Μαροκινό Κοτόπουλο με Ντομάτες και Σαφράν
Μοιάζει λίγο μπελαλίδικο, αλλά είναι πιο απλό απ'ότι φαίνεται, και αξίζει τον λίγο παραπάνω κόπο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τέλειο συνοδευτικόρύζι και (πάλι) ρύζι, basmati, μακρύκοκκο, ό,τι προτιμάμε.
Υλικά
-
1 πακέτο κοτόπουλο μπουτάκια
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-
1 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
-
3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα)
-
250 ml ζωμό κότας
-
1/2 κ.γλ. σαφράν
-
5 κ.σ. μέλι ζεσταμένο λίγο για να ρευστοποιηθεί
-
1/2 πορτοκάλι στιμμένο
-
25 γρ. αμύγδαλο φιλέ, σωταρισμένο για λίγο, ίσα για να πάρει χρώμα
-
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
-
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ίσα για να πάρει ένα καφέ χρώμα.
-
2
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για ένα λεπτό σε μέτρια φωτιά.
-
3
Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για κανένα 5λεπτο ακόμα, ανακατεύοντας συχνά.
-
4
Φέρνουμε το ζωμό κότας σε σημείο βρασμού και ρίχνουμε το σαφράν μέσα για να διαλυθεί. Περιχύνουμε με το ζωμό τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και ανεβάζουμε τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση.
-
5
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και με ένα κουταλάκι παίρνουμε το χυμό ντομάτας και περιχύνουμε το κοτόπουλο, χωρίς να ανακατέψουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο -λογικά θα πάρει γύρω στη μισή ώρα, αλλα τσεκάρουμε στα 20 λεπτά.
-
6
Βγάζουμε τα κομμάτια απο το κοτόπουλο σε ένα πήλινο σκεύος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να τα κρατήσουμε ζεστά.
-
7
Τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι τη φέρνουμε πάλι σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί, βάζουμε αλάτι όσο επιθυμούμε, τον κόλιανδρο και στη συνέχεια το χυμό πορτοκάλι.
-
8
Ξαναπροσθέτουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο μέχρι να ζεσταθεί, πασαλείβοντας το με τη σάλτσα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού πίσω στο πήλινο σκεύος, ρίχνουμε το αμυγδαλο και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να το σερβίρουμε.
Σχόλια (6)