ggr
ggr @george
Athens

Η εποχή των μαρμελάδων έχει μπει για τα καλά. Φράουλες, κεράσια, ροδάκινα, βερύκοκα, αχλάδια, κορόμηλα, βανίλιες, όλα στη διάθεση της νοικοκυράς. Εγώ όμως, επειδή δεν είμαι και τόσο “νοικοκύρης”, θα σας δώσω μέσα στο κατακαλόκαιρο μία συνταγή για χειμωνιάτικη μαρμελάδα! Απλά, θα φροντίσω να είναι τόσο “ελκυστική” σαν την διαβάζετε και να την φαντάζεστε τόσο νόστιμη μέσα από τις ρίγες της συνταγής, που να πάτε κατακαλόκαιρο να αγοράσετε μήλα για να την φτιάξετε... Ή, να την βάλετε πάνω-πάνω στα “υπ’ όψιν” για φτιάξιμο μόλις έρθει η εποχή τους. Όταν την δοκίμασα πρώτη φορά, η γεύση της μου θύμισε έντονα κάτι, που όμως δεν καταλάβαινα τι ήταν. Κάτι απροσδιόριστο αλλά και ωραίο. Και ξαφνικά ....Ε Υ Ρ Η Κ Α !!! Κατάλαβα ότι ήταν μία σούπερ συμπυκνωμένη γεύση από ... strudel μήλου, επαλείψιμο σε ψωμί. Στην πραγματικότητα, μία μαρμελάδα strudel !! Δεν είναι ωραία ιδέα ;

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Η μαρμελάδα αυτή έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν έχει βράσει πολύ. Για τον λόγο αυτό μπορεί να διατηρηθεί για ένα 15θήμερο στο ψυγείο ή και για ένα ολόκληρο χρόνο εάν αποστειρώσετε τα βάζα. Η αποστείρωση αυτή γίνεται Μ Ε Τ Α από το γέμισμά τους και την επαναφορά στη ορθή θέση και γίνεται με την λεγόμενη “υγρή μέθοδο”, σιγοβράζοντας τα βάζα σε κατσαρόλα με βραστό νερό, για ένα 30λεπτο περίπου. Ένα φακελάκι πηκτίνης συνήθως χρησιμεύει για ένα κιλό φρούτα. Επειδή όμως εδώ πρόκειται για μήλα, που έχουν τη δική τους, φυσική, πηκτίνη, για να μη γίνει πολύ σφικτή η μαρμελάδα, έχουμε αυξήσει λίγο (στο 1,2 κιλά) την ποσότητα των φρούτων. Για την βιομηχανική πηκτίνη φοβάμαι ότι προκύπτουν ανάλογα θέματα με αυτά της ζελατίνης. Εκείνο που έχει να προσφέρει είναι ο πολύ μικρός χρόνος βρασμού της μαρμελάδας, με αποτέλεσμα να διατηρείται καλύτερα το άρωμα των φρούτων. Υπάρχει, όμως, και η υγιεινή λύση. Εάν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας, σπιτική, πηκτίνη. Ανατρέξετε σε κάποια από τις συνταγές που υπάρχουν στο site για “σπιτική πηκτίνη” από τη Phoebe. Διατηρείται για ένα 6μηνο στη κατάψυξη και έτσι μπορείτε να την ετοιμάσετε τον χειμώνα και να σας χρησιμεύσει μέχρι και για τις μαρμελάδες του καλοκαιριού. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζω (και δεν φαίνεται να προκύπτει και από τη συνταγή) πόση ποσότητα θα χρειασθείτε ανά κιλό φρούτων και πόση θα είναι η ελάχιστη αναλογία φρούτων/ζάχαρης. Ίσως όμως κάποιος να την έχει ήδη δοκιμάσει και να μπορεί πλέον να μας δώσει μία εικόνα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σ ί γ ο υ ρ α μειώνει την ποσότητα της απαραίτητης ζάχαρης και σ ί γ ο υ ρ α μειώνει και τον χρόνο βρασμού. Μπορείτε όμως να δείτε και τη δική μου προσέγγιση, για «Σπιτική πηκτίνη από φλούδες και κουκούτσια μήλων». Επίσης, εάν θέλετε περισσότερα στοιχεία, μπορείτε να δείτε ένα σχετικό άρθρο για τη «Σπιτική Πηκτίνη. Από που; Πόση; Με ποιόν τρόπο; » που υπάρχει στο site. Επίσης υπάρχει η λύση με βιομηχανική μεν, φυτική δε, ζελατίνη, την agar agar. Η πηκτική ικανότητά της είναι πολύ μεγάλη και, επιπλέον, δεν έχει ανάγκη ζάχαρης για να πήξει. Ίσως την επόμενη φορά την δοκιμάσω με αυτόν τον τρόπο Μπορείτε και να αποφύγετε εντελώς την πηκτίνη, εάν διαθέσετε χρόνο για κανονικό βράσιμο. Σε αυτή τη περίπτωση, στο τέλος του χρόνου των 4-5 λεπτών έντονου βρασμού (βήμα 4), Δ Ε Ν σβήνουμε το μάτι και δεν αποσύρουμε από αυτό την κατσαρόλα. Κατεβάζουμε την ένταση στο ελάχιστο, προσθέτουμε Μ Ο Ν Ο την κανέλλα, το περιεχόμενο του φασολιού της βανίλιας, αλλά και τον χυμό από ένα λεμόνι, και σ ι γ ο β ρ ά ζ ο υ μ ε για δύο περίπου ώρες, ανακατεύοντας πότε πότε. Μετά το δίωρο, όταν η μαρμελάδα θα έχει δέσει (κάντε και την δοκιμή του κρύου πιάτου), προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που περιγράφονται στο βήμα 5 (τη μουσκεμένη και στυμμένη σταφίδα και το κουκουνάρι) και περνάμε στο βήμα 6 και το γέμισμα των βάζων. Σε περίπτωση που θέλετε τη μαρμελάδα λεία και χωρίς να νοιώθετε τα κομμάτια του μήλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα mixer χειρός και να την πολτοποιήσετε όσο είναι ακόμη ζεστή στη κατσαρόλα. Σε αντίθεση με ό,τι κάνουμε με άλλες μαρμελάδες, δεν τουμπάρουμε τα γεμάτα βάζα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα, γιατί κρυώνοντας κολλάει στα καπάκια και δεν ξαναπέφτει όταν τα επαναφέρουμε σε όρθια θέση. Προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου, εσάς όμως μπορεί και να σας ενδιαφέρει. Οι ποσότητες των κουκουναριών και της σταφίδας είναι 2 και 3 κουταλιές, αντίστοιχα, ανά κιλό φρούτων. Για τα 1,2 κιλά, αυξάνουμε λίιιγο την ποσότητά τους. Η πρωτότυπη συνταγή έλεγε ότι μπορεί κανείς να αντικαταστήσει κουκουνάρι, σταφίδα και κανέλλα με μερικά φυλλαράκια μ έ ν τ α ς, πολύ ψιλοκομμένα. Διατεινόταν μάλιστα ότι η εκδοχή με την μέντα είναι πιο ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή, ενώ αντίθετα εκείνη με τη «γεύση strudel», πιο χειμωνιάτικη. Εγώ, στη μικρότητά μου, να προτείνω, μιάς και κανέλλα, κουκουνάρι, σταφίδα αλλά και μέντα προστίθενται στο τέλος της διαδικασίας, με την μαρμελάδα ήδη έτοιμη, θα μπορούσε κανείς να μοιράσει την όλη ποσότητα στα δύο και να φτιάξει και τις δύο “εκδοχές”, μία χειμωνιάτικη και μία καλοκαιρινή.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
  1. 1200 γρ μήλα
  2. 600 γρ ζάχαρη
  3. 1 φακελάκι πηκτίνης 21 (δηλαδή για 2 μέρη φρούτα και ένα ζάχαρη)
  4. 2 κ.σ. (κάτι σαν 70-80 γρ) κουκουνάρι
  5. 3 – 3,5 κ.σ. (κάτι σαν 90-100 γρ) σταφίδα, μαλακωμένη σε χλιαρό νερό
  6. 1 – 1,5 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  7. 1 “φασόλι” βανίλιας
  8. φυλλαράκια μέντας, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά στα κουκουνάρια, σταφίδες, κανέλλα)
  9. χυμό από 1 λεμόνι (στη περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε πηκτίνη και θα την βράσουμε κανονικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τα μήλα. Τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους αλλά και από το κεντρικό τμήμα τους, τον πυρήνα, με τα κουκούτσια.

