Μαρμελάδα λεμόνι

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
6 ψήφοι
Ναυσικά, 18.02.10

Περιγραφή

Διασκευή από την κλασική αγγλική Seville orange marmelade.

Μαρμελάδα λεμόνι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 10-12 φρέσκα βιολογικά λεμόνια (με παχύ φλούδι κατά προτίμηση)
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1 1/2- 2 κιλά ζάχαρη
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 7 βαζάκια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τα λεμόνια και τα στριμώχνουμε σε κατσαρόλα, ώστε να χωράνε ακριβώς. Περιχύνουμε με νερό και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση.
  2. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα λεμόνια για να τα κρατά βυθισμένα στο νερό και βράζουμε για περίπου 20΄, να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  3. Με πηρούνι κάνουμε 2-3 τρύπες σε κάθε λεμόνι, να μαλακώσουν γρηγορότερα, και συνεχίζουμε να βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λεμόνια μας.
  4. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα λεμόνια σε βαθύ ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  5. Αδειάζουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα λεμόνια, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
  6. Κόβουμε στη μέση τα λεμόνια, βγάζουμε την σάρκα και την τοποθετούμε σε τουλπάνι, ενώ κρατάμε το φλούδι (και το λευκό μέρος) και το κόβουμε σε κομματάκια.
  7. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το ζαχαρωμένο ζουμί τα κομματάκια της φλούδας των λεμονιών καθώς και το τουλπάνι με τη σάρκα τους. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε ζωηρά τη μαρμελάδα για περίπου 15΄-20', ανακατεύοντας πού και πού.
  8. Όταν αρχίζει να σιροπιάζει (θα γίνουν μεγαλύτερες οι φυσαλίδες), κάντε το τεστ με το πιάτο. Αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, αφαιρούμε το τουλπάνι και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν και φαίνεται νερουλή, μόλις κρυώσει, θα πήξει. Τη συνταγή την είχα κρατήσει από κάποιο γαστροπεριοδικό. Είναι της Αγλαΐας Κρεμεζή.

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, 22-2-10  
    ΕΓΩ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΑΠΟ ΤΗΛ) ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΙΚΡΗ
    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 23-2-10  
    έχω μία λεμονιά στην αυλή ...που έχει πολύ λεμόνι και αναρωτιόμουν τι να το κάνω....θα σαπίσουν τα καημένα....αλλά αλήθεια...είναι γλυκειά;;θα την φάνε τα παιδάκια μου;;;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-2-10  
    Δεν την έχω φτιάξει ακόμα, αλλά την ανέβασα για να μην την χάσω από τα τεφτέρια μου και γιατί σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κι εγώ τα λεμόνια μου. Η συνταγή έλεγε ότι βγαίνει ξινούτσικη και ότι αν έχουμε παιδιά, να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης. Έχω σκοπό να την κάνω σύντομα, οπότε θα σας πω!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 26-2-10  
    Μόλις την έφτιαξα και, αν και ακόμα είναι ζεστή, μπορώ να πω ότι πικρίζει κάπως. Έβαλα μπόλικη ζάχαρη και δεν μπορώ να πω ότι ξινίζει υπερβολικά, είναι ισορροπημένη γεύση. Είναι πολύ αρωματική και νομίζω ότι θα πηγαίνει υπέροχα σε γλυκά. Αρκεί να βρούμε το κόλπο του ξεπικρίσματος όμως....
    #
    Σχόλιο από ansou, 26-2-10  
    Mηπως αν ξυναμε και αφαιρουσαμε ετσι τον κιτρινο εξωτερικο φλοιο???Δηλαδη οπως και στο περγαμοντο πχ.Μ ενδιαφερει κι εμενα η συνταγη για να αξιοποιησω τα λεμονια μου.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-2-10  
    Πιθανόν να δουλέψει αυτό Αναστασία μου, δεν ήξερα για το περγαμόντο. Αν το δοκιμάσεις, πες μου τι έγινε. Το πίκρισμα είναι η μόνη μου ένσταση, κατά τ' άλλα είναι τούρμπο στη γεύση και τη μυρωδιά! θα φτιάξω και μια πάστα φλώρα με αυτή τη μαρμελάδα, νομίζω ότι θα γίνει εξαιρετική!
    #
    Σχόλιο από tere, 16-4-10  
    εκανα μια παραλαγη για να ξεπικρίσει και νομιζω οτι πετυχε (παρολ'αυτα εχει την αυθεντικη γευση του λεμονιου).χρισημοποίησα μονο την ψυχα του λεμονιου στο βράσιμο (χωρις τουλπανι) και δεν κράτησα τον ζωμο που εμενε στην κατσαρολα. επισης προσθεσα και ψυχα πορτοκαλιου, που γλυκαινει καπως,(για καθε 3 λεμονια εβαλα 1 ποστοκάλι) Τελος περασα τα βρασμενα λεμονια - πορτοκαλια στο multi , και εβρασα τον πολτο μαζι με την ζαχαρη. Βγηκε πολυ καλη για οσους αρεσει το λεμονι και απλα ελαφρως ξινουτσικη για αυτους που δεν ειναι λάτρεις :)
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-4-10  
    Tere, ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Μου άρεσε η ιδέα της προσθήκης πορτοκαλιού, αλλά αναρωτιέμαι αν χάνει σε γεύση χωρίς τη φλούδα. Όταν βρω χρόνο θα την ξαναφτιάξω με πορτοκάλι, και ελπίζω να βρούμε τη χρυσή ισορροπία!
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 8-2-11  
    Ναυσικά επειδή σκοπεύω να την φτιάξω και εγώ αυτή τη μαρμελάδα, πιστεύω ότι το νερό που βράζουν τα λεμόνια θέλει αλλαγή γιατί εκεί βγαίνει όλη η πίκρα των λεμονιών.Εγώ θα βάλλω καινούργιο νερό και θα προσθέσω ίσως λίγη περισσότερη ζάχαρη.Δεν θα αλλάξω τίποτε άλλο.Θα επανέλθω με πιρουνάκια μόλις την φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 8-2-11  
    Ίσως έχεις δίκιο...δεν το είχα σκεφτεί αυτό... Σιγουρα κάτι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η πίκρα... Η ζάχαρη είναι θέμα γούστου, να σου πω την αλήθεια, εγώ την είχα βρει οκ, είχα το πρόβλημα με το πίκρισμα μόνο, όχι με το ξίνισμα. Περιμένω να μας πεις τι έκανες και τι πέτυχες, αφού τελειώσεις, και ελπίζω να βρεις την χρυσή τομή, γιατί κι εγώ θα ήθελα να την ξαναφτιάξω, χωρίς τον φόβο του πικρίσματος.
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 16-2-11  
    Ναυσικά, την έφτιαξα επιτέλους την μαρμελάδα με λίγη καθυστέρηση είναι αλήθεια.Λοιπόν έκανα τα εξής:Έβρασα τα λεμόνια σύμφωνα με τη συνταγή σου,τους άλλαξα το νερό και σύμφωνα με άλλη συνταγή που βρήκα σε άλλο site τα άφησα μέσα στο νερό μια ολόκληρη νύκτα αλλάζοντας τους το νερό 3 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν. Με αυτό τον τρόπο ξεπικρίζουν τελείως.Έβαλα καινούριο νερό και συνέχισα τη συνταγή με όση ζάχαρη λες εσύ.Στο τέλος πριν την κατεβάσω από το μάτι της κουζίνας έβαλα και ένα σφηνάκι κονιάκ (από συνταγή της Αγλ.Κρεμέζη για νεράτζια).Έγινε υπέροχη.Πολύ delicate.Για μένα αξίζει τα 5 πιρουνάκια. Ευχαριστούμε.


    Υ.Γ. μπορείτε να αφήσετε τα λεμόνια και μερικές ώρες σε νερό που θα αλλάξετε 2-3 φορές και θα δοκιμάσετε αν έχουν ξεπικρίσει.Εγώ τα άφησα μια νύκτα γιατί τη συνταγή την ξεκίνησα απόγευμα.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-2-11  
    Κέλλη, πόσο χαίρομαι που δούλεψε το συστηματάκι σου! Δηλ. για να καταλάβω, ουσιαστικά τα ξεπίκρισες μετά το βράσιμο, έτσι? Και περίπου πόσο νερό έβαλες μετά με τη ζάχαρη, με το μάτι? Ελπίζω το Σκ να έχω χρόνο να το επιχειρήσω κι εγώ πάλι, διότι ξεμείναμε από μαρμελάδες και πήξαμε στο λεμόνι!
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 18-2-11  
    Ναυσικά συγνώμη που δεν είδα νωρίτερα το σχόλιο σου.Ναι τα λεμόνια όπως και τα νεράτζια ξεπικρίζουν αλλάζοντας τους πολλές φορές το νερό.Ως προς τα υλικά σε 2 κιλά περίπου φλούδες,τόσο μου βγήκαν,έβαλα 4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό και 1 1/2 κιλό ζάχαρη.Επειδή και εγώ έχω πολλά λεμόνια τώρα σκέπτομαι να κάνω και γλυκό του κουταλιού λεμόνι(αν δεν βαρεθώ).
    #
    Σχόλιο από Sol81, 6-3-11  
    Λοιπόν, Ναυσικούλα, εγώ έκανα μόλις μια μαρμελάδα λεμόνι του Παρλιάρου και μπήκα να δω αν υπήρχε ήδη. Σε σχέση με την δική σου, βράζεις 4 λεμόνια κι ένα πορτοκάλι για 40-60', μετά πετάς το νερό και αφού αφαιρέσεις τα κουκούτσια τα κόβεις όλα σε στενές λουρίδες. Ζυγίζεις και για κάθε κιλό φρούτου βάζεις 800γρ. ζάχαρη και τα αφήνεις να βράσουν κανένα 20λεπτο-30'. Δεν χρειάζονται δηλ. έξτρα νερό. Αυτά... Αποτέλεσμα πολύ ωραίο
    #
    Σχόλιο από Tess, 19-4-11  
    Η συνταγή είναι πολύ καλή, μόλις την έφτιαξα και η μαρμελάδα έγινε τέλεια. Για το ξεπίκρισμα άλλαξα το νερό αφού πήρε μια πρώτη βράση. Από ζάχαρη την κράτησα λίγο και, επειδή είμαι λίγο της εύκολης κουζίνας, δεν χώρισα την ψίχα από τα φλούδια αλλά (αφού αφαίρεσα τα κουκούτσια) τα έβαλα όλα μαζί στο μούλτι και μετά μπλουμ στο ζαχαρόνερο (χωρίς τουλουπάνια κλπ δηλαδή). Πρόσθεσα επίσης τρία κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο και λίγο λικέρ μαστίχα στο τέλος. Επίσης, επειδή τα λεμόνια περιέχουν πολλή πηκτίνη, πραγματικά δεν χρειάζεται να την παρβράσουμε, ο χρόνος που δίνει η συνταγή είναι καλός και ας μη φοβηθούμε να τη βγάλουμε λίγο νερουλή. Ωραία λοιπόν και ευχαριστώ πολύ που την ανέβασες.
    #
    Σχόλιο από christina83, 30-10-11  
    Για να μην πικρίζει,ξεφλουδίστε τα λεμόνια (οπως θα ξεφλουδίζατε ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι)και βγάλτε τα κουκούτσια. Και για να μην πάνε χαμένες οι φλούδες, φτιάξτε limoncello (λικέρ λεμόνι)!
    #
    Σχόλιο από tito, 21-1-13  
    Επειδη ειμαι λίγο ασχετη..τι ειναι το τουλπανι??
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-1-13  
    Το τουλπάνι είναι ουσιαστικά ένα τούλι μέσα στο οποίο θα βάλεις την ψίχα του λεμονιού και θα το δέσεις.
    #
    Σχόλιο από v53, 10-2-13  
    Καταπληκτική μαρμελάδα,την έφτιαξα πρόσφατα με επιφύλαξη μεγάλη αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένας εξαίσιος συνδυασμός αρώματος και γεύσης.
