ggr
ggr @george
Athens

Το αγαπημένο μου κουμκουάτ, το καμάρι του κήπου μας από πέρυσι που το φύτεψα, ήδη ενός μέτρου δένδρο, με την Έρρικα, είχε κάνει από το φθινόπωρο τόσα φρούτα που λύγιζαν τα κλαδιά του.(Στέλλα βοήθεια, οι σπόροι από το λαιμκουάτ σου δεν βλαστήσανε, θα είχες την καλοσύνη, να μου δώσεις την ευτυχία, να αισθανθώ την περηφάνια, να, να, να…. Ξέρεις εσύ, με την επόμενη παραγωγή σπόρων σας... ίσως…)Προχθές λοιπόν, και πάλι με την Έρρικα, μαζέψαμε τα ώριμα πια και μεγέθους μιας φάλαγγας του αντίχειρα φρουτάκια του και αμέσως συγκαλέσαμε οικογενειακό συμβούλιο, να αποφασίσουμε τι θα τα κάναμε. “kumquatello, φυσικά” ήταν η δική μου η πρόταση. Εάν γίνεται limoncello από τα λεμόνια, γιατί να μη κάνουμε κάτι αντίστοιχο και με αυτά; Για δείτε τι φτιάχνουν οι Κερκυραίοι.....“Μαρμελάδα kumquat”, ήταν η πρόταση των δύο γυναικών. Η ατμόσφαιρα στο καθιστικό έγινε αμέσως ...ψυχροπολεμική!Διάβασα ότι κάνουν μία από τις νοστιμότερες μαρμελάδες που μπορεί να κάνει κανείς με εσπεριδοειδή”. Αυτή ήταν η γυναίκα μου. Κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί “παίρνει τις φρυγανίτσες της, με την μαρμελάδα της”, συνεπώς είχε κάθε λόγο πάει τα πράγματα προς τα εκεί. “Έλα μπαμπά μου, δεν θέλεις να σου αλείφω και ’σένα καμιά φετούλα;”. Αυτή ήταν η μαλαγάνα η κόρη μου. Που το μόνο πράγμα που αλείφει είναι νερομπογιές στα μαξιλάρια...Δεν έχω σκοπό να σας πω το αποτέλεσμα του οικογενειακού αυτού ...μπρα-ντε-φερ, δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι. Σηκώθηκα και πήγα κατευθείαν στο μπαρ να δω μέχρι που μας βγάζει το περυσινό limoncello μας... Έρχονται δύσκολες ημέρες...

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται απλώς για “άλλη μία μαρμελάδα πορτοκάλι”, με την φλούδα να παραμένει πάντα αρκετά πικρή, πάτε ολοταχώς προς το να χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε μία μαρμελάδα πολύ ξεχωριστή, πολύ διαφορετική απ’ ότι έχετε μέχρι τώρα δοκιμάσει. Η γλύκα (ναι, η γλύκα!!) της φλούδας των κουμκουάτ σε συνδυασμό με την ένταση της γεύσης του φρούτου, δίνουν μία γευστική αρμονία που πάει πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη.Εάν, κόβοντας τα φρούτα σε λωρίδες (βήμα 4), ή ακόμη και όταν τα βγάλετε την επομένη από το ψυγείο (βήμα 6), τα δείτε πολύ στεγνά, προσθέστε ένα μικρό ποτήρι νερό ή φυσικό (στυμμένο από εσάς) χυμό πορτοκαλιού. Εάν πάτε να βράσετε στεγνά τα φρούτα, θα δυσκολευθείτε αρκετά. Αυτός είναι και ο λόγος που προσέθεσα το πορτοκάλι (η ορίτζιναλ συνταγή δεν το είχε), για να προσθέσει υγρά. Κοιτάξτε μόνο να είναι γλυκό, να μην επιβαρύνει τη γεύση της μαρμελάδας.Το κενό αέρα που δημιουργείται με τουμπάρισμα των βάζων αλλά και η ζάχαρη, όπως και το όξινο περιβάλλον που εξασφαλίζουν τα εσπεριδοειδή, κάνουν την περαιτέρω αποστείρωση να μην είναι απαραίτητη. Εάν όμως θέλετε περισσότερη προστασία (επειδή, για παράδειγμα, θα κάνετε μεγάλη ποσότητα και θέλετε να σας κρατήσει για πολλούς μήνες) μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα και μετά το γέμισμά τους, βράζοντάς τα για κανένα 20λεπτο σε κατσαρόλα με καυτό νερό (υπάρχουν οδηγίες στο site) .Εάν κάνετε μικρή ποσότητα (όπως αυτή που έφτιαξα εγώ) και σκοπεύετε να την καταναλώσετε αμέσως, όλα όσα σχετικά με την αποστείρωση αναφέρονται δεν χρειάζονται, η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μήνες.Τα λένε και “κινέζικα μανταρίνια”. Και εκτός από την χρωματική συνάφεια με αυτούς τους ανατολίτες, μοιάζουν και στο μέγεθος. Μόλις 3,5 με 4 εκατοστά, με ωοειδές, στρουμπουλό σχήμα, μοιάζει λίγο με τον αντίχειρά μας, το τελευταίο άκρο του. Είναι όμως πολύ πλούσια σε βιταμίνες C και A, σε φωλικό οξύ και σε μεταλλικά άλατα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο). Α, αν τα φάτε στο τέλος ενός γεύματος, λειτουργούν σαν αποτελεσματικότατο χωνευτικό!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
2 βαζάκια των 250 ml
  1. 250 γρ ζάχαρη
  2. 1 γλυκό και ζουμερό πορτοκάλι
  3. 1 φιαλίδιο βανίλιας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τα κουμκουάτ σε ένα μπολ με κρύο νερό, για τουλάχιστον 2 ώρες. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να χρησιμεύει στο να διαστείλει τους πόρους της φλούδας τους, βοηθά τη φλούδα να ενυδατωθεί και να φυλακισθεί όλη τη γεύση του μέσα στο φρούτο. Πολλές συνταγές αφήνουν τα φρούτα για μία ολόκληρη νύκτα στο νερό, “για να αποβάλουν την όποια πικράδα τους”. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, θα χάσετε ένα πολύ μεγάλο μέρος από το άρωμα και τη γεύση των κουμκουάτ.

  2. 2

    Πλένουμε κατόπιν, με απαλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανάκι, τα φρούτα

  3. 3

    Και αφαιρούμε τυχόν επιφανειακά λερώματα αλλά και κάποια μαύρα στίγματα που μοιάζουν με κτυπήματα, πιστέψτε με όμως, δεν είναι. Απομακρύνονται πολύ εύκολα.

  4. 4

    Τώρα αρχίζει το πιο...ενοχλητικό μέρος της δουλειάς, αλλά εσείς δεν σκάτε, έτσι; Ανοίξτε την τηλεόραση σε ένα πρωϊνάδικο (με την “ωραία Ελένη” ή την “τσαχπίνα Ελεονόρα”) ή βάλτε κανένα τραγουδάκι να παίζει στο youtube και πάμε να κόψουμε τα κουμκουάτ στη μέση και να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους. Είναι μπόλικα, αλλά είπαμε, “δεν μασάτε” εσείς...

  5. 5

    Κατόπιν, πάνω από ένα μπολ (για να μαζεύουμε και τον χυμό που θα χύνεται), κόβουμε τα φρούτα σε μικρότερα κομμάτια ή και σε ροδέλες. Κόβουμε και το πορτοκάλι (καθαρισμένο από κάθε ίχνος της λευκής και [πορώδους εσωτερικής μεμβράνης) σε μικρά-μικρά κομματάκια.

  6. 6

    Καλύπτουμε τα κομμένα φρούτα με τη ζάχαρη και σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με μεμβράνη.

  7. 7

    Το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, να βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους.

  8. 8

    Την επομένη θα παρατηρήσετε ότι τα κουμκουάτ δεν έχουν βγάλει πολλά υγρά (να σε τι χρειάζεται το πορτοκάλι...), έχουν όμως μαλακώσει οι ροδέλες τους.

  9. 9

    Την επομένη, λοιπόν, ρίχνουμε τα μανταρίνια (μανταρίνια δεν είπαμε ότι είναι;), μαζί και με τη ζάχαρη αλλά και με ό,τι υγρά έχουν βγάλει, σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο,

  10. 10

    Τα ανεβάζουμε σε χαμηλής έντασης εστία (εγώ στο 4) και, αναδεύοντάς τα κάθε τόσο με κυκλικές κινήσεις της κατσαρόλας, μαγειρεύουμε μέχρι τα φρούτα να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να έχει λιώσει μέσα σε αυτά η ζάχαρη. Θα πάρει γύρω στο 20λεπτο.

  11. 11

    Ανεβάζουμε τότε την ένταση στο μέτριο (εγώ στο 5,5) και, διατηρώντας τον βρασμό “ήπιο”, αλλά και ανακατεύοντας συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι (το οποίο βοηθάει και στο να “λιώσουμε” τα φρούτα), συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας για 15 λεπτά περίπου.

  12. 12

    Εάν θέλετε η μαρμελάδα σας να μην έχει χοντρά κομμάτια φρούτου μέσα της, χρησιμοποιήστε ένα mixer βυθίσεως στην αρχή του βήματος 8 και πολτοποιήστε την. Ή, μπορείτε να βγάλετε μία ποσότητα εκτός κατσαρόλας, να πολτοποιήσετε την υπόλοιπη, να επαναφέρετε την ποσότητα που είχανε αφαιρέσει και να συνεχίσετε τον βρασμό, έχοντας μία ενδιάμεση κατάσταση, με μία λεία μαρμελάδα μέσα στην οποία συναντά κανείς και κομμάτια φρούτων (φωτογραφία).

  13. 13

    Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεμένη (ελέγχουμε το δέσιμο με το “τεστ του κρύου πιάτου”), προσθέτουμε τη βανίλια και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.

  14. 14

    Την αδειάζουμε, έτσι όπως είναι ζεστή, σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

  15. 15

    Κλείνουμε καλά με το καπάκι τα τουμπάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας που έχει παραμείνει μέσα στα βαζάκια ωθείται προς τα έξω και όταν θα τα επαναφέρουμε σε όρθια θέση θα δημιουργηθεί ένα κενό αέρα (το οποίο μάλιστα θα έχει σαν αποτέλεσμα να βαθουλώσει ελαφρά και το καπάκι του βάζου).

  16. 16

    Δεν σας είπα ότι είναι το “καμάρι” του κήπου μας; Δείτε τι υπέροχα είναι τα κλαδιά του (τρία όλο κι’ όλα ακόμη...), βαρυφορτωμένα από τα φρούτα. Διαβάζω ότι είναι το πιο ανθεκτικό από τα εσπεριδοειδή. Εάν πράγματι είναι έτσι, θα μπολιάσω σε κουμκουάτι όλες τις νεραντζιές που έχουμε στον κήπο…

  17. 17

    Και με τι καμάρι δείχνει την “παραγωγή ΤΗΣ” η κόρη μας!! Θα συμφωνήσετε ότι είναι πολύ καλύτερο από το χάνει τις ώρες της με τις... MonsterHigh ή τις Winx μπροστά στην τηλεόραση...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

ggr
ggr @george
Πέρα από τον χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος, αυτή η συνταγή (όπως και πολλές άλλες, για παγωτά, λικέρ, μαρμελάδες, ζυμωτά) χαρακτηρίζεται και από ένα ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΟΝΗΣ, που όμως δεν προβλέπεται η αναφορά του.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens