ggr
ggr @george
Athens

Η μαρμελάδα ροδάκινου-βερύκοκου είναι μία νόστιμη παραλλαγή της κλασσικής συνταγής που προβλέπει τη χρησιμοποίηση μόνο του ενός ή του άλλου φρούτου. Με την ταυτόχρονη παρουσία και των δύο, το κάθε φρούτο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το άρωμα του άλλου, κάτι σαν την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα !!! Ή, καλύτερα, σαν την ολοκλήρωση μίας τέτοιας ιστορίας. “Εις σάρκαν μία” !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η μαρμελάδα αυτή έχει και κομμάτια φρούτων. Όσο πιο λεπτές είναι οι φέτες που θα τα κόψουμε, τόσο πιο εύκολα θα μαλακώσουν. Εάν θέλουμε, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε αυτά τα κομμάτια με ένα mixer χειρός (βυθίσεως) και να έχουμε μία μαρμελάδα με εντελώς λεία υφή.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

42 Minutes
Ένα λίτρο μαρμελάδα
  1. 800 γρ ροδάκινα
  2. 400 γρ βερύκοκα
  3. 400 γρ ζάχαρη
  4. χυμό από 1 λεμόνι (για το άρωμα)
  5. 2-3 κ.σ. ρούμι
  6. χυμό από 1/2 λεμόνι (για το “δέσιμο” της μαρμελάδας)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Η όλη διαδικασία αρχίζει το προηγούμενο βράδυ. Πλένουμε καλά τα φρούτα μας. Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα.

  2. 2

    Αφαιρούμε το κουκούτσι και από τα δύο φρούτα (προσοχή λίγο στα ροδάκινα, κάποιες φορές ακόμη και μετά την αφαίρεση του κουκουτσιού παραμένουν κολλημένα στην κοιλότητά του ορισμένα ξυλώδη στη υφή υπολείμματα, πρέπει να αφαιρεθούν και αυτά).

  3. 3

    Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ χωρητικότητας τέτοιας που να πάρει όλα τα υλικά μας.

  4. 4

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Την πασπαλίζουμε από πάνω τους, έτσι ώστε να καλύψει τις φέτες των φρούτων.

  5. 5

    Στη συνέχεια τα ραντίζουμε με το ρούμι, προσθέτουμε τον χυμό του πρώτου (ολόκληρου) λεμονιού και, αφού καλύψουμε το μπολ με μεμβράνη,

  6. 6

    Τα αφήνουμε όλο το βράδυ σε δροσερό μέρος (καλύτερα στο ψυγείο, με τις ζέστες που υπάρχουν..), να σιτέψουν, να ζυμωθούν.

  7. 7

    Την επόμενη, τα φρούτα θα έχουν βγάλει τα υγρά τους και, αν και η ζάχαρη θα έχει διαλυθεί στα υγρά που έχουν αποβάλει, ανακατεύουμε να μη μείνει καθόλου στον πάτο ή τα τοιχώματα του μπολ,

  8. 8

    Και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, για να γίνεται ομοιόμορφα και σιγά-σιγά η διάχυση της θερμοκρασίας (αυτό ισχύει ιδιαίτερα –αλλά όχι μόνο– σε όσες από εσάς έχετε κουζίνες με gas, όπου η πηγή θερμότητας είναι, αν όχι σημειακή, πολύ πιο μικρή).

  9. 9

    Αφήνουμε τα φρούτα μας να βράσουν, σε χαμηλή ένταση (τα έβρασα στο 4, σε κλίμακα των 9 διαβαθμίσεων) και ανακατεύοντας, στην αρχή κάθε τόσο και στη συνέχεια, όταν αρχίσει ο βρασμός, πιο συχνά. Ο χρόνος βρασίματος κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 λεπτών. Εάν τα φρούτα ήσαν πολύ ώριμα και άφησαν πολλά υγρά το βράδυ που έμειναν με τη ζάχαρη (όπως αυτά της φωτογραφίας), μπορεί και να απαιτηθεί και λίγο περισσότερος χρόνος (εμένα μου πήρε συνολικά 45 λεπτά). Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη, υπάρχει το γνωστό "τεστ του κρύου πιάτου".

  10. 10

    Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται αφρός, τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, γιατί θα μας χαλάσει την μαρμελάδα. Όταν πια η μαρμελάδα είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι, αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από το μάτι την κατσαρόλα.

  11. 11

    Αδειάζουμε, καυτή ακόμη, την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα,

  12. 12

    (αυτή τη φορά τα αποστείρωσα σε φούρνο, στους 120° για 20 λεπτά, ελπίζω με καλά αποτελέσματα).

  13. 13

    Τα κλείνουμε ερμητικά, και τα αναποδογυρίζουμε για να δημιουργηθεί ένα κενό αέρα μέσα τους.

  14. 14

    Διατηρείται σε μέρη δροσερά και ξηρά. Όταν ανοίξει ένα βάζο, η μαρμελάδα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, εκεί θα σας κρατήσει μήνες. Για τον λόγο αυτό, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται σχετικά μικρής χωρητικότητας βάζα (το περιεχόμενό τους καταναλώνεται γρήγορα, συνεπώς δεν προλαβαίνει να αλλοιωθεί αλλά και φυλάσσονται πιο εύκολα μέσα στο ψυγείο. (φαντασθείτε να πρέπει να χωρέσετε εκεί μέσα ένα 2λιτρο βάζο...)

Σχόλια (7)

katrins
katrins @cook_8482332
θα δοκιμάσω να φτιαξω αυτη την συνταγή αλλα θα ήθελα να ρωτήσω πρωτα αν ειναι απαραίτητη η χρήση του ρούμι γιατί θα την δοκιμάσουν και παιδάκια. εκτοσ και αν δεν υπάρχει πρόβλημα γιατι εξατμιζεται κατα τον βρασμό. αλλα θα ήθελα να είμαι σίγουρη οτι ειναι οκ για παιδιά.ευχαριστώ

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens