Μαρμελάδα Μήλο

Bαθμολογία: 4.8143
       
 
70 ψήφοι
Sitronella, 01.10.06

Περιγραφή

Μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μια που τα μήλα περιέχουν πολύ πηκτίνη.

Μαρμελάδα Μήλο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 φλ. κομμένα μήλα (γύρω στα 8 μήλα ανάλογα το μέγεθος)
  • 5 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πορτοκάλι (με τη φλούδα)
  • 2 φλ. νερό
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Μήλα , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: περίπου 4 βαζάκια μαρμελάδας
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα μήλα μας, καθαρίζουμε τη φλούδα, τα κόβουμε και βγάζουμε και το κέντρο τους με τα κουκούτσια και τα κόβουμε μικρά κυβάκια. Τα καθαρισμένα μήλα βάλτε τα σε μια λεκανίτσα με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα υπόλοιπα (κυρίως τα κομμάτια με το κουκούτσι) βάλτε τα σε ένα τούλι. Τα κουκούτσια και η φλούδα έχουν την περισσότερη πηκτίνη.
  2. Σε κατσαρόλα βάλτε τα μήλα, το τούλι με τα φλούδια και τα κουκούτσια και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα, να μαλακώσουν κάπως.
  3. Βγάλτε το τούλι, βγάλτε και τα μήλα. Μην πετάξετε το νερό. Περάστε τα μήλα από το μπλέντερ και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα (με το νερό).
  4. Κόψτε το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια (αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια). Κόψτε και τη φλούδα του σε λεπτές λωρίδες.
  5. Προσθέστε στα μήλα τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και αφήστε να βράσουν μέχρι να γίνει η μαρμελάδα (όταν φτάσει στους 104°). Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε κάντε το τεστ του κρύου πιάτου*.
  6. Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα, βάλτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς.

Λίγα μυστικά ακόμα

*Το τεστ του κρύου πιάτου:
Βάλτε δύο πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
(Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)

Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς μαυρίλες.

Μην παραλείψετε το πορτοκάλι γιατί πραγματικά απογειώνει τη γεύση.

Εάν δεν έχετε τούλι, μπορείτε να κάνετε το εξής: Βάλτε τα φλούδια και τα κουκούτσια σε κατσαρόλα με νερό (τουλάχιστον 4 φλ.) και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα. Μετά σουρώστε το και πάρτε 2 φλ. από αυτό το νερό να προσθέσετε στα μήλα.

Αντί να περάσετε από το μπλέντερ τα μήλα, θα μπορούσατε ίσως να τα τρίψετε από την αρχή.

Τη μαρμελάδα μπορείτε να την κάνετε και λίγο πιο εξωτική, αν προσθέσετε μπαχαρικά. Εγώ έβαλα 1 κ.γ. κανέλα. Άλλοι προσθέτουν και γαρύφαλλο, μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο.

