Μαχαλεπί Λιβανέζικο
Ανάλαφρο και δροσερό, ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που έρχονται.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Σάντρης Λυσάνδρου, "Μαγειρεύοντας για φίλους". Στο site υπάρχει μια παρεμφερής συνταγή (η Λιβανέζικη κρέμα της anyouta) με τη διαφορά ότι το λιβανέζικο μαχαλεπί δεν έχει καθόλου ζάχαρη στην κρέμα και το σιρόπι αρωματίζεται με ανθόνερο. Τη συνταγή αυτή την έχω δοκιμάσει με γάλα και κρέμα γάλακτος με χαμηλα λιπαρά χωρίς κανένα πρόβλημα (με λιγότερες θερμίδες όμως)!
Υλικά
-
2 λίτρα γάλα
-
1 1/4 φλ. corn flour
-
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος
-
1 φλ. φυστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
-
3 φλ. ζάχαρη
-
1 1/2 φλ. νερό
-
3-4 κ.σ. ανθόνερο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε το corn flour σε 2 φλυτζάνια από το γάλα και το αναμιγνύουμε το υπόλοιπο γάλα.
-
2
Βάζουμε το μίγμα αυτό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
-
3
Λίγο πριν κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά ρίχνουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
-
4
Αφήνουμε να κρυώσει καλά η κρέμα, ανακατεύοντας που και που για να μην πιάσει κρούστα, ή καλύτερα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
-
5
Όταν η κρέμα έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά.
-
6
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα σκεύος και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το φυστίκι Αιγίνης.
-
7
Βάζουμε στο ψυγείο την κρέμα για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
-
8
Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ανθόνερο για 5 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
-
9
Σερβίρετε την κρέμα με σιρόπι.
Σχόλια (17)