Μαρμελάδα κυδώνι

Bαθμολογία: 4.875
       
 
8 ψήφοι
Phoebe, 09.10.12

Περιγραφή

Τα μπαχαρικά δίνουν στη μαρμελάδα ένα θεσπέσιο άρωμα!

Μαρμελάδα κυδώνι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 600 γρ. κυδώνια (μετά που θα τα καθαρίσουμε και θα τα κόψουμε)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μείγμα για γλυκά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα)
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Κυδώνια
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 165' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αποστειρώνουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε βάζοντας τα σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 100°C για 20 λεπτά.
  2. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες.
  3. Βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (χωρίς το καπάκι), ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Τα ρίχνουμε στο multi και τα αλέθουμε όσο θέλουμε (εγώ άφησα να υπάρχουν μικρά κομματάκια μέσα). Ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να κοχλάσουν για περίπου 15 λεπτά (χωρίς να ανακατεύουμε). Βάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα παγωμένο πιατάκι ώστε να δούμε αν έδεσε. Αν χρειάζεται, την βάζουμε πίσω στη φωτιά για ακόμα 5 λεπτά και ξανα-ελέγχουμε.
  4. Μόλις δέσει, ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το μείγμα για γλυκά και ανακατεύουμε καλά.
  5. Βάζουμε στα αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε καλά με το καπάκι τους και τα γυρνάμε ανάποδα. Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα, βάζουμε τα βαζάκια στο ψυγείο.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Ελέγξτε τα μπαχαρικά.

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από glikoula, 13-10-12  
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 13-10-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ glikoula!
    #
    Σχόλιο από Jelly, 1-11-13  
    μμμ! θεσπέσια φαίνεται.. θα τη δοκιμάσω
    #
    Σχόλιο από socrates, 28-11-13  
    Εξαιρετική την έφτιαξα ξανά, κράτησα την αναλιογία 1 φρούτο 1/2 ζάχαρη, το άφησα 10 - 12 ώρες( έβγαλε πολλά ζουμιά), έβαλα κανέλα, γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα με το μάτι, όταν ψήθηκε το πέρασα στην μηχανή, το λέριξα 0πίσω στην κατσαρόλα με το σιρόπι που είχε μείνει έριξα το λεμόνη, άφισα να πάρει μία-δύο βράσεις, το μοίρασα στα βάζα μου, το σχόλιο ήταν ότι ήταν πιο δεμμένη αυτήν την φορά
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-11-13  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Γωγούλι, 26-1-14  
    Συγγνώμη που δεν είχα βαθμολογήσει την πρώτη φορά που την έφτιαξα. Φοβερή η συνταγή σου. Μου τελείωσε και θέλησα να την ξαναφτιάξω και έτσι είδα ότι έλειπαν τα πηρουνάκια μου.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-1-14  
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από eta, 19-10-14  
    Σκοπεύω να κάνω αυριο την μαρμελάδα. Αλλά επειδη δεν έχω κάνει ποτέ μαρμελάδα , έχω κατι ερωτησούλες ψιλοχαζές μάλλον. Αν κατάλαβα καλά το βρασιμο της μαρμελάδας είναι μόνο 15 με 20 λεπτα, έτσι; Τα βαζάκια τα βάζωστη σχάρα ή σε ταψί με νερό; Βάζω και τα καπάκια;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 19-10-14  
    eta, δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις :) Σωστά, το βράσιμο είναι μόνο 15-20 λεπτά. Τα βαζάκια τα βάζουμε στη σχάρα ανοιχτά και τα καπάκια δίπλα.
    #
    Σχόλιο από eta, 20-10-14  
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα επανέλθω σύντομα.
    #
    Σχόλιο από eta, 21-10-14  
    Πολύ ωραία. Μου άρεσε πολύ το ότι δεν ήταν και τόσο γλυκιά.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από tetei, 23-10-14  
    Μύρισε φθινόπωρο η κουζίνα! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 26-10-14  
    Και εγώ ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Moula, 19-11-14  
    Φοίβη μου πρώτη φορά την έφτιαξα και δεν πίστευα ότι τα κατάφερα, την θεωρούσα "δύσκολη" μαρμελάδα. Τα πέντε πηρουνάκια είναι λίγα!!
    #
    Σχόλιο από via finezza, 27-11-14  
    Ειμαι αρχαρια,θα ηθελα να ρωτησω τι μπορω να κανω γιατι μου επηξε πολυ και ειναι σαν στοκος.Διορθωνεται?απο γευση ειναι καλη.Αν μπορει να με απαντησει καποιος συντομα.Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από via finezza, 27-11-14  
    θα ηθελα να ρωτησω μπορω να αποστειρωσω τα βαζα στον μικροκυματων?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-11-14  
    Μπορείτε να την ξαναβάλετε σε κατσαρόλα, να προσθέσετε λίγο νερό και να την αφήσετε να πάρει μια βράση.

    Ναι μπορείτε. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη.
    #
    Σχόλιο από via finezza, 28-11-14  
    ευχαριστω πολυ την εσωσα,ευτυχως ημουν ετοιμη να την πεταξω ειχα απογοητευτει μαλλον την εβρασα πολυ ε?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-11-14  
    Ναι, μάλλον είχε παραβράσει :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από glikoula, 13-10-12  
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 13-10-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ glikoula!
    #
    Σχόλιο από Jelly, 1-11-13  
    μμμ! θεσπέσια φαίνεται.. θα τη δοκιμάσω
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-11-13  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Γωγούλι, 26-1-14  
    Συγγνώμη που δεν είχα βαθμολογήσει την πρώτη φορά που την έφτιαξα. Φοβερή η συνταγή σου. Μου τελείωσε και θέλησα να την ξαναφτιάξω και έτσι είδα ότι έλειπαν τα πηρουνάκια μου.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-1-14  
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 19-10-14  
    eta, δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις :) Σωστά, το βράσιμο είναι μόνο 15-20 λεπτά. Τα βαζάκια τα βάζουμε στη σχάρα ανοιχτά και τα καπάκια δίπλα.
    #
    Σχόλιο από eta, 20-10-14  
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα επανέλθω σύντομα.
    #
    Σχόλιο από eta, 21-10-14  
    Πολύ ωραία. Μου άρεσε πολύ το ότι δεν ήταν και τόσο γλυκιά.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 22-10-14  
    Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από tetei, 23-10-14  
    Μύρισε φθινόπωρο η κουζίνα! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 26-10-14  
    Και εγώ ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Moula, 19-11-14  
    Φοίβη μου πρώτη φορά την έφτιαξα και δεν πίστευα ότι τα κατάφερα, την θεωρούσα "δύσκολη" μαρμελάδα. Τα πέντε πηρουνάκια είναι λίγα!!
    #
    Σχόλιο από via finezza, 27-11-14  
    Ειμαι αρχαρια,θα ηθελα να ρωτησω τι μπορω να κανω γιατι μου επηξε πολυ και ειναι σαν στοκος.Διορθωνεται?απο γευση ειναι καλη.Αν μπορει να με απαντησει καποιος συντομα.Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από via finezza, 27-11-14  
    θα ηθελα να ρωτησω μπορω να αποστειρωσω τα βαζα στον μικροκυματων?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 27-11-14  
    Μπορείτε να την ξαναβάλετε σε κατσαρόλα, να προσθέσετε λίγο νερό και να την αφήσετε να πάρει μια βράση.

    Ναι μπορείτε. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη.
    #
    Σχόλιο από via finezza, 28-11-14  
    ευχαριστω πολυ την εσωσα,ευτυχως ημουν ετοιμη να την πεταξω ειχα απογοητευτει μαλλον την εβρασα πολυ ε?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-11-14  
    Ναι, μάλλον είχε παραβράσει :)
    #
    Σχόλιο από Toulita, 2-12-14  
    Πάρα πολύ νόστιμη, πάρα πολύ εύκολη (αν εξαιρέσεις το καθάρισμα των άτιμων των κυδωνιών...), πάρα πολύ αρωματική! Έκανα τη διπλάσια ποσότητα (δώρο δύο τσάντες κυδώνια γαρ), διατήρησα την αναλογία 1 φρούτο - μισό ζάχαρη (εντάξει, μισό και κάτι...), μου πήρε λιγότερο νερό (λίγο παραπάνω από το μισό που προτείνεται στη συνταγή). Αντικατέστησα τη ζάχαρη με φρουκτόζη (η αναλογία είναι ακριβώς αυτή που αναφέρεται στο site στις Μετατροπές) για μείωση των θερμίδων.
    Φοβήθηκα την κανέλα, πίστευα ότι θα κάνει τη μαρμελάδα λιγότερο δροσερή. Γι αυτό πρόσθεσα κανέλα μόνο στη μισή μαρμελάδα. Μέγα λάθος!!!!!!!!! Η κανέλα της πάει εξαιρετικά!!! Να μην τη φοβηθεί καμιά σας!!!Πάνω στο ψωμάκι, και χωρίς βούτυρο παρακαλώ, είναι η γεύση σαν μηλοπιτάκι!!!
    Ευχαριστούμε Phoebe!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από eta, 19-10-14  
    Σκοπεύω να κάνω αυριο την μαρμελάδα. Αλλά επειδη δεν έχω κάνει ποτέ μαρμελάδα , έχω κατι ερωτησούλες ψιλοχαζές μάλλον. Αν κατάλαβα καλά το βρασιμο της μαρμελάδας είναι μόνο 15 με 20 λεπτα, έτσι; Τα βαζάκια τα βάζωστη σχάρα ή σε ταψί με νερό; Βάζω και τα καπάκια;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από socrates, 28-11-13  
    Εξαιρετική την έφτιαξα ξανά, κράτησα την αναλιογία 1 φρούτο 1/2 ζάχαρη, το άφησα 10 - 12 ώρες( έβγαλε πολλά ζουμιά), έβαλα κανέλα, γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα με το μάτι, όταν ψήθηκε το πέρασα στην μηχανή, το λέριξα 0πίσω στην κατσαρόλα με το σιρόπι που είχε μείνει έριξα το λεμόνη, άφισα να πάρει μία-δύο βράσεις, το μοίρασα στα βάζα μου, το σχόλιο ήταν ότι ήταν πιο δεμμένη αυτήν την φορά

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της Γωγούλι