Μαρουλοσπανακόπιτα

despinal
despinal @despinal
,Ελλάδα

Πρόκειται για μια πεντανόστιμη πίτα που έφτιαξα μια μέρα, θέλοντας να χρησιμοποιήσω το περισσευούμενο σπανάκι και μαρούλια. Είναι κάπως μεγάλη η περιγραφή του φύλλου αλλά δεν είναι δύσκολο, και φυσικά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο έτοιμο φύλλο, όπως κρούστας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι δικής μου έμπνευσης. Από κάπου είχα δει/διαβάσει τη τεχνική του φύλλου αλλά δεν θυμάμαι από που. Για να μην παρεξηγηθώ, το αποτέλεσμα του φύλλου δεν είναι ίδιο με το ανοίξει κανείς ένα-ένα τα φύλλα αλλά θα έλεγα ότι πλησιάζει αρκετά. Προσωπικά, με έχει γλυτώσει πολλές φορές από το ανοίξω ένα-ένα τα φύλλα. Δοκιμάστε την, αξίζει τον κόπο!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
1 μέτριο ταψί
  1. Φύλλο []
  2. 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  3. 1/3 κούπα λάδι
  4. 2/3 κούπα νερό
  5. λίγο αλάτι
  6. Γέμιση
  7. 1/2 κιλό σπανάκι
  8. 1-2 μαρούλια (ανάλογα με το μέγεθος)
  9. 1 ματσάκι άνηθο
  10. 1 μάτσο φρέσκα κρεμμύδια
  11. 400-500 γραμμάρια φέτα
  12. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  13. 5-6 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
  14. αλάτι
  15. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη γέμισηΣε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε πλύνει και κόψει σε ροδέλες.

  2. 2

    Προσθέτουμε το σπανάκι και το μαρούλι χοντροκομμένα και σωτάρουμε μέχρις ότου να πιούν τα πολλά υγρά τους και κατόπιν σβήνουμε τη φωτιά.

  3. 3

    Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα καρυκεύματα, τη φέτα τριμμένη, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και τα 3 αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.

  4. 4

    Για να φτιάξουμε το φύλλοΡίχνουμε τα υγρά και το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι. Χωρίζουμε σε δύο μπαλίτσες, η μία λίγο πιο μεγάλη από την άλλη (η μεγάλη θα είναι το κάτω φύλλο).

  5. 5

    Τη κάθε μπάλα τη χωρίζουμε σε τρεις ακόμη. Πατάμε με το χέρι μας τη μια μπαλίτσα να πλατύνει (περίπου 10 εκ. διάμετρο) και αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνειά της. Κάνουμε το ίδιο και για την επόμενη, και την ακουμπάμε πάνω στην πρώτη και αλείφουμε την επιφάνειά της με λίγο λάδι. Την τρίτη απλά την πατάμε και την ακουμπάμε πάνω στην προηγούμενη (χωρίς λάδι), και βάζουμε λίγο αλεύρι κάτω από την πρώτη και πάνω από την τελευταία και ανοίγουμε φύλλο. Έχουμε τώρα το ένα φύλλο έτοιμο και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για το άλλο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την τεχνική είναι η αίσθηση ότι έχουμε ανοίξει 3 φύλλα πάνω και άλλα τόσα κάτω, χωρίς όμως να επαναλάβουμε το άνοιγμα σύνολο 6 φορές αλλά μόνο 2.

  6. 6

    Αλείφουμε σε ένα ταψί λίγο λάδι και βάζουμε το ένα φύλλο, τη γέμιση και το άλλο φύλλο. Χαράσουμε το πάνω φύλλο σε μερικά σημεία και ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμη, αν μας αρέσει το φύλλο να είναι πολύ τραγανό. Ρίχνουμε με τη χούφτα μας λίγο νεράκι κατά τόπους (για να μην ανασηκωθεί το πάνω φύλλο).

  7. 7

    Ψήνουμε στους 190 βαθμούς (προθερμασμένο φούρνο) για περίπου 1 ώρα. Αν δεν σας αρέσει το πολύ τραγανό φύλλο (όπως σε μας) μπορειτε όταν τη βγάλετε από το φούρνο να τη σκεπάσετε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει. Καλή επιτυχία!

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

zwhNestora
zwhNestora @cook_8509358
ετσι ακριβωσ την φτιαχνω και εγω με χοιροποιητο φυλλο φυσικα ειναι τελεια

Από

despinal
despinal @despinal
στις
,Ελλάδα
Η μαγειρική είναι ένας τρόπος ζωής για μένα. Ξεκίνησα πολύ μικρή να μαγειρεύω και μου αρέσει να φτιάχνω καινούργιες συνταγές συχνά. Επίσης, λατρεύω τα γλυκά και ιδίως τη σοκολάτα. Επίσης, μου αρέσει πολύ η rock μουσική και να διαβάζω για οτιδήποτε έχει σχέση με το διάστημα.
Δες περισσότερα