Σχετικές συνταγές

    119 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από moiraida, 7-1-08  
    μια ωραια ιδεα ειναι να προσθεσετε τριων ειδων μηλα..κοκκινα,κιτρινα,πρασινα(τα λεω ετσι απλα για να τα βρειτε ευκολα).επισης μπορειτε να προσθεσετε κ αχλαδια μαζι με τα μηλα..ειναι φοβερη η γευση
    #
    Σχόλιο από elleni, 13-11-08  
    ΤΈΛΕΙΑ!!!!Την έκανα χτές και είναι πεντανόστημη.Βέβαια,επειδή είμαι λάτρεις της κανέλας,έβαλα 3 ξυλάκια και μοσχομύρισε!!Μπράβο,μπράβο.
    #
    Σχόλιο από annakonda, 24-11-08  
    Την έφτιαξα χθες και βγήκε υπέροχη! Έβαλα δυο αχλαδάκια μέσα, μοσχομύρισαν και τα μπαχαρικά... Ξετρελάθηκαν όλοι!
    #
    Σχόλιο από afroula, 18-2-09  
    Πολύ γευστική και αρωματική μαρμελάδα.Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από mariakp, 26-2-09  
    Πριν από μερικές μέρες έψαχνα για μια συνταγή μαρμελάδας μήλου και βρήκα αυτήν . Σήμερα την έφτιαξα έγινε φανταστική.Μπράβο και ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 10-3-09  
    Εμένα που μου αρέσειη γεύση της μαστίχας πώσ θα μπορούσα να την προσθέσω? εχω προσπαθήσει σε μαρμελάδα σύκο που κάνω κιλά το καλοκαίρι αλλά αν και την πρόσθεσα κοπανισμένη σβόλιασε και έγινε σαν κομμάτια "τσίχλας" μέσα στην μαρμελάδα.
    μπορεί κάποιος να δώσει καμία ιδέα??
    #
    Σχόλιο από glmou, 13-3-09  
    Εάν παρέλειπα το κόλπο με το τούλι -κουκούτσια, φλούδες δηλαδή- δε θα πήξει? Δεν έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα...
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-3-09  
    Ναι τα κουκούτσια έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης και βοηθάνε στο πήξιμο της μαρμελάδας. Νομίζω πως πρέπει να τα συμπεριλάβεις.
    Όσο για τη μαστίχα, δεν ξέρω καθόλου. Ίσως εάν έβαζες έλαιο μαστίχας αντί για κομμάτια;
    #
    Σχόλιο από love to cook, 17-3-09  
    Αλήθεια υπάρχει έλαιο μαστίχας? Δεν το ήξερα. Και που μπορώ να το βρω? Ίσως στα φαρμακεία ? εκεί υπάρχουν διάφορα έλαια. Δεν έχουμε στην περιοχή μου μαγαζιά με είδη τέτοια σαν το ‘Μπαχάρ’. Ίσως στα mastic spa στο αεροδρόμιο. Θα ταξιδέψω σε λίγες μέρες. Λες να βρω εκεί??
    Όσο για την συνταγή εγώ πρόσθεσα και ένα καρότο ξυσμένο. Πολύ καλό.
    #
    Σχόλιο από Λαμπρινή, 17-3-09  
    Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! και μετά θα βαθμολογήσω αν και τα 5 πηρουνάκια τα ΄χεις σίγουρα.
    Για την glmou, μπορείς να βρείς στον βασιλόπουλο ζάχαρη ειδική για μαρμελάδες
    #
    Σχόλιο από Vita, 18-3-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή.Και η μαρμελάδα μήλο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.
    Μαστιχέλαιο βρίσκω στα mastichashop.Είναι ακριβούτσικο αλλά επειδή χρησιμοποιούμε 2-3 σταγόνες στις συνηθισμένες ποσότητες γλυκών,συμφέρει.Έχω ένα μπουκαλάκι 3 χρόνια και είναι πού πρακτική η χρήση του
    #
    Σχόλιο από elleni, 18-3-09  
    Έιναι καταπληκτική μαρμελάδα.Την έχω κάνει μία φορά και απο τότε την κάνω συνέχεια όταν έχω μήλα.Το πορτοκάλι δίνει μία εξωτική γέυση!!!Μπράβοοοο.
    #
    Σχόλιο από winnie, 20-3-09  
    Μπράβο-Μπράβο!!!!!!!!!!
    Καταπληκτική!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 20-3-09  
    Σήμερα την λιγουρεύτηκα το πρωί στο πρωινό και όταν άνοιξα το βάζω είχε πιάσει λίγο μούχλα επάνω. Τι μπορεί να έκανα λάθος? Μήπως ήθελε ψυγείο? Από πήξιμο έκανα και το τέστ με το πιατάκι και ήταν οκ. Τι μπορεί να φταίει?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-3-09  
    μαλλον δεν το γυρισες το βαζο για λιγο αναποδα οπως ηταν ζεστη η μαρμελαδα love to cook και δεν εκλεισε αεροστεγος....εγω εχω μαρμελαδα δαμασκηνο εναμιση χρονο τωρα(ενα τελευταιο βαζακι)και δεν εχει παθει ακομη τιποτε...
    #
    Σχόλιο από manosfa, 21-3-09  
    #
    Σχόλιο από love to cook, 22-3-09  
    Ευχαριστώ manosfa, Εγώ αυτό που έκανα αφού αποστείρωσα τα βάζα έβαλα την μαρμελάδα και αφού κρύωσε τα έκλεισα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρώ και την μαρμελάδα σύκο και μου κρατάει και εμένα πάνω από χρόνο.
    Αντί για 5 φλιτζάνια ζάχαρη έβαλα 4,5 και την από την σκούρα. Μήπως φταίει αυτό ή το καρότο που πρόσθεσα??
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 22-3-09  
    Πάρα πολύ ωραία!!!!!!!!!! την έφτιαξα σήμερα και μας άρεσε πολύ!!!!!
    #
    Σχόλιο από Demi79, 22-3-09  
    Καταπληκτική!!! Ο συνδυασμός μήλου και πορτοκαλιού είναι απίθανος! Στα αγαπημένα!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-3-09  
    Love to cook είμαι απόλυτα σίγουρη πως δεν έφταιξε ούτε η ζάχαρη ούτε το καρότο. Δεν προκαλούν αυτά μούχλα. Νομίζω πως ο μόνος λόγος για να μουχλιάσει είναι να μην έχει κλείσει αεροστεγώς καλά, όπως είπε και η ερμιόνη. Εγώ πάντα γεμίζω τα βαζάκια ζεστά, τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Επίσης, ίσως να μην ήταν το καπάκι του βάζου σου εντάξει (εάν ήταν βαζάκι που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά πριν). Όμως, και πάλι πιστεύω πως φταίει το κλείσιμο, γιατί η μούχλα χρειάζεται αέρα για να αναπτυχθεί.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    74 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από afroula, 18-2-09  
    Πολύ γευστική και αρωματική μαρμελάδα.Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από mariakp, 26-2-09  
    Πριν από μερικές μέρες έψαχνα για μια συνταγή μαρμελάδας μήλου και βρήκα αυτήν . Σήμερα την έφτιαξα έγινε φανταστική.Μπράβο και ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από elleni, 18-3-09  
    Έιναι καταπληκτική μαρμελάδα.Την έχω κάνει μία φορά και απο τότε την κάνω συνέχεια όταν έχω μήλα.Το πορτοκάλι δίνει μία εξωτική γέυση!!!Μπράβοοοο.
    #
    Σχόλιο από winnie, 20-3-09  
    Μπράβο-Μπράβο!!!!!!!!!!
    Καταπληκτική!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από manosfa, 21-3-09  
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 22-3-09  
    Πάρα πολύ ωραία!!!!!!!!!! την έφτιαξα σήμερα και μας άρεσε πολύ!!!!!
    #
    Σχόλιο από Demi79, 22-3-09  
    Καταπληκτική!!! Ο συνδυασμός μήλου και πορτοκαλιού είναι απίθανος! Στα αγαπημένα!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 24-3-09  
    Δεν είχα φτιάξει ποτέ μαρμελάδα, αλλά είδα ότι η συνταγή ήταν εύκολη και πειραματίστηκα χθες το απόγευμα.
    Έγινε τέλεια! Πεντανόστιμη! Η κανέλλα χάρισε πάρα πολύ στη γεύση.
    Σ' ευχαριστώ. Δεν θα ξανααγοράσω μαρμελάδα....
    Α! κι αυτό το κόλπο με το πιατάκι, πολύ έξυπνο.
    #
    Σχόλιο από zanice, 25-3-09  
    Παιδιά μόλις την έκανα την μαρμελάδα και τρέλάθηκα!!!!Τι γεύση, τι άρωμα!!!!!!'Αλλο πράγμα σας λέω ...Θα ψηφίσω 2 φορές γιατί μόνο τα 5 περουνάκια δεν φτάνουν.Δεν έχει κρυώσει και έχουμε πέσει όλοι με τα μούτρα...ελπίζω να μείνει τίποτε για αύριο έτσι για να δούμε και πως είναι κρύα!!!!Έβαλα και ένα φακελάκι βανίλια.
    #
    Σχόλιο από zanice, 25-3-09  
    #
    Σχόλιο από ΒΙΚΟΥΛΑ k., 21-5-09  
    πολυ ωραια μαρμελαδα!εκανα μιση δοση και προσθεσα κ μισο κουταλακι κανελα!πολυ αρωματικη!θα ειναι ιδανικη γεμιση σε παστα φλωρα!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΙΚΟΥΛΑ k., 28-5-09  
    ξεχασα να βαθμολογησω!!
    #
    Σχόλιο από ΔΙΔΥΜΙΝΑ, 12-8-09  
    #
    Σχόλιο από lenale, 24-9-09  
    Αν και είναι ακόμα ζεστή την δοκίμασα και είναι τέλεια. Έβαλα 3 φλ. ζάχαρη αντί 5 και είναι αρκετά γλυκιά (τα μήλα μου ήταν μικρά). Πρόσθεσα και 1 ξύλο κανέλας και απογείωσε την γεύση. Συγχαρητήρια για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Μαργαρίτα 4, 5-12-09  
    Εξαίρετη συνταγή! Μοσχομύρισε όλο το σπίτι.
    #
    Σχόλιο από joanna thita, 13-12-09  
    βγηκε παρα πολυ καλη αρωματικηκαι σιγουρα απλη για καποια που εφτιαξε πρωτη φορα μαρμελαδα οπως εγω!ευχαριστω για την εμπνευση!
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 14-1-10  
    σε ευχαριστώ lenale πολύ πολύ!!
    θα τη φτιάξω αύριο!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 15-1-10  
    Sitronella σε ευχαριστω πολύ θα την φτιάξω ΣΙΓΟΥΡΑ!
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 17-1-10  
    πολύ ωραία η μαρμελάδα μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από belis, 29-1-10  
    παιδεια η μαρμελαδα ειναι...μουρλια....καταπληκτικη!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    38 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από love to cook, 10-3-09  
    Εμένα που μου αρέσειη γεύση της μαστίχας πώσ θα μπορούσα να την προσθέσω? εχω προσπαθήσει σε μαρμελάδα σύκο που κάνω κιλά το καλοκαίρι αλλά αν και την πρόσθεσα κοπανισμένη σβόλιασε και έγινε σαν κομμάτια "τσίχλας" μέσα στην μαρμελάδα.
    μπορεί κάποιος να δώσει καμία ιδέα??
    #
    Σχόλιο από glmou, 13-3-09  
    Εάν παρέλειπα το κόλπο με το τούλι -κουκούτσια, φλούδες δηλαδή- δε θα πήξει? Δεν έχω ξαναφτιάξει μαρμελάδα...
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-3-09  
    Ναι τα κουκούτσια έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης και βοηθάνε στο πήξιμο της μαρμελάδας. Νομίζω πως πρέπει να τα συμπεριλάβεις.
    Όσο για τη μαστίχα, δεν ξέρω καθόλου. Ίσως εάν έβαζες έλαιο μαστίχας αντί για κομμάτια;
    #
    Σχόλιο από Λαμπρινή, 17-3-09  
    Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! και μετά θα βαθμολογήσω αν και τα 5 πηρουνάκια τα ΄χεις σίγουρα.
    Για την glmou, μπορείς να βρείς στον βασιλόπουλο ζάχαρη ειδική για μαρμελάδες
    #
    Σχόλιο από Vita, 18-3-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή.Και η μαρμελάδα μήλο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.
    Μαστιχέλαιο βρίσκω στα mastichashop.Είναι ακριβούτσικο αλλά επειδή χρησιμοποιούμε 2-3 σταγόνες στις συνηθισμένες ποσότητες γλυκών,συμφέρει.Έχω ένα μπουκαλάκι 3 χρόνια και είναι πού πρακτική η χρήση του
    #
    Σχόλιο από love to cook, 20-3-09  
    Σήμερα την λιγουρεύτηκα το πρωί στο πρωινό και όταν άνοιξα το βάζω είχε πιάσει λίγο μούχλα επάνω. Τι μπορεί να έκανα λάθος? Μήπως ήθελε ψυγείο? Από πήξιμο έκανα και το τέστ με το πιατάκι και ήταν οκ. Τι μπορεί να φταίει?
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 20-3-09  
    μαλλον δεν το γυρισες το βαζο για λιγο αναποδα οπως ηταν ζεστη η μαρμελαδα love to cook και δεν εκλεισε αεροστεγος....εγω εχω μαρμελαδα δαμασκηνο εναμιση χρονο τωρα(ενα τελευταιο βαζακι)και δεν εχει παθει ακομη τιποτε...
    #
    Σχόλιο από love to cook, 22-3-09  
    Ευχαριστώ manosfa, Εγώ αυτό που έκανα αφού αποστείρωσα τα βάζα έβαλα την μαρμελάδα και αφού κρύωσε τα έκλεισα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρώ και την μαρμελάδα σύκο και μου κρατάει και εμένα πάνω από χρόνο.
    Αντί για 5 φλιτζάνια ζάχαρη έβαλα 4,5 και την από την σκούρα. Μήπως φταίει αυτό ή το καρότο που πρόσθεσα??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-3-09  
    Love to cook είμαι απόλυτα σίγουρη πως δεν έφταιξε ούτε η ζάχαρη ούτε το καρότο. Δεν προκαλούν αυτά μούχλα. Νομίζω πως ο μόνος λόγος για να μουχλιάσει είναι να μην έχει κλείσει αεροστεγώς καλά, όπως είπε και η ερμιόνη. Εγώ πάντα γεμίζω τα βαζάκια ζεστά, τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Επίσης, ίσως να μην ήταν το καπάκι του βάζου σου εντάξει (εάν ήταν βαζάκι που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά πριν). Όμως, και πάλι πιστεύω πως φταίει το κλείσιμο, γιατί η μούχλα χρειάζεται αέρα για να αναπτυχθεί.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 4-4-09  
    Πιο πολύ με πουρέ μήλου μοιάζει αυτό που έφτιαξα παρά με μαρμελάδα. Ίσως την άφησα πάρα πολλή ώρα να βράσει... Δεν έχω θερμόμετρο. Εσείς πόση ώρα περίπου τη βράσατε? Έκανα το τεστ με το πιάτο, αλλά επειδή ήταν σαν πουρές, έτσι κι αλλιώς δεν "έκλεινε" αφού έκανα τη γραμμή. Σα γεύση καλή είναι, αλλά μου θυμίζει γλυκό κουταλιού.
    Και κάτι άλλο. Αφού κάνουμε τη διαδικασία της αποστείρωσης, τα φυλάμε σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-4-09  
    Ναυσικά μήπως μείωσες την ποσότητα ζάχαρης; Γιατί μια φορά που προσπάθησα να κάνω μαρμελάδα με μικρή ποσότητα ζάχαρης (με ακτινίδια) μου βγήκε έτσι πουρές.
    Μετά τη διαδικασία της αποστείρωσης τα φυλάς στο ντουλάπι, αλλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν εάν έχει γίνει πουρές και όχι μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 4-4-09  
    Πρέπει να έβαλα 4.5 ζάχαρη γιατί πάντα την κρατάω, είναι η αλήθεια. Θα καταναλώσω την περισσότερη και θα αφήσω ένα βαζάκι για δοκιμή. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει που το μήλο το έτριψα εξ' αρχής και που δεν έβαλα τα κουκούτσια-φλούδα σε τούλι, αλλά τα έβρασα και χρησιμοποίησα το νερό τους.
    #
    Σχόλιο από kounelaki, 14-1-10  
    Βάζουμε και τις φλούδες του πορτοκαλιού κομμένες σε φετάκια; και μετά λιώνουν μες στην μαρμελάδα;δεν πικρίζουν; πρώτη φορά θα φτιάξω μαρμελάδα και είμαι λίγο άσχετη..
    #
    Σχόλιο από lenale, 14-1-10  
    kounelaki έχω κάνει 2 φορές την μαρμελάδα και είναι φανταστική. Θα κόψεις την φλούδα σε λωρίδες...δεν θα λιώσει. Δες την φωτό που έχω προσθέσει για να δεις πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Βάλε και 1 ξύλο κανέλας, παίρνει υπέροχο άρωμα. Επίσης δεν περνάω το φρούτο στο μπλέντερ αλλά το αφήνω κομματάκια μικρά. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από ΣΙΣΥ, 15-1-10  
    Sitronella μήπως μπορείς να μου πείς τί βάζα χρησιμοποιείς και που μπορω να βρώ και γω (σε ρωτάω γιατί κάπου παραπάνω αναφέρεις οτι δεν θα πρέπει να είναι ξαναχρησιμοποιημένα)επίσης μήπως μπορείς να μου πείς σε τί θερμοκρασία βάζεις τα βάζα στο φούρνο και για πόση ώρα θα πρέπει να μείνουν για να αποστειρωθούν και τέλος μόνο τα βάζα βάζεις μέσα στο φούρνο ή και τα καπάκια? ελπίζω να μή σε ζάλισα? Φαίνεται να είναι πάρα πολύ νόστιμη !!!!σε ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-1-10  
    Δεν είπα πως δεν κάνει να είναι ξαναχρησιμοποιημένα, είπα πως εάν είναι ξαναχρησιμοποιημένα πρέπει να ελέγχουμε πως είναι εντάξει τα καπάκια (δεν έχουν σκασίματα κλπ).
    Εγω χρησιμοποιώ βάζα από άλλες μαρμελάδες αγοραστές ή ταχίνι κλπ τα οποία φυλάω και πλένω.
    Για να δεις πως αποστειρώνουμε βάζα, πάτα πάνω στον σύνδεσμο που υπάρχει στο έκτο βήμα :) Εγώ τα αποστειρώνω σε κατσαρόλα (και τα καπάκια μαζί)
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 5-11-10  
    αν βαλω μηλα γκολντεν (κιτρινα) πειραζει? η πρεπει τα κοκκινα?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-11-10  
    Δεν πειράζει. Αν είναι γευστικά τα μήλα, θα βγει γευστική και η μαρμελάδα.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 24-1-11  
    Πόση ώρα περίπου θα πάρει το βράσιμο;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 25-1-11  
    dcroula για να πω την αλήθεια δε θυμάμαι ακριβώς πόση ώρα μου πήρε, έχω καιρό να φτιάξω μαρμελάδα... Νομίζω κάνα μισάωρο, αλλά δεν παίρνω κι όρκο. Θα τη δεις ότι θα αρχίζει να πήζει, αν έχεις θερμόμετρο θα το δεις στη θερμοκρασία, αλλιώς με το μάτι και το πιατάκι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από moiraida, 7-1-08  
    μια ωραια ιδεα ειναι να προσθεσετε τριων ειδων μηλα..κοκκινα,κιτρινα,πρασινα(τα λεω ετσι απλα για να τα βρειτε ευκολα).επισης μπορειτε να προσθεσετε κ αχλαδια μαζι με τα μηλα..ειναι φοβερη η γευση
    #
    Σχόλιο από elleni, 13-11-08  
    ΤΈΛΕΙΑ!!!!Την έκανα χτές και είναι πεντανόστημη.Βέβαια,επειδή είμαι λάτρεις της κανέλας,έβαλα 3 ξυλάκια και μοσχομύρισε!!Μπράβο,μπράβο.
    #
    Σχόλιο από annakonda, 24-11-08  
    Την έφτιαξα χθες και βγήκε υπέροχη! Έβαλα δυο αχλαδάκια μέσα, μοσχομύρισαν και τα μπαχαρικά... Ξετρελάθηκαν όλοι!
    #
    Σχόλιο από love to cook, 17-3-09  
    Αλήθεια υπάρχει έλαιο μαστίχας? Δεν το ήξερα. Και που μπορώ να το βρω? Ίσως στα φαρμακεία ? εκεί υπάρχουν διάφορα έλαια. Δεν έχουμε στην περιοχή μου μαγαζιά με είδη τέτοια σαν το ‘Μπαχάρ’. Ίσως στα mastic spa στο αεροδρόμιο. Θα ταξιδέψω σε λίγες μέρες. Λες να βρω εκεί??
    Όσο για την συνταγή εγώ πρόσθεσα και ένα καρότο ξυσμένο. Πολύ καλό.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 12-4-09  
    Εγω την εκανα με τις εξης παραλλαγες:ετριψα τα μηλα,
    εβαλα χυμο απο πορτοκαλι αντι νερο,εβαλα μισο περικαρπιο βανιλλιας με τους σπορους του και χρησιμοποιησα διαβητικη ζαχαρη με πικτινη.Απο την βανιλλια πηρε μια πολυ ωραια γευση και μυρωδια που ειναι σαν την φρουτοκρεμα Γιωτης.
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 29-4-10  
    Για το καθημερινό μας πρωινό χρειαζόμαστε σχεδόν μισό βάζο μαρμελάδα. Έφτιαξα εχθές μιάμισυ δόση! Σήμερα το πρωί φάγανε σχεδόν τα 2/3 του βάζου και ο μεγάλος μου μόλις γύρισε από το σχολείο ζήτησε για μεσημεριανό ψωμί με την καινούργια μαρμελάδα! Στον πάγκο μου περιμένει μια τάρτα καραμέλας με μαρμελάδα μήλο! ΚΟΛΑΣΗ!!!
    Πέρασα τα μήλα στον χοντρό τρίφτη του μίξερ κατευθείαν και το 1/3 την ποσότητας ήταν αχλάδια, έβαλα 1/2 κουταλάκι κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και μερικές σταγόνες βανίλια wilton!
    #
    Σχόλιο από mara-cristin, 13-3-12  
    Κορίτσια η μαρμελάδα δεν χρειάζεται 5 φλιτζάνια ζάχαρη!Εγώ την έκανα με 3 και βγήκε γλυκιά όσο χρειαζόταν!Επίσης ακόμα και λίγο μαυρισμένα να ναι τα μήλα σας μην ανησυχείτε απλά καθαρίζεται τα χτυπημένα-μαυρισμένα σημεία και χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο μήλο.

    Φοβερή η συνταγή λεπτομερέστατη και γρήγορη,ευχαριστώ!
    Η μαρμελάδα βγήκε πάρα πολύ νόστιμη!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για τα μήλα
    Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιει...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΔΙΑΦΟΡΑ
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της karioka
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της Dali
    Γλυκά Κουταλιού -Μαρμελάδες- Λουκουμαδες-Γλειφιτζούρια
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa