Μελαχρινή απο το Πήλιο

Bαθμολογία: 4.8182
       
 
11 ψήφοι
sirilo, 20.01.09

Περιγραφή

Ειναι η αυθεντικη, πηλιοριτικη συνταγη που κανανε οι γιαγιαδες μου στην Τσαγκαραδα πηλιου.
Μελαχρινή απο το Πήλιο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 10 αυγα
  • 10 κ.σ καρυδι
  • 10 κ.σ φρυγανια
  • 1 κ.γλ. κανελα
  • 1 κ.γλ. γαρυφαλο
  • 5 κ.σ ζαχαρη
  • σιρόπι (όπως της καρυδόπιτας)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: Ενα μεγαλο ταψι του φουρνου.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Βήμα 2
2) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τα ασπράδια)
Βήμα 3
3) Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ολα μαζι με το χερι ελαφρα προς μια κατευθυνση.
Βήμα 5
5) Ψηνουμε στους 180 για 45 λεπτα με 1 ωρα περιπου, αναλογα στο φουρνο.
Δοκιμαζουμε με ενα καλαμακι απο σουβλακι.
Βήμα 6
6) Σιροπι οπως της καρυδοπιτας. Το ενα κρυο το ενα ζεστο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να μην πιασουν τα καρυδια πατο, πριν τα ριξουμε στο μειγμα τα αλευρωνουμε πρωτα. Βαζουμε το μειγμα σε βαθυ ταψι, γιατι θα φουσκωσει αρκετα στο ψησιμο, αλλα και οταν σιροπιαστει το γλυκο.

Σχετικές συνταγές

Καρυδόπιτα της Μαρίας Καρυδόπιτα της Μαρίας
4.4286
       
       
(7)
Καρυδόπιτα 2 Καρυδόπιτα 2
4.5
       
       
(4)
Καρυδόπιτα αφράτη Καρυδόπιτα αφράτη
5
       
       
(1)
Καρυδόπιτα εύκολη Καρυδόπιτα εύκολη
4.7778
       
       
(18)
Η καρυδόπιτα της Γωγώς Η καρυδόπιτα της Γωγώς
4.2857
       
       
(7)
Καρυδόπιτα της γιαγιάς Καρυδόπιτα της γιαγιάς
4.7647
       
       
(17)
Καρυδόπιτα Καρυδόπιτα
3.6
       
       
(5)
Μελαχρινή νηστήσιμη Μελαχρινή νηστήσιμη
5
       
       
(2)

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 26-1-09  
    θα τη φτιαξω και θα βαλω το σιροπι της σοκολατοπιτας
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 26-1-09  
    Στο Πήλιο ονομάζουν "μελαχρινή" την καρυδόπιτα και τη φτιάχνουν με φρυγανιά ή σιμιγδάλι, σε αντιδιαστολή με την "ξανθή", που είναι η ίδια συνταγή με αμύγδαλα!!! Είναι και οι δύο νοστιμότατες αλλά δεν ενδείκνυνται αν έχεις χοληστερίνη...
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ, 26-1-09  
    Εέμαι και εγώ απο τα Πήλιο και ξέρω ότι είναι φοβερή!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 27-1-09  
    Λωξαντρα μου με το σιροπι της σοκολστοπιτας θα γινει ποιο τελεια απ'οτι ειναι.
    Της παει πολυ η σοκολατα,αλλα θα σε συνηστουσα να βαλεις απο πανω και μια μπαλα παγωτο βανιλια,για να μην σε ληγωσει.
    Καλοφαγωτη.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 2-2-09  
    εγινε ωραια, σιροπι εκανα 2 φλ νερο 2 ζαχαρη και ηρθε ενταξει
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 2-2-09  
    τελεια!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 15-2-09  
    ermioni μου χαιρομαι που σου αρεσε.
    #
    Σχόλιο από Bianka, 20-2-09  
    Eime ke ego apo to Pilio
    eine foberi stin nostimia tis
    #
    Σχόλιο από Xionia, 26-3-09  
    ειναι πολυ παλια συνταγη την κανουμε και στη Μακεδονια με σιμιγδαλι ειναι πολυ καλη
    #
    Σχόλιο από twins, 30-7-09  
    αν και δεν μ΄αρεσουν τα καρυδια ουτε η καρυδοπιττα, την εκανα χτες την εφερα στην δουλεια. . . . οι συναδελφοι δινουνε 5 πηρουνακια μπραβο!!εκανα 2 τετοιες.τη μια την μοιρασα στη μεση και της εβαλα γεμιση κρεμα βανιλια!!αψογη!!
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 17-9-09  
    θελω να της βαλω απο πανω σαντυγι παει?
    #
    Σχόλιο από sirilo, 4-10-09  
    twins μου σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια καθως και τους συναδελφους σου για τα πηρουνακια,σορυ που αργησα να απαντησω αλλα ελειπα τοσο καιρο και μολις επεστρεψα.

    amelie poulain και βεβαια μπορεις να βαλεις σαντιγυ η και παγωτο βανιλια του παει πολυ,αλλα περι ορεξεως,κολοκυθοπιτα,ετσι δεν λενε?
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 25-10-09  
    Ίδια ακριβώς την κάνει η γιαγιά μου και πλέον κι εγώ, μόνο που στο χωριό της, το Καπέσοβο Ιωαννίνων, τη λένε καρυδόπιτα! Κάνει πάντα θραύση!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 30-10-09  
    Ρηνιω μου στην ουσια,η καρυδοπιτα η μελαχρινη,ειναι σχεδον το ιδιο πραγμα.
    Αλλα οπως και να την λενε,ειναι τελεια.
    #
    Σχόλιο από let44taki, 12-3-10  
    emeis th leme karudopita kai einai apaixth
    #
    Σχόλιο από sirilo, 12-3-10  
    let44taki μου,σε καθε τοπο την λενε και διαφορετικα.
    Η ουσια ειναι μια.
    Οπως και να την λενε η γευση της σε τρελλαινει.
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 30-8-10  
    Emena re koritsia giati moy ekatse kai den foyskvse katholou? mipws ftaiei poy thn ebala se megalo tapsi kai oxi se pirex?
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-9-10  
    MARILIA μου εαν την βαλεις σε μεγαλο ταψι βγαζεις ποιο πολλα κομματια,αλλα ποιο λεπτα.
    Απλωνει το μειγμα,στο μεγαλο ταψι.
    Την επομενη φορα θα ξερεις,και θα σου γινει ποιο αφρατη.
    #
    Σχόλιο από evita_v, 28-3-11  
    Εξαιρετική! 5 ακόμα πιρουνάκια απο μια Βολιώτισα! Αν κι εμενα δε μου φουσκωσε αρκετα (η μήπως δε φουσκώνει πολύ γενικώς?) Πρώτη φορά έφτιαξα καρυδόπιτα πάντως και θα ξανακάνω πολλές φορές ακόμα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 30-3-11  
    evita_v μου χαιρομαι που σου αρεσε η συνταγουλα μου και σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.οσο για το φουσκωμα που λες,μηπως την εψησες σε μεγαλο σχετικα ταψι και απλωσε?
    Την επομενη φορα πιστευω πως θα φουσκωσει κανονικα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 26-1-09  
    θα τη φτιαξω και θα βαλω το σιροπι της σοκολατοπιτας
    #
    Σχόλιο από zaxaroula, 26-1-09  
    Στο Πήλιο ονομάζουν "μελαχρινή" την καρυδόπιτα και τη φτιάχνουν με φρυγανιά ή σιμιγδάλι, σε αντιδιαστολή με την "ξανθή", που είναι η ίδια συνταγή με αμύγδαλα!!! Είναι και οι δύο νοστιμότατες αλλά δεν ενδείκνυνται αν έχεις χοληστερίνη...
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ, 26-1-09  
    Εέμαι και εγώ απο τα Πήλιο και ξέρω ότι είναι φοβερή!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 27-1-09  
    Λωξαντρα μου με το σιροπι της σοκολστοπιτας θα γινει ποιο τελεια απ'οτι ειναι.
    Της παει πολυ η σοκολατα,αλλα θα σε συνηστουσα να βαλεις απο πανω και μια μπαλα παγωτο βανιλια,για να μην σε ληγωσει.
    Καλοφαγωτη.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 2-2-09  
    εγινε ωραια, σιροπι εκανα 2 φλ νερο 2 ζαχαρη και ηρθε ενταξει
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 2-2-09  
    τελεια!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 15-2-09  
    ermioni μου χαιρομαι που σου αρεσε.
    #
    Σχόλιο από Bianka, 20-2-09  
    Eime ke ego apo to Pilio
    eine foberi stin nostimia tis
    #
    Σχόλιο από Xionia, 26-3-09  
    ειναι πολυ παλια συνταγη την κανουμε και στη Μακεδονια με σιμιγδαλι ειναι πολυ καλη
    #
    Σχόλιο από twins, 30-7-09  
    αν και δεν μ΄αρεσουν τα καρυδια ουτε η καρυδοπιττα, την εκανα χτες την εφερα στην δουλεια. . . . οι συναδελφοι δινουνε 5 πηρουνακια μπραβο!!εκανα 2 τετοιες.τη μια την μοιρασα στη μεση και της εβαλα γεμιση κρεμα βανιλια!!αψογη!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 25-10-09  
    Ίδια ακριβώς την κάνει η γιαγιά μου και πλέον κι εγώ, μόνο που στο χωριό της, το Καπέσοβο Ιωαννίνων, τη λένε καρυδόπιτα! Κάνει πάντα θραύση!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 30-10-09  
    Ρηνιω μου στην ουσια,η καρυδοπιτα η μελαχρινη,ειναι σχεδον το ιδιο πραγμα.
    Αλλα οπως και να την λενε,ειναι τελεια.
    #
    Σχόλιο από let44taki, 12-3-10  
    emeis th leme karudopita kai einai apaixth
    #
    Σχόλιο από sirilo, 12-3-10  
    let44taki μου,σε καθε τοπο την λενε και διαφορετικα.
    Η ουσια ειναι μια.
    Οπως και να την λενε η γευση της σε τρελλαινει.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-9-10  
    MARILIA μου εαν την βαλεις σε μεγαλο ταψι βγαζεις ποιο πολλα κομματια,αλλα ποιο λεπτα.
    Απλωνει το μειγμα,στο μεγαλο ταψι.
    Την επομενη φορα θα ξερεις,και θα σου γινει ποιο αφρατη.
    #
    Σχόλιο από evita_v, 28-3-11  
    Εξαιρετική! 5 ακόμα πιρουνάκια απο μια Βολιώτισα! Αν κι εμενα δε μου φουσκωσε αρκετα (η μήπως δε φουσκώνει πολύ γενικώς?) Πρώτη φορά έφτιαξα καρυδόπιτα πάντως και θα ξανακάνω πολλές φορές ακόμα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από sirilo, 30-3-11  
    evita_v μου χαιρομαι που σου αρεσε η συνταγουλα μου και σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια που μου χαρισες.οσο για το φουσκωμα που λες,μηπως την εψησες σε μεγαλο σχετικα ταψι και απλωσε?
    Την επομενη φορα πιστευω πως θα φουσκωσει κανονικα.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 20-5-13  
    και εμείς στα φάρσαλα έτσι την κάνουμε!! πολύ πολύ νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή!! την κάναμε και χθες και σκέφτηκα να υην σερβίρω με σάλτσα φραουλας που είχα κάνει την προηγούμενη εβδομάδα!! και ήτανε θεεικήηηηηηηηηηηηη!!! ετσι την ειχα δοκιμάσει και στην Κέρκυρα που σούδαζα με απλό σιρόπι φράουλας και ήτανε πολύ νόστιμη!!! 8 ευρώ το κομμάτι παρακαλώ το 2004!!!!

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 17-9-09  
    θελω να της βαλω απο πανω σαντυγι παει?
    #
    Σχόλιο από sirilo, 4-10-09  
    twins μου σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια καθως και τους συναδελφους σου για τα πηρουνακια,σορυ που αργησα να απαντησω αλλα ελειπα τοσο καιρο και μολις επεστρεψα.

    amelie poulain και βεβαια μπορεις να βαλεις σαντιγυ η και παγωτο βανιλια του παει πολυ,αλλα περι ορεξεως,κολοκυθοπιτα,ετσι δεν λενε?
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 30-8-10  
    Emena re koritsia giati moy ekatse kai den foyskvse katholou? mipws ftaiei poy thn ebala se megalo tapsi kai oxi se pirex?
    #
    Σχόλιο από sirilo, 14-11-11  
    γλυκαντζου μου σ'ευχαριστω για τα πιρουνακια.
    Διαχρονικες συνταγες.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 22-5-13  
    pinalaki μου σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια και πολυ το χαρηκα που σου αρεσει η μελαχρινουλα μου,ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα ταψιου,εγω για τετοια εποχη την προτιμω με μια (ας ειναι και δυο)μπαλες παγωτου βανιλια.ΘΕΙΚΗ γευση,σ'ευχαριστω επισης και για τα πιρουνακια που χαρισες στην συνταγουλα μου.φιλια!!!!!!!!!!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από γλυκαντζου, 14-11-11  
    τελεια συνταγη και γω διπλα απο χωριο συνορα Λαρισας Βολου η μανουλα μου την εκανε με μπαγιατικο ψωμι διπλασια δοση και στο σινι ευχαριστω πολυ

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της Λενούλα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της Γιαννάκης
    ζαχαροπλαστική
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa
    Σιροπιαστά
    Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