  2. 2

    Τα κόβουμε σε μικρά μικρά (και παρόμοιου μεγέθους) κομματάκια.

  3. 3

    Ρίχνουμε τα κομματάκια αυτά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το φακελάκι της πηκτίνης και τη ζάχαρη και ανεβάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια ένταση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός α υ ξ ά ν ο υ μ ε την ένταση σε δ υ ν α τ ή.

  4. 4

    Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 4-5 λεπτά μόλις. Όλη αυτή την ώρα, ανακατεύουμε διαρκώς, για να μη μας κολλήσει η μαρμελάδα.

  5. 5

    Στο τέλος αυτού του χρόνου, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, προσθέτουμε τη σταφίδα (που την έχουμε μαλακώσει προηγουμένως για κανένα μισάωρο (ή και περισσότερο) σε ζεστό νερό και την έχουμε στύψει στη συνέχεια, να στεγνώσει), τα κουκουνάρια (τις “πινόλες”, που έλεγε μία φίλη, που δεν την βλέπω συχνά πια), αλλά και την σκόνη της κανέλλας και το περιεχόμενο του “φασολιού” της βανίλιας και ανακατεύουμε στα γρήγορα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

  6. 6

    Αδειάζουμε την μαρμελάδα, ακόμη καυτή, σε βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι 1-2 εκατ. από το στόμιο, τα κλείνουμε αεροστεγώς και τα τουμπάρουμε, με το καπάκι κάτω. Δεν τα αφήνουμε για πολύ ώρα έτσι.

  7. 7

    Μετά από τρία-τέσσερα λεπτά τα επαναφέρουμε σε ορθή θέση (δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν σε αυτή τη θέση γιατί η μαρμελάδα αυτή “κολλάει” και θα κολλήσει πάνω στο καπάκι). Στη συνέχεια και εφ’ όσον έχουμε σκοπό να συντηρήσουμε για μεγάλο διάστημα τη μαρμελάδα, πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα (δείτε “Μυστικά” [1]). Από την στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο, αυτό διατηρείται στο ψυγείο. Εάν τα αποστειρώσουμε, διατηρούνται και εκτός ψυγείου, φυλάσσεται και εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

allantallon
allantallon @cook_8479833
Σωστά προέβλεψες, η συνταγή φαίνεται τόσο πολλά υποσχόμενη που δε θέλω να περιμένω το χειμώνα για να την φτιάξω! Άλλωστε πάντα οι συνταγές σου είναι όχι μόνο αναλυτικότατες αλλά και παιχνιδιάρικες, χαίρεται κανείς να τις διαβάζει. Ερώτηση τώρα: έχεις κάποια πρόταση για το είδος των μήλων που ταιριάζει καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε σ\'αυτήν τη μαρμελάδα; Τέτοια εποχή βέβαια οι επιλογές στα μήλα θα είναι περιορισμένες, αλλά αν έχεις κάτι κατά νου καλό είναι να το σημειώσουμε και για αργότερα. Θα επανέλθω με σχόλια και πηρουνάκια αφού την φτιάξω, προς το παρόν ευχαριστούμε για μια (ακόμα) ωραία συνταγή!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens