηκτίνη, υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Θα την δοκιμάσω με λίγη ζάχαρη και θα σας πω. υπάρχει ευκολος τρόπος να βγάλω τα κουκούτσια από τα κεράσια;όταν λέμε 1 κιλό κεράσια θεωρώ ότι εννοούμε χωρίς τα κουκούτσια....σωστά;
    #
    Σχόλιο από Sol81, 1-7-10  
    νατασα θα συμφβνήσω μαζί σου για τη ζάχαρη, εγώ συνήθως βάζω την μισή ποσότητα ζάχαρης. Για τα κουκούτσια υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο. Δεν είναι ακριβό, θα το βρεις σε καταστήματα με είδη μαγειρικής και κουζίνας.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-7-10  
    natasam συνήθως οι μαρμελάδες γίνονται με ίση ποσότητα φρούτου και ζάχαρης. Όμως όλα είναι θέμα γούστου, εμπειρίας αλλά και φρούτου, καθώς μπορεί να πάρουμε φρούτα που να μην είναι πολύ γλυκά και φρούτα που να είναι γλυκά από μόνα τους.
    Κι εγώ βάζω πλέον πολύ λιγότερη ζάχαρη στις μαρμελάδες που φτιάχνω και μάλιστα χρησιμοποιώ φρουκτόζη με πολύ καλά αποτελέσματα.
    #
    Σχόλιο από fra, 12-7-10  
    Poli wrea i sintayh sou.Oso yia to xafrisma eyw vazw apo thn arxh se oles mou tis marmelades mia koutalitsa tou tsayiou voutiro kai den afrizw katholou mexri na yinei i marmelada mou.Thn afinw 5;epta na kriosei kai meta thn xafrizw poli poio efkola.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από anta, 4-8-06  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 7-4-10  
    πολυ καλη αν κι εγω χρησιμοποιω την ζαχαρη με πικτινη 2:1 για να μην γινουν πολυ γλυκα αλλα και για να ειναι περισσοτερα τα φρουτα απο την ζαχαρη!!!
    #
    Σχόλιο από sofia-56, 7-4-10  
    Αυτή η και όποια δήποτε μαρμελάδα γίνεται πανεύκολα βάζοντας την ίδια ποσότητα ζάχαρης και φρούτου.Ανακατεύοντας συνέχεια σε δυνατη φωτιά στην αρχή καί μετά σε σιγανή.Τα φρούτα είναι βεβαια λυωμένα στο μούλτι.Ξαφρίζουμε και κάπου κάπου ωστε να είναι καθαρή η μαρμελάδα μας.Ριχνουμε και ένα κ.γ. ξυνό.Καταλαβαίνουμε οτι έγινε αν μια μικρη κουταλίτσα σε ενα καθαρό πιάτο πέφτει αρκετά πειχτό.Δεν το αποθηκεύουμε την ίδια μέρα την αλλη τη δοκιμάζουμε αν μας αρέσει.Αν δουμε οτι είναι αραιή την βραζουμε παλι λιγο και την βάζουμε στα βάζα.
    #
    Σχόλιο από fra, 12-7-10  
    Poli wrea i sintayh sou.Oso yia to xafrisma eyw vazw apo thn arxh se oles mou tis marmelades mia koutalitsa tou tsayiou voutiro kai den afrizw katholou mexri na yinei i marmelada mou.Thn afinw 5;epta na kriosei kai meta thn xafrizw poli poio efkola.
    #
    Σχόλιο από NTEBORA, 1-6-11  
    ηθελα απλα να ενημερωσω οσο αφορα την καστανη 'η μαυρη ζαχαρη οτι θερμιδικα δυστυχως ειναι ιση με την κρυσταλικη.απλα ειναι προτειμοτερο να τη χρησιμοποιουμαι γιατι ειναι πιο υγιεινη γιατι ειναι ακατεργαστη.ειναι η αποψη της διατροφολογου μου κ επιβαιβεομενη αν κοιταξετε την <ενεργεια> που γραφουν η μια κ η αλλη< κλασικη κ καστανη>.με 2,3 θερμιδες διαφορα αν θυμαμαι καλα το πολυ. <οπου ενεργεια= θερμιδες σε οποιο προιων>
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-6-11  
    Έτοιμη η μαρμελάδα κεράσι για φέτος.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-5-12  
    νοστιμη μαρμελαδα δεν εβαλα πηκτινη και αργησε να μου δεσει εριξα προς το τελος κιτρικο οξυ και εδεσε
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 30-5-12  
    Πολύ ωραία, αν και δεν έβαλα πηκτίνη, ούτε πορτοκάλι.Στο κιλό, έβαλα 2 βανίλιες.Τέλεια.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 14-6-12  
    Έβαλα 750gr ζάχαρη λευκή κρυσταλλική και 1 μήλο τριμμένο. Έδεσε μία χαρά δόξα τω Θεώ. Δεν μου καλοκάθονται τα ξύσματα πορτοκαλιού οπότε δεν θα τα ξαναπροσθέσω.
    #
    Σχόλιο από mato, 26-6-13  
    Πολύ ωραία, νόστιμη καθαρη γευση και χρώμα!!! σε 2 κιλα κερασια εβαλα 1 κιλό απλή ζαχαρη, λιγο χυμο λεμονι και 1 βανιλια. τα κερασια ολοκληρα, και καθως ανακατευα τα πατουσα με το εργαλειο για τον πουρε.. Προσοχη, ότα κρυωσει πήζει πολύ οπότε να την κατεβάσετε απο την φωτια σχετικά αραιή..Ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από angelina-g, 8-7-13  
    Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος, αλλά μοιάζει περισσότερο με γλυκό του κουταλιού. Θα την χρησιμοποιήσω όμως για επικάλυψη σε cheese cake.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-7-13  
    angelina-g όπως γράφει στα μυστικά: "Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να είναι λεία, πάρτε το μπλέντερ χειρός και όταν έχουν μαλακώσει τα κεράσια, λιώστε τα."
    Είναι γούστο του καθενός αν θέλει τη μαρμελάδα του με μεγάλα κομμάτια ή λεία :)
    Είμαι σίγουρη όμως πως θα βρεις πολύ ωραία χρήση!
    #
    Σχόλιο από nouvia, 10-6-14  
    το έβρασα μία ώρα περίπου γιατί δεν είχα άλλο χρόνο, βγήκε γλυκό του κουταλιού περισσότερο, αλλά πολύ ωραίο. στα 1400 γρ έβαλα 700 γρ ζάχαρη,και βγήκε ακριβώς ούτε πολύ γλυκό ούτε πολύ ξινο
    #
    Σχόλιο από Wendy, 10-6-14  
    Πολύ καλή! Την έκανα με κοινή ζάχαρη, στο 1 κιλό κεράσια, 600γρ. ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Νομίζω τελικά πως πρέπει να αλεστούν τα κεράσια στο μούλτι για να μπορεί μετά η μαρμελάδα να απλωθεί καλύτερα. Μου έγινε λίγο πηχτή, πρόσθεσα λίγο νερό που είχα βράσει πριν και έγινε μια χαρά.
    #
    Σχόλιο από λυδια gr, 17-6-14  
    Δοκιμάστε αντί κλασική ζάχαρη , ζάχαρη Καρύδας , μόνο με 200γρ ζάχαρη Καρύδας με 1κλ φρούτο : ειναι πατέντα μου , σήμερα έχω φιαξει με κεράσι , νοστιμότατη !!! Για όσους προσέχουν τη διατροφή και τη σιλουέτα τους ειναι οτι πρεπει !!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 20-6-14  
    Βίκυ χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε και ευχαριστουμε που έγραψες εδώ την παραλλαγή σου.
    Το φόρουμ δεν είναι τίποτα... τρομακτικό :) Απλώς αν γράψεις την ερώτησή σου εκεί (έχουμε και θέμα ειδικό θέμα για τις μαρμελάδες https://www.sintagespareas.gr/forum/4-i-gonia-tou-glikatzi/30158-peri-marmeladas-o-logos) θα τη δουν πολλές φίλες, ενώ τα σχόλια σε μια συνταγή το πιο πιθανο είναι να τα δει αυτός που καταχώρησε τη συνταγή και 3-4 άλλοι. Μπορείς κάποια στιγμή να το προσπαθήσεις :)
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 28-6-14  
    Εγώ φέτος έκανα ένα κιλό κεράσια με 700 γρμ ζάχαρη απλή και έβαλα μέσα λίγο χυμό μήλου για να πήξει γρηγορότερα, και λίγο λεμόνι στυμμένο. Έγινε πολύ ωραία και πριν τα πολτοποιήσω έβγαλα λίγο σιρόπι και το κράτησα για .. κερασάδα (κατά το βυσσινάδα)

    18 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από MariaPapillion, 1-6-08  
    εάν χρησιμοποιήσω κοινή ζάχαρη χωρίς πηκτίνη θα τι διαφορά θα υπάρχει?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Τα κεράσια δεν έχουν αρκετή πηκτίνη από μόνα τους κι έτσι είναι δύσκολο να πήξει η μαρμελάδα. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη με πηκτίνη. Εάν θέλεις, δοκίμασε και με κανονική ζάχαρη, αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ, οπότε δεν εγγυώμαι το αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 1-6-08  
    Πού θα βρούμε ζάχαρη με πηκτίνη?Στην τιμη διαφερει από την κοινή?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-6-08  
    Ζάχαρη με πηκτίνη βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ (τουλάχιστον στον Α-Β έχει). Η τιμή της είναι μεγαλύτερη αλλά όχι τίποτα σπουδαίο. Δε θυμάμαι να σου πω ακριβώς. Εάν θέλετε τη χρησιμοποιείτε για όλες τις μαρμελάδες, καθώς τις κάνει να πήζουν πολύ γρήγορα.
    #
    Σχόλιο από tsoukbook, 22-6-10  
    sitronela μου γλυκιά ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να βάλω ζάχαρη σκούρα για να γίνει πιο light η μαρμελαδίτσα σου
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-6-10  
    Καστανή ζάχαρη δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, έχω χρησιμοποιήσει όμως φρουκτόζη για μαρμελάδες και έχουν γίνει μια χαρά.
    Φαντάζομαι πως δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα και με την καστανή.
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 25-6-10  
    Επειδή την μαρμελάδα βερύκοκο την έκανα λίγο νερουλή είπα τα κεράσια να τα βράσω πολύ με αποτέλεσμα να σφίξει πολύ. Αυτό το κατάλαβα όταν γύρισα τα βαζάκια και η μαρμελάδα δεν κουνήθηκε από τη θέση της. Το κενό αέρος το έχω στον πάτο ενώ η μαρμελάδα έχει κολλήσει στο στόμιο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή μήπως πριν ανοίξω το κάθε βάζο να το τοποθετώ σε κατσαρολίτσα με ζεστό νερό? Σε γεύση είναι πολύ ωραία και δεν θέλω να την χαλάσω.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 25-6-10  
    Λοιπόν, το έπαθα κι εγώ και νομίζω ότι στην μαρμελάδα κεράσι πρέπει να βγάζουμε από τη φωτιά λίγο νωρίτερα από όταν θα βγάζαμε πχ τη φράουλα, εκεί έχω καταλήξει. Αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να την βράσεις με λίγο νερό και να ξαναποθηκεύσεις σε αποστειρωμένο από την αρχή βάζο.
    #
    Σχόλιο από natasam, 1-7-10  
    το 1 κιλό ζάχαρη είναι υπερβολικά πολύ!θεωρώ ότι έτσι φτιάχνονται του εμπορίου για να τους κοστίζουν λιγότερο. εγώ έχω φτιάξει φράουλα και βερίκοκο, 2 καταπληκτικές συνταγές της σπιτονοικοκυράς μου(θα την πάρω να μου τις ξαναθυμίσει)και η ζάχαρη που έβαζα ήταν 300-400 γραμμάρια και μάλιστα μαύρη. Είχαν γίνει καταπληκτικές με συνέπεια στη δουλειά να παίρνω παραγγελίες για μαρμελάδες....είναι κρίμα να φτιάχνουμε σπιτικές συνταγές και να τις επιβαρύνουμε με ανθυγιεινά συστατικά πχ πηκτίνη, υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Θα την δοκιμάσω με λίγη ζάχαρη και θα σας πω. υπάρχει ευκολος τρόπος να βγάλω τα κουκούτσια από τα κεράσια;όταν λέμε 1 κιλό κεράσια θεωρώ ότι εννοούμε χωρίς τα κουκούτσια....σωστά;
    #
    Σχόλιο από Sol81, 1-7-10  
    νατασα θα συμφβνήσω μαζί σου για τη ζάχαρη, εγώ συνήθως βάζω την μισή ποσότητα ζάχαρης. Για τα κουκούτσια υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο. Δεν είναι ακριβό, θα το βρεις σε καταστήματα με είδη μαγειρικής και κουζίνας.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-7-10  
    natasam συνήθως οι μαρμελάδες γίνονται με ίση ποσότητα φρούτου και ζάχαρης. Όμως όλα είναι θέμα γούστου, εμπειρίας αλλά και φρούτου, καθώς μπορεί να πάρουμε φρούτα που να μην είναι πολύ γλυκά και φρούτα που να είναι γλυκά από μόνα τους.
    Κι εγώ βάζω πλέον πολύ λιγότερη ζάχαρη στις μαρμελάδες που φτιάχνω και μάλιστα χρησιμοποιώ φρουκτόζη με πολύ καλά αποτελέσματα.
    #
    Σχόλιο από soko-freta, 16-7-11  
    kalhmera!!
    exw erwthsh.marmelades kanw sxedon ka8e mhna alla omologo oti me kerasi prwth fora thn ekana xtes.fusika thn ekana opws tis alle pou kanw kai den vazw piktini opos oute xtes to ekana k piksane to thema einai twra pou thn anoiksa na do0kimasw san geush einai super apla einai ipervolika pixti.ti lauos ekana edw??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-7-11  
    Αν η μαρμελάδα σου είναι πολύ πηχτή, αυτό συμβαίνει γιατί την άφησες λίγο παραπάνω στην κατσαρόλα απ' όσο έπρεπε.
    Μπορείς νομίζω να την ξαναβάλεις στην κατσαρόλα με λίγο νεράκι να την αραιώσεις (ξέρω πως το έχουν κάνει άλλες κοπέλες σε μαρμελάδες με το ίδιο πρόβλημα).
    #
    Σχόλιο από soula83, 20-5-12  
    Ta kerasia ta alethoyme prin ta vrasoyme?
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 5-6-12  
    Πολύ νόστιμη αλλά πολύ μπελαλίδικη. Καθάρισα 3,5 κιλα κεράσια και χρησιμοποίησα το μισό μέρος της ζάχαρης με πηκτίνη και την υπόλοιπη κανονική. Χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα βράσιμο μήπως γιατί ήταν μεγάλη η ποσότητα?
    Πριν πάρει βράση έλιωσα όσο μπορούσα τα κεράσια με το χέρι(φορούσα γάντι).
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 6-6-12  
    Χαρά στο κουράγιο σου που ξεκουκούτσιασες τόσα κεράσια!!!
    Είμαι σίγουρη πως ο χρόνος ήταν λόγω ποσότητας. Νομίζω πως έχω διαβάσει ότι οι μαρμελάδες γενικά δεν πρέπει να γίνονται σε μεγάλες ποσότητες, καλύτερα να τις βράζεις σε δυο δόσεις.
    Αλλά αφού έγινε, μια χαρά! Καλοφάγωτη!
    #
    Σχόλιο από viki dimitris, 14-6-14  
    καλημέρα παιδια.ηθελα να ρωτησω για μαρμελαδα βυσσινο ξερει κανεις αναλογια ζαχαρης? ενα προς ένα μου φαινεται πολύ, που διαβασα σε καποιες συνταγες. προτειμω γλυκοξυνες γενικοτερα μαρμελάδες, όχι σερμπετια κ οσο λιγοτερες θερμιδες.
    περιμενω ιδεες.. ευχαριστω. αα να την αφήσω 24ωρο με τη ζαχαρη 'η είναι περιττο τελικα κ φτανουν καποιες ωρες?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-6-14  
    viki dimitris δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα βύσσινο για να σου πω. Πάντως η εμπειρία μου στις μαρμελάδες μου λέει πως μπορείς να μειώσεις τη ζάχαρη εάν προτιμάς. Ανάλογα το φρούτο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, μπορούμε να βάλουμε και λιγότερη ζάχαρη και δεν πειράζει.
    Μπορείς όμως να γράψεις την ερώτησή σου στο φόρουμ καλύτερα, ώστε να τη δουν και άλλες κοπέλες να σου απαντήσουν.

    8 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 23-6-08  
    Εκανα μαρμελάδα κεράσι προχτές,δεν χρησιμοποιησα ζάχαρη με πηκτίνη απλά την κανονική και έπηξε πολύ ωραία απλά θέλει παραπάνω βράσιμο!!!Ούτε χυνμό και ξύσμα απο πορτοκάλι έβαλα,άλλωστε αυτή η μαρμελάδα έχει τόσο υγρό απο μόνη της που δεν χρειάζεται άλλο(και πολυ του είναι αυτό που έχει!!)Στο τέλος πρόσθεσα και μία βανίλια και έγινε φοβερή,δεν το περίμενα ότι θα γίνει τόσο νόστιμη,ακόμη και η μικρή μου που είναι 3χρονών κάθε πρωί με ζητάει φετούλα!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 20-6-10  
    Έγινε καταπληκτική! Εγώ χρησιμοποίησα 1. κανονική ζάχαρη 2. αντί χυμό πορτοκάλι έβαλα χυμό από ένα λεμόνι και 3. έβαλα βανίλια :)
    #
    Σχόλιο από bokis, 24-6-10  
    Τέλεια μπράβο χρησιμοποίησα κανονική Ζάχαρη απλά την έβρασα πιο πολύ ώρα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 24-6-10  
    Έβαλα 1 κιλό κεράσια, μισό κιλό ζάχαρη και όχι πορτοκάλι. Πολύ νόστιμη.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 27-6-10  
    Φοβερή γεύση, υπέροχο χρώμα.
    Δεν χρησιμοποίησα καθόλου πηκτίνα, γι'αυτό χρειάστηκε περισσότερο βράσιμο, περίπου μισή ώρα.
    Έβαλα φρουκτόζη αντί για ζάχαρη...400γρ., 1 βανίλια για έξτρα άρωμα και χυμό απο 1 πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από natasam, 13-7-10  
    Έφτιαξα την μαρμελάδα. υπέροχη.έβαλα μαύρη υγρή ζάχαρη,μία συσκευασία που βγαίνει 450 περίπου γραμμάρια, θα μπορούσα να βάλω και λιγότερη τελικά. δεν έβαλα καθόλου πορτοκάλι, ένα λεμόνι μόνο (ως φυσικό συντηριτικό) και μια βανίλια. βγήκε καταπληκτική.
    #
    Σχόλιο από ioannis3237, 18-5-12  
    Εγώ πήρα 1 κιλό κεράσια και τα ξεκουκούτσιασα. Τα έβαλα σε μια κατσαρόλα και από πάνω έβαλα 1 κιλό ζάχαρη. Τα άφησα μια ολόκληρη μέρα στο ψυγείο. Στις 12 ώρες ανακάτεψα να διαλυθεί η ζάχαρη. Την επόμενη έβαλα την κατσαρόλα στη φωτιά στο φουλ.Με το που άρχισε να βράζει μέτρησα 21 λεπτά ακριβώς και συνεχώς ξάφριζα. Στο τέλος έριξα ένα λεμόνι στο ζεστό μείγμα και ανακάτεψα. Τέλος! Επίσης χρησιμοποίησα απλά γυάλινα βάζα που απλώς τα έπλυνα. Αφού τα στέγνωσα έβαλα μαρμελάδα μέχρι επάνω-επάνω και μετά έβαλα μεμβράνη στο χέρι μου, έριξα μέσα στη μεμβράνη λίγο οινόπνευμα και γρήγορα έβαλα τη μεμβράνη με το οινόπνευμα προς τη μαρμελάδα. Μετά το καπάκι και έκλεισα. Ούτε βρασίματα, ούτε τίποτα. Το οινόπνευμα με την όσμωση θα τραβήξει το νερό, μετά θα εξατμιστεί και θα αφήσει κενό αέρος. Θα γίνει αυτόματα κονσέρβα και μπορείς να το αποθηκεύσεις για 2-3 χρόνια σε σκοτεινό μέρος χωρίς να πάθει τίποτα.
    #
    Σχόλιο από viki dimitris, 20-6-14  
    ευχαριστω σιτρονελα,(εδώ Βικυ) την εκανα τελικα με 750γρ ζαχαρη σε κάθε κιλο βυσσινο κ εγινε τελεια συμφωνα με τα δικα μου γουστα βεβαια κ οσους δοκιμασαν.οσο για το φορουμ δεν εχω ιδεα δεν ασχοληθηκα ποτε...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΠΡΩΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Μαρμελάδες-Γλυκά κουταλιού
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της dcroula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της stg
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.bavela