Μελιτίνια

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
15 ψήφοι
asotiro, 27.02.08

Περιγραφή

Γλυκό που κάνουν στη Σαντορίνη για το Πάσχα

Μελιτίνια
photo: giotakicv

Συνταγή από:

asotiro

13 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη γέμιση

  • 2 κιλά ανάλατη μυζήθρα (γίνεται και με ανθότυρο Κρήτης)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5 κομπάκια μαστίχα
  • 3 αυγά
  • 1/4 farin up

 

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι μπλε
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • ελάχιστο αλάτι
  • χλιαρό νερό τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Μαστίχα , Τυριά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Με λίγη ζάχαρη διαλύετε τα κομπάκια μαστίχα στο μούλτι ή αν έχετε κουράγιο στο γουδί.
  2. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Φτιάχνετε το φύλλο φροντίζοντας το βιτάμ να "χαθεί" στο αλεύρι.
  4. Ανοίγετε το φύλλο σχετικά ψιλό (όχι πολύ γιατί θα πρέπει να δεχθεί μέσα τη γέμιση).
  5. Κόβετε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια περίπου στο μέγεθος από το μικρό μάτι της κουζίνας.
  6. Ρίχνετε μία κουταλιά από τη γέμιση μέσα σε κάθε στρογγυλό και "τσιμπάτε" γύρω-γύρω το φύλλο ώστε να γίνει σαν "πλισέ" (δείτε στις σημειώσεις μετά).
  7. Τα βάζετε στο ταψί και σε φούρνο στους 175 μόνο κάτω για 20 λεπτά και μετά πάνω-κάτω για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πρόκειται για παραδοσιακό γλυκό που κάνουν στη Σαντορίνη για το Πάσχα, αλλά κανένας δεν εμποδίζει να το φάμε οποιαδήποτε χρονική στιγμή (εμείς τα μοιράσαμε στα βαφτίσια της κόρης μου αντί άλλου γλυκού). Το δύσκολο είναι το τσίμπημα... Κάτι αντίστοιχο κάνουν στα σκαλτσούνια στην Κρήτη. Στη Σαντορίνη θεωρητικά όποια έκανε τις πιο πολλές "πιέτες" ήταν και η πιο καλή νοικοκυρά. Κάποιες χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδα. Ουσιαστικά σπρώχνεις τη γέμιση προς το φύλλο με το δείκτη του ενός χεριού και με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου πιέζεις το φύλλο. Αν σας φαίνετε πολυ δύσκολο μπορείτε απλά να τα κλείσετε σα μισοφέγγαρο, Θέλει πολύ δουλειά και θυμάμαι παιδί όλη τη μεγάλη βδομάδα να κανονίζει η γιαγιά μου και οι θείες μου ποια μέρα θα φτιάξουν ποιανής τα μελιτίνια. Είχαν μάλιστα εξειδικεύσεις: η γιαγιά ήταν (και είναι) καλή στο "τσίμπημα", η θεία στο άνοιγμα του φύλλου (πλέον την έχει αντικαταστήσει η μηχανή), η άλλη θεία έφτιαχνε τη γέμιση κοκ. Ήταν γιορτή για μας τα παιδιά να πηγαίνουμε από το ένα σπίτι στο άλλο... Τη συνταγή μου την έδωσε η μάνα μου που της την είχε δώσει η γιαγιά της. Να έχετε στο νου σας ότι βάζετε τόση ζάχαρη όση μυζήθρα και οι αναλογίες για το φύλλο είναι για 2 κιλά μυζήθρα. Όταν περίσσευε φύλλο - που περίσσευε - η άλλη θεία από την Καλαμάτα το έκανε "λαλάγγια", αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Σχετικές συνταγές

Καλιτσούνια με μυζήθρα Καλιτσούνια με μυζήθρα
4.6667
       
       
(3)
Λυχναράκια Κρήτης Λυχναράκια Κρήτης
4.6667
       
       
(3)
Καλιτσούνια ανεβατά Καλιτσούνια ανεβατά
4.4444
       
       
(9)
Λυχναράκια πασχαλινά Λυχναράκια πασχαλινά
4.5714
       
       
(7)

    31 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MariaV, 27-2-08  
    Eτσι ακριβως ειναι και τα Κρητικα καλιτσουνια.Εμεις οταν τα ετοιμασουμε κα λιγο πριν τα βαλουμε στον φουρνο αλειφουμε απο πανω την γεμιση με κροκο αυγου και ριχνουμε λιγη κανελα.Ειναι φοβερο γλυκακι.
    #
    Σχόλιο από MariaV, 27-2-08  
    Α,ξεχασα να πω οτι στην γεμιση δεν βαζουμε αλευρι.Ομως θα τα δοκιμασω κι ετσι.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 28-2-08  
    Τα καλιτσούνια τα ξέρω μόνο "αγοραστά" και όντως μοιάζουν πολύ στη γεύση. Έχουν μέσα και μαστίχα; Γιατί αυτό είναι που τα αλλάζει όλα στα μελιτίνια...
    Α! Για τη μαστίχα ξέχασα να σημειώσω ότι αν έχετε άρωμα μαστιχέλαιου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία δύο σταγόνες, αντί για τα κομπάκια, ή (όπως βλέπω στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών http://www.gummastic.gr/mastiha_index.asp) υπάρχει και μαστίχα σε σκόνη, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από MariaV, 28-2-08  
    Οχι μαστιχα δεν βαζουμε στα καλιτσουνια.Ομως σιγουρα θα δοκμασω και την δικη σου συνταγη γιατι μου αρεσει πολυ η μαστιχα.
    #
    Σχόλιο από emark, 28-2-08  
    μπράβο asotiro για τη συνταγή. ήθελα μόνο να πω, ότι εμείς βάζουμε στο φύλλο και 1 αυγό. Δεν ξέρω αν έχει διαφορά, πάντως η θεία μου που είναι πια η μόνη που εξακολουθεί και τα φτιάχνει τα τσιμπάει σαν κέντημα. εγώ όπως κατάλαβες, παρακαλάω όποιον πάει το Πάσχα Σαντορίνη να μου φέρει. Φέτος όμως θα πάω η ίδια, οπότε, ετοιμάστε δίαιτες για μετά. χάρηκα πολύ πάντως
    #
    Σχόλιο από emark, 28-2-08  
    μπράβο asotiro για τη συνταγή. ήθελα μόνο να πω, ότι εμείς βάζουμε στο φύλλο και 1 αυγό. Δεν ξέρω αν έχει διαφορά, πάντως η θεία μου που είναι πια η μόνη που εξακολουθεί και τα φτιάχνει τα τσιμπάει σαν κέντημα. εγώ όπως κατάλαβες, παρακαλάω όποιον πάει το Πάσχα Σαντορίνη να μου φέρει. Φέτος όμως θα πάω η ίδια, οπότε, ετοιμάστε δίαιτες για μετά. χάρηκα πολύ πάντως
    #
    Σχόλιο από LETA, 18-3-09  
    #
    Σχόλιο από artsig, 5-4-09  
    Μπράβο και από μένα πολύ καλή. Και πάνω από όλα σπάνια συνταγή που λίγη την ξέρουν.
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 5-4-09  
    αυτά είνα τα γνωστά λυχναράκια και τα φτιάχνουν περισσότερο στο Ηράκλειο....
    #
    Σχόλιο από love to cook, 7-4-09  
    Καλημέρα και χρόνια πολλά. Σαν Σαντορινιά θα ήθελα να διορθώσω λίγο την συνταγή (χωρίς παρεξήγηση asotiro) τα αυγά από ότι ξέρω είναι 3 στο κιλό της μυζήθρας και το αλεύρι είναι 1/4 στο κιλό της μυζήθρας. Στην εκτέλεση χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μαζί και ασπράδια μαρέγκα χωρια και τα προσθέτουμε στους κρόκους πριν προσθέσουμε το αλεύρι. Και αυτό για να δώσει δύναμη στο Μελιτίνι μας να ανέβει. όσο για το ψήσιμο πάνω κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
    και ένα μυστικό αν η μυζήθρα δέν είναι "παχιά" προσθέτουμε λίγη κρέμμα γάλακτος.
    Καλή επιτυχία και καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 7-4-09  
    τα φτιαχνει η γιαγια μου στο νησι ετσι ακριβως και μιας και δεν μπορουμε να παμε σαντορινη μας τα στελνει
    #
    Σχόλιο από asotiro, 7-4-09  
    Ναι, δεν έχω πει ότι τη συνταγή αυτή μου την έχει δώσει η μητέρα μου, που με τη σειρά της την είχε πάρει από τη γιαγιά της (και λαλά μου... για να καταλαβαινόμαστε από Σαντορίνη). Δεν ξέρω τι παραλλαγές/προσαρμογές έχουν γίνει τα 50+ χρόνια που τα φτιάχνει η μάνα μου... ίσως όντως να υπήρχαν οι παραλλαγές αυτές.
    #
    Σχόλιο από rednails, 15-4-09  
    τα μελιτίνια γίνονται καλύτερα με μηζύθρα απο την Ίο, το μυστικο ειναι να αλέθεις την μηζύθρα και να την ανακατεύεις με την ζάχαρη απο το προηγούμενο βράδυ, βάζεις το μείγμα στο ψυγείο και την επομένη το πρωί προσθέτεις και τα υπόλοιπα.
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 15-4-09  
    βαζεις και ρακι ενα ποτηρακι στο ζυμαρι ξερω
    #
    Σχόλιο από JOMI, 28-7-09  
    Η μητέρα μου μας την έκανε συχνά (όχι μόνο το Πάσχα)και επειδή υπήρχε κάποια έλλειψη χρόνου και το ανοιγμα του φύλλου και το τσίμπιμα απαιτεί πολύ, μας έφτιαχνε μόνο την γέμιση και την έψηνε όπως ένα κέικ (βουτυρωμένο ταψάκι, κατά προτίμηση αντικολητικό).
    #
    Σχόλιο από rednails, 29-3-10  
    i mama mou pou einai eidiki se ayto to thema. exei diaforetikes analogies. dil. gia ena kilo mizithra, ena kilo zaxari, 250 gr aleyri, 3 ayga, mastixa kai mia koutalia boutiro kerkiras.... ta kaname xtes kai eginan iperoxa. kalo pasxa!!!!
    #
    Σχόλιο από alexiak, 30-3-10  
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! ΜΠΡΑΒΟ!!
    #
    Σχόλιο από Maraki7, 9-4-10  
    #
    Σχόλιο από Maraki7, 16-4-10  
    η συνταγη ειναι πολυ καλη και εγω εβαλα βουτυρο στη γεμιση και εκανα τη ζυμη οπως τα τσουρεκια γιατι ετσι κανουμε στο ηρακλειο τα γλυκα τα καλτσουνια εγινα τελεια
    #
    Σχόλιο από dimitrakont, 13-9-11  
    Αν δε μπορούμε να βρούμε μυζήθρα, τί άλλο τυρί μπορούμε να βάλουμε;
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    26 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MariaV, 27-2-08  
    Eτσι ακριβως ειναι και τα Κρητικα καλιτσουνια.Εμεις οταν τα ετοιμασουμε κα λιγο πριν τα βαλουμε στον φουρνο αλειφουμε απο πανω την γεμιση με κροκο αυγου και ριχνουμε λιγη κανελα.Ειναι φοβερο γλυκακι.
    #
    Σχόλιο από MariaV, 27-2-08  
    Α,ξεχασα να πω οτι στην γεμιση δεν βαζουμε αλευρι.Ομως θα τα δοκιμασω κι ετσι.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 28-2-08  
    Τα καλιτσούνια τα ξέρω μόνο "αγοραστά" και όντως μοιάζουν πολύ στη γεύση. Έχουν μέσα και μαστίχα; Γιατί αυτό είναι που τα αλλάζει όλα στα μελιτίνια...
    Α! Για τη μαστίχα ξέχασα να σημειώσω ότι αν έχετε άρωμα μαστιχέλαιου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία δύο σταγόνες, αντί για τα κομπάκια, ή (όπως βλέπω στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών http://www.gummastic.gr/mastiha_index.asp) υπάρχει και μαστίχα σε σκόνη, αλλά δεν την έχω δοκιμάσει.
    #
    Σχόλιο από MariaV, 28-2-08  
    Οχι μαστιχα δεν βαζουμε στα καλιτσουνια.Ομως σιγουρα θα δοκμασω και την δικη σου συνταγη γιατι μου αρεσει πολυ η μαστιχα.
    #
    Σχόλιο από emark, 28-2-08  
    μπράβο asotiro για τη συνταγή. ήθελα μόνο να πω, ότι εμείς βάζουμε στο φύλλο και 1 αυγό. Δεν ξέρω αν έχει διαφορά, πάντως η θεία μου που είναι πια η μόνη που εξακολουθεί και τα φτιάχνει τα τσιμπάει σαν κέντημα. εγώ όπως κατάλαβες, παρακαλάω όποιον πάει το Πάσχα Σαντορίνη να μου φέρει. Φέτος όμως θα πάω η ίδια, οπότε, ετοιμάστε δίαιτες για μετά. χάρηκα πολύ πάντως
    #
    Σχόλιο από emark, 28-2-08  
    μπράβο asotiro για τη συνταγή. ήθελα μόνο να πω, ότι εμείς βάζουμε στο φύλλο και 1 αυγό. Δεν ξέρω αν έχει διαφορά, πάντως η θεία μου που είναι πια η μόνη που εξακολουθεί και τα φτιάχνει τα τσιμπάει σαν κέντημα. εγώ όπως κατάλαβες, παρακαλάω όποιον πάει το Πάσχα Σαντορίνη να μου φέρει. Φέτος όμως θα πάω η ίδια, οπότε, ετοιμάστε δίαιτες για μετά. χάρηκα πολύ πάντως
    #
    Σχόλιο από LETA, 18-3-09  
    #
    Σχόλιο από artsig, 5-4-09  
    Μπράβο και από μένα πολύ καλή. Και πάνω από όλα σπάνια συνταγή που λίγη την ξέρουν.
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 5-4-09  
    αυτά είνα τα γνωστά λυχναράκια και τα φτιάχνουν περισσότερο στο Ηράκλειο....
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 7-4-09  
    τα φτιαχνει η γιαγια μου στο νησι ετσι ακριβως και μιας και δεν μπορουμε να παμε σαντορινη μας τα στελνει
    #
    Σχόλιο από asotiro, 7-4-09  
    Ναι, δεν έχω πει ότι τη συνταγή αυτή μου την έχει δώσει η μητέρα μου, που με τη σειρά της την είχε πάρει από τη γιαγιά της (και λαλά μου... για να καταλαβαινόμαστε από Σαντορίνη). Δεν ξέρω τι παραλλαγές/προσαρμογές έχουν γίνει τα 50+ χρόνια που τα φτιάχνει η μάνα μου... ίσως όντως να υπήρχαν οι παραλλαγές αυτές.
    #
    Σχόλιο από rednails, 15-4-09  
    τα μελιτίνια γίνονται καλύτερα με μηζύθρα απο την Ίο, το μυστικο ειναι να αλέθεις την μηζύθρα και να την ανακατεύεις με την ζάχαρη απο το προηγούμενο βράδυ, βάζεις το μείγμα στο ψυγείο και την επομένη το πρωί προσθέτεις και τα υπόλοιπα.
    #
    Σχόλιο από JOMI, 28-7-09  
    Η μητέρα μου μας την έκανε συχνά (όχι μόνο το Πάσχα)και επειδή υπήρχε κάποια έλλειψη χρόνου και το ανοιγμα του φύλλου και το τσίμπιμα απαιτεί πολύ, μας έφτιαχνε μόνο την γέμιση και την έψηνε όπως ένα κέικ (βουτυρωμένο ταψάκι, κατά προτίμηση αντικολητικό).
    #
    Σχόλιο από rednails, 29-3-10  
    i mama mou pou einai eidiki se ayto to thema. exei diaforetikes analogies. dil. gia ena kilo mizithra, ena kilo zaxari, 250 gr aleyri, 3 ayga, mastixa kai mia koutalia boutiro kerkiras.... ta kaname xtes kai eginan iperoxa. kalo pasxa!!!!
    #
    Σχόλιο από alexiak, 30-3-10  
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! ΜΠΡΑΒΟ!!
    #
    Σχόλιο από Maraki7, 9-4-10  
    #
    Σχόλιο από Maraki7, 16-4-10  
    η συνταγη ειναι πολυ καλη και εγω εβαλα βουτυρο στη γεμιση και εκανα τη ζυμη οπως τα τσουρεκια γιατι ετσι κανουμε στο ηρακλειο τα γλυκα τα καλτσουνια εγινα τελεια
    #
    Σχόλιο από dimitrakont, 26-10-11  
    Έχω φάει τον κόσμο αλλά δε βρίσκω ούτε μυζήθρα, ούτε ανθότυρο (λόγω διαμονής στην Αγγλία) και δε βρίσκω βέβαια κανένα τυρί που να τα πλησιάζει..Μάλλον θα πρέπει να τα αναβάλλω για όταν κατέβω Ελλάδα. Πάντως σίγουρα θα επανέλθω με πιρουνάκια. Θα την κάνω τη συνταγή ο κόσμος να χαλάσει, γιατί την έκανε έτσι η μαμά μου όταν ήμουν μικρή και μου τη θυμίζουν..Ευχαριστώ πολύ πάντως! :)
    #
    Σχόλιο από noni84, 11-11-11  
    Παιδιά, καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι το παραδοσιακό μελιτίνι της Σαντορίνης έχει βανίλια όχι μαστίχα και κατά τη γνώμη μου είναι νοστιμότερο.Το μισό μου σόι είναι από εκεί, φτιάχνουν κάθε χρόνο αυτό το γλυκό και ποτέ δεν έχω δει να βάζουν μαστίχα αλλά whatever works...
    #
    Σχόλιο από asotiro, 12-11-11  
    @noni84: Αν διάβαζες τα όσα γράφω ίσως να καταλάβαινες ότι και εμένα όλο το σόι από την πλευρά της μητέρας είναι από τη Σαντορίνη. Και ναι βάζουμε μαστίχα. Όλοι. Κάθε χρόνο. Επίσης στο Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές - Γλυκά σελ. 208 και 213, (που έχω πρόχειρο) υπάρχουν πάλι δύο συνταγές (διαφορετικές) για μελιτίνια με την πρώτη να έχει μόνο μαστίχα και τη δεύτερη να έχει μαστίχα και βανίλια. Είναι σαφές ότι η κάθε νοικοκυρά έκανε/κάνει αυτό που τη βολεύει περισσότερο. Όταν όμως η πλειοψηφία μιλάει για τα μελιτίνια και λέει για μαστίχα, δεν μπορείς να έρχεσαι και να λες ότι κάνουμε όλοι λάθος και μόνο οι δικοί σου ξέρουν. Το whatever works ισχύει και από την αντίθετη...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dimitrakont, 13-9-11  
    Αν δε μπορούμε να βρούμε μυζήθρα, τί άλλο τυρί μπορούμε να βάλουμε;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 14-9-11  
    Υποθέτω ότι οποιοδήποτε ανάλατο τυρί θα έκανε. Η παραδοσιακή συνταγή μιλάει για μυζήθρα ανάλατη και άλλωστε θεωρητικά γίνεται μόνο το Πάσχα. Η μητέρα μου συχνά χρησιμοποιεί και ανθότυρο Κρήτης, το οποίο μάλιστα βάζει στον καταψύκτη για να το έχει πρόχειρο όποτε το χρειαστεί
    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 8-4-12  
    Όταν λέμε 1/4 φαριν απ εννοούμε 1/4 του κιλού, δηλαδή 250γρ?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από love to cook, 7-4-09  
    Καλημέρα και χρόνια πολλά. Σαν Σαντορινιά θα ήθελα να διορθώσω λίγο την συνταγή (χωρίς παρεξήγηση asotiro) τα αυγά από ότι ξέρω είναι 3 στο κιλό της μυζήθρας και το αλεύρι είναι 1/4 στο κιλό της μυζήθρας. Στην εκτέλεση χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μαζί και ασπράδια μαρέγκα χωρια και τα προσθέτουμε στους κρόκους πριν προσθέσουμε το αλεύρι. Και αυτό για να δώσει δύναμη στο Μελιτίνι μας να ανέβει. όσο για το ψήσιμο πάνω κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
    και ένα μυστικό αν η μυζήθρα δέν είναι "παχιά" προσθέτουμε λίγη κρέμμα γάλακτος.
    Καλή επιτυχία και καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 15-4-09  
    βαζεις και ρακι ενα ποτηρακι στο ζυμαρι ξερω

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 60 αγαπημένων συνταγών, του/της monbebe
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 648 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 115 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikiaggelopoulou
    Πασχαλινά
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της july88