Μαχαλεπί Λιβανέζικο

Bαθμολογία: 4.4444
       
 
9 ψήφοι
Evi H., 03.05.09

Περιγραφή

Ανάλαφρο και δροσερό, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που έρχονται.
Μαχαλεπί Λιβανέζικο
photo: stalitsa

Συνταγή από:

Evi H.

4 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 λίτρα γάλα
  • 1 1/4 φλ. corn flour
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό
  • 3-4 κ.σ. ανθόνερο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κρέμες
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Σερβίρει: 10-12 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Διαλύουμε το corn flour σε 2 φλυτζάνια από το γάλα και το αναμιγνύουμε το υπόλοιπο γάλα.
  2. Βάζουμε το μίγμα αυτό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Λίγο πριν κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά ρίχνουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα, ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα, ή καλύτερα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Όταν η κρέμα έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά.
  6. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα σκεύος και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το φυστίκι Αιγίνης.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο την κρέμα για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
  8. Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ανθόνερο για 5 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
  9. Σερβίρετε την κρέμα με σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Σάντρης Λυσάνδρου, "Μαγειρεύοντας για φίλους". Στο site υπάρχει μια παρεμφερής συνταγή (η Λιβανέζικη κρέμα της anyouta) με τη διαφορά ότι το λιβανέζικο μαχαλεπί δεν έχει καθόλου ζάχαρη στην κρέμα και το σιρόπι αρωματίζεται με ανθόνερο. Τη συνταγή αυτή την έχω δοκιμάσει με γάλα και κρέμα γάλακτος με χαμηλα λιπαρά χωρίς κανένα πρόβλημα (με λιγότερες θερμίδες όμως)!

Σχετικές συνταγές

Μαχαλεπί Μαχαλεπί
4.8
       
       
(15)
Λιβανέζικη Κρέμα Λιβανέζικη Κρέμα
3
       
       
(1)

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 16-5-09  
    Απίθανη γεύση & άρωμα !
    Ο καλός μου ειπε :"καλύτερο κ απο κρέμα καραμελέ" κ η καραμελέ είναι η πιο αγαπημένη του κρέμα!... (lol)
    Αντί για σκόνη έβαλα λικέρ μαστίχας.
    Ευχαριστούμε για την συνταγή! :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 16-5-09  
    Πολύ χαίρομαι Αφροδίτη που σας άρεσε! Και 'μένα είναι από τα καλύτερα μου γλυκά για το καλοκαίρι! Είσαι η πρώτη που μου δίνεις πηρουνάκια, να ξέρεις!
    #
    Σχόλιο από Σαμπρίνα, 26-5-09  
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-5-09  
    Σαμπρίνα λυπάμαι που δεν σου άρεσε η συνταγή, αλλά θα το εκτιμούσα αν μου έλεγες και τι δεν σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από Soreality, 29-5-09  
    Αγαπημένο γλυκό, ελαφρύ και καλοκαιρινό με μαγευτική γεύση!
    #
    Σχόλιο από ALMA, 14-6-09  
    to ftiaxnw twra... to exw dokimasei kai trelathika.. elpizw na vgei etsi kai to diko mou :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 14-6-09  
    Ελπίζω να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα ALMA!
    #
    Σχόλιο από lovetocook, 4-12-09  
    Γιατί να μην βράσω γάλα+κρέμα γάλακτος+κόρν φλάουρ? Υπαρχει διαφορά στο να ανακατέψω την γάλακτος στην κρύα κρέμα?
    Πόσο πηχτή είναι η κρέμα? Δεν σβωλιάζει στο ανακάτεμα?
    #
    Σχόλιο από MelinaK, 4-12-09  
    #
    Σχόλιο από Evi H., 4-12-09  
    love to cook δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα βράσω ποτέ όλα μαζί, ούτως ώστε να δω αν υπάρχει διαφορά ή όχι. κατά άλλα είναι μια απλή κρέμα με κορν φλάουρ την οποία εμπλουτίζουμε με κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος την κάνει πιο βελούδινη και ανάλαφρη. Αν το δοκιμάσεις διαφορετικά πες μας τα αποτελέσματα.
    #
    Σχόλιο από stephisp, 16-3-10  
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 26-7-10  
    5 πιρουνακια!! τελεια!!
    .. ισως το παρακανα λιγο με τα φυστικια!! :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 27-7-10  
    stalitsa χαίρομαι που σου άρεσε και ευχαριστώ πολύ και για την φωτογραφία :)
    #
    Σχόλιο από Cindy, 27-7-10  
    Την φτιάχνω και εγώ αυτούσια από το ίδιο βιβλίο,που την βρήκε η φίλη Evi H.Πολύ ωραία κρεμούλα και αρκετά ελαφριά!Καλά έκανες και ανέβασες την συνταγή!
    lovetocook δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, αλλά το corn flour δεν μπορεί να διαλυθεί σε ζεστό γάλα. Πρώτα διαλύεται σε κρύο,γίνεται ένα πηχτό μίγμα το οποίο ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Την κρέμα γάλακτος αν θες την αποφεύγεις εντελώς (αλλά θα είναι πιο "αραιά" πιστεύω η κρέμα και όχι τόσο πλούσια) και αν θα προσθέσεις τελικά, καλύτερα στο τέλος γιατί δεν κάνει να παραβράσει η γάλακτος. Μπαίνει ακριβώς όπως είπε η Evi H.στο τέλος για εμπλουτισμό της γεύσης.
    #
    Σχόλιο από porfyra, 16-8-11  
    Σε κάποια εκπομπή είδα μια συνταγή λιβανέζικου αλλά με ρυζάλευρο αντί corn flour. Θα πρέπει να αλλάξει κάτι από τα υπόλοιπα υλικά αν χρησιμποιήσω ρυζάλευρο?
    #
    Σχόλιο από pmariouaz, 25-10-11  
    ερώτηση: Από ποιό βιβλίο είναι η συνταγή; επειδή έχω ένα βιβλίο της Σάντρης, αλλά είναι διαφορετική.
    #
    Σχόλιο από Evi H., 25-10-11  
    porfyra, κατ' αρχάς με συγχωρείς που σου απαντώ καθυστερημένα. για το ρυζάλευρο που ρωτάς δεν έχω ιδέα. λογικά στη συσκευασία του θα δίνει μια αναλογία υγρού/ρυζάλευρου, οπότε θα μπορείς να κάνεις τον υπολογισμό σου βάσει της ποσότητας του γάλακτος που δίνω.
    pmariouaz, δεν θυμάμαι ακριβώς από ποιο βιβλίο την πήρα, γιατί έχει 3 τόμους, αλλά θα ρωτήσω τη μαμά μου και θα σου πω. πάντως είναι από τα παλιά της βιβλία. το λέω γιατί έκδοσε και πολύ πιο πρόσφατα βιβλία ζαχαροπλαστικής και μπορεί να αναθεώρησε κάτι. είναι πολύ διαφορετική αυτή που λες;
    #
    Σχόλιο από happiness_gr, 7-11-11  
    Δεν βάζω 5 πηρουνάκια γιατί δεν έφτιαξα ακριβώς αυτή την συνταγή, αλλά μία παραλλαγή. 4 όμως τα αξίζει γιατί πιστεύω ότι η γεύση της δικιάς μου δεν είναι πολύ μακριά από την δικιά σου Evi H., και φυσικά για να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες την ιδέα για τα υλικά :)
    Στην δικιά μου χρησιμοποιώ για 1000 γρμ γάλα (1 λίτρο δηλαδή), 100 γρμ ζάχαρη και 60-70 γρμ κορν φλάουρ. Και επίσης, δεν έφτιαξα σιρόπι. Απλά έβαλα μερικές κουταλιές ροδόνερο μέσα στην κρέμα. Δεν έβαλα καθόλου κρέμα γάλακτος.
    #
    Σχόλιο από hbt, 19-8-13  
    Μετά που πρόσθεσα την κρέμα γάλακτος η κρέμα έγινε πιο ρευστή καιτελικά δεν έπηξε αρκετά μετά το πάγωμα. Τί μπορεί να έκανα λάθος;

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 16-5-09  
    Απίθανη γεύση & άρωμα !
    Ο καλός μου ειπε :"καλύτερο κ απο κρέμα καραμελέ" κ η καραμελέ είναι η πιο αγαπημένη του κρέμα!... (lol)
    Αντί για σκόνη έβαλα λικέρ μαστίχας.
    Ευχαριστούμε για την συνταγή! :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 16-5-09  
    Πολύ χαίρομαι Αφροδίτη που σας άρεσε! Και 'μένα είναι από τα καλύτερα μου γλυκά για το καλοκαίρι! Είσαι η πρώτη που μου δίνεις πηρουνάκια, να ξέρεις!
    #
    Σχόλιο από Σαμπρίνα, 26-5-09  
    #
    Σχόλιο από Evi H., 26-5-09  
    Σαμπρίνα λυπάμαι που δεν σου άρεσε η συνταγή, αλλά θα το εκτιμούσα αν μου έλεγες και τι δεν σου άρεσε.
    #
    Σχόλιο από Soreality, 29-5-09  
    Αγαπημένο γλυκό, ελαφρύ και καλοκαιρινό με μαγευτική γεύση!
    #
    Σχόλιο από ALMA, 14-6-09  
    to ftiaxnw twra... to exw dokimasei kai trelathika.. elpizw na vgei etsi kai to diko mou :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 14-6-09  
    Ελπίζω να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα ALMA!
    #
    Σχόλιο από lovetocook, 4-12-09  
    Γιατί να μην βράσω γάλα+κρέμα γάλακτος+κόρν φλάουρ? Υπαρχει διαφορά στο να ανακατέψω την γάλακτος στην κρύα κρέμα?
    Πόσο πηχτή είναι η κρέμα? Δεν σβωλιάζει στο ανακάτεμα?
    #
    Σχόλιο από MelinaK, 4-12-09  
    #
    Σχόλιο από Evi H., 4-12-09  
    love to cook δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα βράσω ποτέ όλα μαζί, ούτως ώστε να δω αν υπάρχει διαφορά ή όχι. κατά άλλα είναι μια απλή κρέμα με κορν φλάουρ την οποία εμπλουτίζουμε με κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος την κάνει πιο βελούδινη και ανάλαφρη. Αν το δοκιμάσεις διαφορετικά πες μας τα αποτελέσματα.
    #
    Σχόλιο από stephisp, 16-3-10  
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 26-7-10  
    5 πιρουνακια!! τελεια!!
    .. ισως το παρακανα λιγο με τα φυστικια!! :)
    #
    Σχόλιο από Evi H., 27-7-10  
    stalitsa χαίρομαι που σου άρεσε και ευχαριστώ πολύ και για την φωτογραφία :)
    #
    Σχόλιο από Cindy, 27-7-10  
    Την φτιάχνω και εγώ αυτούσια από το ίδιο βιβλίο,που την βρήκε η φίλη Evi H.Πολύ ωραία κρεμούλα και αρκετά ελαφριά!Καλά έκανες και ανέβασες την συνταγή!
    lovetocook δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά, αλλά το corn flour δεν μπορεί να διαλυθεί σε ζεστό γάλα. Πρώτα διαλύεται σε κρύο,γίνεται ένα πηχτό μίγμα το οποίο ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Την κρέμα γάλακτος αν θες την αποφεύγεις εντελώς (αλλά θα είναι πιο "αραιά" πιστεύω η κρέμα και όχι τόσο πλούσια) και αν θα προσθέσεις τελικά, καλύτερα στο τέλος γιατί δεν κάνει να παραβράσει η γάλακτος. Μπαίνει ακριβώς όπως είπε η Evi H.στο τέλος για εμπλουτισμό της γεύσης.
    #
    Σχόλιο από Evi H., 25-10-11  
    porfyra, κατ' αρχάς με συγχωρείς που σου απαντώ καθυστερημένα. για το ρυζάλευρο που ρωτάς δεν έχω ιδέα. λογικά στη συσκευασία του θα δίνει μια αναλογία υγρού/ρυζάλευρου, οπότε θα μπορείς να κάνεις τον υπολογισμό σου βάσει της ποσότητας του γάλακτος που δίνω.
    pmariouaz, δεν θυμάμαι ακριβώς από ποιο βιβλίο την πήρα, γιατί έχει 3 τόμους, αλλά θα ρωτήσω τη μαμά μου και θα σου πω. πάντως είναι από τα παλιά της βιβλία. το λέω γιατί έκδοσε και πολύ πιο πρόσφατα βιβλία ζαχαροπλαστικής και μπορεί να αναθεώρησε κάτι. είναι πολύ διαφορετική αυτή που λες;

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από porfyra, 16-8-11  
    Σε κάποια εκπομπή είδα μια συνταγή λιβανέζικου αλλά με ρυζάλευρο αντί corn flour. Θα πρέπει να αλλάξει κάτι από τα υπόλοιπα υλικά αν χρησιμποιήσω ρυζάλευρο?
    #
    Σχόλιο από pmariouaz, 25-10-11  
    ερώτηση: Από ποιό βιβλίο είναι η συνταγή; επειδή έχω ένα βιβλίο της Σάντρης, αλλά είναι διαφορετική.
    #
    Σχόλιο από hbt, 19-8-13  
    Μετά που πρόσθεσα την κρέμα γάλακτος η κρέμα έγινε πιο ρευστή καιτελικά δεν έπηξε αρκετά μετά το πάγωμα. Τί μπορεί να έκανα λάθος;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από happiness_gr, 7-11-11  
    Δεν βάζω 5 πηρουνάκια γιατί δεν έφτιαξα ακριβώς αυτή την συνταγή, αλλά μία παραλλαγή. 4 όμως τα αξίζει γιατί πιστεύω ότι η γεύση της δικιάς μου δεν είναι πολύ μακριά από την δικιά σου Evi H., και φυσικά για να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες την ιδέα για τα υλικά :)
    Στην δικιά μου χρησιμοποιώ για 1000 γρμ γάλα (1 λίτρο δηλαδή), 100 γρμ ζάχαρη και 60-70 γρμ κορν φλάουρ. Και επίσης, δεν έφτιαξα σιρόπι. Απλά έβαλα μερικές κουταλιές ροδόνερο μέσα στην κρέμα. Δεν έβαλα καθόλου κρέμα γάλακτος.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Διάφορα, και από Λίβανο
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της fataoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα Σπ.
    ΓΛΥΚΑ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της Cindy
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 751 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki