Μαρμελάδα Σύκο

Bαθμολογία: 4.875
       
 
32 ψήφοι
stellapanos, 22.08.08
Μαρμελάδα Σύκο
photo: painter

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο συκα
  • 1\2 κιλο ζαχαρη
  • 3 κ.γ χυμο λεμονιου
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Σύκα , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  2. Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  3. Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει και αφερουμε τον αφρο.
  4. Προς το τελος προσθετουμε τον χυμο.
  5. Αφηνουμε την μαρμελαδα να κρυωσει και την βαζουμε στα βαζα.

Σχετικές συνταγές

    39 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 23-8-08  
    το πρωί την έφτιαξα αλλά δεν είχα δει τη συνταγή σου.γιατί τα πολτοποιείς?νεράκι δεν βάζεις καθόλου?
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 23-8-08  
    Καλη μου μικρη πιπη στα ζουμερα φρουτα δεν βαζω νερακι γι'αυτο τα συκα τα κανω πολτο και μαζι με την ζαχαρη βγαζη το φρουτο τα υγρα του.Αν τα συκα δεν ειναι πολυ ωριμα προσθετο λιγο νερακι.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 11-3-09  
    Λατρεμένη μου μαρμελάδα πέντε πιρουνάκια:). Κάνω μαρμελάδα σύκο χρόνια τώρα και ποσότητα (μιας και έχουμε στο χωράφι μας 2 μεγάλες συκιές που κάθε καλοκαίρι τρελαίνονται να κάνουν σύκα). και είναι το κλασικό δώρο σε φίλους που περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο για ένα βαζάκι. Βασικά εγώ δεν τα αλέθω με το βράσιμο σχεδόν λιώνει μου αρέσει να βρίσκω πάνω στο ψωμάκι ή στο γιαούρτι τα κομματάκια του σύκου. για μυρωδιά μου αρέζει η αρμπαρόριζα και η κανέλα.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-3-09  
    κοριτσακια μου και γω κανω πολλα χρονια μαρμελαδα συκο και ακομα πιο πολλα την τρωω απο τη μαμα μου, καθοτι Καλαματιανη και φημιζομαστε για τα συκα μας.Η διαφορα μας ειναι πως εγω οταν τα συκα ειναι πολυ μλωμνα δεν βαζω καθολου ζαχαρη η βαζω παρα πολυ λιγη.Και φυσικα οπως λεει η προλαλησασα το αρωματικο της εναι η αρμπαροριζα.Δεν την πολτοποιοω ουτ εγω, αλλα αυτο νομιζω ειναι θεμα γουστου.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 14-8-09  
    Καλημερα να ρωτησω κ εγω κατι ολους εσας που την εχετε φτιαξει ή που ξερετε. Τα συκα πρεπει να τα ξεφλουδυσουμε; Αν τα πλυνουμε τους κοψουμε τον κωλο κ την κορυφη και τα βαλουμε δεν γινετε; κ κατι τελευταιο σε μια αλλη συνταγη βαζουν βασιλικο ; πια η γνωμη σας;
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 29-8-09  
    #
    Σχόλιο από glykoula, 31-8-09  
    Καλημερα, εφτιαξα την μαρμελαδιτσα 2 φορες γιατι η συκια της γιαγιας μου, πραγματικα υπεροχη συνταγη αν και εγω δεν εβαλα 1/2 kg ζαχαρη στο 1 kg συκα, εβαλα περιπου 300 γρ. καμια διαφορα και ακομα πιο ωραια νοιωθεις την πραγματικη γευση του συκου, κ κατι ακομα εγω δεν τα ξεφλουδισα, παρα μονο εκοβα την κορυφη κ τον κωλο του συκου κ μετα στα τεσσερα, και αυτα με το ανακετεμα ελειωσαν.Παιδια το κατι αλλο!!!!!!!!!!
    Αυριο θα βαλω κ φωτο γιατι δεν την εχω περασει ακομα απο την μηχανη
    #
    Σχόλιο από twins, 7-9-09  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-9-09  
    Εβαλα την γιαγια μου να μου φτιαξει μαρμελαδα συκο, γιατι δυστυχως εγω δεν βρησκω τοσα πολλα για να κανω μαρμελαδα,με την διαφορα να ριξει και λιγο μουστο απο τα σταφυλια μας για να γινει τελειοτερη απο οτι ειναι!!!
    #
    Σχόλιο από let44taki, 17-4-10  
    Η μαρμελάδα αυτή είναι από τις αγαπημένες μας. Εγώ τη φτιάχνω με βασιλικά σύκα τα οποία δεν ξεφλουδίζω,τα κόβω στα τέσσερα γιατί μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια από το φρούτο μέσα. Την βάζω και στην πάστα φλώρα και είναι κόλαση!!!!!
    #
    Σχόλιο από Επικουριος, 24-6-10  
    Απλη και νοστιμη συνταγη.....

    Δοκιμαστε να συνοδεψετε πικαντικα τυρια με τη μαρμελαδα συκο που θα φτιαξετε. Μνιαμ!
    #
    Σχόλιο από zanice, 31-7-10  
    Πάρα πολύ ωραία η συνταγή! Την έκανα χθες βράδυ και το μόνο που πρόσθεσα ήταν λίγο αρμπαρόριζα για το άρωμα. Πράγματι δεν χρειάστηκε να βάλω καθόλου νερό.Ωραία και εύκολη συνταγή. Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 24-8-10  
    Σ ευχαριστώ για την συνταγή,πρώτη φορα φτιάχνω μαρμελάδα και μου φάνηκε εύκολη! και νόστιμη!Εχω μια ερώτηση να κάνω,γιατί δεν μου άφρισε,υπάρχει λόγος?
    #
    Σχόλιο από stelia, 24-8-10  
    Υπέροχη μαρμελάδα σύκου!! Την φτιάχνω κάθε χρόνο και μάλιστα πολλά κιλά γιατί έχουμε δικές μας συκιές. Θα ήθελα να πω ότι η ζάχαρη είναι πάρα πολλή γιατί το σύκα είναι από μόνα τους πολύ γλυκά. Εγώ στο 1 κιλό σύκα καθαρισμένα βάζω μόνο 150γρ. ζάχαρη. Την δική σου αναλογία τη κάνω για το γλυκό σύκο!!!
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-8-10  
    #
    Σχόλιο από Antigoni24, 28-8-10  
    παρα πολυ ευκολη και φοβερη γευση !!!
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 9-9-10  
    Τέλεια μαρμελαδίτσα. Την έκανα με άσπρα και μαύρα σύκα. Έβαλα όμως μόνο μια κούπα ζάχαρη καθώς τα σύκα ήταν ήδη πολύ γινομένα.
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Απίθανη και πανεύκολη !!!!!! ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!!!!!Θα δω αν έμεινε καθόλου για να ανεβάσω και φωτογραφία !!!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 16-10-10  
    Την έχω κάνει πολύ καιρό τώρα, αλλά μάλλον ξέχασα να βαθμολογήσω. Τέλεια! Έβαλα κι αμπαρόριζα.
    #
    Σχόλιο από maria merkouri, 15-7-11  
    καταπληκτική μαρμελάδα...κι εγώ δεν τα έλιωσα, απλά τα έκοψα στα 4, μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια φρούτου....μακράν η καλύτερη μαρμελάδα όλων!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    30 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από love to cook, 11-3-09  
    Λατρεμένη μου μαρμελάδα πέντε πιρουνάκια:). Κάνω μαρμελάδα σύκο χρόνια τώρα και ποσότητα (μιας και έχουμε στο χωράφι μας 2 μεγάλες συκιές που κάθε καλοκαίρι τρελαίνονται να κάνουν σύκα). και είναι το κλασικό δώρο σε φίλους που περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο για ένα βαζάκι. Βασικά εγώ δεν τα αλέθω με το βράσιμο σχεδόν λιώνει μου αρέσει να βρίσκω πάνω στο ψωμάκι ή στο γιαούρτι τα κομματάκια του σύκου. για μυρωδιά μου αρέζει η αρμπαρόριζα και η κανέλα.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-3-09  
    κοριτσακια μου και γω κανω πολλα χρονια μαρμελαδα συκο και ακομα πιο πολλα την τρωω απο τη μαμα μου, καθοτι Καλαματιανη και φημιζομαστε για τα συκα μας.Η διαφορα μας ειναι πως εγω οταν τα συκα ειναι πολυ μλωμνα δεν βαζω καθολου ζαχαρη η βαζω παρα πολυ λιγη.Και φυσικα οπως λεει η προλαλησασα το αρωματικο της εναι η αρμπαροριζα.Δεν την πολτοποιοω ουτ εγω, αλλα αυτο νομιζω ειναι θεμα γουστου.
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 29-8-09  
    #
    Σχόλιο από glykoula, 31-8-09  
    Καλημερα, εφτιαξα την μαρμελαδιτσα 2 φορες γιατι η συκια της γιαγιας μου, πραγματικα υπεροχη συνταγη αν και εγω δεν εβαλα 1/2 kg ζαχαρη στο 1 kg συκα, εβαλα περιπου 300 γρ. καμια διαφορα και ακομα πιο ωραια νοιωθεις την πραγματικη γευση του συκου, κ κατι ακομα εγω δεν τα ξεφλουδισα, παρα μονο εκοβα την κορυφη κ τον κωλο του συκου κ μετα στα τεσσερα, και αυτα με το ανακετεμα ελειωσαν.Παιδια το κατι αλλο!!!!!!!!!!
    Αυριο θα βαλω κ φωτο γιατι δεν την εχω περασει ακομα απο την μηχανη
    #
    Σχόλιο από twins, 7-9-09  
    #
    Σχόλιο από let44taki, 17-4-10  
    Η μαρμελάδα αυτή είναι από τις αγαπημένες μας. Εγώ τη φτιάχνω με βασιλικά σύκα τα οποία δεν ξεφλουδίζω,τα κόβω στα τέσσερα γιατί μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια από το φρούτο μέσα. Την βάζω και στην πάστα φλώρα και είναι κόλαση!!!!!
    #
    Σχόλιο από Επικουριος, 24-6-10  
    Απλη και νοστιμη συνταγη.....

    Δοκιμαστε να συνοδεψετε πικαντικα τυρια με τη μαρμελαδα συκο που θα φτιαξετε. Μνιαμ!
    #
    Σχόλιο από zanice, 31-7-10  
    Πάρα πολύ ωραία η συνταγή! Την έκανα χθες βράδυ και το μόνο που πρόσθεσα ήταν λίγο αρμπαρόριζα για το άρωμα. Πράγματι δεν χρειάστηκε να βάλω καθόλου νερό.Ωραία και εύκολη συνταγή. Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από stelia, 24-8-10  
    Υπέροχη μαρμελάδα σύκου!! Την φτιάχνω κάθε χρόνο και μάλιστα πολλά κιλά γιατί έχουμε δικές μας συκιές. Θα ήθελα να πω ότι η ζάχαρη είναι πάρα πολλή γιατί το σύκα είναι από μόνα τους πολύ γλυκά. Εγώ στο 1 κιλό σύκα καθαρισμένα βάζω μόνο 150γρ. ζάχαρη. Την δική σου αναλογία τη κάνω για το γλυκό σύκο!!!
    #
    Σχόλιο από chilli, 27-8-10  
    #
    Σχόλιο από Antigoni24, 28-8-10  
    παρα πολυ ευκολη και φοβερη γευση !!!
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 9-9-10  
    Τέλεια μαρμελαδίτσα. Την έκανα με άσπρα και μαύρα σύκα. Έβαλα όμως μόνο μια κούπα ζάχαρη καθώς τα σύκα ήταν ήδη πολύ γινομένα.
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Απίθανη και πανεύκολη !!!!!! ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!!!!!Θα δω αν έμεινε καθόλου για να ανεβάσω και φωτογραφία !!!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 16-10-10  
    Την έχω κάνει πολύ καιρό τώρα, αλλά μάλλον ξέχασα να βαθμολογήσω. Τέλεια! Έβαλα κι αμπαρόριζα.
    #
    Σχόλιο από maria merkouri, 15-7-11  
    καταπληκτική μαρμελάδα...κι εγώ δεν τα έλιωσα, απλά τα έκοψα στα 4, μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια φρούτου....μακράν η καλύτερη μαρμελάδα όλων!!!!
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 15-7-11  
    Πολύ ωραία μαρμελάδα. Τη φτιάχνω από το 2010 κι είχα ξεχάσει να βαθμολογήσω... Αξίζει και τα 5 πιρουνάκια
    #
    Σχόλιο από frosoula, 26-8-11  
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 29-8-11  
    Πολύ καλή μαρμελάδα, μου άρεσε το λεμονάκι και η αρμπαρόριζα, μόνο προσοχή στην ποσότητα της ζάχαρης, είναι υπερβολή κατά τα γούστα μου η ποσότητα της συνταγής. Σε 600γρ. σύκα έβαλα μόλις 50γρ. ζάχαρης. Ευχαριστώ !
    #
    Σχόλιο από κατερινακι 1234, 29-8-11  
    ειναι υπεροχη η μαρμελαδα..... χθεσ την εφτιαξα για πρωτη φορα.... εγω τα συκα τα περασα απο τη μηχανη του πουρε.... δοκιμαστε παστα φλωρα με μαρμελαδα συκο ...
    #
    Σχόλιο από miou, 30-8-11  