    #
    Σχόλιο από kimpi, 19-2-13  
    Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή.Κατατοπιστικότατη. Επειδή όμως για τα γούστα μου δεν ήταν πολύ γλυκιά,κάθε φορά που σερβίρω σε μπολάκι,ανακατεύω με ένα κουταλάκι του καφέ μέλι και όλα καλά!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, 22-2-10  
    ΕΓΩ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΑΠΟ ΤΗΛ) ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΙΚΡΗ
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 26-2-10  
    Μόλις την έφτιαξα και, αν και ακόμα είναι ζεστή, μπορώ να πω ότι πικρίζει κάπως. Έβαλα μπόλικη ζάχαρη και δεν μπορώ να πω ότι ξινίζει υπερβολικά, είναι ισορροπημένη γεύση. Είναι πολύ αρωματική και νομίζω ότι θα πηγαίνει υπέροχα σε γλυκά. Αρκεί να βρούμε το κόλπο του ξεπικρίσματος όμως....
    #
    Σχόλιο από ansou, 26-2-10  
    Mηπως αν ξυναμε και αφαιρουσαμε ετσι τον κιτρινο εξωτερικο φλοιο???Δηλαδη οπως και στο περγαμοντο πχ.Μ ενδιαφερει κι εμενα η συνταγη για να αξιοποιησω τα λεμονια μου.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-2-10  
    Πιθανόν να δουλέψει αυτό Αναστασία μου, δεν ήξερα για το περγαμόντο. Αν το δοκιμάσεις, πες μου τι έγινε. Το πίκρισμα είναι η μόνη μου ένσταση, κατά τ' άλλα είναι τούρμπο στη γεύση και τη μυρωδιά! θα φτιάξω και μια πάστα φλώρα με αυτή τη μαρμελάδα, νομίζω ότι θα γίνει εξαιρετική!
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 8-2-11  
    Ναυσικά επειδή σκοπεύω να την φτιάξω και εγώ αυτή τη μαρμελάδα, πιστεύω ότι το νερό που βράζουν τα λεμόνια θέλει αλλαγή γιατί εκεί βγαίνει όλη η πίκρα των λεμονιών.Εγώ θα βάλλω καινούργιο νερό και θα προσθέσω ίσως λίγη περισσότερη ζάχαρη.Δεν θα αλλάξω τίποτε άλλο.Θα επανέλθω με πιρουνάκια μόλις την φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 16-2-11  
    Ναυσικά, την έφτιαξα επιτέλους την μαρμελάδα με λίγη καθυστέρηση είναι αλήθεια.Λοιπόν έκανα τα εξής:Έβρασα τα λεμόνια σύμφωνα με τη συνταγή σου,τους άλλαξα το νερό και σύμφωνα με άλλη συνταγή που βρήκα σε άλλο site τα άφησα μέσα στο νερό μια ολόκληρη νύκτα αλλάζοντας τους το νερό 3 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν. Με αυτό τον τρόπο ξεπικρίζουν τελείως.Έβαλα καινούριο νερό και συνέχισα τη συνταγή με όση ζάχαρη λες εσύ.Στο τέλος πριν την κατεβάσω από το μάτι της κουζίνας έβαλα και ένα σφηνάκι κονιάκ (από συνταγή της Αγλ.Κρεμέζη για νεράτζια).Έγινε υπέροχη.Πολύ delicate.Για μένα αξίζει τα 5 πιρουνάκια. Ευχαριστούμε.


    Υ.Γ. μπορείτε να αφήσετε τα λεμόνια και μερικές ώρες σε νερό που θα αλλάξετε 2-3 φορές και θα δοκιμάσετε αν έχουν ξεπικρίσει.Εγώ τα άφησα μια νύκτα γιατί τη συνταγή την ξεκίνησα απόγευμα.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-2-11  
    Κέλλη, πόσο χαίρομαι που δούλεψε το συστηματάκι σου! Δηλ. για να καταλάβω, ουσιαστικά τα ξεπίκρισες μετά το βράσιμο, έτσι? Και περίπου πόσο νερό έβαλες μετά με τη ζάχαρη, με το μάτι? Ελπίζω το Σκ να έχω χρόνο να το επιχειρήσω κι εγώ πάλι, διότι ξεμείναμε από μαρμελάδες και πήξαμε στο λεμόνι!
    #
    Σχόλιο από Κέλλη, 18-2-11  
    Ναυσικά συγνώμη που δεν είδα νωρίτερα το σχόλιο σου.Ναι τα λεμόνια όπως και τα νεράτζια ξεπικρίζουν αλλάζοντας τους πολλές φορές το νερό.Ως προς τα υλικά σε 2 κιλά περίπου φλούδες,τόσο μου βγήκαν,έβαλα 4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό και 1 1/2 κιλό ζάχαρη.Επειδή και εγώ έχω πολλά λεμόνια τώρα σκέπτομαι να κάνω και γλυκό του κουταλιού λεμόνι(αν δεν βαρεθώ).
    #
    Σχόλιο από tito, 21-1-13  
    Επειδη ειμαι λίγο ασχετη..τι ειναι το τουλπανι??
    #
    Σχόλιο από v53, 10-2-13  
    Καταπληκτική μαρμελάδα,την έφτιαξα πρόσφατα με επιφύλαξη μεγάλη αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένας εξαίσιος συνδυασμός αρώματος και γεύσης.
    #
    Σχόλιο από kimpi, 19-2-13  
    Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή.Κατατοπιστικότατη. Επειδή όμως για τα γούστα μου δεν ήταν πολύ γλυκιά,κάθε φορά που σερβίρω σε μπολάκι,ανακατεύω με ένα κουταλάκι του καφέ μέλι και όλα καλά!
    #
    Σχόλιο από MariaKot, 21-5-14  
    Κορίτσια επειδή φτιάχνω γλυκό του κουταλιού με την φλούδα του λεμονιού ξέρω πως η πικρίλα βρίσκεται στο άσπρο μέρος του λεμονιού. Όπως και στην λεμονάδα ή στο limoncello αφαιρούμε το λευκό κομμάτι όσο περισσότερο γίνεται απ την κίτρινη φλούδα για να μην πικρίζει το λικέρ μας ή η λεμονάδα μας.
    Το ξεπίκρισμα της άσπρης φλούδας γίνεται όπως προαναφέρθηκε, δηλαδή με πολλές αλλαγές του νερού. Είναι χρονοβόρο αλλά το λεμόνι έχει πολύ φίνο άρωμα και αξίζει!!!
    Έψαχνα συνταγή για μαρμελάδα γιατί και εγώ έχω πολλά. Θα την δοκιμάσω και θα γυρίσω για σχόλια!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΧΩΡΙΑΤΙΣΣΑ, 23-2-10  
    έχω μία λεμονιά στην αυλή ...που έχει πολύ λεμόνι και αναρωτιόμουν τι να το κάνω....θα σαπίσουν τα καημένα....αλλά αλήθεια...είναι γλυκειά;;θα την φάνε τα παιδάκια μου;;;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-2-10  
    Δεν την έχω φτιάξει ακόμα, αλλά την ανέβασα για να μην την χάσω από τα τεφτέρια μου και γιατί σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κι εγώ τα λεμόνια μου. Η συνταγή έλεγε ότι βγαίνει ξινούτσικη και ότι αν έχουμε παιδιά, να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης. Έχω σκοπό να την κάνω σύντομα, οπότε θα σας πω!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 8-2-11  
    Ίσως έχεις δίκιο...δεν το είχα σκεφτεί αυτό... Σιγουρα κάτι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η πίκρα... Η ζάχαρη είναι θέμα γούστου, να σου πω την αλήθεια, εγώ την είχα βρει οκ, είχα το πρόβλημα με το πίκρισμα μόνο, όχι με το ξίνισμα. Περιμένω να μας πεις τι έκανες και τι πέτυχες, αφού τελειώσεις, και ελπίζω να βρεις την χρυσή τομή, γιατί κι εγώ θα ήθελα να την ξαναφτιάξω, χωρίς τον φόβο του πικρίσματος.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 23-1-13  
    Το τουλπάνι είναι ουσιαστικά ένα τούλι μέσα στο οποίο θα βάλεις την ψίχα του λεμονιού και θα το δέσεις.

    5 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από tere, 16-4-10  
    εκανα μια παραλαγη για να ξεπικρίσει και νομιζω οτι πετυχε (παρολ'αυτα εχει την αυθεντικη γευση του λεμονιου).χρισημοποίησα μονο την ψυχα του λεμονιου στο βράσιμο (χωρις τουλπανι) και δεν κράτησα τον ζωμο που εμενε στην κατσαρολα. επισης προσθεσα και ψυχα πορτοκαλιου, που γλυκαινει καπως,(για καθε 3 λεμονια εβαλα 1 ποστοκάλι) Τελος περασα τα βρασμενα λεμονια - πορτοκαλια στο multi , και εβρασα τον πολτο μαζι με την ζαχαρη. Βγηκε πολυ καλη για οσους αρεσει το λεμονι και απλα ελαφρως ξινουτσικη για αυτους που δεν ειναι λάτρεις :)
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 16-4-10  
    Tere, ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Μου άρεσε η ιδέα της προσθήκης πορτοκαλιού, αλλά αναρωτιέμαι αν χάνει σε γεύση χωρίς τη φλούδα. Όταν βρω χρόνο θα την ξαναφτιάξω με πορτοκάλι, και ελπίζω να βρούμε τη χρυσή ισορροπία!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 6-3-11  
    Λοιπόν, Ναυσικούλα, εγώ έκανα μόλις μια μαρμελάδα λεμόνι του Παρλιάρου και μπήκα να δω αν υπήρχε ήδη. Σε σχέση με την δική σου, βράζεις 4 λεμόνια κι ένα πορτοκάλι για 40-60', μετά πετάς το νερό και αφού αφαιρέσεις τα κουκούτσια τα κόβεις όλα σε στενές λουρίδες. Ζυγίζεις και για κάθε κιλό φρούτου βάζεις 800γρ. ζάχαρη και τα αφήνεις να βράσουν κανένα 20λεπτο-30'. Δεν χρειάζονται δηλ. έξτρα νερό. Αυτά... Αποτέλεσμα πολύ ωραίο
    #
    Σχόλιο από Tess, 19-4-11  
    Η συνταγή είναι πολύ καλή, μόλις την έφτιαξα και η μαρμελάδα έγινε τέλεια. Για το ξεπίκρισμα άλλαξα το νερό αφού πήρε μια πρώτη βράση. Από ζάχαρη την κράτησα λίγο και, επειδή είμαι λίγο της εύκολης κουζίνας, δεν χώρισα την ψίχα από τα φλούδια αλλά (αφού αφαίρεσα τα κουκούτσια) τα έβαλα όλα μαζί στο μούλτι και μετά μπλουμ στο ζαχαρόνερο (χωρίς τουλουπάνια κλπ δηλαδή). Πρόσθεσα επίσης τρία κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο και λίγο λικέρ μαστίχα στο τέλος. Επίσης, επειδή τα λεμόνια περιέχουν πολλή πηκτίνη, πραγματικά δεν χρειάζεται να την παρβράσουμε, ο χρόνος που δίνει η συνταγή είναι καλός και ας μη φοβηθούμε να τη βγάλουμε λίγο νερουλή. Ωραία λοιπόν και ευχαριστώ πολύ που την ανέβασες.
    #
    Σχόλιο από christina83, 30-10-11  
    Για να μην πικρίζει,ξεφλουδίστε τα λεμόνια (οπως θα ξεφλουδίζατε ένα πορτοκάλι ή ένα μανταρίνι)και βγάλτε τα κουκούτσια. Και για να μην πάνε χαμένες οι φλούδες, φτιάξτε limoncello (λικέρ λεμόνι)!

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 253 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18
    Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της MAGEIRISSA
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 755 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    gluka
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της kgiouli