    τελεια!!!! αν και εβαλα και εγω λιγα φυλλαρακια αμπαροριζα και την απογειωσε!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 23-8-08  
    το πρωί την έφτιαξα αλλά δεν είχα δει τη συνταγή σου.γιατί τα πολτοποιείς?νεράκι δεν βάζεις καθόλου?
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 23-8-08  
    Καλη μου μικρη πιπη στα ζουμερα φρουτα δεν βαζω νερακι γι'αυτο τα συκα τα κανω πολτο και μαζι με την ζαχαρη βγαζη το φρουτο τα υγρα του.Αν τα συκα δεν ειναι πολυ ωριμα προσθετο λιγο νερακι.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 14-8-09  
    Καλημερα να ρωτησω κ εγω κατι ολους εσας που την εχετε φτιαξει ή που ξερετε. Τα συκα πρεπει να τα ξεφλουδυσουμε; Αν τα πλυνουμε τους κοψουμε τον κωλο κ την κορυφη και τα βαλουμε δεν γινετε; κ κατι τελευταιο σε μια αλλη συνταγη βαζουν βασιλικο ; πια η γνωμη σας;
    #
    Σχόλιο από αντζουγια, 24-8-10  
    Σ ευχαριστώ για την συνταγή,πρώτη φορα φτιάχνω μαρμελάδα και μου φάνηκε εύκολη! και νόστιμη!Εχω μια ερώτηση να κάνω,γιατί δεν μου άφρισε,υπάρχει λόγος?
    #
    Σχόλιο από jfetokaki, 29-8-11  
    την αρμπαρόριζα που την βρίσκουμε; σε τι μορφή είναι και πόση ποσότητα ρίχνουμε;
    #
    Σχόλιο από anastasiadhm, 22-11-12  
    επειδη θελω να κανω αυτη τη μαρμελαδιτσα να ρωτησω κατι?αν βαλω αποξειραμενα συκα θα υπαρχει μεγαλη διαφορα σε κατι παρακαλω απαντηστε μου αν εχετε την καλοσυνη ευχαριστω πολυ.

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 15-9-09  
    Εβαλα την γιαγια μου να μου φτιαξει μαρμελαδα συκο, γιατι δυστυχως εγω δεν βρησκω τοσα πολλα για να κανω μαρμελαδα,με την διαφορα να ριξει και λιγο μουστο απο τα σταφυλια μας για να γινει τελειοτερη απο οτι ειναι!!!
    #
    Σχόλιο από eirhnh1505, 17-8-11  
    εγώ τα έκοψα στη μέση, καθαρίσα την κορυφή κ τον πάτο. Στα τρία κιλά σύκα έβαλα 1 κιλό ζάχαρη γιατί είναι ήδη πολύ γλύκα από μόνα τους. Έβαλα επίσης και γλυκολουλουδο , δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με την αμπαροριζα (!!!) και χυμό λεμονιού. Με λιγα λογια μιαμ μιαμ.
    #
    Σχόλιο από mellybelly, 21-9-13  
    Καταπληκτική!!! Στα 1400γρ σύκα έβαλα 350γρ ζάχαρη γιατί ήταν γλυκά και τα πολτοποίησα στο μπλέντερ.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 153 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Alex
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της stg
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της ursula